Dodaj do ulubionych

jak przed hist?

08.05.08, 22:43
no właśnie jak tam bo ja jeszcze nawet nie skonczyłem całości materiału i
muszę się uczyć ;/ ale mam nadzieje ze matura z hist nie bedzie tak trudna jak
np z wosu?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:50
      ja mam zawaliste zaległości. Najgorzej się boje historii , zdaje na podstawie i
      i mam ją w obowiązku i boję się że zawale mature przez tą historią. Dzisiaj
      przerobiłem całą Starożytność. Wiem że nie wyrobie się z całym materiałem, chcem
      tylko dojśc do wtorku przynajmniej do II wojny światowej. Na co mam zwracac
      największa uwage ucząc się materiału???
      • Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:51
        aha i z jakiego okresu może być najwięcej na maturze???
        • wujek193 Re: jak przed hist? 08.05.08, 22:53
          mam ten sam problem, wydaje mi sie ze mniej wiecej bedzie po rowno z każdej
          epoki ;)))
          • Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:57
            no własnie. Ja najlepiej się czuje ze Starożytności , wojny secesyjnej ,
            zjednoczenia włoch i niemiec , I i II wojny Światowej. A tak to cięzko będzie :P
            , mamy jeszcze 4 dni na powtórke materiału.
            • Gość: julka Re: jak przed hist? IP: *.icpnet.pl 08.05.08, 23:19
              a ja jako, że nie zdałam z polaka i angola mam zwisa na histe.
    • Gość: ka_ka_ka Re: jak przed hist? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.08, 11:27
      Mnie tam najbardziej przeraża to co po II wojnie, sporo tego. Byleby nie dali
      tematu pracy z tego okresu, co jest bardzo prawdopodobne. Brr, historia
      rozszerzona, co mnie podkusiło...
      • zwariowana_agnes Re: jak przed hist? 09.05.08, 11:28
        historia na 100000% będzie trudna.
        W tamtym roku była bardzo łatwa, ale w tym wszystko jest relatywnie
        trudniejsze... :|
        • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:59
          myślimy podobnie ;>
          • Gość: bigos Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 12:03
            a ja jestem dopiero na rozbiorach i już padam
    • Gość: Merton Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 14:39
      aahhh ile razy czytam o tej szlachcie i magnatach to mnie krew
      zalewa....
      • wujek193 Re: jak przed hist? 09.05.08, 16:02
        ja pisze pdostawe i jak patrzylem na arkusz z tamtego roku to wydawał mi się
        trudny;/
        co do rozszezenia to bedzie trudna bo w tam tym roku kazdy uważal ze rozszezony
        bylo latwiej zdac od podstawy :P
        ale co tam damy rade:D!!!!

Podzrawiam
        • Gość: thomas Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 17:15
          Hej,
          Zdawałem maturę z historii w zeszłym roku (na rozszerzeniu). Chyba najwięcej
          pytań może być ze średniowiecza i nowożytności. Osobiście uważam, że jeżeli ktoś
          nie ma czasu już na naukę, to niech ominie świat po II wojnie światowej, bo z
          tego są góra 2 pytania i to za 1 pkt. Ta materia jest zarezerwowana bardziej dla
          wos-u. A jeśli chodzi o wypracowanie to obstawiałbym wojny XVII - wieczne albo
          powstania. Myślę, że to proste tematy;) 3majcie się! dacie radę!
          (solidarność historyków:D) pozd.
          • Gość: Nauczyciel Re: jak przed hist? IP: *.uznam.net.pl 09.05.08, 17:59
            Zgadzam się z przedmówcą. relatywnie najwięcej pytań na posdstawie
            jest ze starożytności, średniowiecza i epoki nowożytnej. Najczęściej
            powtarzają się pytania o rodzaje pisma, traktat w Verdun, zawsze
            jest jakieś drzewo genealogiczne, podpisać ryciny przedstawiające
            bufowle z różnych epok a czasem wskazać ich cechy, zawsze jest mapa
            (czasami nawet kilka), trzeba dobrać do niej tytuł lub stworzyć go
            samemu. Jest bardzo dużoo źródeł i pytań do nich. Z najnowszej sa
            fragmenty piosenek lub wierszy, które są związane np. z przełomami
            1956, 1968, 1970, 1976, 1980 lub zdjęcia. Zwróćcie uawagę na zdjęcia
            i ryciny w waszych podręcznikach - często można je znaleźć w
            testach. Macie jeszcze cztery dni. Życzę Wam owocnej pracy i dobrych
            wyników. PS. Nie przerażajcie się. Na studiach było takie
            powiedzenie - jeżeli umiesz jakieś 50% materiału, powinieneś zdać.
            Całości nie da się nauczyć. :)
            • Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.08, 18:12
              no ze starożytności to własnie jest mało jakieś 3 pytania , łacznie ok 5pkt na
              100 , troche jest ze średniowiecza. Właśnie trzeba zwracać uwage na mapy ,
              zdjęcia, rodzej pism, bo matura zhistorii w dużym stopniu polega na
              rozpozanwaniu danych ilustracji lub stylów architektonicznych. Oczywiście wiedze
              teoretyczną też trzeba mieć.
              • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:46
                u mnie w szkole mówili, ze w rozszerzeniu na starożytność i średniowiecze jest
                1/3 pytań, 1/3 na nowożytność i 1/3 na czasy najnowsze i tak na oko na
                poprzednich maturach tak to wyglądało. Ostatnio pytania do drzew genealogicznych
                są coraz głupsze... żeby pytać się o żony władców to już lekkie przegięcie ;]
                Jeśli mapka nie trafi nam się z najnowszej gdzie jest zawsze dużo szczegółów to
                będzie luz. 2Wś sądzę, że nigdy nie dadzą bo za dużo ludzi się tym fascynuje i
                by było niesprawiedliwe. UPADEK LUB ROZOJ DEMOKRACJI SZLACHECKIEJ MA BYć! ;d
                • Gość: LeoN Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 19:07
                  ej wy ogarniacie te wszystkie daty, wydarzenia, ludzi, organy no? bo
                  mi sie juz wszystko mieszak. chyba na maturze roz. nie daja pytań aż
                  tak bardzo szczegółowych?
          • Gość: paulina Re: jak przed hist? IP: 83.1.116.* 09.05.08, 19:37
            powstania byly na probnej w marcu wiec teraz raczej juz nie bedzie:)
            • Gość: Viv Re: jak przed hist? IP: *.n4u.airbites.pl 09.05.08, 21:40
              albo wręcz przeciwnie, ja miałam 2 lata temu na próbnej z
              polaka "Chłopów", i na właściwej też, oni chyba badają tymi próbnymi
              rynek...
              • Gość: afr Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 10:14
                polski to zupełnie inna bajka ;D
                • Gość: dupa Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 17:33
                  ja już padam, nie moge mam już dosyć tej historii i takie okropne
                  wrażenie ze nic, NIC nie umiem

aaaaaa!!
                  • Gość: jp Re: jak przed hist? IP: *.kro.vectranet.pl 10.05.08, 17:58
                    Co według was będzie na rozszerzonej historii?
                    • Gość: jan olbracht Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 18:14
                      naprawdę może być wszystko
                      cke jest nieprzewidywalne, moze byc łatwa albo trudna wszystko to
                      jeden wielki znak zapytania
                      • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:00
                        jeszcze ktoś zapyta co może być na historii to normalnie zabije!!
                        dałem sobie na luz i już nie zaglądam do żadnej książki z tytułem historia. I
                        tak już się niczego nie nauczy, jeśli ktoś w tym roku nie przysiadł do historii
                        no to niech nie oczekuje, że przez tydzień przerobi cały materiał ;D
                        • Gość: Tark Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 19:05
                          ja przerobiłam (prawie) ale jest jeszcze jutro :D
                        • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:10
                          podziwiam ;> ja dziobałem okrąglutki rok, no ale przyznam kwiecień i teraz to
                          stosunkowo na luzie, takie czytanie do poduszki ;p
                      • Gość: histeryczka Re: jak przed hist? IP: *.satfilm.net.pl 10.05.08, 19:54
                        ja myślę że będzie łatwy arkusz, bo tylko 10 % zdaje histę. WOS był
                        trudny bo wszyscy myślą że jest taki prosty i większośc go zdaje.
                        Taką mam nadzieje :D
                        Powodzenia wam (i mi:D) we wtorek :P
    • Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.08, 19:24
      ja kurde umiem tylko Starożytność i Średniowiecze, a resztę to tak tylko
      niektóre rzeczy, zawsze to tam da rade te parę pkt zdobyć ze strzałów. Jeszcze
      jutro przerobie kawałek Ery Nowożytnej , no i w poniedziałek mam zamiar już
      sobie nie zawracać głowy nauką tylko porobię sobie testy. Tak na dobra sprawę to
      jakby mieć ze 2 tygodnie i przeznaczyć dziennie 5 godzinek na naukę to naprawdę
      można przerobić większość materiału. powodzenia dla wszystkich we wtorek i dla
      podstawowych i dla rozszerzonych. mam nadzieje że CKE przygotowało arkusz który
      każdemu z nas przypasuje... pozdro
    • Gość: madzialenka Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:25
      boje się tego co może wymyslić CKE- sa nieprzewidywalni.eh ale
      miejmy nadzieje że nie będzie tak źle.trzymam za wszystkich
      zdających historie kciuki!!!!!!!
      • Gość: fakir Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:23
        JA zdawałem rok temu rozszerzoną. Historia zawsze była na "odpowiednim" poziomie - nie tak jak wos (do tej matury ;). Wiele moi poprzednicy mówili o pewniakach zgadzam (jedynym pewnikiem jest to, że może być wszystko! :) ) się np. historię pisma trzeba znać, zmiany na mapach politycznych (np. granice, by orientować się z jakiego okresu jest mapa itd), drzewa geologiczne- tak ale na rozszerzeniu raczej dają takie "powalone" np. podaj stryjów jakiegoś księcia ruskiego tego i tego - więc raczej logika niż zapamiętane nazwiska typu podaj synów Chrobrego (ja strzeliłem z trzema osobami i trafiłem!). Proponuję poprzeglądać zdjęcia z podręczników(ryciny, mapki,plakaty,satyry itd. i opisy pod nimi. Bo to matura "obrazkowa" inna niż stara. Jeśli chodzi o satyrę,karykaturę do jest to też pewniak na maturze bo zawsze jest jakaś satyra np. z rewolucji francuskiej i trzeba ją tam odczytać o co w niej chodzi, co oznaczają jakieś postaci, ptaszki, sraszki....
        Dużo można by pisać, ale wiele to wam nie da bo każda matura inna i TRZEBA PO PROSTU PÓJŚĆ NAPISAĆ I JUŻ!
        • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:26
          :)
          a jak teraz ktoś jeszcze się zapyta: " co będzie na wypracowaniu? " to mnie krew
          zaleje ;p
        • Gość: Monika Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 22:30
          true....
          a co bedzie na wypracowaniu- do afro :)
          • wujek193 Re: jak przed hist? 11.05.08, 02:49
            ja pisze tylko podstawę ale i tak sie cholernie boje..ehhh
            ale mam nadzieje ze dam rade ;)))
            Pozdrawiam i życze wszystkim powodzenia
    • Gość: karol Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 11:11
      ja te zmam andzieje, chce dmeokracje szlachecka bo to jedynie co paietam
      <beczy>.. ogolnie nie chc enapoleona bo to glupie;(... rozbiorow te znie chce
      ale musze si epoucyzc tego do jutra;/.. czasy wpsolczesne po 1945 jako tako uiem
      bo to na bieżaco na lekcji;p... ahhh pewnie dadza wojne polsko turecka albo cos
      rownie glupiego;/;p.. a czy moga dac temat calkowicie odległy polsce?? np.
      powstanie stanow zjednoczonych itp?
      • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:16
        ehhh Karolu kto ich tam wie co dadzą...do jutra jeszcze będziemy trwać w
        niepewności a o 9:00 wszelkie takowe sie rozwieją i dopadnie nas..ekhm
        zwątpienie:) ale powodzenia życzę wszystkim:*
        moze w sumie odwrócą się proporcje, bo zawsze historia była trudna na
        rozszerzeniu, a WOS biologia itp. łatwe, przynajmniej w relacjach moich
        znajomych. teraz skoro WOS był jaki był a biologia ponoć też dziś nie była taka
        jak zazwyczaj, jak to moja przyjaciółka zgrabnie ujęła;) no to moze historia
        zaskoczy nas swoją łatwością:) obyyyyyyyy...:)
    • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:15
      właśnie stracilem nadzieje, że historia bedzie prosta po tym jak sie
      dowiedzialem ze biol byla zajebiscie trudna;/ nic mam jeszce kilka godzin trzeba
      sie uczyc...
      • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:21
        będzie good:) może pójdą na rękę nam historykom skoro biologom tak przyładowali:)
        • Gość: karolka;d Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 14:32
          albo wrecz przeciwnie, dowalą;p.
          • Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:40
            raczej obstawiam te drugie ;]
            • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:48
              coś słyszałem, że dużo pytań było podobnych jak na maturze z 2003 moze przerobie
              ten arkusz ale tam duzo tego bo ot stara matura;/
              a z wosu 2003 tez byla podbna juz sam nie wiem:(
              • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:10
                aaaaaaaaaa mnie sie nei chce...ja przejże sobie testy z operonu i finito;) ucze
                sie na nastepny rok histy zeby poprawić wynik<lol2> POWODZENIA!!!! DAMYYY RADE:)
              • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:14
                ale to ktore z obecnych matur byly podobne do tych z 2003??
          • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:11
            NIEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!<beczy> będzie łatwiutkooo;)
        • Gość: :) Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 15:13
          raczej nie licz na to :) Czasami mam wrażenie że OKE czyta te nasze wszystkie
          komentarze i robi sobie z nas jaja ;p Już nie raz czytałem coś w stylu na 100%
          nie będzie 2WŚ, a tu BACH! - 2 Wojna :) No nic powodzenia wszystkim historycznym
          maturzystom ! Mi wszystko i tak już się miessszzzzza...
          • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:16
            ja siedzac nad tymi wszystkimi arkuszami mam wrazenie, ze ktoś sobie żartuje;)
            ciekawe co wymyślą jutro;) a tu jeszcze 13 ajajajajajjjj<lol2> mnie też sie
            miesza i po nocach mi się śnią testy;) obsesja;>
            • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:19
              mi sie sniloze bd cos o napoleonie i francji, wiec na pewno tego nie bedzie!!
              niech bezie cos o demokracji szlacheckiej czy cos pierunieee;(..

ja chce tylko 15 punktow:(..
              • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:24
                a ja nie mam konkretów ale chcę coś co umiem:) i żeby mnie oświeciło po ujrzeniu
                tematów :) no to tyle apropos mojego zamówienia na jutro:)
                • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:28
                  a co bys chciala?:>>

ja najbardziej sie obawiam XIX wieku;/..
                  • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:30
                    Karola nie wyciągniesz tego ze mnie, booooo po prostu nei chcę zapeszać .
                    przyznam się i przepadnie:):) moja miłość to starożytnosć ale tego nei rypna nam
                    na wypracowanko:(((((((((((((((
                    • Gość: k Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:37
                      to owidz jaka epoka;d
                      • Gość: asia Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:50
                        Boję się jutrzejszej historii! Jeszcze w dodatku piszę
                        rozszerzenie...Najbardziej sie boję średniowiecza i wieku
                        dziewiętnastego...
                        • Gość: ja Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 17:36
                          a ja sie boje rozbiorów;( i wieku 17;/;(.... chcialabym demokracje szlachecka
                          ale pewnie tego nie bedzie bo ja mam tkaie szczescie.. w ogole mysle czy isc na
                          ta mature, bo skutek bedzie taki sam:(...
                        • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:36
                          łączmy sie w bólu....:*
                        • Gość: Nie mogący spać Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:37
                          a mi się śniło że już odbierałem wyniki (oczywiście nie zdałem z historii...), a
                          dyrektor był na mnie tak zły że kazał mi się więcej w szkole nie pokazywać...
                          • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:41
                            spokojnie:)) sny ponoć sprawdzają sie na odwrót czyli zdasz dobrze i dyrektor
                            będzie dumny:):) a odnośnie maturalnych snów mnie się śniło przed polskim ze był
                            Żeromski, wykułam przedwiośnie ludzi bezdomnych i co;> tyle Stefana było ze hej:)

P.S. no i miłych snów dzisiejszej nocy życzę, abyś na egzamin nie zaspał:)
                          • Gość: pomocny Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:42
                            ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajne
                            obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do
                            pobrania:
                            rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar
                            A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia):
                            img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg
                            img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg
                            img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg
                            Może komuś się przyda :D
                            • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:52
                              Gość portalu: pomocny napisał(a):

> ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajn
                              > e
                              > obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do
                              > pobrania:
                              > rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar
                              > A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia):
                              > img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg
                              > img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg
                              > img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg
                              > Może komuś się przyda :D

mógłby ktoś to wysłać na wyslijto.pl prosze bo mam limity i do jutra tego nie
                              sciagne;((

• wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:55
                              Gość portalu: pomocny napisał(a):

> ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajn
                              > e
                              > obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do
                              > pobrania:
                              > rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar
                              > A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia):
                              > img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg
                              > img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg
                              > img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg
                              > Może komuś się przyda :D

mogłby to ktoś przesłać na wyslijto.pl bo na rapidzie mam limity i do jutra tego
                              nie sciagne prosze:((((
                          • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:44
                            jak ci sie śniło, że nie zdałeś to zdasz(w snach wszystko jest na odwrót) takie
                            małe pocieszenie ode mnie! hehe
                            a tak po za tym uczy sie ktos jeszcze hist?
                            bo ja tak;/

Ps.Mam nadzieje ze jutro wszyscy bedziemy pisać same pochlebne komentarze na
                            temat matury 2008 z historii
                            • Gość: Nie mogący spać Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:47
                              Dziękuje za te słowa (oby się sprawdziły).

"uczy sie ktos jeszcze hist?" jeszcze tak, ale myślę czy to ma dalszy sens bo
                              już i tak mi do głowy nie wejdzie...
                            • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:49
                              no obyyy obyyy tego Wam i sobie życzę po cichutku;) a pewnie ja cały czas pisze
                              komentarze i uczę sie w międzyczasie co mi sie przypomni powtarzam, paznokcie
                              wszystkie poobgryzane..hehehe;)

P.S. "pomocny" Bóg Ci zapłać, mam nadzieje że uda mi się je pobrać w całej
                              okazałości;) bo genialnie pomogą mi pozbyć się przedegzaminowej histerii:)
                              • Gość: pomocny Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:51
                                Tak sobie właśnie pomyślałem że warto by było podzielić się tym z innymi :)
                                • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:53
                                  ufunduję Ci pomnik dobroczyńco:) :*:*:*:*
                                  • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:56
                                    mógłby ktos wyslac to na server wyslijto.pl bo na rapidzie mam limity i do jutra
                                    nie dam rady tego ściągnąć Prosze:(
                                    • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 17:59
                                      mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((...

czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego nie
                                      bedzie? dzieki:)

ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie
                                      naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czasem
                                      ahhh ;(...
                                      • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:04
                                        Gość portalu: karola napisał(a):

> mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((...
                                        >
                                        > czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego ni
                                        > e
                                        > bedzie? dzieki:)
                                        >
                                        > ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie
                                        > naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czase
                                        > m
                                        > ahhh ;(...

Karolka dokładnie tak;) nie płacz, nie bedzie o co zresztą;) w stresie sama
                                        działam jak w amoku coś o tym wiem:) a na co sie wybierasz;>??
                                        • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:06
                                          bardzo ci dziękuje <b>fantasticlolka</b> :)
                                      • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:05

>
                                        > czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego ni
                                        > e
                                        >
                                        > ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie
                                        > naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czase
                                        > m
                                        > ahhh ;(...

jak ci sie tak śniło to nei będzie zreszta mi się śniło, że na polskim bedzie
                                        Nie Boska Komedia i nie było...;>
                                        a poza tym zawsze mi tak mam powtarzala i do tej pory sie sprawdzało:D
                                        A tak po za tym tez mi sie snilo, że z matury siekneli takie pytani ze nic nie
                                        wiedziałem to powinienem dac rade...hehe:D
                                      • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:08

>
                                        > e
                                        >
                                        > m
                                        > ahhh ;(...

no tak mi np. się śniło że na polskim bedzie Nie Boska Komedia i nie było!
                                        Poza tym zawsze mi mama tak mówiła i sie do tej pory sprawdzało hehe
                                        a w dodatku ja miałem sen, siekneli taką mature że nie znalem odpowiedzi na
                                        żadne pytanie czyli powinienem dać rade..hehe:D:D:D
                                      • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:09

no tak mi np. się śniło że na polskim bedzie Nie Boska Komedia i nie było!
                                        Poza tym zawsze mi mama tak mówiła i sie do tej pory sprawdzało hehe
                                        a w dodatku ja miałem sen, że siekneli taką mature że nie znalem odpowiedzi na
                                        żadne pytanie czyli powinienem dać rade...!:P
                                    • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:59
                                      Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym różni się tyrania od dyktatury ?
                                      • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:02
                                        Adrianku:
                                        Tyran: nie dba o własnych poddanych, ustala prawa które służą jemu samemu a nie
                                        ogółowi społeczeństwa, wszystko czyni dla własnej korzyści.

Dyktator: władca absolutny, doszedł do władzy nielegalnymi metodami ale sprawuje
                                        ja z nieuwzględnieniem interesów społecznych.
                                        • Gość: baba Re: jak przed hist? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 18:09
                                          Co ma być to będzie.Ogólnie pozdrowienia i powodzenia nam hardkorowcom którzy
                                          postanowili zdawać historie!!
                                        • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:10
                                          do dyktatora można dodać że był powoływany na okres 6 miesięcy w stanach
                                          'krytycznych' panstwa:D.

Fantastic... - wybieram si ena edukacje artystyczna w zakresie sztuk
                                          plastycznych i tak naprawde powinnam zdawac historie sztuki, no ale wolalam
                                          pisac roz pol i roz hist= z ktorego lepiej to my sie chwyci.. dobrze że biorą
                                          ustny polski pod uwage ehh..:P..

Wg mnie matury powinny byc w danym roku z jednej epoki<foch>.
                                          • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:14
                                            genau Karolka też kiedyś coś takiego obmyślałam, ale cóż oni wolą katować;) nooo
                                            historia sztuki to dopiero jazdaaaaa...dobrze będzie nie martwmy się:*
                                            • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:17
                                              widzę , że większość osób jedziesz rozszerzony ja tylko podstawe ale i tak sie
                                              boje, że obleje:D ale bedzie jutro Hardcore
                                              • Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:21
                                                cialge mam sobie za złe ze nie wzielam podstawy buu;(( bym sie nie przejmowala
                                                tak wyrpacownaiem;(
                                              • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:22
                                                Ja też podstawowy :) Mam jeszcze jedno pytanko do was - właśnie znalazłem moje
                                                stare podręczniki z historii (2003-2004 roczniki) i mam w nich pozaznaczane
                                                gwiazdkami tematy które obowiązują niby tylko na maturze rozszerzonej (np.
                                                "Rewolucja neolityczna", "Początki ludzkości"). Czy to możliwe że takich tematów
                                                naprawdę nie może być na podstawie ? Bo książki są trochę stare ;p
                                                • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:24
                                                  jak coś to mogę wam podać tematy, które "niby" są tylko na podstawie :)

książki są z wydawnictwa "Nowa Era" i jest ich 4 czy 5 części.
                                                  • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:30
                                                    Adrian...hmmm...powiem ci tak;) ogólnie jak twierdzą nauczyciele i jak mówią
                                                    głosy poprzednich maturzystów prehistorii na maturze nei powinniśmy sie
                                                    spodziewać....

matura.operon.pl/kalendarze/historia_ZP_U.pdf
                                                    tu sobei zerknij są kalendarze zawierające zagadnienia.

:))
                                              • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:25
                                                do "wujek193" moze wysle ci te obrazki na maila;> he?? bo wrzucac mis ie gdzie
                                                indziej nei chce. taki juz leniwiec ze mnie etatowy:]
                                                • wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:34
                                                  no ok wujek193@wp.pl Wielki Dzięki ;) jeszcze cos moze siorpne dzisiaj hehe
                                                  • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:39
                                                    pofrunęło;) powodzenia w nauce i pamiętajcie NIE PODDAMY SIE:))))
                                                • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:38
                                                  tylko że tu nie chodzi tylko o prehistorię :)są tam też takie tematy jak:
                                                  "kształtowanie się społeczeństwa feudalnego", "walka o dominację nad
                                                  chrześcijańską Europą" itd. :) Nie chodzi tu oczywiście o cały temat, ale część
                                                  zagadnień w nim ujętych. No nic - idę jeszcze raz powtórzyć sobie pewne daty :P
                                                  • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:42
                                                    co do linku to bardzo fajny, tylko szkoda że nie miałem go wcześniej :D bo już
                                                    trochę późno na taki plan ;p
                                                  • fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:46
                                                    ja miałam ale uwierz nic to nie dało;) nie chodziło o terminy ale masz tam
                                                    wypisane chronologicznie tematy;))

pozdrawiam i nei ucz się dzis za wiele zarówno ty Adrianie jak i reszta
                                                    historyków:) bo to teraz tylko nerwy wzbudza...:)

• Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:49
                                                    ja jak sie nie ucze to sie bardziej denerwuje niz sie ucze;p.
                                                  • Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:57
                                                    Czytanie niektórych komentarzy na tym forum jeszcze bardziej dodaje mi stresa,
                                                    więc żegnam wszystkich - idę spędzić miłe chwile z moim repetytorium ;p

========================================
                                                    / WSZYSTKIM ŻYCZĘ POWODZENIA ! /
                                                    / I PAMIĘTAJCIE - ZAWSZE JEST SIERPIEŃ* /
                                                    ========================================

*oczywiście to żart;p
                                                  • Gość: mADZIIIULA Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:53
                                                    ja uważam , ze historia rozszerzona jak i podstawowa będzie
                                                    względnie łatwa , ponieważ wos był trudny . Mało osób zdaje historie
                                                    więc powinni dać jakies fory tym co postawili sobie wyzej poprzeczke
                                                    niż ci co mysleli , ze wzmą wos bo jest łatwy { a to się
                                                    zdziwili ;) }

Ja juz jakos się nie boje . Piszę rozszerzona a prawie nic nie
                                                    umiem . Ale , ze angielski poszedł mi tak srednio to juz wiem ze nie
                                                    dostane sie na dzienne prawo więc ide na zaoczne więc nic mi juz nie
                                                    grozi ;D hehe
                                                  • Gość: fantasticlolka Re: jak przed hist? IP: *.autocom.pl 12.05.08, 18:55
                                                    no to MAdziula chyba sie spotkamy;) a na jaka uczelnie???
    • marlenka_20 Re: jak przed hist? 12.05.08, 19:11
      Będzie trudniejsza niż próbna- to jest reguła. Ale nie mamy co
      załamywać rąk, zawsze jakoś się z tego wybrnie:) Przynajmniej
      jesteśmy orginałami- ja jedyna w szkole zdaję historię:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka