Dodaj do ulubionych

przeplatanka itp.

29.05.08, 01:50
o litości! wiem , ze to jedne z podstawowych, najbanalniejszych i najbardziej
żenujących pytań jakie można zadać - jak trzyma sie kierownice?!?!?!
uprzedzam tych ,którzy łapią sie teraz za głowę - jazdę mam dobrze opanowana ,
ale nabrałam pewnych bardzo złych nawyków, których chce sie pozbyć i stad
bierze sie moje pytanie!
Obserwuj wątek
    • reeelx Re: przeplatanka itp. 30.05.08, 20:23
      Na "za piętnaście trzecia" :-)
      • fifilinda Re: przeplatanka itp. 30.05.08, 21:04
        "Za dziesięć druga".
        • Gość: reeelx Re: przeplatanka itp. IP: *.85.87-79.rev.gaoland.net 31.05.08, 22:43
          Lepiej powtorz dokladnie wiadomosci z kursu... Wszedzie pisza o trzeciej, nigdy
          o drugiej :-)))
          • fifilinda Re: przeplatanka itp. 01.06.08, 06:54
            No to niech i będzie "za piętnaście trzecia", ja tam trzymałam "za
            dziesięć druga" i też było dobrze. Wiadomości z kursu powtarzać nie
            musze. Egzamin zdany. A teraz to już trzymam jak chcę, w mieście
            głównie jedną ręką, a drugą zmianiam biegi.
            • Gość: Jurek Re: przeplatanka itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:41
              > głównie jedną ręką, a drugą zmianiam biegi.
              To bardzo zły nawyk. W razie konieczności szybkiej reakcji wprowadza
              niepotrzebne opóźnienie. Jeśli na dodatek drugą rękę cały czas trzymasz na
              drążku zmiany biegów, to obrywa skrzynia.
              > za piętnaście trzecia", ja tam trzymałam "za dziesięć druga"
              Są dwie szkoły. Kiedyś forsowano za dziesięć drugą, dziś za kwadrans trzecią -
              moim zdaniem niesłusznie. Świetnie sprawdza się w samochodzie sportowym - inne
              przełożenie układu kierowniczego, inny rozmiar kierownicy, kierownica znacznie
              bliżej ciała. Przy normalnej jeździe znacznie lepsze jest za 10 druga. Łatwo to
              sprawdzić - pojechać sobie na plac i zobaczyć, jak mocno da się skręcać bez
              odrywania rąk od kierownicy w obu pozycjach. Przewaga za 10 druga będzie
              zdecydowana.
              • Gość: reeelx Re: przeplatanka itp. IP: *.85.87-79.rev.gaoland.net 01.06.08, 17:37
                Nom, doczytalem, ze przez lata eksperci forsowali metode za dziesiec druga...
                Teraz znow forsuje sie metode sportowa... Siedzi sie pionowo, blisko kierownicy
                • Gość: Jurek Re: przeplatanka itp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 18:41
                  A to, że "masz większą kontrolę nad kierownicą" to jest konkretny argument? Nie
                  żartuj... Pełną kontrolę mamy właśnie wtedy, gdy nie musimy odrywać rąk, jak
                  odrywamy jedną rękę, to mamy co najwyżej 50% kontroli ;)
                  Zawsze kazano tak siedzieć, by nogi po wciśnięciu pedału były lekko ugięte, a
                  plecy nie odrywały się w "najdalszym" położeniu na kierownicy - nigdy nie było
                  inaczej. Nie ma to nic wspólnego z pozycją rajdową, gdzie siedzi się znacznie
                  bliżej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka