Gość: Justyna IP: *.chello.pl 14.01.07, 15:58 Może mi ktoś opisać światła wiem że to jest temat bardzo męczony i wiem że już był nawet na forum tylko niezdążyłam sobie zapisac a teraz go niema. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beti Re: Światła IP: 213.199.253.* 14.01.07, 22:12 no i jeszcze raz pytanie o światła ostrzegawcze, na tym forum są w tym temacie sprzeczności więc pytam: trzeba?? (chodzi o błyśnięcie światłami drogowymi). Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: Światła 15.01.07, 10:35 ode mnie tego nie wymagali, ale skoro wiesz, to możesz o tym wspomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukający Światła ostrzegawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 11:39 "1.Przygotowanie do jazdy, sprawdzenia stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpośrednio za bezpieczeństwo jazdy oraz ruszanie z miejsca. Kryteria: 1) sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego - osoba egzaminowana musi zaprezentować, że potrafi sprawdzić: a) poziom oleju w silniku (osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrządów sprawdza się poziom oleju w pojeździe), b) poziom płynu chłodzącego, c) poziom płynu hamulcowego, d) poziom płynu w spryskiwaczach - osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać zbiornik i po jego otwarciu stwierdzić obecność płynu, e) działanie sygnału dźwiękowego, f) działanie świateł zewnętrznych pojazdu, -odpowiednio jeżeli występują " Chyba można to wcisnąć do punktu = odpowiednio jeśli występują. Światła ostrzegawcze nie są osobnymi światłami - wykorzystuje się tu światła drogowe lub mijania - wyrażają się krótkotrwałymi błyskami - włącza się je np w PUNTO dźwignią od świateł - pociągając do siebie (do kierownicy). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Światła ostrzegawcze IP: 213.199.253.* 15.01.07, 11:48 no światła awaryjne też nie są osobnymi a trzeba sprawdzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukajacy Re: Światła ostrzegawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:54 Światła awaryjne są obowiązkowe dla pojazdu samochodowego. Jest to określone w przepisach o wyposażeniu pojazdów (Rozp.Min.Infr.z 26.lipca 2004...) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Światła ostrzegawcze IP: 213.199.253.* 15.01.07, 13:46 zgoda pod warunkiem że światła ostrzegawcze to "krótkotrwałe użycie drogowych". Ale nie zgodzę się, że sprawdzamy tylko obowiązkowe światła dla samochodu osobowego, sprawdzamy "zewnętrzne oświetlenie pojazdu" czyli przeciwmgłowe przednie- jak występują(choć nie są obowiązkowe)i oczywiście oświetlenie "L" też! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukający Re: Światła ostrzegawcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:20 Tak - jeśli występują. Ale z kolei ten podpunkt miesci się w ogólnym zapisie: "sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego". Więc reasumując nie powinno to być traktowane jako właśnie podstawowy element. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś