Dodaj do ulubionych

Nie znoszę tuberozy!

27.12.06, 19:48
Teraz już jestem pewna, że zapachy, które mają w składzie tuberozę to nie
moja bajka. Nie wiem dokładnie dlaczego mi ta tuberoza przeszkadza, ale
ścierpiec jej nie mogę :) Dosłownie przyprawia mnie o mdłości. A wszystko
zaczęło sie od analizowania na osmoz nut zapachów, których nie lubię. I
okazało się, że każdy z nich miał tę nieszczęsną tuberozę w składzie. Czy
jest jeszcze ktoś kto odczuwa podobną awersję, czy to może ja mam jakąś fobię?
Obserwuj wątek
    • mangos Re: Nie znoszę tuberozy! 27.12.06, 19:51
      Kiedyś byłam święcie przekonana ,że to, czego nie znoszę to tuberoza właśnie ale...czy przypadkiem Mahora też nie ma tuberozy w składzie? Hmmm... coś mi się o uszy obiło, choć może się mylę a do Mahory nic nie mam. Ja raczej nie lubię mixu : tuberoza, kwiat pomarańczy, ylang-ylang...
      • rene.p Re: Nie znoszę tuberozy! 27.12.06, 20:00
        Ma!
        Ja doszłam do wniosku, że przede wszystkim nie lubię zapachów określanych jako
        tuberozowe. Bo na przykład Sotto Voce, jeden z moich ulubionych zapachów, też
        ma tuberozę w składzie i tam mi nie przeszkadza.
    • balbina_alexandra Re: Nie znoszę tuberozy! 27.12.06, 20:21
      Tuberoza była dla mnie zawsze okrutnie migrenogenna, bo choć kwiat przepiękny,
      jest mocno odurzający. Zaczęlo mi się zmieniac parę lat temu, początki były
      cieżkie. Był to okres kiedy nosiłam namiętnie Organzę Indecence i pod jej
      przemożnym wpływem postanowiłam oswoić Organzę klasyczną. I tak jakoś poszło...
      Generalnie, na mojej skórze najlepiej pachną właśnie wszystkie nuty kwiatowe, na
      czele z jaśminem i tuberozą. Nie noszę na codzień, bo właśnie pewne mixy są b.
      mocno migrennogenne, ale staram się oswajać. Tuberoza potrafi być piękna i jest
      niebywale sexy. Sama byłam mocno zdumiona tym odkryciem, ale tak jest! Mój
      ulubiony tuberoziak na razie to Carnal Flower ale jestem jeszcze przed zakupem
      Tubereuse Criminelle!
    • kalia_t Kocham tuberozę!!! 27.12.06, 21:02
      Tuberoza z jaśminem, gardenią, lilią jest u mnie na czołowych miejscach:-) Ze
      sztandarowych tuberozowców szczególnym sentymentem obdarzam: Be delicious,
      Precious heart,Lauren Style, Roseamor,Poeme,Organza mogłabym wyliczać bez końca-
      tuberoza the best:-)))
    • milena.rl Ja lubię 27.12.06, 21:26
      to moja ulubiona nuta, druga po wiciokrzewie.
      Lubię ją w połączeniu z jaśminem (Fragile EDT), kwiatem pomarańczy (Fleurs
      D'Oranger) natomiast nie przepadam za słodkimi kompozycjami wyciskającymi z
      niej samą płaską "kokosowość".
      Co więcej przeanalizowałam skład wielu zapachów elfio-wodnych lub świeżuchów,
      które wyjątkowo mi sie podobają - np Eden, Jabłko Donny Karan, Trussardi Jeans -
      i mają, oczywiscie, tuberozę w składzie. Nie wiem, tuberoza nadaje im
      jakąś "nie-z-tego-świata" aurę, tajemniczość ale też szczyptę sztuczności.
    • zp68 A ja, najwyrazniej, kocham bardzo, chociaz 27.12.06, 22:01
      bardzo mnie to zdziwilo. Okazuje sie, ze jest obecna w moim ukochanych Fleurs
      d'Oranger i Do Son, a nawet, czego juz nigdy bym nie podejrzewala, w
      Fleurissimo. Najwyrazniej jest to klasyczna francuska kompozycja z kwiatem
      pomaranczy i jasminem. Czyli, wychodzi na to, ze kocham. Ciekwe wyniki
      wychodza przy przeszukiwaniu na basenotes, bardzo dluga i interesujaca lista.
      Podobno diabel tkwi w szczegolach, czyli w jakosci tuberozy. Wyobrazam sobie,
      ze w masowce wszedzie i tanio dostepnej nie bedzie ona dobrej jakosci i
      najprawdopodobniej sztuczna (blee...).
    • hispana Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 09:05
      Tuberozie mowimy stanowcze nie!
      • charade Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 13:04
        Uwielbiam tuberozę taką, jak we Fragile JPG. Jest taka... czysta. Nie szaleję
        natomiast za gorzką tuberozą w Michaelu Korsie.
        Generalnie przepadam za zapachem dusznych białych kwiatów - gardenii, tuberozy,
        kwiatu Tiare z Polinezji. Zna ktoś żel pod prysznic YR z tym ostatnim jako
        głównym aktorem ? Dla mnie coś pięknego. Cięzko mi jednak nosić perfumy pachnące
        białymi kwiatami, bo tak jak ktoś już słusznie zauważył, powodują ból głowy. Ale
        taki żel pod prysznic... wow !
        • benita5 a ja lubie!! 28.12.06, 16:11

Darze duzym sentymentem tuberoziaki. Mam to szczescie, ze na mnie tuberoza
          olsniewa;o) Jednak nie zawsze mam ochote nosic je w zwykly, pracowy dzien...
          raczej postrzegam je bardziej zobowiazujaco... Moje ulubione to Mahora, Arpege,
          Jardins de Bagatelle, Poeme. Lubie tez mrygniecia tuberozowe jak w pierwszym
          czarnym Armanim i Gio.
          • charade Re: a ja lubie!! 28.12.06, 16:41
            Gio raczej mi pachnie gardenią, ale widzę, że są obydwie w składzie.
            • rene.p Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 16:57
              Nigdy nie podejrzewałabym, że w Gio jest tuberoza. Bardzo mnie to zmartwiło :(
              • charade Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 22:16
                Czemu ? Jak lubisz Gio, to w czym problem ? Zresztą, Gio bardziej pachnie
                gardenią, niż tuberozą ;)

rene.p napisała:

> Nigdy nie podejrzewałabym, że w Gio jest tuberoza. Bardzo mnie to zmartwiło :(
                • rene.p Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 22:19
                  Podoba mi się, owszem, ale gdy teraz wiem o tej tuberozie, to jakoś tracę cały
                  sentyment do tego zapachu. No tak, w moim przypadku to chyba jakaś tuberozowa
                  fobia :(
                  • benita5 Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 22:52
                    rene.p napisała:

> Podoba mi się, owszem, ale gdy teraz wiem o tej tuberozie, to jakoś tracę cały
                    > sentyment do tego zapachu. No tak, w moim przypadku to chyba jakaś tuberozowa
                    > fobia :(

Ja wprost przeciwnie, wwiercam sie nosem tropiac tuberoze...ba, doszlam do tego
                    ze czuje ja tam, gdzie nawet nie wymieniono w piramidce...ale ciii, nie powiem
                    bo przestaniesz lubic;o)
        • benita5 Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 16:14
          charade napisała:
          > Generalnie przepadam za zapachem dusznych białych kwiatów - gardenii, tuberozy,
          > kwiatu Tiare z Polinezji. Zna ktoś żel pod prysznic YR z tym ostatnim jako
          > głównym aktorem ?

zgadzam sie, jest udany. W ogole lubie w_szczegolny_sposob ich limitowanki.
          Jak zdaze polubic to okazuje sie ze juz sa wspomnieniem...
          • renia.renia Re: Nie znoszę tuberozy! 28.12.06, 16:48
            Również nie znoszę tuberozy, gardenii, kwiatu pomarańczy - duszą mnie i tracę
            głos ;o(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka