Gość: kika IP: *.chello.pl 06.01.08, 14:35 Kiedy własciwie powinnam redukować biegi???Przy jakiej prędkości jaki bieg??Bardzo prosże o podpowiedzi:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pet3r Re: redukcja biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 15:21 to zależy jaki masz styl jazdy ;) inaczej sie redukuje gdy jedziesz ... sportowo a inaczej na egzaminie na egzaminie proponuje tak: 0-10 - I 10-30 II 30-45 III i hmm ja nie używam IV i ciągne do 50-55 na III ale jak chcesz to przy 50 km możesz wrzucić IV bieg przed zakrętem około 90^ zawsze redukcja do II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: redukcja biegów IP: *.chello.pl 06.01.08, 17:33 Dziękuję bardzo:-):-)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: redukcja biegów 06.01.08, 18:58 Mnie uczyli zmieniac co 20 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
bujaka_jamajka Re: redukcja biegów 06.01.08, 19:06 Ja juz przy ponad 40 wrzucam 4.. Odpowiedz Link Zgłoś
bujaka_jamajka Re: redukcja biegów 06.01.08, 19:06 Ja juz przy ponad 40 wrzucam 4.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalka Re: redukcja biegów IP: *.chello.pl 06.01.08, 19:49 A tak naprawdę to nie powinno się skupiać na kontrolowaniu prędkości, bo każdy samochód inaczej "łapie" biegi - jeden chce np. przy 60 km/h trzeci bieg, inny już czwarty. Po prostu trzeba słuchać silnika - jak słyszysz, że się męczy (silnik wtedy charakterystycznie "buczy") to wrzucasz wyższy bieg, a jak samochód zaczyna robić "kangurka" to znaczy, że masz za wysoki bieg w stosunku do prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: redukcja biegów 09.01.08, 15:00 Gość portalu: Natalka napisał(a): > A tak naprawdę to nie powinno się skupiać na kontrolowaniu > prędkości, bo każdy samochód inaczej "łapie" biegi - jeden chce np. > przy 60 km/h trzeci bieg, inny już czwarty. Po prostu trzeba słuchać > silnika - jak słyszysz, że się męczy (silnik wtedy > charakterystycznie "buczy") to wrzucasz wyższy bieg, a jak samochód > zaczyna robić "kangurka" to znaczy, że masz za wysoki bieg w > stosunku do prędkości. i to jest racja !,każdy model samochodu jest inny ,kazdy ma inny silnik ,moze byc benzyna czy diesel gdzie jezt zupełnie inna elastycznosc silnika ,w niektórych autach mozesz na jednym biegu jechac od 30 do 80 km na godz a w innym juz musisz zmienić ze trzy razy biegi ,po prostu musisz wyczuc swój samochód na początku słuchając silnika ,jak "wyje" czy czujesz ze juz "zdycha" to dodajesz albo redukujesz biegi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: redukcja biegów IP: *.sarmacka.net 06.01.08, 20:07 hej. W każdym aucie jest inaczej...musisz słuchać co ci mówi i odpowiednio zwiększać , natomiast jeśli zmniejszasz prędkość to redukuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: redukcja biegów IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.08, 20:15 Na jedynce do 20km/h, na drugi bieg od 20-40km/h, na trzeci od 40-60km/h i tak dalej. Po mieście możesz jeździć na trujce... ale nie przekraczaj 45km/h.I oczywiście przy praktycznie każdym zakręcie zmieniasz na drugi bieg. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: redukcja biegów IP: *.chello.pl 06.01.08, 20:45 DZięki dzięki:-)naprawdę rozjaśniło mi się w głowie:-)POZDRAWIAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
xadam30 Re: redukcja biegów 06.01.08, 23:59 Gość portalu: kika napisał(a): > DZięki dzięki:-)naprawdę rozjaśniło mi się w głowie:-)POZDRAWIAM!! Chyba po tej "trujce" ;), ufff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: redukcja biegów IP: *.chello.pl 07.01.08, 00:15 Też jestem wyczulona na błędy w pisowni ale jak widzę, że ktoś chce mi życzliwie pomóc to nie przejmuję sie ortograficznymi wpadkami:-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xadam30 Re: redukcja biegów 07.01.08, 01:34 Gość portalu: kika napisał(a): > Też jestem wyczulona na błędy w pisowni ale jak widzę, że ktoś chce > mi życzliwie pomóc to nie przejmuję sie ortograficznymi wpadkami:-) Ja też się nie przejmuję, ale życzliwie zwracam na to uwagę, co by się komuś źle nie utrwalało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniamania Re: redukcja biegów IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.08, 10:39 ja w sumie z biegami to na wyczucie jak samochod sie zachowuje jak zaczyna"wyć" to trza bieg zmienic i tyle, nie ma regoly, to sie czuje. Redukcja zawsze przed zakretem do II przed przejazdem kolejowym itp, niewiem czy tak dobrze ale tak mnie nauczono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: redukcja biegów IP: 212.76.37.* 07.01.08, 17:43 Ktoś napisał,ze 2 od 20. Ja wrzucam dwójke zaraz po ruszeniu z miejsca. 1 służy tylko do ruszania,potem gazu do 2200 obrotów i 2, potem przy ponad 30/h trójka itd. Jak mam więcej niż 40 na liczniku to juz daję 4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorka Re: redukcja biegów IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.08, 21:05 Robie tak samo jak Ania: też na jedynce tylko ruszam, zaraz wrzucam dwójkę.. Piątkę daję przy 60/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sami Re: redukcja biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 23:43 zalezy tez jaki silnik na egzaminach chyba są jeszcze przez niedługi czas corsy 1.2 benzyna a w OSK silniki są bardzo różne zupełnie inaczej zmieniałem biegi jak brałem jazdy doszkalające w innej szkole na corsie 1.2 benzyna + LPG a zupełnie inaczej jak jezdziłem cały kurs corsa 1.7 turbo diesel która miała ponad sto koni - niezapomniany kurs :) ze swiateł zawsze byłem pierwszy lecz wiadomo ze pózniej juz wszyscy mnie "brali" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joka Re: redukcja biegów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 07:36 Z tą dwójką ostrożnie, mnie też tak instruktor uczył a potem na egzaminie usłyszałam, że niepotrzebnie przed tym skrętem redukowałam z 4 do 2, bo tam bym się spokojnie na 3 wyrobiła - trzeba to ocenić przed skrzyżowaniem. Zasadniczo do 2 redukuję, kiedy mam wykonać skręt pod kątem prostym. No i na małych rondach 2 się przydaje, na 3 auto może się nie wyrobić. Odpowiedz Link Zgłoś