Dodaj do ulubionych

Historia:(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:56
Jak wam idzie nauka historii,bo mi szczerze mowiac kiepso,boje sie na
maxa.Macie jakies typy,obstawiajcie tematy,moze akurat cos sie trafi.
Czwartek to bedzie masakra,oby nie byla tak trudna ta matura jak z matmy:(
Obserwuj wątek
    • Gość: misia Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:06
      Teraz mi przyszedl do glowy jakis temat o roli kosciola w sredniowieczu. A ja
      wlasnie sredniowiecze zaczynam, ciezko bedzie... a mialo byc tak pieknie
    • Gość: laluni_a Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:23
      Ja chce zdawać na 2 poziomach,ale strasznie boje sie wypracowania na
      rozszerz.:// ja boje sie też,ze po tej łatwej próbnej dadzą nam popalić na
      matmie:/ (o zgrozo!) u mnie nauka idzie ciężko. Niektóre rzeczy umiem doskonale
      ,a inne jakbym piewrszy raz widziała na oczy! Wydaje mi się,ze ta historia się
      mnoży....no ale cóż jeszcze 2 dni...musimy dać rade i być silni!!!
      • Gość: martaa Re: Historia:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:59
        Hmm... ja sie boje na maxa tej historii! narazie jesem na absolutyznie w Rosji,
        Austri i Prusach ...czyli XVII w. Martwie sie ze i tak nic nie umiem :( To
        bedzie masakra... jak sie uczycie? wkuwacie na blache czy czytacie tylko?
        • Gość: malwka Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 17:05
          hej! raczej nie na blache, bo wtedy sie wszystko szybko zapomina. troche logiki
          i skojarzen, czasami nie zwiazanych z tematem, ale skutecznych. obstawiam
          tematy o stosunksch polsko-rosyjskich, zimna wojna albo czasy stanislawowskie w
          Polsce. ale nie martwcie sie-tematu nie dadza zbyt wymyslnego, bo inaczej
          wszyscy polegna. wiecej w tym bedzie kombinatorstwa niz wiedzy.pozdrawiam!
        • Gość: :((((( m a s a k r a IP: 62.233.152.* 10.05.05, 20:37
          Ja jestem przerazona.Poprostu PRZERAZONA!I co z tego ze sie ucze tej historii
          od paru dni:)))) skoro nic z tego nie pamiętam?!?!?!?!?!widzę to w czarnych,
          czaaaaaaarnych barwach.i pomyslec ze od tego zalezy moja przyszlosc:
          ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
          ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
    • Gość: awanti Re: Historia:( IP: *.acn.waw.pl 10.05.05, 19:37
      ja sie boje,ze dadzą dwudziestolecie w Polsce brrrr
    • Gość: hmm Re: Historia:( IP: *.stok.xen.pl 10.05.05, 19:42
      Ja tylko czytam ,skończyłam własnie XIX wiek ,teraz 1 wojna światowa a poźniej
      reszta ,ale opuściłam caaałą starożytność ://
      no coż na wszystko i tak za mało czasu :(
      czytam i pamiętam tak pół na pół,daty znam ,postaram się kojarzyć eh
      • zia86 Re: Historia:( 10.05.05, 19:52
        Jak dobrze wiedzieć, że nie jestem sama... Ja jestem po Napoleonie ale
        średniowiecze to czarna dziura dla mnie... Okropność! Ja to wkuwam na logike
        nie wiem, jakie będą efekty. Nic nie umiem, a pojutrze matura. Co do tematu na
        rozszerzony obstawiam II wojne, przed i po. I może jeszcze cos ze
        średniowiecza, nie wiem... Będzie masakra, tyle wiem.
        Pozdrawiam wszystkich historyków :D
        Zia
        • Gość: inga Re: Historia:( IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.05, 20:14
          to i tak jestescie w dobrej sytuacji.ja jestem po 3 pisemnych i jeszcze 2
          przede mną.dopiero dzis sie zaczełam uczyc na histe bo mam ja w dodatkowych i
          nie wiem czy w ogóle isc.dodam ze od listopada w szkole historii nie miałam....
        • Gość: lorka Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:40
          ja tylko podst zdaje a i tak sie boooje(mowia ze podst jes trudniejsza nawet;/)
          oby tylko ta faktyczna matura nie okazala sie duzo trudniejsza od probnej bo
          tam nie trzeba bylo duzo umiec, zawsze jakies pkty dalo sie zlapac;)teraz tez
          czytam, o wkuwaniu nie am mowy;)zaczynam polske w polityce bona[parte.zostalo
          jakies 500-600str do przeczytania;)no ale czesc omijam
          • Gość: miss p Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:43
            masakra!!! ja sie nie ucze, nie mam czasu, tylko czytam. jestem przy 2 wojnie/
            wszystko mi sie zaczyna mieszac. mam nadzieje, ze nie napisze gorzej niz na
            probnej, na ktora nie umiala nic a mialam 50 pkt :D i zeby nie byla taka jak
            probna.
            respect :)
            • Gość: magduś Re: Historia:( IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 23:09
              Cześc ludziska
              więcej wiarty w siebie. Ja też stważam pozory,że się uczę. Aktualnie jestem
              przy 20-leciu międzywojennym. Zobaczycie wszyscy zdamy!!!!!!!!!!!! wkońcu
              jesteśmy najinteligentniejszym rocznikiem, bo tylko my przetrwamy tą porąbaną
              maturę. Powodzenia ludziska! połamania piór.
          • Gość: Velika Re: Historia:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:46
            Ja już zaczynam wariować. Zamiast godziny widze daty np. 14:53:/ Umiem dobrze
            wszystko do 2 wojny bo 2 wojne i cala wspolczesna robilam sama (w szkole nie
            zdazylismy) :/ Też zaczynam się powoli bać ale mam nadzieję że będzie dobrze:)
        • Gość: maturka Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:34
          A CO POWIECIE NA ZJEDNOCZENIE WLOCH I NIEMIEC....?? A MOZE "Polak, Węgier- dwa
          bratanki", wiedząc, że przysłowia są mądrością ludu, udowodnij, że stosunki
          polsko-węgierskie miały zazwyczaj przyjacielski charakter... I JESZCZE
          JEDEN:stosunki polsko-niemieckie od czasów Mieszka I do czasów miłościwie nam
          panującego ;) Aleksandra Kwaśniewskiego.. POWODZENIA- JA JUZ WYMIEKAM! IDE
          POWTARZAC!
    • Gość: kamila i anka Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:46
      a my mamy wszystkie obrazki z XX wieku wkute na blache(r.molotow,wsztstkie
      konstytucje pakty i ulkady konferencje......)to bedzie przemowienia wystapienia
      miesiace symbole rozbiory mapy .starozytnosc czartna dziura.sredniowiecze tez
      obstawiamy wojny----->rocznice patrz POTOP wojny 17 wieczne ,rozboory 1 i 2
      wojna ogolnie przeje........ne
    • Gość: hmm Re: Historia:( IP: *.stok.xen.pl 10.05.05, 21:26
      a przede mną jeszcze jakieś 300 stron :( i jakis zeszyt ze strożytnością trzeba
      przejrzeć ://
      mam wrażenie ,że nic nie pamiętam :(
      • Gość: Aga Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:33
        ja sie bardzo boje, czytam to wszystko nie wiem ktory raz z kolei i tak nic nie
        umiem. Obstawiam Ii wojne i czasy współczesne, bardzo dużo tych wszystkich
        rocznic, moze dlatego to dadza. wogóle uważam ze wiecej dadza z polski niz z
        europy. Zobaczymy jak to będzie, a wogóle to ktos puscił plotke o
        przeciekach .....
    • Gość: plama Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:34
      z powtarzeniem doszłam do rewolucji francuskiej. mam wrazenie, że umiem tylko
      to, czego akurat się uczę: nic na przód, nic wstecz. ten punkt sie przesuwa,
      zamiast się rozrastać. boję się strasznie. jak się uczę, to jeszcze jest ok,
      ale jak biorę się za testy... szkoda gadać. żeby było łatwe, żeby było łatwe,
      żeby było łatwe. amen.
      • Gość: lala Re: Historia:( IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 10.05.05, 21:36
        ja tez zeby bylo latwe zeby bylo latwe.latwe.latwe amen.laczmy ily moze nas Bog
        wyslucha!!!!!!!!!amen;)))0
        • Gość: martaa Re: Historia:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:39
          Doly mnie juz lapiaaa... :((( jestem na Napoleonie dopieroooo.... a czuje ze i
          tak nic nie umiem...:((( wszystko mi sie miesza:( jak to bedzie w czwartek?
          łacze sie z wami historycy :) powiedzcie ze bedzie oki i ze zdamy wszyscy...;D
          • mookie Re: Historia:( 10.05.05, 22:01
            A ja wlasnie skonczylem sredniowiecze.Na probnej mialem 67.
            Na rozsz.moze byc Holocaust i ogolnie II wojna
    • Gość: re-fleksje Re: Historia:( IP: 213.199.218.* 10.05.05, 22:07
      Ale o czym my rozmawiamy? Jakie tematy mamy obstawiać? Te na rozszerzonym?
      Przecież pracujesz wtedy na źródłach i wiedza jest o wiele mniej potrzebna niż
      na poziomie podstawowym. Na próbnej miałem zarazy i tam wiedza historyczny
      przydała się tylko do wypracowania.
    • myrtana Zaczynam się bać. 10.05.05, 22:24
      Opanowany mam jedynie wiek XVII i XX. Średniowiecze... Nie, nie idę dziś spać.
      • Gość: Basia matura z historii będzie trudna IP: *.chello.pl 10.05.05, 23:11
        Matura z każdego przedmiotu będzie trudna(widać to na przykładzie matmy, która
        zapoczątkowała egzaminy z najpopularniejszych przedmiotów), bo przecież to ona
        na większości uczelni będzie uznawana za egzamin wstępny, a jeżeli nawet nie to
        będzie miała wpływ na punktację. Gdyby zrobili prostą maturę to kazdy dostałby
        po 100% i okazałoby się, ze w nagłym tempie zrobią wstępne tam gdzie miało ich
        nie być, bo za mało mają miejsc na uczelniach. Też jeszcze nie umiem
        wszystkiego i nie nauczę się do czwartku, ale jestem przynajmniej psychicznie
        przygotowana na trudną walkę z systemem edukacji.
        • Gość: xyz Re: matura z historii będzie trudna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:15
          Niestety ja tez sie obawiam,ze ta matura bedzie trudniejsza.Tym barddziej,ze
          srednia krajowa wyników z hist.byla dosyć niezła w porównaniu do fizyki czy
          matematyki.
    • Gość: sonka Re: Historia:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 02:27
      Pocieszam sie tym, ze przez 3 lata uczylam sie historii w miare regularnie (Lucyna (ehm, ledwo przechodzi mi to przez gardlo...) - dziekuje Ci za to, ze jestes taka wredna, niesprawiedliwa ale za to wymagajaca krowa...). Teraz juz tylko czytam - zasypalam dziury z napisem "starozytnosc" i "wczesne sredniowiecze" tona bzdur i bzdurek (autorzy mojego podrecznika pisali cos malo konkretnie...). XV - XIX wiek szybko powtorze (uczylam sie tego w kolko setki razy, ale i tak malo pamietam...). XIX/XX to dziura w mozgu ;-) , obie wojny moze jakos opedze. Okres powojenny dla mnie nie istnieje ;-) Eh, laczmy sie nad ksiazkami. Oby byla latwa - wysluchaj Nas, Paaaaaaaaanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka