Dodaj do ulubionych

Prosba o interpretacje

IP: *.chello.pl 04.01.07, 23:48
Witam,

Cy ktos moze mi wyjasnic gdzie robie blad ?
Tutaj jest obrazek : img409.imageshack.us/my.php?image=pytaniemn9.png

Na obrazku mamy dwa pytania z egzaminu na prawo jazdy. Wedlug mnie sa to
analogiczne sytuacje, natomiast kolejnosc pojazdow opuszczajacych
skrzyzowania jest rozna w poszczegolnych przypadkach. Pod rysunkami zapisalem
kolejnosc pojazdow tak jak sugeruja to poprawne odpowiedzi do pytan (uwaga -
na rysunkach jest rozna numeracja pojazdow, jednak kolejnosc numerow jest
taka sama).
Podstawowe pytanie, ktore mnie nurtuje to dlaczego w jednym przypadku pojazd
wykonujacy lewoskret jedzie pierwszy, a w drugim przypadku ostatni mimo, ze
sytuacje sa identyczne (chyba).

dziekuje za pomoc,
pozdrawiam Ciekawski
Obserwuj wątek
    • Gość: ert Re: Prosba o interpretacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:06
      Źle czytasz pytanie.
      Tam nie chodzi o kolejność przejazdu przez skrzyżowanie - tylko komu pojazd 1
      ustępuje pierwszeństwa ewentualnie przed kim ma pierwszeństwo.
      pozdr
      • Gość: Ciekawski Re: Prosba o interpretacje IP: *.chello.pl 05.01.07, 00:19
        Nie no, czytac ze zrozumieniem to ja potrafie :) Chodzi mi tylko o szersze
        spojrzenie na sytuacje - czemu ten z migaczem raz jedzie pierwszy, a raz
        ostatni? Albo inaczej - czemu w 197 pojazd 1 czeka, az migacz przejedzie, a w
        181 ciezarowka nie czeka, mimo, ze jest w takiej samej sytuacji jak 1 w 197?
        Kolejnosc w obu przypadkach mozna - tak jak napisalem - odczytac z poprawnych
        odpowiedzi.

pozdrawiam
        Ciekawski
        • tsa5 Re: Prosba o interpretacje 05.01.07, 10:50
          skrzyżowania są takie same a w pytaniu nie chodzi o kolejność przejazdu tylko o
          to komu ustepuję bądź nie pojazd 1. Sprytne pytanie, brawo za dociekliwość
    • Gość: ja Re: Prosba o interpretacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 02:07
      są to skrzyżowania równorzędne(obowiązuje reguła prawej dłoni)-ciężarówka w 197
      czeka aż "migacz "wjedzie na skrzyżowanie i dopiero może ruszyć
      • Gość: ja sorry w 181 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 02:09
        3 na skrzyżowanie następnie 2 potem 1 i dopiero 3 opuszcza skrzyżowanie
        • kali78 Re: sorry w 181 05.01.07, 14:53
          Parę miesięcy temu w czasie kursu, zadałam takie samo pytanie wykładowcy.
          Wszyscy stwierdzili że to chyba jakiś błąd (zresztą tak samo jest np. z pytaniem
          nr. 191).
          Wykładowca zasięgnął informacji u gościa który pracuje przy wymyślaniu tych
          pytań i na następnym wykładzie sprawa była już jasna. Oczywiście większość osób
          patrząc na to pytanie (nr181.), w odpowiedzi kierowałby się zasadą prawej strony
          (ponieważ jest to skrzyżowanie równorzędne) tak więc kolejność pojazdów powinna
          być 3 potem 2 i na końcu jeden. Dlaczego więc prawidłowa odpowiedź brzmi 2 potem
          1 i na końcu 3. Chodzi tu o to że my "jedziemy" pojazdem nr.1 i nasze położenie
          rozpatrujemy osobno wobec każdego z pozostałych pojazdów (tak jak by był nasz
          pojazd i oprócz niego tylko jeden a nie obydwa na raz). Tak więc najpierw
          patrzymy tylko na 1 i 2, 2 jest z prawej strony więc jedzie pierwszy. Potem
          patrzymy na 1 i 3, 1 jedzie prosto, 3 skręca w lewo (przecina więc tor jazdy 1),
          tak więc 1 ma pierszeństwo przed 3. I dlatego taka kolejność 2,1 i 3. I tak
          należy robić z wszystkimi pytaniami dotyczącymi sytuacji na skrzyżowaniach,
          czyli nasz pojazd i każdy inny z osobna, a nie wszystkie na raz. Wiem że to
          bezsensowne, ale tak właśnie ustalili to ludzie wymyślający te pytania i odpowiedzi.
          • Gość: .. Re: sorry w 181 IP: 195.116.125.* 05.01.07, 17:02
            Hmm moim zdaniem to wcale nie jest bezsensowne, w końcu jadąc po drodze nie
            będziesz rozpatrywal sytuacji z punktu widzenia wszystkich pojazdów a jedynie
            tego jednego w którym siedzisz. Szczerze powiedziawszy zupełnien ie rozumiem
            skąd wam się wzięły te wątpliwości, że powinno być ianczej:)
            • kali78 Re: sorry w 181 05.01.07, 17:17
              nie chodzi o to ze dana sytuację rozpatrujesz z punktu widzenia kierowcy kazdego
              z tych pojazdów. Chodzi o to że tak jak w pytaniu nr 181,na skrzyzowniu są trzy
              pojazdy i gdyby dokładnie taka sama sytuacja była na skrzyżowani w
              rzeczywistości to najpierw powinien pojechać pojazd nr.3 potem 2 a na koncu
              jeden (zsada prawej strony). Chodzi o to ze odpowiadajac na te pytania nie
              bierzesz pod uwage wszystkich 3 pojazdów jednoczesnie. Tylko najpierw swój
              (czyli w tym przypadku 1) i pojazd 2 (a pojazdu 3 jakby nie było), a potem swój
              pojazd i pojazd 3 (a pojazdu 2 jakby w tym momencie nie
              było). I dlatego uważam ze jest to bezsensowne, bo skoro na rysunku są trzy
              pojazdy to i kolejnosc ich jazdy powinna być tak jakby były one na tym
              skrzyżowaniu wszystkie naraz. A nie oddzielnie 1 i 2, i oddzielnie 1 i 3. A to
              właśnie wynika z odpowiedzi na te pytania (sa to m.in. pyt 181 i 191).
              • Gość: ... Re: sorry w 181 IP: 195.116.125.* 05.01.07, 17:54
                Wiesz co nie do końća się z Tobą zgadzam, dla mnie czy patrzę na nie oddzielnie
                parami czy na wszystkie naraz- to za każdym razem wychodzi mi dokłądnie ta sama
                odpowiedź i taka jak jest w teście. Może problem polega na tym, że rozpatrujesz
                te pojazdy jakby w stanie spoczynku a nie w ruchu i na do datek ważne jest nie
                tylko, co mają po prawej stronie ale też w jakim kierunku jadą - bo zobacz w
                pytaniu, w którym jest ten samochód ciężarowy- owszem pojazd numer 3 (zielony)
                rusza na skrzyżowanie pierwszy ale to nie oznacza, że przejeżda przez nie
                pierwszy- ponieważ skręca więc musi dojechac do - nie wiem jak to nazwać - ale
                chodzi o środek skrzyżowania i dojeżdzając tam po prawej stronie już nie ma
                pustej drogi (przecież pojazd pierwszy mógł nadjechać dopiero teraz i nie musi
                wiedzieć skąd pojazd numer 3 wyjechał- pojazd 1 widzi go po swojej lewej wiec
                czemu miałby mu ustępować). Wtedy okazuje się, że prawą wolną ma pojazd
                ciężąrowy (numer 2) dlatego to on opuszcza skrzyżowanie jako pierwszy, zanim
                pojaazd numer 1 (teraz to on ma prawą wolną) a na końcu pojazd 3- dla mnie to
                jest jak najbardziej logiczne i jeśli nie jest niech mnie ktoś wyprowadzi z
                błędu! Nadal sie upieram, że testy są prawidłowo stworzone:)
                • Gość: aska Re: sorry w 181 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 18:02
                  wiesz, zdawalam na prawo jazdy 5 czy 6 lat temu i pamietam ze testy z logika
                  sie rozmijaly, trzeba bylo nauczyc sie na pamiec odpowiedzi zeby zdac test,
                  logike zostawialo sie za drzwiami sali egzamin.

wg mnie jest m.w. tak jak piszesz, ale jakbym szla na egzamin dzis znow
                  odpowiedzialabym tak by zdac a niekoniecznie blysnac ;-)
    • kali78 Re: Prosba o interpretacje 05.01.07, 18:33
      Doskonale rozumiem o co Ci chodzi, ale rzeczywistość to jedna sprawa, a testy to
      zupełnie co innego. Pytania testowe i odpowiedź na nie powinna dotyczyć
      dokładnie takiej sytuacji jaka jest przedstawiona na rysunku. Powinno być to
      oczywiste i jasne. Na pewno nie powinno być tak, aby zdający musiał się głęboko
      zastanawiać o co tak naprawdę autorowi pytania chodziło. I zgadzam sie z tym, że
      gdyby czlowiek rozwiązywał te testy kierując się logika, to zapewne wynik nie
      zawsze byłby pozytywny i dlatego właśnie większość zdających uczy sie ich na
      pamięć.
      pozdrawiam :-)
      • Gość: Ciekawski Re: Prosba o interpretacje IP: *.chello.pl 05.01.07, 20:33
        Witam
        Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Teraz juz wiem jaka "logike" nalezy
        przyjac przy podchodzeniu do testow.

pozdrawiam
        • kali78 Re: Prosba o interpretacje 05.01.07, 20:43
          No i własnie o to chodzi. Inna logika w rzeczywistości, inna podczas
          rozwiązywania testów.
          pozdrawiam :-)
          i życzę powodzenia na egzaminie :-)
          • piotr33k2 Re: Prosba o interpretacje 05.01.07, 22:57
            jak tu już zostało powiedziane musisz sie wczuc w role konkretnego pojazdu
            zgodnie z pytaniem wtedy wszystko bedzie jasne a jak zaczniesz rozpatrywać
            wszystkie na raz to popląta i pomiesza ci się wszystko i nic ci sie nie wyda
            logiczne.
            • Gość: Szofer Text pytania ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:43
              Gdybyś podał pełny i dokładny text pytania, to by ułatwiło całą dyskusję ;-)

Jedno słowo w pytaniu potrafi zmienić cały sens odpowiedzi !!!

W realu to jest tak, że ten który jest z prawej (tak jak na obrazkach) rusza
              pierwszy,ponieważ jest po prawej stronie, ale gdy już na środku skrzyżowania
              zaczął skręcać w lewo, to pojazd z przeciwka znalazł się po jego prawej stronie
              i dlatego powinien Mu ustąpić pierwszeństwa(czyli traci pierwszeństwo).

W życiu codziennym, to jeszcze zależy jak duże jest takie skrzyżowania ?
              Jeżeli jest malutkie, to zachowanie reguł prawnych jest niewykonalne jeżeli
              trafią się np.dwie ciężarówki lub autobusy. Po prostu się nie zmieszczą :-)

W przypadku testów, to chodzi o to aby znać reguły "gry" .

Tłumacząc inaczej.....
              - Ten z prawej (na skrzyzowaniu równorzędnym) ma zawsze pierwszeństwo jeżeli
              jedzie prosto lub skręca w prawo !
              - Ten z prawej ma pierwszeństwo wjazdu na skrzyżowanie, ale traci to
              pierwszeństwo rozpoczynając manewr skrętu w lewo !
              • Gość: ... Re: Text pytania ??? IP: 195.116.125.* 06.01.07, 08:55
                Gość portalu: Szofer napisał(a):

> Gdybyś podał pełny i dokładny text pytania, to by ułatwiło całą dyskusję ;-)
                >
                > Jedno słowo w pytaniu potrafi zmienić cały sens odpowiedzi !!!
                >

No własnie i tu chyba lezy problem- bo pytania są tak skonstruowane, że nie
                chodzi w nich o okreslenie, kto ma pierszeńśtwo na tym skrzyżowaniu, tylko czy
                Ty (pojazd nr 1) masz przed kimś pierszeńśtwo albo komuś ustępujesz, stąd musisz
                rozpatrywać sytuację z punktu widzenia pojazdu 1 i patrząc na każdy pojazd osobno.
                Do pyt z ciężarówką (na obrazku pyt nr 181):
                "Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:
                A- przejeżdza ostatni
                B- ma pierszeńśtwo przed pojazdem 2
                C- ma pierszeństwo przed pojazdem 3"
                Prawidłowa odpowiedź- C

Z charakteru pytań wynika, że trzeba rozpatrywac każdy samochód osobno. Gdyby
                pytania brzmiały coś w rodzaju: na tym skrzyżowaniu pierszeńśtwo ma pojazd numer
                A- 1, B- 2, C- 3 to i i naczej by trzeba je rozpatrywać moim zdaniem. Jednak
                kłania sięczytanie ze zrozumieniem i odczytania intencji autora;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka