Dodaj do ulubionych

GŁODÓWKA LECZNICZA

24.02.10, 15:43
Drodzy forumowicze ja uważam, że wszystkie dolegliwości związane są ze złą
dietą - czy zamiast stosować leki nie lepiej pogłodować sobie troszkę?...
Jeden dzień w tygodniu ,albo trzy dni raz w miesiącu głodówki opartej tylko na
wodzie (albo urynie) cudownie podreperuje nasze zdrowie. Ja wczoraj skończyłam
14-dniową głodówkę i przez następne 14 dni będę z niej bezpiecznie wychodzić .
Czuję się fantastycznie !
Obserwuj wątek
    • sanum Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 10.03.10, 10:38
      Głodówki mogą być bardzo szkodliwe. Nie mówię tu o jednodniowej ale o
      kilkudniowej i dłuższej. Klika dni o samej wodzie co prawda pozwala nieco
      schudnąć, ale niestety, efekt ten nie trwa długo. Zaskakująco szybko następuje
      powrót, a nawet przekroczenie wyjściowej wagi, jeżeli powrócimy do
      dotychczasowych zasad odżywiania się. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm już
      po kilka dniach całkowitej głodówki obniża podstawową przemianę materii i w ten
      sposób adaptuje się do niedoborów kalorycznych. Po powrocie do normalnego
      odżywiania się mamy tzw. efekt jo-jo. Należy też wiedzieć, że podczas
      całkowitego głodzenia się, już po kilku dniach głównym źródłem energii stają się
      uwalniane z tkanki tłuszczowej kwasy tłuszczowe, które w toku przemian
      biochemicznych przekształcane są w związki zakwaszające nasz ustrój. Wpływają
      one niekorzystnie na gospodarkę elektrolitową ustroju – we krwi zmniejsza się
      stężenie potasu, sodu i magnezu i pojawia się kwasica. To właśnie kwasica
      towarzysząca całkowitej głodówce jest odpowiedzialna za obserwowane po kilku
      dniach zmniejszenie łaknienia, a nie „kurczenie się” żołądka. Dłużej trwająca
      głodówka może, więc prowadzić do nasilenia się przewlekłych dolegliwości,
      odkładania się złogów, czyli kamieni w nerkach a także ujawnienia się
      dolegliwości dotąd przebiegających bezobjawowo. Moim zdaniem całkowita głodówka
      nie jest żadnym dobrodziejstwem dla naszego organizmu, a raczej dużym i zbędnym
      dla niego wyzwaniem.
      Polecam raczej głodówki częściowe np. typu AMA
      • 11wenus Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 12.03.10, 15:26
        Sanum- czytałam niedawno tekst , który zamieściłaś tutaj więc albo spisałaś
        słowo w słowo, albo jesteś autorką tegoż wpisu czyli panią dr Bożeną R. Lekarze
        zazwyczaj nas straszą jeżeli odważymy się wziąć swoje zdrowie w swoje ręce . Ja
        nie chcę być królikiem doświadczalnym dla firm farmaceutycznych dlatego wciąż
        poszukuję alternatywy. Do głodówki nie podchodzi się "z marszu " trzeba
        odpowiednio się przygotować , najważniejsza jest świadomość i wiara , a nie
        ciągły strach bo ktoś coś gdzieś przeczytał , że może być szkodliwe i koniec -
        wygodniej łyknąć tabletkę. Ja osobiście stosowałam głodówki krótsze trzy
        pięciodniowe ostatnio dwutygodniową - czuję się b. dobrze wyniki mam w normie
        więc jakoś nic mi nie zaszkodziło. Oczekiwałam dyskusji z ludźmi, którzy swoje
        ciało traktują jak świątynię, a nie jak śmietnik i próbują coś dla siebie zrobić
        , czegoś doświadczyć by móc podzielić się tym z innymi.
        • lampo00 Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 12.03.10, 17:51
          Niestety, u lekarza głodówka nie zdobędzie akceptacji.A szkoda.Małachow poleca
          głodówki lecznicze i dokładnie je opisuje.Gratuluję Ci, są jeszcze głodówki urynowe.
          • 11wenus Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 13.03.10, 00:46
            Lampo00- dzięki za miłe słowa . Mój mąż głodówką urynową wyleczył raka jelita
            grubego- trzy razy uciekł ze szpitala , bo jakiś wewnętrzny głos mówił mu ,że
            musi sam odnaleźć drogę do samowyleczenia i postawił właśnie na głodówkę opartej
            na piciu tylko i wyłącznie własnej uryny . To było ok 12 lat temu od tamtej pory
            nie wie co to jakikolwiek ból, jest całkowicie zdrowy i pomaga innym. Wygląda na
            40-latka mając 53 l
            Dzięki niemu mając świadomość podjęłam taką decyzję i wytrwałam bez strachu dwa
            tygodnie pijąc własną urynę i wodę źródlaną, pozbyłam się arytmii :) Z całego
            serca życzę zmiany świadomości innym, dzięki czytaniu książek i relacji ludzi ,
            którzy osobiście tego doświadczyli .
            • sanum Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 15.03.10, 12:46
              Wenus, nie jestem dr BR niestety. Ale bardzo lubię jej teksty. Niestety jak
              pisałam tego posta to miałam kłopot z netem i nie wpisał się cały tekst wraz z
              linkiem do oryginalnej publikacji. Dla porządku zamieszczam go teraz.

www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=59
              • malwek666 Re: GŁODÓWKA LECZNICZA. dobra rzecz 02.04.10, 03:27
                głodówka zawsze lepsza od obżarstwa :)
                Każdy pokarm w tym woda jest oksydacyjny.
                Paradoksem życia jest to, że aby żyć..trzeba jeść...
                ale jedzenie samo w sobie ma czynnik zabijający,to utleniający,więc....
                ..
                więc należy szukać optimum...jeść nie za dużo,aby w sam raz...
                Dobrze jest pić w tym procesie oczywiście zdrową wodę o którą praktycznie coraz
                trudniej lub nawet staje sie to niemożliwe przemysłowo.

Każda głodówka detoksykuje organizm i jest to dobre.
                Na pewno zdrowsze jest jedzenie MAŁO a nie DUŻO :)
                • infooooo Re: GŁODÓWKA LECZNICZA. dobra rzecz 16.04.10, 18:01
                  chorobybakteryjne.wypowiedzi.pl/czy-dzieki-dlugotrwalej-glodowce-wrociles-as-do-zdrowia-t122.html
                  Ankieta - czy wyzdrowiałeś /aś dzięki głodówce
      • z2009 Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 24.03.10, 13:44
        Czyli Jezus kłamał a Ty mówisz prawdę? :-)
    • biofilipinka Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 17.03.10, 18:01
      Moim zdaniem i chyba nie tylko moim, bo wielu fachowców od
      uzdrawiania na pewno tak sądzi, że nazywanie głodówki
      leczniczej "głodówką" jest nieadekwatne. "Głodówka" jest określeniem
      posiadającym negatywny wydźwięk, jest powodowana brakiem możliwości
      przyjmowania pokarmu. Może to być uwarunowane np. biedą, brakiem
      pieniędzy na zakup żywności, schorzeniem układu pokarmowego, stanem
      pooperacyjnym itp. Świadome pozbawianie się pokarmu i jedzenia jest
      POSTEM, który ma właściwości oczyszczające.
      Poza tym, jestem zwolenniczką czasowego postu oczyszczającego, co w
      moim przypadku, daje dobre rezultaty zdrowotne.
    • janko.muzykant0 Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 18.03.10, 05:49
      glodowka oparta na wodzie i rozne inne odmiany glowdowek czesciowych
      sa dobrze miz znane

natomiast jezeli chodzi o glodowke oparta na urynie to mam obiekcje,
      powody
      1. jakie sa fizjologoczne i biologiczne przyczyny tej glodwoki,
      jaka przewaga nad glodwoka wodna
      2. wyglada na to ze jest to glodowka wbrew intuicji i naturze,
      pobiera sie cos co organizm chcial wydalic

• 11wenus Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 19.03.10, 17:08
        Człowiek jest częścią natury , jego ciało jest doskonałym laboratorium , które
        wytwarza substancję bogatą w sole mineralne, hormony i inne cenne pierwiastki
        czyli - urynę . Dowodzono, że nie może być słuszne przyjmowanie z powrotem
        czegoś, czego ciało w oczywisty sposób się pozbywa. Ale zarzut ten pomija
        zasadę kompostowania praktykowaną przez organicznych ogrodników. Obieg martwych
        liści, gdy zakopywane są ponownie w glebie, dostarcza cennych soli mineralnych
        odżywiających nowe rośliny. Ta sama zasada sprawdza sie w odniesieniu do
        ludzkiego ciała. :) Jakość uryny zależy od jakości spożywanego pokarmu i
        płynów , których dostarczamy organizmowi ,jednak substancje trujące wytworzone
        we własnym środowisku działają niczym szczepionka albo lek homeopatyczny. Przed
        głodówką ( ok 2 tyg) wystarczy zrezygnować z mięsa , cukru , białej mąki ,
        produktów przetworzonych na rzecz owoców ,warzyw i ziaren zbóż . Mocz staje się
        czysty, bezwonny i bez obaw można zaczynać kurację . Następuje samooczyszczenie
        , wzrasta świadomość,że człowiek może sobie pomóc sam . POWODZENIA :)
    • katarzynaannastachowiak Re: GŁODÓWKA LECZNICZA 19.03.10, 17:34
      Wystarczy odpowienia medytacja.Takie podejscie odbija sie na zdrowiu
      psychicznym a co sie z tym wiąże zdrowie fizyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka