17.05.07, 13:17
Jest ktos kto sklada na us na geografie??:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:35
      nikt??:D
      • Gość: Frame. Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:48
        jak się tam dostanę z 50% podst ang + 60% podst polski + 60% rozsz gefa .. to
        mogę złożyć :PPPP
        • Gość: ja:) Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:59
          haha no ja tez nie licze ,ze sie tam dostane , z podst ang bede miala ok70, z
          podst pol ok.90 (ale tego i tak nie licza tam), a z geo rozsz. 55% to sie bede
          cieszyc:D wiec tez tam nie marze nawet, ewentualnie mysle o zaocznej geo
          wlasnie tam,jezeli sie nigdzie indziej nie dostane, a za rok poprawka niestety.
          Ale ogolnie to pytam z ciekawosci, bo jak przeczytalam wymagania na geo to nie
          wiedzialam o co chodzi:D wiec moze jest ktos kto tam startuje i mi wytlumaczy o
          co chodzi w rekrutacji ??:D
        • Gość: ja Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:13
          Frame a ty gdzie się na studia wybierasz?? Idziesz gdzies na geo czy cos innego?
          • Gość: powiedz Re: uś geo IP: *.kolornet.pl 17.05.07, 21:19
            co to jest uś???
            • Gość: ulka Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:27
              uniwersytet śląski
              • Gość: Frame. Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:47
                Oj, z moimi wynikami to chyba cieżko będzie się gdziekolwiek dostać ;P Tak
                myślę, ze ten rok jakoś sobie przezimuję, a w przyszłym może poprawie wyniki?
                Nie wiem jeszcze .. ew. pojde na jakis byle jaki kierunek bardzo mało
                oblegany :P watpie, ze taki znajdę :P
                • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:34
                  hej!ja tez sie wybieram na uś na geo ale nie wiem czy mam szanse sie tam
                  dostac...wybiera sie tam jeswzcze ktos?jakie przedmioty zdawaliscie?bo ja tylko
                  geo
                  • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:39
                    ooo nareszcie sie ktos pojawił :) Ja tez tam skladam z sama geo :P ale watpie
                    szczerze,ze sie dostane,plany mam troszcze inne , zobaczymy wiec co zycie
                    pokaze :) a powiedz mi jak rozumiesz ta ich rekrutacje ?? bo ona troszke
                    niejasna jakas taka :/
                    skladasz jeszcze na cos na us ??
                    • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:40
                      *troszke ;)
                      • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:31
                        no hej!tez sie ciesze ze wreszcie kogos znalazlam z kim moge o tym
                        porozmawiac.Ja też nie wiem o co w tym chodzi-czytalam juz to wiele razy i nie
                        rozumiem...Niby wymagaja geo lub biol lub chem jako glowny i jeden dodatkowy
                        sposrod:biol chem fiz inf lub mat.Ale jak to rozumiec to nie wiem... i samo
                        przeliczanie ptk tez jest dziwne-najpierw puntty, jakis wzor, potem na
                        oceny...sama nie wiem moze ktos to rozumie?
                        • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:42
                          ja to zrozumiałam tak :

86-100% 6
                          72%-85% 5
                          58%-71% 4
                          44%-57% 3
                          30%-43% 2
                          poniżej 30% 1*
                          * kandydat nie może być klasyfikowany

Przedmioty główne:
                          Geografia/ lub biologia/lub chemia
                          ocena — punkty
                          6 – 30
                          5 – 25
                          4 – 20
                          3 – 15
                          2 – 5

Przedmioty dodatkowe (jeden do wyboru)
                          matematyka/fizyka/informatyka/biologia lub chemia
                          ocena — punkty
                          6 – 20
                          5 – 15
                          4 – 10
                          3 – 5
                          2 – 2

Czyli wychodzi na to,ze zdajac sama geo mozemy otrzymac max 30 pkt.

Dalej pisze tak :

Konkurs świadectw dojrzałości odbywa się przez przeliczenie ocen na punkty
                          według tabeli 2. Kandydaci, którzy na egzaminie maturalnym zdawali którykolwiek
                          z uwzględnianych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot dodatkowy, otrzymane
                          oceny (po przeliczeniu na punkty) będą mieli pomnożone:

a/ w przypadku poziomu podstawowego przez współczynnik 1,5

b/ w przypadku poziomu rozszerzonego przez współczynnik 2.

Wiec wychodzi na to ,ze jak ktos zdawał jakis dodatkowy przedmiot z tych
                          podanych to bedzie go miał przemnozony przez 1,5 albo 2.

A wiec nasz przedmiot zdawany jako obowiazkowy czyli geo nie bedzie przemnazany.

Ale dalej z kolei pisze :

Max. ilość punktów możliwych do zdobycia wynosi 100 (w przypadku podwójnego
                          liczenia ocen z przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym jako obowiązkowy
                          lub dodatkowy) oraz 50 (w przypadku braku takiej sytuacji).

A skad te 100 pkt?? Skoro maksymalnie z obowiazkowego mozna otrzymac 30 pkt, a
                          dodatkowy przy pomnozeniu 40 , a 30+40 =70 !! więc z tego wynika ,że ta nasza
                          rozszezrona geo tez musiala by byc przemnozona x2 , wtedy było by 30x2+20x2=100
                          no i wtedy sie zgadza :)

Wiec jak to wkoncu ma byc???

Hmm nie wiem czy zrozumiesz cos z tego co napisalam:D mam nadzieje ,ze tak :)
                          A napisz mi jak ty to zrozumialas??

Pozdrawiam:)

Ps. Ile % liczysz z geo ?:)
                          • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:45
                            aa jeszcze pisze tak :
                            Liczba otrzymanych przez każdego kandydata punktów będzie obliczana jako suma
                            punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów. Na studia będą przyjmowane osoby z
                            największą liczbą punktów, nie mniejszą jednak niż 20 pkt., aż do wypełnienia
                            limitu miejsc.

W przypadku kandydatów, którzy uzyskali jednakową liczbę punktów, i których
                            przyjęcie spowodowałoby przekroczenie limitu przyjęć, w ramach kwalifikacji
                            stosowane będzie kryterium dodatkowe, tj. średnia wyników uzyskanych na
                            egzaminie maturalnym ze wszystkich przedmiotów.

Czyli jak z geo bede miala 57% = 3 = 15 pkt no to nawet nie wezma mnie pod
                            uwage.

• Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:00
                              kochana ja juz to znam na pamiec:)czytam to i czytam i podobnie jak ty nic z
                              tego nie kumam... ja licze na 70% rozszerzona ale i tak mam marne szanse i nie
                              wiem...a co z przelicznikiem maturalnym?tym co cke oglosilo?tu soe nie liczy?
                              wogole wydaje mi sie ,ze te dane albo sa przestarzale albo bledne...jak myslisz?
                            • Gość: tomaszito Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:16
                              jak już to JEST NAPISANE:P
                            • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:18
                              ale Ty zdawalas na poziomie podstawowym czy rozszerzonym? bo jeśli rozszerz.to
                              bedziesz miła 30 ptk.Tak mi się wydaję, bo to 15 ptk x 2,a jesli podst to 15ptk
                              x 1,5 = 22,5 wiec chocby nawet podst. to wezma Cie pod uwagę
                              • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 12:43
                                tak , zdawałam rozszerzenie, ale z tego co oni tam napisali zrozumilam, ze te
                                przemnazanie to odnosi sie tylko do przedmiotu dodatkowego (jezeli sie taki
                                zdawało). A ja juz sama nie wiem i chyba zadzwonie sie tam zapytac. Skladasz
                                jesczez na jakis kierunek na US ??
              • Gość: enya Re: uś geo IP: *.manc.cable.ntl.com 31.07.07, 11:40
                hej możecie napisać ile trzeba było mieć ptk,żeby się dostać na geo? w końcu
                nie złożyłam na to, ale chciałabym wiedzieć czy miałabym szanse się dostać
    • Gość: ana Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 19:21
      Ja chyba złoże na geografię, na UŚ: rozszerzona gegra: 88 % biologia
      rozszerzona nie mam pojęcia <lol> ale myślę, że się dostanę :D
      • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:11
        no napewno z takimi wynikami nie masz sie czego bac:)ja planuje jeszcze na
        pedagogike. Ale powiedzcie mi czy wogole masm szanse sie dostac na ta geo jesli
        zdawalam tylko geo rozszerz i zaden dodatkowy przedmiot? napisalam na okolo 70%
        • Gość: karo Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 12:07
          Hey :) widze ,ze nareszcie moj temat ruszył:) Juz myslalam ,ze nie ma tu ludzi
          zainteresowanych geografia , a na US to juz wogole :) No ale ciesze sie ,ze
          znalazly sie takie osoby. Ja w ostatecznosci jak nie dostane sie tam gdzie chce
          wybieram sie na zaoczna geo wlasnie na US:)
          • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 12:17
            heh ja wlasciwie nie wiem czemu tam skladam:) chyba ciagnie mam tam pasja :)
            jednak zdaje sobie sprawe ,ze powrocic do szkoly bym nie chciala i uczyc dzieci
            geografii yyy nie :D mam wiec nadzieje ,ze zycie za mnie wybierze i ze sie tam
            nie dostane :D:D wolalabym sie dostac na AE i postudiowac sobie cos co zapewni
            mi (choc teoretycznie) przyszlosc:) Maturka z geo nie poszla mi jakos
            wysmienicie wiec zamierzam ja poprawic i kiedys wybrac sie na ta geografie jako
            na drugi kierunek ,zrobic cos tylko dla siebie kierujac sie swoja pasja. Wiec
            moze za rok lub dwa kto wie :) Hmm tak sie troche rozpisalam o moich planach :)
            mysle, ze wszystko rozstrzygnie sie w ciagu 2 miesiecy i okaze sie tak na
            prawde gdzie trafie :)
            A wam zycze powodzenia :)
            • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:51
              a jakie są warunki przyjęcia na zaoczną geo? bo na dzienne sie raczej nie
              dostane - no chyba, że mam szanse się dostać z 70% rozszerz. geo? nie zdawałam
              żadnego z dodatkowych przedmiotów:( sądzicie, że geografia jest
              nieprzyszłościowa?
              • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 08:32
                na zaoczna chyba nie ma za bardzo jako takiej rekrutacji , poprostu skladasz
                papiery i jak pisze na stronie US "Przyjęcie na studia do granicy limitu
                odbywać się będzie na podstawie złożenia wymaganych dokumentów.
                Studia będą uruchomione przy liczbie co najmniej 100 kandydatów." Widać na
                zaoczne nie ma az tylu kandydatow. A jakby bylo za duzo to mysle,ze zrobiliby
                konkurs świadectw maturalnych (tak slyszalam:)
                PS. Nie powiedzialam,ze to jest kierunek bez przyszlosci, ja poprostu nie
                wyobrazam sobie co mozna by pozniej robic. Moja kolezanka studiaowała na US
                wlasnie geografie i obecnie pracuje w Anglii, poniewaz w Polsce szukała przez
                rok i nic nie znalazla. Ale jak ktos ma pomysl na zycie to zawsze cos znajdzie:)
                • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 08:39
                  acha ,jeszcze jedno:) slyszlalam ,ze w tym roku ma powstac jako jeden z
                  kierunkow geografii GEOEKOTURYSTYKA czy cos w tym stylu:) wiec to by juz bylo
                  cos, kirunek z turystyki mysle jest przyszlosciowy:) ale czy powstanie taki
                  kierunek to nie wiem(a moze juz jest:). Poza tym o kierunkach mozna mowic
                  przyszlosciowe lub nie , ale tak na prawde wszystko zalezy od człowieka:)
                  Pozdr :)
                  • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:42
                    dziekuje za przeslanie dawki optymizmu od razu czlowiekowi lepiej:)tez
                    slyszalam o tym nowym kierunku ale nie moge nigdzie znalesc jak sie tam dostac.
                    jesli ktos by wiedzial to bardzo prosze o info aha i powiedzcie czy wogole mam
                    szanse sie dostac na dzienne?pliiis:)
                    • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 15:37
                      hmm normalnie skladasz na geografie a ukierunkowujesz sie po 2 czy 3
                      semestrze ,a sama nie wiem , w kazdym razie to dopiero pozniej decydujesz czy
                      chcesz sie dalej ksztalcic jako nauczyciel geografii czy moze wlasnie
                      geoekoturystyka czy cos tam jeszcze:) A co do progow to ja niestety nie mam
                      pojecia, sama jestem ciekawa jak to bylo w tamtym roku:)
                      • Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:04
                        Enya zarejestrowalas sie juz na stronie US?
                        Ja mam taki problem , poniewaz z ludzmi z US trudno sie dogadac :D wiec pytam
                        moze ty wiesz abo ktos inny na tym forum : w podaniu maturalnym zaznaczylam ,ze
                        nie wyrazam zgody na wysylanie moich wynikow maturalnych (cos takiego tam bylo)
                        no i teraz na stonie napisane jest,ze w takim wypadku nalezy dostarczyc
                        wymagane dokumenty ( tutaj tylko swiadectwo dojrzalosci) 25-29 czerca, ale
                        przeciez my je dopiero 29 dostaniemy?? Druga sprawa to taka,ze skladam jeszcze
                        na geologie, wiec nie wystraczyloby im jedno moje swiadectwo maturalne skoro to
                        ten sam wydzial? Skad ja im wezme w ciagu niecalego jednego dnia te kopie? Ile
                        u notariusza trzeba czekac wie ktos?? Z góry dzieki za odpowiedzi.
        • Gość: ana Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 19:11
          no nie mam czego się bać- fakt ;) więc sie nie boje, ale z tego co wiem to w
          zeszłym roku trzeba było miec koło 75% w 1. rzucie, żeby sie dostac, przy czym
          nie wiem, jak wtedy sytuacja z ocenami wyglądała. potem progi spoadły, bo duzo
          osób zawsze rezygnuje
          • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:40
            hej ana!a mozwsz jeszcze napisac czy to 75% to trzeba bylo miec tylko z geo?co
            z tym dodatkowym przedmiotem?
            • Gość: malgorzata Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:23
              w zeszłym roku w ogóle było tak, że tego drugiego przedmiotu nie trzeba było
              mieć teraz nie wiem jak to będzie, ale szczerze... większość osób które chcą
              iść na gegre zdaje tylko gegrę, a Ci co poza nia zdają coś jeszcze ida z reguły
              gdzie indziej :) bedzie dobrze geografia to nie jest jakoś specjalnie oblegany
              kierunek, fakt, że jest za 1. razem 5 osób na miejsce jeszcze nie znaczy, ze
              wszyscy co tam składają, chcą tam pójść :)
              • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:40
                czyli jak mam z geo rozszerz. okolo 70% to mam szanse?i jak to jest z tym
                rejestrowaniem?musze juz teraz czy moge poczekac na wyniki z matury?
                • Gość: malgorzata Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 23:15
                  szanse są zawsze- ja się tam nie martwię, jakoś będzię :) a co do rejestracji
                  to nie wiem, na stronie usia na pewno jest kiedy trzeba się rejestrować :)
    • Gość: ja Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:54
      Czy jest mozliwosc studiowania wieczorowo na Uniwersytecie Śląskim???
    • Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:04
      hej czyżby już nikt nie był zainteresowany geo na UŚ????
    • Gość: malgorzatta Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 22:51
      Hej, piszcie, jak geografia, czy na nią idziecie no i jak matura z geografii??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka