Gość: mimika IP: *.mielec253.tnp.pl 21.08.08, 11:29 Jeżeli podczas kursu na prawko lub egzaminu dojdzie do kolizji, to kto za to odpowiada: kursant czy instruktor/egzaminator? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 12:11 Z tego co wiem to instruktor, ale czytałam o takich przypadkach, że kursant był zmuszany do płacenia ze jakieś drobne stłuczki, chociaż te wszystkie samochody są przecież ubezpieczone a kursant jak się uczy to odpowiada za wszystko instruktor :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko55555 Re: Pytanie 21.08.08, 14:25 Za stłuczkę odpowiada instruktor, ty jako osoba ucząca się dopiero jeździć jesteś pod opieką instruktora,który musi odpowiednio reagować. Mój instruktor mówił mi o przypadku,że dziewczyna jadąca eLką spowodowała zderzenie czołowe i instruktor płacił mandat, bo nie zareagował ( instruktor co dopiero po egzaminie 10 godzin dopiero wyjeżdżonych z kursantkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 15:31 W przepisach dokładnie określa się, że odpowiedzialność ponosi kierujący. W czas nauki i egzaminu kierującym jest kursant prowadzacy pod nadzorem instruktora-egzaminatora pojazd mechaniczny w ruchu lądowym. Dlatego osoba, która nie ukończyła 18 lat przedkłada oświadczenie o odpowiedzialności za swoje czyny przez opiekuna, rodzica. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariussz Re: Pytanie IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 21.08.08, 15:44 Co Ty piep......???? To po co siedzi instruktor i po co ma sprzęgło i hamulec? Jeśli byłoby tak ja piszesz (co za bzdura!!!), to od razu jeździłoby się samemu, bo i tak by się samemu odpowiadało. Tymczasem ma się wykwalifikowanego instruktora i to zarówno wykwalifikowanego jako kierowca, jak i przygotowanego pedagogicznie i metodycznie do nauczania, aby on za poczynania kursanta odpowiadał. Oczywiście gdyby np. kursant był po alkoholu, rzecz by się miała inaczej:-) A rodzice podpisują pozwolenie niepenoletniemu kursantowi właśnie dlatego, że kursant NIE odpowiada. Gdyby odpowiadał, mógłby zaczynać jazdy po ukończeniu 18 lat. Jakoś nie ma tak, aby zdać wcześniej i jeździć samodzielnie za podpisem rodziców:-)))). Przypominam, że aby ZDAWAĆ trzeba być pełnoletnim, bo po zdaniu i otrzymaniu prawka już możesz jeździć i odpowiadać za siebie. Jak czegoś na pewno nie wiesz, nie pisz! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko55555 Re: Pytanie 21.08.08, 15:47 Tez właśnie tak sądzę. Nie spotkałam się jeszcze z sytuacją,aby kursant musiał np. płacić mandat tylko instruktor jak coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martek71 Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 21:54 Na pewno odpowiedzialność ponosi instruktor. Pytałam o to swojego i potwierdził. Po za tym gdyby nie ponosił odpowiedzialności, to po co by mu były potrzebne, dodatkowe pedały po jego stronie? Przecież w razie jakiegokolwiek zagrożenia na drodze, które spowoduje kursant, on MUSI zareagować. Odpowiedz Link Zgłoś
pomoc_kuchenna Re: Pytanie 21.08.08, 23:07 Hmm, mój instruktor twierdzi, że w razie wypadku winę ponosi kursant jako osoba kierująca pojazdem, co oczywiście kupy się nie trzyma, bo co gdybym spowodowała wypadek na pierwszej godzinie jazdy, a nawet drugiej czy piątej, czyli na samym początku jako totalnie zielony kierowca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidzi Re: Pytanie IP: *.vlan356.dengo.lubman.net.pl 21.08.08, 23:21 Robi Cię w bambuko, żebyś bardziej uważała:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko55555 Re: Pytanie 22.08.08, 12:18 Racja robi Cię w bambuko, mój na pierwszych zajęciach mi mówił,ze eLka normalny pojazd i dostaje mandaty,który to on płaci, ponieważ on nadzoruje naszą jazdę i ma szybko reagować w razie niebezpieczeństwa. Tak to może od razu by bez instruktora jeździć , bo po co jak ktoś ma jakieś już pojęcie w jeżdżeniu , a sam by odpowiadał za wypadki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzazzaa Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 12:24 Oczywiście,że winę za wypadek ponosi instruktor.Gdy ja robiłam w ubiegłym roku kurs ,cały czas instruktor mówił mi,że winę ponoszę JA.Skończyłam kurs,zdałam egzamin i tak wyszło,że przyszłam na następny kurs do tego samego instruktora i pytam GO,jak to jest,a on mówi,że winę ponosi instruktor,a mówi kursantom inaczej ,żeby bardziej uważali. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko55555 Re: Pytanie 22.08.08, 15:36 No to i dobrze robi,ale później ludzie puszczają plotki i się wymądrzają. Ja mam już 16 godzin i żadnej stłuczki :) . Instruktor powiedział mi,że będę dobrym kierowcą i odpoczywa sobie na moich jazdach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 23:15 A jak ktoś dobrze jeździ po 20 godzinach, to może by tak bez instruktora w ogóle? Niech chłop w domu odpoczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko55555 Re: Pytanie 23.08.08, 00:17 No mi już po kilku godzinach powiedział,że dobrze jeżdżę . Tylko pokazywał mi te parkowania , a teraz to wydaje polecenia tylko i gadamy sobie. Ale nie zrezygnowałabym z jazd z nim po prostu dobrze nam się gada można pożartować :) Zawsze w naszej eLce jest śmiesznie i za to mu dziękuje :D Odpowiedz Link Zgłoś