Gość: marta IP: *.efekt.net.pl / *.efekt.net.pl 28.08.06, 11:40 kiedy wiecie ze trzeba zmienic bieg???"?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :))) Re: biegi??????????? IP: 81.15.186.* 28.08.06, 12:47 po pierwsze jak napisal przedmowca slychac po silniku:)) a po drugie zeby ci bylo latwiej: 0-20km/h- 1 bieg 20-40km/h- 2 bieg 40-60km/h- 3 bieg 60-80km/h- 4 bieg 60-xxxkm/h- 5 bieg a wsteczny to chyba wiesz kiedy??:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eros Re: biegi??????????? IP: *.g.intelink.pl 28.08.06, 23:52 40-60km/h- 3 bieg BUhahahhahahahaha... 60km/h na 3? Ludzie, ciekawe czy jak bedziecie mieli swoje wlasne samochody to czy je tez bedziecie tak zarzynac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Re: biegi??????????? IP: 199.67.203.* 29.08.06, 10:48 eros chłopcze, są różne silniki, słyszałeś osilnikach wysokoobrotowych? Chyba nie bo spokojnie można jechac na trójce 60km/h. Poza tym nie da się generalnie sklasykikować kiedy zmieniamy bieg, każdy silnik jest inny, trzeba mieć wyczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel.mig Re: biegi??????????? 26.10.06, 09:12 nie tylko silniki są różne ale także skrzynie,nie które krótkie inne zaś długie,po zatym jeszcze dochodzi parę innych czynników takich jak obciążenie pojazdu,rodzaj drogi, stopień trudności pokonania terenu.Ale generalnie to się powinno czuć(przynajmiej ja tak mam)kiedy jest ten moment kiedy trza dać inny bieg.A jak się nabierze jakiejś wprawy to już chodzisz jak automat po prostu wiesz kiedy zmieniasz i nawet nie zwracasz na to uwagii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: biegi??????????? IP: 81.15.186.* 30.08.06, 11:48 nie napisalem tego zeby dziewczyna sie nauczyla na pamiec i prowadzila samochod "z pamieci", a nie na wyczucie!! chcialem jej tylko troche ułatwic, z czasem sama zauwazy ze zmienia biegi na wyczucie. a ten schemat podali u mnie w szkole tez tylko po to by ulatwic- glownie dziewczynom:)) i nie napisalem tez ze to sie sprawdza a kazdym samochodzie!! ale ch. aveo i corsa bez problemu mozna tak jezdzic. poza tym 40-60 km/ 3 bieg!! max 60 na jeszcze trojce ale jak przeczytasz dalej- 60-80 czworka!! to co mialaem napisac 59- 3 bieg?? nie wbijajmy sie w szczegoly. nauczy sie jezdzic to bedzie zmianiac biegi sama a nie wg schematu. chccialem jej tylko troche ulatwic a nie narazic sie tym wszystkim "super"kierowcom, ktorzy od razu podniesli glos! bo jak widze co poniektorzy sie z takich uwazaja.. ciekawe tylko czy na pewnio maja do tego podstawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
xiu Re: biegi??????????? 31.08.06, 13:35 Ojej Nie mówię że jestem super kierowcą, jak również nie miałem zamiaru nikogo urazić. Tak jak wszyscy inni chciałem pomóc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TER Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:54 NIE DENERWUJ MNIE,BO NIE WSZYSTKIE SA TAKIE TEPE ZA KIEROWNICA JAK WY SOBIE MYSLICIE. JA NP JEZDZILAM DUZO LEPIEJ NIZ MOI KOLEDZY Z KURSU,DO KTORYCH INSTRUKTOR JUZ NIE MIAL CIERPLIWOSCI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 17:09 Primo - kiedy zmieniać to dokładnie słychać i czuć pod nogą. Jak silnik robi się głośny, a nie musimy szybko przyspieszać - bieg w górę. Jak nie ciągnie - bieg albo dwa w dół. Secundo - trzeba być albo kompletnym idiotą, albo kompletnym ignorantem, żeby podawać prędkości bezwzględnie. Każdy samochód, każdy silnik i każda skrzynia biegów to inna kombinacja. Tertio - wartości podane przez przedpiszcę są niedoszacowane chyba dla każdego samochodu jaki znam. Najsłabszy samochód jakim trochę dłużej jeździłem, to była Felicia z silnikiem 68KM. Tam wyglądało to mniej więcej tak: 1 bieg - 0-40km/h 2 bieg - 0-70km/h 3 bieg - 20-100km/h 4 bieg - 40-130km/h 5 bieg - ponad 60km/h Porównajcie to proszę z: > 0-20km/h- 1 bieg > 20-40km/h- 2 bieg > 40-60km/h- 3 bieg > 60-80km/h- 4 bieg > 60-xxxkm/h- 5 bieg zwracając choćby uwagę na dwie bezsensowne rzeczy: a) jeżeli za użyteczny zakres obrotów przyjmiemy powiedzmy 2-6 tysięcy obrotów na minutę, to wielokrotność prędkości jest około 3. Na czwórce mamy tutaj przyrost o 1/3, czyli tak jakby jeździć od 3 do 4 tysięcy obrotów. b) czwórka ma tutaj taką samą prędkość startową jak piątka, co jest bez sensu, gdyż inne jest przyłożenie i przy tych samych obrotach prędkość na piątce musi być wyższa. I jeszcze jedno. Eros napisał: > BUhahahhahahahaha... 60km/h na 3? > Ludzie, ciekawe czy jak bedziecie mieli swoje > wlasne samochody to czy je tez bedziecie tak zarzynac? To jest już kompletna bzdura. 60km/h na 3 to jest zarzynanie? Nie brakuje samochodów, które na dwójce dochodzą do 100km/h. I to z silnikami po nieco ponad 100KM i 2 litry, czyli żadne potwory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TER Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:52 ZARZYNAC???? NORMALNE AUTO TO DOPIERO POMRUKUJE PRZY TAKIEJ PREDKOSCI... TWOJE TO CHYBA BARDZO ZAMULONE JEST... JA NA TROJCE MAKSYMALNIE KIEDYS JECHALAM 105KM/H I JAKOS ZYJE, I JA I SILNIK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średniomiły Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:57 po pierwsze jak napisal przedmowca slychac po silniku:)) a po drugie zeby ci > bylo latwiej: > 0-20km/h- 1 bieg > 20-40km/h- 2 bieg > 40-60km/h- 3 bieg > 60-80km/h- 4 bieg > 60-xxxkm/h- 5 bieg kto ci podał takie informacje misiu???? Wydaje mi sie ze sam sobie wymysliłeś. Przejedź się(wieloma) różnymi samochodami a potem dawaj rady! Nie mozesz słuchac sie tego kolesia! Kazdy silnik i kazda skrzynia jest inna. Pojeździsz z instruktorem i wejdzie ci to w krew. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nudzi.mi.sie.bardzo Re: biegi??????????? 29.08.06, 16:17 tj chyba na przykładzie jakiegoś maleństwa typu micra;o) ale lepiej patrzeć na obrotomierz oraz wsłuchiwać się w silnik, bo zależy od auta, w niektórych spokojnie można jechać 60km/h na 4, a w innych 50km/h na 5... Odpowiedz Link Zgłoś
watashi79 Re: biegi??????????? 26.10.06, 12:14 Gość portalu: :))) napisał(a): > po pierwsze jak napisal przedmowca slychac po silniku:)) a po drugie zeby ci > bylo latwiej: > 0-20km/h- 1 bieg > 20-40km/h- 2 bieg > 40-60km/h- 3 bieg > 60-80km/h- 4 bieg > 60-xxxkm/h- 5 bieg > a wsteczny to chyba wiesz kiedy??:)))))))))) Na samym początku instruktor też mi tak powiedział (lub alternatywnie by utrzymywać obroty 2000 do 3000). Jeśli ktoś nigdy nie jeździł samochodem (ja siedziałem za kółkiem po raz pierwszy), to jest to dobry punkt wyjścia, przynajmniej na Corsie na której jeździłem. Po kilku(nastu) godzinach jazdy to już po prostu słychać i biegi zmienia się odruchowo nie patrząc na obrotomierz/prędkościomierz. PS. Mówienie świeżej osobie że "to przecież słychać" jest kompletną bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
kruwsko66 Re: biegi??????????? 28.08.06, 17:04 powiedzialbym wieli matole u mnie w samochodzie wogule lic\znik predkosciomierza nie dziala i jezdze samochodem na pamiec z biegami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narazka Re: biegi??????????? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.08.06, 13:37 Ja jako niedoświadczony kierowca posiłkuję się częściowo obrotomierzem. Kręcę do ok. 2000 obr/min i wrzucam wyższy bieg. A na słuch, to jeżeli słyszysz, że silnik za głośno wyje, to wtedy wrzucasz wyższy. I na odwrót, gdy słyszysz, że silnik zdycha to redukujesz na niższy. Narazka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narazka Re: biegi??????????? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.08.06, 13:50 Widzę, że Ci się spodobało? N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: biegi??????????? IP: *.efekt.net.pl / *.efekt.net.pl 28.08.06, 15:57 nie wiem dlaczego ludzie sa tacy chamscy przeciez tylko spytalam jak nie chcesz albo nie masz wiedzy na ten temat to nie pisz!!!!!!!mialam dopiero 2 jazde jutro mam kolejna i chcialam zeby mi ktos w miare sensownie powiedzial bo kompletnie sie w tym nie orientuje dzieki za zyczliwe odpowiedzi!!!!!!! i napewno nie jestem matolem w przeciwienstwie do paru osob ktore wypowiedzialy sie na tym topiku eheheheeh Odpowiedz Link Zgłoś
nudzi.mi.sie.bardzo Re: biegi??????????? 29.08.06, 16:19 o rany , dopiero druga jazda to czym Ty sie przejmujesz - nie próbuj błyskać wiedzą zdobytą z innych źródeł przeg istruktorem - to istruktor Cię dobrze nauczy i wyjaśni - nie trzeba zgrywać super-kompetentnej jak sie dopiero zaczyna pzdr;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TER Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:58 A NAJLEPIEJ UDAWAC,ZE NIE MA SIE ZIELONEGO POJECIA WTEDY SIE LEPIEJ PRZYLOZY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:59 Dokładnie, słychać po silniku i trzeba trochę myśleć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mid Re: biegi??????????? IP: *.icpnet.pl 29.08.06, 00:19 czekaj A JAK KTOS JEST NIESLYSZACY!!!!??? tez po silniku? Nie nazywaj matołem człowieka, ktorego nie znasz... buractwo się szerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektrorower Re: biegi??????????? IP: *.chello.pl 29.08.06, 01:32 > A JAK KTOS JEST NIESLYSZACY!!!!??? tez po silniku? ajakniemasilnikabaranku! Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: biegi??????????? 29.08.06, 08:54 a JAK KTOS JEST SLEPY to obrotościomierza nie zobaczy - czyli najlepiej po dźwięku silnika jednak (omatkoboska) Odpowiedz Link Zgłoś
miguel.mig Re: biegi??????????? 26.10.06, 14:53 A jeżeli ktoś ma problem z manualną skrzynią biegów(konkretnie z ich zapinaniem) to można się także zaoptrzyć w autko ze skrzynią automatyczną i problem zostanie rożwiązany.Ale i to urządzenie wymaga pewnej wprawy od kierowcy,ale nie tak dużej jak przy ręcznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 11:12 Ty się nie pytaj o taką rzecz na forum,tylko spytaj swojego instruktora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: biegi??????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 11:17 A ty "Kruwsko" idz do pierwszej klasy i tam się naucz pisać z poprawną ortografią i gramatyką. Bo jak się czyta to co piszesz to aż się żle robi. Odpowiedz Link Zgłoś
nudzi.mi.sie.bardzo Re: biegi??????????? 29.08.06, 16:15 regularnie, zawsze, kiedy trzeba:O) jak sie pojeździ to się nawet nie będziesz nad tym zastanawiać, tylko automatycznie będziesz zmieniać a tak na serio: zanim zacznie sie przemęczać silnik, co obiawia się wysokimi obrotami i takim charakterystycznym dźwiękiem ostrej pracy silnika:] popatrz wtedy na zegar z obrotami i zauważysz, gdy obroty przekraczają tą magiczną liczbę [odgłos warkotu silnika...] - trzeba zmienić bieg na wyższy:o) a na niższy odpowiednio do spadku prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
xiu Re: biegi??????????? 29.08.06, 23:38 Masz rację. Mimo wszystko niczyje rady nie zastąpią praktyki i obycia z samochodem. Po prostu Kierowca i samochód muszą stać sie jednym mechanizmem. Musisz "szóstym" (nabytym?) zmysłem wyczuwać co się dzieje z autem i odpowiednio reagować. Mie są to, wbrew pozorom trudne rzeczy, ale wymagają długich ćwiczeń. Jezeli chcesz się bardziej fachowo (teoretycznie) przygotować do jazd, to gorąco polecam książkę "Szybkość Bezpieczna" Sobiesława Zasady. Bardzo mi ta książka pomogła, więc myślę, że i Tobie się przyda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kss Re: biegi??????????? IP: *.autocom.pl 17.09.06, 22:28 a jezdzil ktos z was maluchem? przy jakiej szybkosci dajecie 4? bo ja przy 60 i wcale nie jest to silnik wysokoobrotowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: biegi??????????? IP: *.tosa.pl 17.09.06, 23:26 łee przy maluchu inna sprawa ;p na wyczucie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: biegi??????????? 26.10.06, 17:24 mój maluch okrutnie nie lubił przepisowej 50tki - na trójce wył, na czwórce dudnił. notorycznie przekraczałam przepisową prędkość - do 60rki, kiedy czwórka już mu pasowała :) kochany maluszek mój, ileż on wycierpiał, zanim nauczyłam się jeździć... Odpowiedz Link Zgłoś
miguel.mig Re: biegi??????????? 26.10.06, 17:58 swoją drogą to u mnie w maluchu nie biegi trza wbijać na wyczucie jeno sam lewarek;)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
miguel.mig Re: biegi??????????? 26.10.06, 17:53 prawda malucha można przesmyczyć na trójce do 60 i wbić 4 bieg , ale można także jechać ekonomicznie i wbić"czwórę" dokładnie przy 45 km/h. A przy redukcji biegów maluchem dawaj międzygaz(czyli przegazówa na luzie w celu wyjścia na większą prędkość obrotową jaka jest dla jakiejś prędkości przy niższym biegu)wtedy kaszlaczkiem nie będzie szarpać.Ja tak robię nie tylko w maluchu ale wnnych większych autach tyż,jeżeli czuje że prędkość obrotowa nie jest zbyt wysoka spróbuj zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś