karo881 17.05.07, 13:17 Jest ktos kto sklada na us na geografie??:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Frame. Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:48 jak się tam dostanę z 50% podst ang + 60% podst polski + 60% rozsz gefa .. to mogę złożyć :PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:) Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 17:59 haha no ja tez nie licze ,ze sie tam dostane , z podst ang bede miala ok70, z podst pol ok.90 (ale tego i tak nie licza tam), a z geo rozsz. 55% to sie bede cieszyc:D wiec tez tam nie marze nawet, ewentualnie mysle o zaocznej geo wlasnie tam,jezeli sie nigdzie indziej nie dostane, a za rok poprawka niestety. Ale ogolnie to pytam z ciekawosci, bo jak przeczytalam wymagania na geo to nie wiedzialam o co chodzi:D wiec moze jest ktos kto tam startuje i mi wytlumaczy o co chodzi w rekrutacji ??:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:13 Frame a ty gdzie się na studia wybierasz?? Idziesz gdzies na geo czy cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:27 uniwersytet śląski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frame. Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 09:47 Oj, z moimi wynikami to chyba cieżko będzie się gdziekolwiek dostać ;P Tak myślę, ze ten rok jakoś sobie przezimuję, a w przyszłym może poprawie wyniki? Nie wiem jeszcze .. ew. pojde na jakis byle jaki kierunek bardzo mało oblegany :P watpie, ze taki znajdę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:34 hej!ja tez sie wybieram na uś na geo ale nie wiem czy mam szanse sie tam dostac...wybiera sie tam jeswzcze ktos?jakie przedmioty zdawaliscie?bo ja tylko geo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:39 ooo nareszcie sie ktos pojawił :) Ja tez tam skladam z sama geo :P ale watpie szczerze,ze sie dostane,plany mam troszcze inne , zobaczymy wiec co zycie pokaze :) a powiedz mi jak rozumiesz ta ich rekrutacje ?? bo ona troszke niejasna jakas taka :/ skladasz jeszcze na cos na us ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:31 no hej!tez sie ciesze ze wreszcie kogos znalazlam z kim moge o tym porozmawiac.Ja też nie wiem o co w tym chodzi-czytalam juz to wiele razy i nie rozumiem...Niby wymagaja geo lub biol lub chem jako glowny i jeden dodatkowy sposrod:biol chem fiz inf lub mat.Ale jak to rozumiec to nie wiem... i samo przeliczanie ptk tez jest dziwne-najpierw puntty, jakis wzor, potem na oceny...sama nie wiem moze ktos to rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:42 ja to zrozumiałam tak : 86-100% 6 72%-85% 5 58%-71% 4 44%-57% 3 30%-43% 2 poniżej 30% 1* * kandydat nie może być klasyfikowany Przedmioty główne: Geografia/ lub biologia/lub chemia ocena — punkty 6 – 30 5 – 25 4 – 20 3 – 15 2 – 5 Przedmioty dodatkowe (jeden do wyboru) matematyka/fizyka/informatyka/biologia lub chemia ocena — punkty 6 – 20 5 – 15 4 – 10 3 – 5 2 – 2 Czyli wychodzi na to,ze zdajac sama geo mozemy otrzymac max 30 pkt. Dalej pisze tak : Konkurs świadectw dojrzałości odbywa się przez przeliczenie ocen na punkty według tabeli 2. Kandydaci, którzy na egzaminie maturalnym zdawali którykolwiek z uwzględnianych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot dodatkowy, otrzymane oceny (po przeliczeniu na punkty) będą mieli pomnożone: a/ w przypadku poziomu podstawowego przez współczynnik 1,5 b/ w przypadku poziomu rozszerzonego przez współczynnik 2. Wiec wychodzi na to ,ze jak ktos zdawał jakis dodatkowy przedmiot z tych podanych to bedzie go miał przemnozony przez 1,5 albo 2. A wiec nasz przedmiot zdawany jako obowiazkowy czyli geo nie bedzie przemnazany. Ale dalej z kolei pisze : Max. ilość punktów możliwych do zdobycia wynosi 100 (w przypadku podwójnego liczenia ocen z przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym jako obowiązkowy lub dodatkowy) oraz 50 (w przypadku braku takiej sytuacji). A skad te 100 pkt?? Skoro maksymalnie z obowiazkowego mozna otrzymac 30 pkt, a dodatkowy przy pomnozeniu 40 , a 30+40 =70 !! więc z tego wynika ,że ta nasza rozszezrona geo tez musiala by byc przemnozona x2 , wtedy było by 30x2+20x2=100 no i wtedy sie zgadza :) Wiec jak to wkoncu ma byc??? Hmm nie wiem czy zrozumiesz cos z tego co napisalam:D mam nadzieje ,ze tak :) A napisz mi jak ty to zrozumialas?? Pozdrawiam:) Ps. Ile % liczysz z geo ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 20:45 aa jeszcze pisze tak : Liczba otrzymanych przez każdego kandydata punktów będzie obliczana jako suma punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów. Na studia będą przyjmowane osoby z największą liczbą punktów, nie mniejszą jednak niż 20 pkt., aż do wypełnienia limitu miejsc. W przypadku kandydatów, którzy uzyskali jednakową liczbę punktów, i których przyjęcie spowodowałoby przekroczenie limitu przyjęć, w ramach kwalifikacji stosowane będzie kryterium dodatkowe, tj. średnia wyników uzyskanych na egzaminie maturalnym ze wszystkich przedmiotów. Czyli jak z geo bede miala 57% = 3 = 15 pkt no to nawet nie wezma mnie pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:00 kochana ja juz to znam na pamiec:)czytam to i czytam i podobnie jak ty nic z tego nie kumam... ja licze na 70% rozszerzona ale i tak mam marne szanse i nie wiem...a co z przelicznikiem maturalnym?tym co cke oglosilo?tu soe nie liczy? wogole wydaje mi sie ,ze te dane albo sa przestarzale albo bledne...jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszito Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:16 jak już to JEST NAPISANE:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:18 ale Ty zdawalas na poziomie podstawowym czy rozszerzonym? bo jeśli rozszerz.to bedziesz miła 30 ptk.Tak mi się wydaję, bo to 15 ptk x 2,a jesli podst to 15ptk x 1,5 = 22,5 wiec chocby nawet podst. to wezma Cie pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 12:43 tak , zdawałam rozszerzenie, ale z tego co oni tam napisali zrozumilam, ze te przemnazanie to odnosi sie tylko do przedmiotu dodatkowego (jezeli sie taki zdawało). A ja juz sama nie wiem i chyba zadzwonie sie tam zapytac. Skladasz jesczez na jakis kierunek na US ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.manc.cable.ntl.com 31.07.07, 11:40 hej możecie napisać ile trzeba było mieć ptk,żeby się dostać na geo? w końcu nie złożyłam na to, ale chciałabym wiedzieć czy miałabym szanse się dostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 19:21 Ja chyba złoże na geografię, na UŚ: rozszerzona gegra: 88 % biologia rozszerzona nie mam pojęcia <lol> ale myślę, że się dostanę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:11 no napewno z takimi wynikami nie masz sie czego bac:)ja planuje jeszcze na pedagogike. Ale powiedzcie mi czy wogole masm szanse sie dostac na ta geo jesli zdawalam tylko geo rozszerz i zaden dodatkowy przedmiot? napisalam na okolo 70% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 12:07 Hey :) widze ,ze nareszcie moj temat ruszył:) Juz myslalam ,ze nie ma tu ludzi zainteresowanych geografia , a na US to juz wogole :) No ale ciesze sie ,ze znalazly sie takie osoby. Ja w ostatecznosci jak nie dostane sie tam gdzie chce wybieram sie na zaoczna geo wlasnie na US:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 12:17 heh ja wlasciwie nie wiem czemu tam skladam:) chyba ciagnie mam tam pasja :) jednak zdaje sobie sprawe ,ze powrocic do szkoly bym nie chciala i uczyc dzieci geografii yyy nie :D mam wiec nadzieje ,ze zycie za mnie wybierze i ze sie tam nie dostane :D:D wolalabym sie dostac na AE i postudiowac sobie cos co zapewni mi (choc teoretycznie) przyszlosc:) Maturka z geo nie poszla mi jakos wysmienicie wiec zamierzam ja poprawic i kiedys wybrac sie na ta geografie jako na drugi kierunek ,zrobic cos tylko dla siebie kierujac sie swoja pasja. Wiec moze za rok lub dwa kto wie :) Hmm tak sie troche rozpisalam o moich planach :) mysle, ze wszystko rozstrzygnie sie w ciagu 2 miesiecy i okaze sie tak na prawde gdzie trafie :) A wam zycze powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:51 a jakie są warunki przyjęcia na zaoczną geo? bo na dzienne sie raczej nie dostane - no chyba, że mam szanse się dostać z 70% rozszerz. geo? nie zdawałam żadnego z dodatkowych przedmiotów:( sądzicie, że geografia jest nieprzyszłościowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 08:32 na zaoczna chyba nie ma za bardzo jako takiej rekrutacji , poprostu skladasz papiery i jak pisze na stronie US "Przyjęcie na studia do granicy limitu odbywać się będzie na podstawie złożenia wymaganych dokumentów. Studia będą uruchomione przy liczbie co najmniej 100 kandydatów." Widać na zaoczne nie ma az tylu kandydatow. A jakby bylo za duzo to mysle,ze zrobiliby konkurs świadectw maturalnych (tak slyszalam:) PS. Nie powiedzialam,ze to jest kierunek bez przyszlosci, ja poprostu nie wyobrazam sobie co mozna by pozniej robic. Moja kolezanka studiaowała na US wlasnie geografie i obecnie pracuje w Anglii, poniewaz w Polsce szukała przez rok i nic nie znalazla. Ale jak ktos ma pomysl na zycie to zawsze cos znajdzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 08:39 acha ,jeszcze jedno:) slyszlalam ,ze w tym roku ma powstac jako jeden z kierunkow geografii GEOEKOTURYSTYKA czy cos w tym stylu:) wiec to by juz bylo cos, kirunek z turystyki mysle jest przyszlosciowy:) ale czy powstanie taki kierunek to nie wiem(a moze juz jest:). Poza tym o kierunkach mozna mowic przyszlosciowe lub nie , ale tak na prawde wszystko zalezy od człowieka:) Pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 14:42 dziekuje za przeslanie dawki optymizmu od razu czlowiekowi lepiej:)tez slyszalam o tym nowym kierunku ale nie moge nigdzie znalesc jak sie tam dostac. jesli ktos by wiedzial to bardzo prosze o info aha i powiedzcie czy wogole mam szanse sie dostac na dzienne?pliiis:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 15:37 hmm normalnie skladasz na geografie a ukierunkowujesz sie po 2 czy 3 semestrze ,a sama nie wiem , w kazdym razie to dopiero pozniej decydujesz czy chcesz sie dalej ksztalcic jako nauczyciel geografii czy moze wlasnie geoekoturystyka czy cos tam jeszcze:) A co do progow to ja niestety nie mam pojecia, sama jestem ciekawa jak to bylo w tamtym roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 11:04 Enya zarejestrowalas sie juz na stronie US? Ja mam taki problem , poniewaz z ludzmi z US trudno sie dogadac :D wiec pytam moze ty wiesz abo ktos inny na tym forum : w podaniu maturalnym zaznaczylam ,ze nie wyrazam zgody na wysylanie moich wynikow maturalnych (cos takiego tam bylo) no i teraz na stonie napisane jest,ze w takim wypadku nalezy dostarczyc wymagane dokumenty ( tutaj tylko swiadectwo dojrzalosci) 25-29 czerca, ale przeciez my je dopiero 29 dostaniemy?? Druga sprawa to taka,ze skladam jeszcze na geologie, wiec nie wystraczyloby im jedno moje swiadectwo maturalne skoro to ten sam wydzial? Skad ja im wezme w ciagu niecalego jednego dnia te kopie? Ile u notariusza trzeba czekac wie ktos?? Z góry dzieki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 19:11 no nie mam czego się bać- fakt ;) więc sie nie boje, ale z tego co wiem to w zeszłym roku trzeba było miec koło 75% w 1. rzucie, żeby sie dostac, przy czym nie wiem, jak wtedy sytuacja z ocenami wyglądała. potem progi spoadły, bo duzo osób zawsze rezygnuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:40 hej ana!a mozwsz jeszcze napisac czy to 75% to trzeba bylo miec tylko z geo?co z tym dodatkowym przedmiotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzata Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:23 w zeszłym roku w ogóle było tak, że tego drugiego przedmiotu nie trzeba było mieć teraz nie wiem jak to będzie, ale szczerze... większość osób które chcą iść na gegre zdaje tylko gegrę, a Ci co poza nia zdają coś jeszcze ida z reguły gdzie indziej :) bedzie dobrze geografia to nie jest jakoś specjalnie oblegany kierunek, fakt, że jest za 1. razem 5 osób na miejsce jeszcze nie znaczy, ze wszyscy co tam składają, chcą tam pójść :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:40 czyli jak mam z geo rozszerz. okolo 70% to mam szanse?i jak to jest z tym rejestrowaniem?musze juz teraz czy moge poczekac na wyniki z matury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzata Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 23:15 szanse są zawsze- ja się tam nie martwię, jakoś będzię :) a co do rejestracji to nie wiem, na stronie usia na pewno jest kiedy trzeba się rejestrować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: uś geo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:54 Czy jest mozliwosc studiowania wieczorowo na Uniwersytecie Śląskim??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enya Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 00:04 hej czyżby już nikt nie był zainteresowany geo na UŚ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgorzatta Re: uś geo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 22:51 Hej, piszcie, jak geografia, czy na nią idziecie no i jak matura z geografii?? Odpowiedz Link Zgłoś