wujek193 08.05.08, 22:43 no właśnie jak tam bo ja jeszcze nawet nie skonczyłem całości materiału i muszę się uczyć ;/ ale mam nadzieje ze matura z hist nie bedzie tak trudna jak np z wosu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:50 ja mam zawaliste zaległości. Najgorzej się boje historii , zdaje na podstawie i i mam ją w obowiązku i boję się że zawale mature przez tą historią. Dzisiaj przerobiłem całą Starożytność. Wiem że nie wyrobie się z całym materiałem, chcem tylko dojśc do wtorku przynajmniej do II wojny światowej. Na co mam zwracac największa uwage ucząc się materiału??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:51 aha i z jakiego okresu może być najwięcej na maturze??? Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 08.05.08, 22:53 mam ten sam problem, wydaje mi sie ze mniej wiecej bedzie po rowno z każdej epoki ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:57 no własnie. Ja najlepiej się czuje ze Starożytności , wojny secesyjnej , zjednoczenia włoch i niemiec , I i II wojny Światowej. A tak to cięzko będzie :P , mamy jeszcze 4 dni na powtórke materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: jak przed hist? IP: *.icpnet.pl 08.05.08, 23:19 a ja jako, że nie zdałam z polaka i angola mam zwisa na histe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_ka_ka Re: jak przed hist? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.08, 11:27 Mnie tam najbardziej przeraża to co po II wojnie, sporo tego. Byleby nie dali tematu pracy z tego okresu, co jest bardzo prawdopodobne. Brr, historia rozszerzona, co mnie podkusiło... Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_agnes Re: jak przed hist? 09.05.08, 11:28 historia na 100000% będzie trudna. W tamtym roku była bardzo łatwa, ale w tym wszystko jest relatywnie trudniejsze... :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:59 myślimy podobnie ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 12:03 a ja jestem dopiero na rozbiorach i już padam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Merton Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 14:39 aahhh ile razy czytam o tej szlachcie i magnatach to mnie krew zalewa.... Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 09.05.08, 16:02 ja pisze pdostawe i jak patrzylem na arkusz z tamtego roku to wydawał mi się trudny;/ co do rozszezenia to bedzie trudna bo w tam tym roku kazdy uważal ze rozszezony bylo latwiej zdac od podstawy :P ale co tam damy rade:D!!!! Podzrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thomas Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 17:15 Hej, Zdawałem maturę z historii w zeszłym roku (na rozszerzeniu). Chyba najwięcej pytań może być ze średniowiecza i nowożytności. Osobiście uważam, że jeżeli ktoś nie ma czasu już na naukę, to niech ominie świat po II wojnie światowej, bo z tego są góra 2 pytania i to za 1 pkt. Ta materia jest zarezerwowana bardziej dla wos-u. A jeśli chodzi o wypracowanie to obstawiałbym wojny XVII - wieczne albo powstania. Myślę, że to proste tematy;) 3majcie się! dacie radę! (solidarność historyków:D) pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: jak przed hist? IP: *.uznam.net.pl 09.05.08, 17:59 Zgadzam się z przedmówcą. relatywnie najwięcej pytań na posdstawie jest ze starożytności, średniowiecza i epoki nowożytnej. Najczęściej powtarzają się pytania o rodzaje pisma, traktat w Verdun, zawsze jest jakieś drzewo genealogiczne, podpisać ryciny przedstawiające bufowle z różnych epok a czasem wskazać ich cechy, zawsze jest mapa (czasami nawet kilka), trzeba dobrać do niej tytuł lub stworzyć go samemu. Jest bardzo dużoo źródeł i pytań do nich. Z najnowszej sa fragmenty piosenek lub wierszy, które są związane np. z przełomami 1956, 1968, 1970, 1976, 1980 lub zdjęcia. Zwróćcie uawagę na zdjęcia i ryciny w waszych podręcznikach - często można je znaleźć w testach. Macie jeszcze cztery dni. Życzę Wam owocnej pracy i dobrych wyników. PS. Nie przerażajcie się. Na studiach było takie powiedzenie - jeżeli umiesz jakieś 50% materiału, powinieneś zdać. Całości nie da się nauczyć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.08, 18:12 no ze starożytności to własnie jest mało jakieś 3 pytania , łacznie ok 5pkt na 100 , troche jest ze średniowiecza. Właśnie trzeba zwracać uwage na mapy , zdjęcia, rodzej pism, bo matura zhistorii w dużym stopniu polega na rozpozanwaniu danych ilustracji lub stylów architektonicznych. Oczywiście wiedze teoretyczną też trzeba mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:46 u mnie w szkole mówili, ze w rozszerzeniu na starożytność i średniowiecze jest 1/3 pytań, 1/3 na nowożytność i 1/3 na czasy najnowsze i tak na oko na poprzednich maturach tak to wyglądało. Ostatnio pytania do drzew genealogicznych są coraz głupsze... żeby pytać się o żony władców to już lekkie przegięcie ;] Jeśli mapka nie trafi nam się z najnowszej gdzie jest zawsze dużo szczegółów to będzie luz. 2Wś sądzę, że nigdy nie dadzą bo za dużo ludzi się tym fascynuje i by było niesprawiedliwe. UPADEK LUB ROZOJ DEMOKRACJI SZLACHECKIEJ MA BYć! ;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LeoN Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 09.05.08, 19:07 ej wy ogarniacie te wszystkie daty, wydarzenia, ludzi, organy no? bo mi sie juz wszystko mieszak. chyba na maturze roz. nie daja pytań aż tak bardzo szczegółowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: jak przed hist? IP: 83.1.116.* 09.05.08, 19:37 powstania byly na probnej w marcu wiec teraz raczej juz nie bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viv Re: jak przed hist? IP: *.n4u.airbites.pl 09.05.08, 21:40 albo wręcz przeciwnie, ja miałam 2 lata temu na próbnej z polaka "Chłopów", i na właściwej też, oni chyba badają tymi próbnymi rynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afr Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 10:14 polski to zupełnie inna bajka ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupa Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 17:33 ja już padam, nie moge mam już dosyć tej historii i takie okropne wrażenie ze nic, NIC nie umiem aaaaaa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: jak przed hist? IP: *.kro.vectranet.pl 10.05.08, 17:58 Co według was będzie na rozszerzonej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan olbracht Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 18:14 naprawdę może być wszystko cke jest nieprzewidywalne, moze byc łatwa albo trudna wszystko to jeden wielki znak zapytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:00 jeszcze ktoś zapyta co może być na historii to normalnie zabije!! dałem sobie na luz i już nie zaglądam do żadnej książki z tytułem historia. I tak już się niczego nie nauczy, jeśli ktoś w tym roku nie przysiadł do historii no to niech nie oczekuje, że przez tydzień przerobi cały materiał ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tark Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 19:05 ja przerobiłam (prawie) ale jest jeszcze jutro :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:10 podziwiam ;> ja dziobałem okrąglutki rok, no ale przyznam kwiecień i teraz to stosunkowo na luzie, takie czytanie do poduszki ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryczka Re: jak przed hist? IP: *.satfilm.net.pl 10.05.08, 19:54 ja myślę że będzie łatwy arkusz, bo tylko 10 % zdaje histę. WOS był trudny bo wszyscy myślą że jest taki prosty i większośc go zdaje. Taką mam nadzieje :D Powodzenia wam (i mi:D) we wtorek :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak przed hist? IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.08, 19:24 ja kurde umiem tylko Starożytność i Średniowiecze, a resztę to tak tylko niektóre rzeczy, zawsze to tam da rade te parę pkt zdobyć ze strzałów. Jeszcze jutro przerobie kawałek Ery Nowożytnej , no i w poniedziałek mam zamiar już sobie nie zawracać głowy nauką tylko porobię sobie testy. Tak na dobra sprawę to jakby mieć ze 2 tygodnie i przeznaczyć dziennie 5 godzinek na naukę to naprawdę można przerobić większość materiału. powodzenia dla wszystkich we wtorek i dla podstawowych i dla rozszerzonych. mam nadzieje że CKE przygotowało arkusz który każdemu z nas przypasuje... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzialenka Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:25 boje się tego co może wymyslić CKE- sa nieprzewidywalni.eh ale miejmy nadzieje że nie będzie tak źle.trzymam za wszystkich zdających historie kciuki!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:23 JA zdawałem rok temu rozszerzoną. Historia zawsze była na "odpowiednim" poziomie - nie tak jak wos (do tej matury ;). Wiele moi poprzednicy mówili o pewniakach zgadzam (jedynym pewnikiem jest to, że może być wszystko! :) ) się np. historię pisma trzeba znać, zmiany na mapach politycznych (np. granice, by orientować się z jakiego okresu jest mapa itd), drzewa geologiczne- tak ale na rozszerzeniu raczej dają takie "powalone" np. podaj stryjów jakiegoś księcia ruskiego tego i tego - więc raczej logika niż zapamiętane nazwiska typu podaj synów Chrobrego (ja strzeliłem z trzema osobami i trafiłem!). Proponuję poprzeglądać zdjęcia z podręczników(ryciny, mapki,plakaty,satyry itd. i opisy pod nimi. Bo to matura "obrazkowa" inna niż stara. Jeśli chodzi o satyrę,karykaturę do jest to też pewniak na maturze bo zawsze jest jakaś satyra np. z rewolucji francuskiej i trzeba ją tam odczytać o co w niej chodzi, co oznaczają jakieś postaci, ptaszki, sraszki.... Dużo można by pisać, ale wiele to wam nie da bo każda matura inna i TRZEBA PO PROSTU PÓJŚĆ NAPISAĆ I JUŻ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 22:26 :) a jak teraz ktoś jeszcze się zapyta: " co będzie na wypracowaniu? " to mnie krew zaleje ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: jak przed hist? IP: *.chello.pl 10.05.08, 22:30 true.... a co bedzie na wypracowaniu- do afro :) Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 11.05.08, 02:49 ja pisze tylko podstawę ale i tak sie cholernie boje..ehhh ale mam nadzieje ze dam rade ;))) Pozdrawiam i życze wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 11:11 ja te zmam andzieje, chce dmeokracje szlachecka bo to jedynie co paietam <beczy>.. ogolnie nie chc enapoleona bo to glupie;(... rozbiorow te znie chce ale musze si epoucyzc tego do jutra;/.. czasy wpsolczesne po 1945 jako tako uiem bo to na bieżaco na lekcji;p... ahhh pewnie dadza wojne polsko turecka albo cos rownie glupiego;/;p.. a czy moga dac temat calkowicie odległy polsce?? np. powstanie stanow zjednoczonych itp? Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:16 ehhh Karolu kto ich tam wie co dadzą...do jutra jeszcze będziemy trwać w niepewności a o 9:00 wszelkie takowe sie rozwieją i dopadnie nas..ekhm zwątpienie:) ale powodzenia życzę wszystkim:* moze w sumie odwrócą się proporcje, bo zawsze historia była trudna na rozszerzeniu, a WOS biologia itp. łatwe, przynajmniej w relacjach moich znajomych. teraz skoro WOS był jaki był a biologia ponoć też dziś nie była taka jak zazwyczaj, jak to moja przyjaciółka zgrabnie ujęła;) no to moze historia zaskoczy nas swoją łatwością:) obyyyyyyyy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:15 właśnie stracilem nadzieje, że historia bedzie prosta po tym jak sie dowiedzialem ze biol byla zajebiscie trudna;/ nic mam jeszce kilka godzin trzeba sie uczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:21 będzie good:) może pójdą na rękę nam historykom skoro biologom tak przyładowali:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolka;d Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 14:32 albo wrecz przeciwnie, dowalą;p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:40 raczej obstawiam te drugie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 14:48 coś słyszałem, że dużo pytań było podobnych jak na maturze z 2003 moze przerobie ten arkusz ale tam duzo tego bo ot stara matura;/ a z wosu 2003 tez byla podbna juz sam nie wiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:10 aaaaaaaaaa mnie sie nei chce...ja przejże sobie testy z operonu i finito;) ucze sie na nastepny rok histy zeby poprawić wynik<lol2> POWODZENIA!!!! DAMYYY RADE:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:14 ale to ktore z obecnych matur byly podobne do tych z 2003?? Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:11 NIEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!<beczy> będzie łatwiutkooo;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 15:13 raczej nie licz na to :) Czasami mam wrażenie że OKE czyta te nasze wszystkie komentarze i robi sobie z nas jaja ;p Już nie raz czytałem coś w stylu na 100% nie będzie 2WŚ, a tu BACH! - 2 Wojna :) No nic powodzenia wszystkim historycznym maturzystom ! Mi wszystko i tak już się miessszzzzza... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:16 ja siedzac nad tymi wszystkimi arkuszami mam wrazenie, ze ktoś sobie żartuje;) ciekawe co wymyślą jutro;) a tu jeszcze 13 ajajajajajjjj<lol2> mnie też sie miesza i po nocach mi się śnią testy;) obsesja;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:19 mi sie sniloze bd cos o napoleonie i francji, wiec na pewno tego nie bedzie!! niech bezie cos o demokracji szlacheckiej czy cos pierunieee;(.. ja chce tylko 15 punktow:(.. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:24 a ja nie mam konkretów ale chcę coś co umiem:) i żeby mnie oświeciło po ujrzeniu tematów :) no to tyle apropos mojego zamówienia na jutro:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:28 a co bys chciala?:>> ja najbardziej sie obawiam XIX wieku;/.. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 15:30 Karola nie wyciągniesz tego ze mnie, booooo po prostu nei chcę zapeszać . przyznam się i przepadnie:):) moja miłość to starożytnosć ale tego nei rypna nam na wypracowanko:((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 15:37 to owidz jaka epoka;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:50 Boję się jutrzejszej historii! Jeszcze w dodatku piszę rozszerzenie...Najbardziej sie boję średniowiecza i wieku dziewiętnastego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 17:36 a ja sie boje rozbiorów;( i wieku 17;/;(.... chcialabym demokracje szlachecka ale pewnie tego nie bedzie bo ja mam tkaie szczescie.. w ogole mysle czy isc na ta mature, bo skutek bedzie taki sam:(... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie mogący spać Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:37 a mi się śniło że już odbierałem wyniki (oczywiście nie zdałem z historii...), a dyrektor był na mnie tak zły że kazał mi się więcej w szkole nie pokazywać... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:41 spokojnie:)) sny ponoć sprawdzają sie na odwrót czyli zdasz dobrze i dyrektor będzie dumny:):) a odnośnie maturalnych snów mnie się śniło przed polskim ze był Żeromski, wykułam przedwiośnie ludzi bezdomnych i co;> tyle Stefana było ze hej:) P.S. no i miłych snów dzisiejszej nocy życzę, abyś na egzamin nie zaspał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocny Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:42 ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajne obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do pobrania: rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia): img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg Może komuś się przyda :D Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:52 Gość portalu: pomocny napisał(a): > ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajn > e > obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do > pobrania: > rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar > A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia): > img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg > img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg > img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg > Może komuś się przyda :D mógłby ktoś to wysłać na wyslijto.pl prosze bo mam limity i do jutra tego nie sciagne;(( Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:55 Gość portalu: pomocny napisał(a): > ja żeby łatwiej zapamiętać daty z historii Polski zeskanowałem sobie takie fajn > e > obrazki z jednej strony :) Dobre do powtórki - jak ktoś chce to podaje linka do > pobrania: > rapidshare.com/files/108239988/Daty_Historia_Polski_od_738_p.n.e-do_1990.rar > A tu jak to wygląda w pomniejszeniu (zdjęcia): > img291.imageshack.us/img291/4360/daty3resizewmhs5.jpg > img247.imageshack.us/img247/5560/daty1resizewmhq4.jpg > img165.imageshack.us/img165/35/daty2resizewmca9.jpg > Może komuś się przyda :D mogłby to ktoś przesłać na wyslijto.pl bo na rapidzie mam limity i do jutra tego nie sciagne prosze:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:44 jak ci sie śniło, że nie zdałeś to zdasz(w snach wszystko jest na odwrót) takie małe pocieszenie ode mnie! hehe a tak po za tym uczy sie ktos jeszcze hist? bo ja tak;/ Ps.Mam nadzieje ze jutro wszyscy bedziemy pisać same pochlebne komentarze na temat matury 2008 z historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie mogący spać Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:47 Dziękuje za te słowa (oby się sprawdziły). "uczy sie ktos jeszcze hist?" jeszcze tak, ale myślę czy to ma dalszy sens bo już i tak mi do głowy nie wejdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:49 no obyyy obyyy tego Wam i sobie życzę po cichutku;) a pewnie ja cały czas pisze komentarze i uczę sie w międzyczasie co mi sie przypomni powtarzam, paznokcie wszystkie poobgryzane..hehehe;) P.S. "pomocny" Bóg Ci zapłać, mam nadzieje że uda mi się je pobrać w całej okazałości;) bo genialnie pomogą mi pozbyć się przedegzaminowej histerii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocny Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:51 Tak sobie właśnie pomyślałem że warto by było podzielić się tym z innymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:53 ufunduję Ci pomnik dobroczyńco:) :*:*:*:* Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 17:56 mógłby ktos wyslac to na server wyslijto.pl bo na rapidzie mam limity i do jutra nie dam rady tego ściągnąć Prosze:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 17:59 mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((... czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego nie bedzie? dzieki:) ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czasem ahhh ;(... Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:04 Gość portalu: karola napisał(a): > mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((... > > czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego ni > e > bedzie? dzieki:) > > ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie > naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czase > m > ahhh ;(... Karolka dokładnie tak;) nie płacz, nie bedzie o co zresztą;) w stresie sama działam jak w amoku coś o tym wiem:) a na co sie wybierasz;>?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:06 bardzo ci dziękuje <b>fantasticlolka</b> :) Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:05 Gość portalu: karola napisał(a): > mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((... > > czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego ni > e > bedzie? dzieki:) > > ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie > naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czase > m > ahhh ;(... jak ci sie tak śniło to nei będzie zreszta mi się śniło, że na polskim bedzie Nie Boska Komedia i nie było...;> a poza tym zawsze mi tak mam powtarzala i do tej pory sie sprawdzało:D A tak po za tym tez mi sie snilo, że z matury siekneli takie pytani ze nic nie wiedziałem to powinienem dac rade...hehe:D Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:08 Gość portalu: karola napisał(a): > mi sie snilo ze mialam 29,5% z histy ;/;((... > > czyli mowisz z ejak snilo mi sie wypracowanie o napoleonie i francji to tego ni > e > bedzie? dzieki:) > > ale cos czuje z ejutro bede beczec po tej historii... ja mam tak z ejak cos sie > naucze i umiem to na pamiec bo mam bardzo dobra;p, to w stresie zapominam czase > m > ahhh ;(... no tak mi np. się śniło że na polskim bedzie Nie Boska Komedia i nie było! Poza tym zawsze mi mama tak mówiła i sie do tej pory sprawdzało hehe a w dodatku ja miałem sen, siekneli taką mature że nie znalem odpowiedzi na żadne pytanie czyli powinienem dać rade..hehe:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:09 no tak mi np. się śniło że na polskim bedzie Nie Boska Komedia i nie było! Poza tym zawsze mi mama tak mówiła i sie do tej pory sprawdzało hehe a w dodatku ja miałem sen, że siekneli taką mature że nie znalem odpowiedzi na żadne pytanie czyli powinienem dać rade...!:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 17:59 Czy może mi ktoś wytłumaczyć czym różni się tyrania od dyktatury ? Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:02 Adrianku: Tyran: nie dba o własnych poddanych, ustala prawa które służą jemu samemu a nie ogółowi społeczeństwa, wszystko czyni dla własnej korzyści. Dyktator: władca absolutny, doszedł do władzy nielegalnymi metodami ale sprawuje ja z nieuwzględnieniem interesów społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: jak przed hist? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 18:09 Co ma być to będzie.Ogólnie pozdrowienia i powodzenia nam hardkorowcom którzy postanowili zdawać historie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:10 do dyktatora można dodać że był powoływany na okres 6 miesięcy w stanach 'krytycznych' panstwa:D. Fantastic... - wybieram si ena edukacje artystyczna w zakresie sztuk plastycznych i tak naprawde powinnam zdawac historie sztuki, no ale wolalam pisac roz pol i roz hist= z ktorego lepiej to my sie chwyci.. dobrze że biorą ustny polski pod uwage ehh..:P.. Wg mnie matury powinny byc w danym roku z jednej epoki<foch>. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:14 genau Karolka też kiedyś coś takiego obmyślałam, ale cóż oni wolą katować;) nooo historia sztuki to dopiero jazdaaaaa...dobrze będzie nie martwmy się:* Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:17 widzę , że większość osób jedziesz rozszerzony ja tylko podstawe ale i tak sie boje, że obleje:D ale bedzie jutro Hardcore Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:21 cialge mam sobie za złe ze nie wzielam podstawy buu;(( bym sie nie przejmowala tak wyrpacownaiem;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:22 Ja też podstawowy :) Mam jeszcze jedno pytanko do was - właśnie znalazłem moje stare podręczniki z historii (2003-2004 roczniki) i mam w nich pozaznaczane gwiazdkami tematy które obowiązują niby tylko na maturze rozszerzonej (np. "Rewolucja neolityczna", "Początki ludzkości"). Czy to możliwe że takich tematów naprawdę nie może być na podstawie ? Bo książki są trochę stare ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:24 jak coś to mogę wam podać tematy, które "niby" są tylko na podstawie :) książki są z wydawnictwa "Nowa Era" i jest ich 4 czy 5 części. Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:30 Adrian...hmmm...powiem ci tak;) ogólnie jak twierdzą nauczyciele i jak mówią głosy poprzednich maturzystów prehistorii na maturze nei powinniśmy sie spodziewać.... matura.operon.pl/kalendarze/historia_ZP_U.pdf tu sobei zerknij są kalendarze zawierające zagadnienia. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:25 do "wujek193" moze wysle ci te obrazki na maila;> he?? bo wrzucac mis ie gdzie indziej nei chce. taki juz leniwiec ze mnie etatowy:] Odpowiedz Link Zgłoś
wujek193 Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:34 no ok wujek193@wp.pl Wielki Dzięki ;) jeszcze cos moze siorpne dzisiaj hehe Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:39 pofrunęło;) powodzenia w nauce i pamiętajcie NIE PODDAMY SIE:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:38 tylko że tu nie chodzi tylko o prehistorię :)są tam też takie tematy jak: "kształtowanie się społeczeństwa feudalnego", "walka o dominację nad chrześcijańską Europą" itd. :) Nie chodzi tu oczywiście o cały temat, ale część zagadnień w nim ujętych. No nic - idę jeszcze raz powtórzyć sobie pewne daty :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:42 co do linku to bardzo fajny, tylko szkoda że nie miałem go wcześniej :D bo już trochę późno na taki plan ;p Odpowiedz Link Zgłoś
fantasticlolka Re: jak przed hist? 12.05.08, 18:46 ja miałam ale uwierz nic to nie dało;) nie chodziło o terminy ale masz tam wypisane chronologicznie tematy;)) pozdrawiam i nei ucz się dzis za wiele zarówno ty Adrianie jak i reszta historyków:) bo to teraz tylko nerwy wzbudza...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: jak przed hist? IP: 83.2.108.* 12.05.08, 18:49 ja jak sie nie ucze to sie bardziej denerwuje niz sie ucze;p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrian Re: jak przed hist? IP: *.globalconnect.pl 12.05.08, 18:57 Czytanie niektórych komentarzy na tym forum jeszcze bardziej dodaje mi stresa, więc żegnam wszystkich - idę spędzić miłe chwile z moim repetytorium ;p ======================================== / WSZYSTKIM ŻYCZĘ POWODZENIA ! / / I PAMIĘTAJCIE - ZAWSZE JEST SIERPIEŃ* / ======================================== *oczywiście to żart;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mADZIIIULA Re: jak przed hist? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:53 ja uważam , ze historia rozszerzona jak i podstawowa będzie względnie łatwa , ponieważ wos był trudny . Mało osób zdaje historie więc powinni dać jakies fory tym co postawili sobie wyzej poprzeczke niż ci co mysleli , ze wzmą wos bo jest łatwy { a to się zdziwili ;) } Ja juz jakos się nie boje . Piszę rozszerzona a prawie nic nie umiem . Ale , ze angielski poszedł mi tak srednio to juz wiem ze nie dostane sie na dzienne prawo więc ide na zaoczne więc nic mi juz nie grozi ;D hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantasticlolka Re: jak przed hist? IP: *.autocom.pl 12.05.08, 18:55 no to MAdziula chyba sie spotkamy;) a na jaka uczelnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
marlenka_20 Re: jak przed hist? 12.05.08, 19:11 Będzie trudniejsza niż próbna- to jest reguła. Ale nie mamy co załamywać rąk, zawsze jakoś się z tego wybrnie:) Przynajmniej jesteśmy orginałami- ja jedyna w szkole zdaję historię:) Odpowiedz Link Zgłoś