Dodaj do ulubionych

problem z odróżnianiem stron

05.07.06, 12:59
Hej,
Jestem teraz w połowie juz w polowie jazd i w dalszym cięgu mam problem z
odróżnieniem , w którą stronę instruktor karze mi jechać. Wychodzą z tego
czasem śmieszne a czasem bardzo stresujące sytuacje. Do póki jestem spokojna
to daje jako tako rade z odróżnieniem prawej od lewej, jednak jak sie tylko
raz lub dwa zdenerwuje, zaczynam sie denerwować, kompletnie nie wiem, która
strona jest którą stroną. Mój instruktor nie ma już do mnie siły( i to nie
tylko przez to ;)). Boję się też, że może mi to bardzo utrudnić zdawanie
egzaminu na mieście. Szczerze mówiąc, czuję jakbym przez tą moją ułomność,
marnowała część lekcji jazdy, bo jezdzić jeżdzę dobrze, ale kompletnie nie mam
czasu keidy myśleć o samej jeździe, bo wciąż zastanawiam się, która to prawa
strona .
Czy ktoś miał podobny problem? Może sobie w jakiśskuteczny sposób poradził?
Obserwuj wątek
    • Gość: cwiczyc Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:31
      To wymaga ćwiczeń - dużo ćwiczeń przed zapisaniem się na kurs.
      Przy okazji ćwicz lewą rękę nieruchomo z niby przekładaniem biegów prawą;
      Ćwicz skręty tułowia, wychylenia tułowia bez pokręcania kierownicą.
      Ćwicz niezależną i różną pracę nóg, rąk, głowy z myśleniem, oceną zachowań
      innych użytkowników drogi wraz ze stosowaniem przepisów.
      pozdr
      • Gość: B. Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:44
        Zaznacz sobie jakoś widocznie np. prawą rękę. Np. ubierz na nią taką jaskrową
        bronsoletkę, albo duży dobrze widoczny pierścionek. Wystarczy ze rzucisz okiem i
        będziesz wiedzieć że to prawa ręka, to napewno Ci ułatwi.
        • werka1300 Re: problem z odróżnianiem stron 05.07.06, 14:00
          Ten sposób już wypróbowałam, jednak w moim przypadku rezultaty były kiepskie,
          ponieważ za długo namyślałam się, na którą to ręke wsadziłam jaskrawą gumkę oid
          włosów. Wydaje mi się, że to najbardziej moja słaba pamięć na to wpływa.
          Zastanawiam się, czy ktoś przez to nie zdał egzaminu na prawo jazdy. I w jaki
          sposób jest traktowany bład, jeśli zamiast w lewą stronęjak chciał egzaminator,
          ja skręce w prawo ?
          • ewosia Re: problem z odróżnianiem stron 05.07.06, 14:09
            Ja to mam od dziecka. I już dawno wyknułam, że trzeba nosić obrączkę na małym
            palcu lewej ręki - zginam kciuk, trafiam w obrączkę i wiem, gdzie jest lewa. I
            zdałam już w styczniu i jeżdżę i jest ok
            • Gość: XYZ Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.chello.pl 05.07.06, 22:05
              U kobiet to normalne, tzn. wynika to nie z ich nieuwagi czy braku koncentracji
              ale z budowy mózgu- prawa i lewa półkula mozgowa kobiet są zesobą znacznie
              lepiej połaczone niż półkule męzczyzn- spoidło większe, którym połaczone są
              półkule jest u kobiet znacznie większe i grubsze (zwłaszcza istmus i splenium).
              To dlatego mężczyzną strony mylą się sporadycznie a kobietą często:)
          • Gość: jefrey Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 09:52
            jesli pojedziesz w prawo zamiast w lewo i takich bledow pare sie nazbiera to niestety egzamin jest oblany za niewykonanie polecen egzaminatora.
            • Gość: Lenka Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 11:44
              nie ma na to chyba złotej rady chyba że napiszesz sobie na ręce duże P i duże L
              - ja z tym też miałam problemy i często mi się zdarzało że jak się zamyśliłam to
              skręcałam odwrotnie niż kazał mi instruktor - i któregoś razu tak właśnie sobie
              napisałam na rękach mój instruktor mało nie umarł ze śmiechu jak to zobaczył ale
              ten sposób zadziałał (przynajmniej u mnie) ani razu się nie pomyliłam. Teraz jak
              jeżdzę sama to jakoś mi się strony nie mylą.
              • Gość: Ciamajdka Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 09:57
                Mam dokładnie ten sam problem:) I nie chodzi o to, że nie wiem, która strona
                jest która, tylko po prostu kiedy słyszę 'w lewo!' odruchowo jadę w prawo. I
                odwrotnie:) Może do egzaminu się nauczę:)
                • Gość: magda Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 19:43
                  mam idnetyczny problem:)
                  nie moge sobie z nim poradzic - jak raz idzie lepiej to zaraz znowu to samo
                  • yunnan Re: problem z odróżnianiem stron 10.07.06, 07:40
                    Problem z odróżnianiem stron jest może nie powszechny ale dosć częsty.
                    Chyba "oznaczenie" dłoni jest jedynym sposobem.
                    Co ważne; niewykonanie zadania przez co rozumiem np wykonanie skrętu w lewo
                    zamiast prawo nie jest podstawą do negatywnej oceny. Może się niestety zdarzyć
                    że takie nieplanowane skręty mogą stworzyć zagrożenie i wtedy "N". Albo
                    egzaminator nabierze podejrzeń, że zdający świadomie skreca bez przerwy w prawo
                    bo obawia się skretu w lewo ;-)
    • Gość: t1 Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:20
      Ja mam tak samo a jestem facetem. Sam szukalem dla siebie sposobu.
      bo sposob z oznaczeniem dloni nie wydaje mi sie dobry.
      Mysle ze skuteczniejszym sposobem jest wytworzenie (i wyćwiczenie)
      oczywistego skojarzenia najpierw w wyobrazni a potem na zywo.
      np. prawo - instruktor (egzaminator)
      powtarzaj sobie w wyobraźni:
      prawo - instruktor
      prawo - instruktor
      prawo - instruktor

chodzi o to że skrecasz w strone gdzie siedzi instruktor - trudno to pomylic.
      (poza tym oba te wyrazy zawierara "R" - jakos pasuja do siebie)
      Potem bedziesz robic to automatycznie na komende "w prawo".

do "lewo" znajdz sobie sama jakies skojarzenie i tez wycwicz.
      powodzenia
      • Gość: magda Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 17:54
        ŚWIETNY POMYSŁ!!!!
        MYSLE ZE BEDE MUSIAŁA GO WYPRÓBOWAC:):):)
        • Gość: bbb Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.dolsat.pl 10.07.06, 20:24
          mam też (w właściwie, miałam) ten problem jak pozostali wyżej,
          i najlepszym sposobem jest, jak już ktoś wspomniał, na zasadzie skojarzenia
          stron z czymś lub kimś,
          ja skojarzyłam z włączaniem kierunków, (na zasadzie wskazówek zegara)
          ale każdy powinien sobie znaleźć swoje własne skojarzenie, i byleby było
          skuteczne to będzie dobre,
          wiem po sobie, że tego można się nauczyć, tylko trzeba się maksymalnie skupić i
          ćwiczyć

• Gość: bb Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.ustron.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 02:00
      Ja też miałam problem z odróżnianiem stron.Rozwiązałam to w ten sposób ,że po
      kilkadziesiąt razy dziennie idąc ulicami,wydawałam sobie w myślach
      polecenie :prawa-skręcałam głowę w prawo i lekko podnosiłam prawą dłoń.I
      odwrotnie jak była komenda w lewo.I tak albo na przemian albo po kilka razy w
      jednym kierunku.Oczywiście ćwiczyłam jak nie było dużo ludzi w pobliżu.Pomogło
      na 100 procent.
      • Gość: Intrygująca babka Re: problem z odróżnianiem stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 18:14
        Ja miałam za pierwszym razem na placyku problem z tym a teraz to już sobie
        świetnie daję radę, nawet po łuku już zatrybiłam co i jak robić :)
        Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka