Dodaj do ulubionych

Rowerzyści ...

IP: *.magma-net.pl 24.05.07, 15:22
Ostatnio miałam przyjemność pojechać z moim TZ za miasto i ....normalnie aż strach się bać rowerzystów.
Ja rozumiem oni też mają prawo uczestniczyć w ruchu drogowym ale ...
Droga w miare kręta , bez pobocza,ruch o średnim natężeniu,śmigające tiry oraz osobówki - jedzie pan na rowerku,wiek koło 70-tki,obładowany zakupami SLALOMEM.Ciężko wyczuć jego zamiary bo pana znosi co jakiś czas na metr w lewo , z naprzeciwka nie daj Bóg drugi taki rowerzysta i mamy nieszczeście
Ja chcąc jeździć samochodem musiałam zrobić kurs,zdać egzamin, a przedewszystkim nauczyć sie jeździć.Czy rowerzystów nie obowiązują podobne przepisy ??? oni nic nie muszą zdawać??czy wystarczy że się ma rower i na niego wsiądzie i można od tak sobie jeździć??
Przecież oni jeżdzą po tej samej drodze co samochody.
Obserwuj wątek
    • Gość: DonSalieri Re: Rowerzyści ... IP: *.chello.pl 24.05.07, 15:33
      Właśnie. Jesteś po kursie i egzaminie. Umiesz jeździć dlatego śmiej się z
      pijaczka kolarza i po prostu skrzętnie go wyprzedź. Ot tyle. :]
      • Gość: Balleron Re: Rowerzyści ... IP: *.aster.pl 24.05.07, 16:33
        Nie nazywaj durniu kolarza pijaczkiem bo z kolarzem ma on tyle wspólnego co
        traktor z Ferrari.
        • Gość: DonSalieri Re: Rowerzyści ... IP: *.chello.pl 24.05.07, 18:32
          Macie te problemy. LOOL.
      • Gość: Maga Re: Rowerzyści ... IP: *.magma-net.pl 24.05.07, 17:35
        Mnie akurat nie jest do śmiechu , bo ja mam go przepisowo wyminąć conajmniej 1 metr od niego.Ale jak to zrobić ,gdy rowerzysta odbija od pobocza kolejny metr??
        Jak mam wyczaić ten moment kiedy i czy zrobi taki manewr.Pól biedy jak z naprzeciwka nic nie jedzie,bądz jest na tyle daleko że bez ryzyka dla siebie,rowerzysty lub nadjeżdzającego da sie to wykonać z zapasem.
        Żebyśmy się dobrze zrozumieli:
        - czy każdy kto ma rower może nim sie poruszać bez karty rowerowej po jezdni- bo mam wrażenie że większość rowerzystów takiego dokumentu nie posiada.
        Od kupili sobie rowery i jadą za miasto, na miłą wycieczkę.Lub ludzie przemieszczający sie z wioski do wioski lub miasteczka.Fajnie jak ta wycieczka jest po bocznych,mało uczeszczanych drogach,gdzie samochód przejeżdza jeden na godzinę.Dlaczego pchają sie na trasy gdzie brak pobocza,tiry jadą na tyle szybko że sam podmuch powietrza dla rowerzysty może być ostatnim,nie mówiąc nic jak by zahaczył np naczepą.

Ps:Facet na rowerze był trzeźwy ale to co miał na rowerze- zakupy powodowało że jechał slalomem.Sory za tak długi wywód ,ale tu chodzi o nasze bezpieczeństwo-nas wszystkich którzy korzystają z dróg
        • ula19872 Re: Rowerzyści ... 24.05.07, 22:12
          Każdy pełnoletni obywatel ma prawo jeździć na rowerze nawet bez karty
          rowerowej. Z tym że nie każdy 18latek i starsi znają przepisy umożliwiające
          bezpieczne poruszanie się po drogach. Sama jeżdżę na rowerze, ale patrząc na
          zachowanie niektórych rowerzystów to normalnie móżg staje: jazda bez kasku, bez
          trzymanki, czasami po kielichu. A jak baran wpakuje Ci się pod koła to Ty masz
          wyrzuty sumienia, ale przecież nie mogłeś/aś nic zrobić...
        • absorb Re: Rowerzyści ... 02.06.07, 02:43
          A Ci pływacy cholery pływają też bez kart! Skandal!! I seks się bez pozwoleń
          uprawia!! A jak mnie kto skrzywdzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka