jamila 21.05.06, 21:51 Zapraszam izaczka i wszystkich tutaj, by kontynuowac temat czysto chinskiej medycyny:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izaczekk Re: Medycyna CHINSKA - TCM 21.05.06, 21:57 Witam wszystkich serdecznie!! oto cos na poczatek(wlasciwie od tego sie zaczelo) Zimna wilgoć Objawy: Nadmiar śluzu, katar, zatkany lub cieknący nos, wiele flegmy w płucach, opuchnięte tkanki lub cellulitis. Nagromadzenie wody (obrzęk twarzy). Grzybice na przykład drożdżyca. Częste mdłości i uczucie ociężałości (wilgoć jest ociężała). Człowiek taki czuje się zmęczony, bo wilgoć blokuje energię. U kobiet mogą wystąpić upławy (białe). Kolor twarzy matowy, lekko żółty. Kał zazwyczaj nieforemny, miękki. Często występują zatwardzenia z powodu naciągnięcia jelit. Częste uczucie ociężałości (jak po zjedzeniu np. pięciu kawałków tortu). Język blady, napuchnięty, z odciskami zębów. Nalot biały i dość gruby. Nawet bez nalotu język jest wilgotny i opuchnięty. Przyczyny: Powody pojawienia się zimnej wilgoci to osłabienie Yang organizmu i Yang nerek, co powoduje, że wilgoć, będąca produktem ubocznym procesów trawienia, nie jest odparowywana i pozostaje w organizmie. Najczęstsza przyczyna to osłabienie Qi śledziony i Yang nerek. Spowodowane to jest najczęściej spożywaniem bardzo nawilżających produktów, np. białego cukru, słodkich produktów z mleka (na przykład jogurtów i zsiadłego mleka z owocami), zbyt dużej ilości soków owocowych, zbyt wiele zbóż. Jedzenie ciepłego, świeżego chleba pełnoziarnistego zwłaszcza wieczorem, gdy nie ma wystarczającej energii do trawienia, szybko doprowadza do niedoboru Qi w organizmie i gromadzenia wytwarzanej z niego wilgoci (dla takich ludzi dobry jest chleb chrupki lub z opiekacza). Inną przyczyną takiej konstytucji może być również zbyt dużo rozmyślań, zamartwiania się, zastanawiania się zwłaszcza nad problemami, na które nie mamy wpływu, np. nad przyszłością. Zalecenia: Zimna wilgoć musi zostać wydalona z organizmu, przez co najmniej trzy miesiące trzeba całkowicie zrezygnować z wszelkich słodyczy i cukru, zredukować spożywanie owoców cytrusowych, południowych i produktów mlecznych (np. świeżego sera, jogurtu, twarogu). Nie powinno się pić mleka, ale można dodać trochę do herbaty. Można jeść masło, ale nie powinno się jeść bitej śmietany. Można jeść oscypek, ser kozi, a unikać serów topionych, tłustych twarogów śmietankowych. Zimna wilgoć często występuje u wegetarian. Nie można im wtedy całkowicie zabronić spożywania serów, bo to ich główne źródło białka, ale powinni jednak ograniczyć spożywanie produktów mlecznych, a sery powinni jeść mocno przyprawione o charakterze Yang. Nie powinni spożywać wieczorem zbóż pełnoziarnistych ani chleba. Powinni jeść chleb opieczony, chrupki lub kilkudniowy. Potrzebny smak - ostry. Niekoniecznie wszystkie potrawy muszą być ostro przyprawione, ale trzeba dodawać ostrych ziół i ostrych przypraw, które zintensyfikują wydzielanie wilgoci. Najlepszy jest imbir, który osusza organizm (bardzo dobry, gdy ktoś odczuwa mdłości). Dobry jest również kardamon. Potrawy o właściwościach termicznych ogrzewających, ciepłych - odpowiednio przyprawione, najlepiej gotowane. Nie wolno spożywać potraw surowych. Odpowiedz Link
izaczekk Re: Medycyna CHINSKA - TCM 21.05.06, 22:02 jesli ktos ma ochote na wiecej: www.chinmed.com/dietetyka/diet_art/diolosa_text.htm Odpowiedz Link
jamila Re: Medycyna CHINSKA - TCM 22.05.06, 23:00 Uwazam, ze Diolosa i jego wyklady to naprawde swietny trop. Widze, ze czesc tekstow w linkach podanych przez Was podpisal Krzysztof Romanowski, slyszalam, ze jest uznanym lekarzem TCM. Czy ktos z Was sie z nim zetknal? Albo z innymi lakarzami TCM w Polsce? Odpowiedz Link
jamila Re: Medycyna CHINSKA - TCM 22.05.06, 23:02 a co do wilgoci, jesli nie przestanie tak padac, jak to ma miejsce o d tylu dni, moje yang zupelnie zaniknie i bede potrzebowala SUPER-KOBIETY do masazu! Odpowiedz Link
izaczekk Re: Medycyna CHINSKA - TCM 22.05.06, 23:40 to tak jak ja, moje Yang ledwo zipie:) jutro odbieram wynik tomografii,ciekawe co tam we mnie siedzi, moze chip wszczepiony przez ufo...?pa! Odpowiedz Link
izaczekk Re: Medycyna CHINSKA - TCM 29.05.06, 16:16 ostatnio przeczytałam w książce o diagnozie chorób z języka w medycynie chińskiej, że biały nalot w niewielkiej ilości świadczy o dobrej pracy żołądka, a znowu inne źródła podają, że nalotu ma nie być wcale. więc jak to jest? Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Medycyna CHINSKA - TCM 29.05.06, 18:51 Delikatne białe kosmki są jak najbardziej wpożądku.Problem jest wtedy, kiedy robi się skorupa do zeskrobania. Odpowiedz Link
elpasz Re: Medycyna CHINSKA - TCM 05.06.06, 10:05 Przeczytałam taką wypowiedź (na forum homeopatia w wątku o zapaleniu spojówek) "W med.chińskiej oczy są odzwierciedleniem watroby, często właśnie przez zapalenie spojówek oczyszcza się watroba" Właśnie jestem w trakcie leczenia zapalenia spojówek u mojej suni. Zareagowała na lek homeo na zapalenie spojówek -oculoheel, po kilku dniach jest lepiej. Jak to rozumieć w kontekście medycyny chińskiej. Czy mam zbadać jej wątrobę? Czy też jeśli ten lek pomógł to oznacza to że jej chore oczy nie miały nic wspólnego z wątrobą. Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Medycyna CHINSKA - TCM 05.06.06, 12:08 W kontekście TCHM stwierdzenie, że zapalenie spojówek to proces oczyszczania wątroby jest raczej błędną interpretacja.Oznacz to raczej "gorąco i wiatr" wątroby czyli jej dysfunkcę; często przeciążenie toksynami. Klasycznym lekiem jest zimny kwiat chryzantemy.Jeżeli twoja sunia to ta co łapala alergiie, to jej wątroba na pewno trochę cierpi, co do zapalenia spojowek, jeżeli jest pochodzenia wątrobowego, to niestety po jalkimś czasie zapalenie powróci. Pamiętasz strone z okularaki? Możesz poczytać o berberysie jest tam o tej zależności troche. Odpowiedz Link
elpasz Re: Medycyna CHINSKA - TCM 05.06.06, 12:29 To druga sunia-nie alergiczka. Może tak być, że wątroba nie daje objawów choroby tylko oczy? Czy jeśli to dysfunkcja wątroby to czy dobrze rozumiem, że stan oczu byłby zły cały dzień a nie tylko na spacerach. W domu była poprawa. Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Medycyna CHINSKA - TCM 05.06.06, 13:07 www.jiaogulan.pl/berberys.html Podrażnienie nie mosialo by byc przez caly dzien, aleskoro czynnikiem wyzwalajacym jest tu spacer, to czy nie brzmi to alergicznie? Odpowiedz Link
elpasz Re: Medycyna CHINSKA - TCM 06.06.06, 07:07 Nie skojarzyłam, że chodzi o stronkę z okularami-dzięki. Jak po kroplach będzie źle to dam jej berberys. A jeśli chodzi o alergię może i tak a może chore oczy podrażnia np słońce, wysoka trawa, a może to tuje w moim ogrodzie-podobno wydzielają coś szkodliwego. Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Medycyna CHINSKA - TCM 06.06.06, 10:04 Elpasz. Zgadza się może tak, może nie z tą alergią.Krople dobry pomysl.Ale stronkę z beberysem podałem tylko dla zestawienia dolegliwości, ktore często wystepują razem; zapalenie spojówe, obrzęk śledziony, wątroby. Pozdrawiam Odpowiedz Link
elpasz Re: Medycyna CHINSKA - TCM 03.07.06, 11:34 Znalazłam takie stwierdzenie na innym forum: "słabe dziąsła i zęby to oznaka słabej energii w nerkach. W medycynie chińskiej są one powiązane, trzeba wzmocnić nerki poprzez dietę odpowiednią." Moje dziąsła i zęby są marne od dawna ale z nerkami nie mam i nie miałam nigdy problemów- czy mimo to należy je wzmocnić? Jaka dieta jest tu odpowiednia? Odpowiedz Link
jamila Re: Medycyna CHINSKA - TCM 03.07.06, 11:50 Witaj, Elu:) Wydaje mi sie, ze tak. Nerki to taki osobliwy organ, ktory nie daje dlugo zadnych objawow niedoenergetyzowania czy nieprawidlowosci itp. Ja mam ten sam problem i Twoj post mi to raz jeszcze uswiadamia (a o klopotach z nerkami dowiedzialam sie kiedys dopiero w czasie bioenergoterapii...:)) A moje pytanie to: JAK wzmacnia sie nerki wg TCM??? Odpowiedz Link
didolec2000 Re: Medycyna CHINSKA - TCM 04.07.06, 20:19 sorki, ale sa i inne potworki, czytaj powiązania. ...raczej ciężko o taką sytuacje, aby cos z nerkami bylo nie tak, a reszta funkconowala prawidlowo. Te objawy jak zresztą cała armia innych potencjalinie, jest zwiazana z oslabionymi nereczkami, ale tez niewatpilie z oslabieniem sledziony. Mysląc mowiąc o wzmocnieniu nerek mowa jest praktycznie o calym org- każdy dlużej trwający problem w funkconowaniu org oslabia je i na odwrot, jeżeli coś sie z nimi dzieje od razu rzutuje to na pracę wszystkich pozostalych systemow. Reasumując trzeba określić genezę problemu. Odpowiedz Link
5_monika Re: Medycyna CHINSKA - TCM 28.08.06, 10:44 zdrowietiens.pl/download/medycyna-chinska.pdf Odpowiedz Link
5_monika Re: Medycyna CHINSKA - TCM 30.08.06, 11:00 ło matko, wykasujcie len post i po problemie, reklama nie była moim zamiarem Pozdrawiam Odpowiedz Link
jamila Re: Medycyna CHINSKA - TCM 30.08.06, 12:36 Wiemy, Moniko i dlatego tak se piszemy;))) Pozdrowka! Odpowiedz Link
didi_max Re: Medycyna CHINSKA - TCM 30.08.06, 20:41 Po za tym tak w cudzyslowiu to ; " preparaty tianshin może i maja w sobie sporo z medycyny chińskiej, ale z tradycyjnej to juz raczej nie wiele" CM Odpowiedz Link
didi_max Re: Medycyna CHINSKA - TCM 29.08.06, 19:14 Dobra Moniko.Zamówiłem 3 produkty...Ale na wiecej proszę nie liczyć! Odpowiedz Link
jamila Re: Medycyna CHINSKA - TCM 29.08.06, 21:01 :)))))))) (aaaa jakie??............) Odpowiedz Link
didi_max Re: Czołem korporacjo 29.08.06, 21:40 A nieeee...drobiazg.Znalazłem gdzieś przepis na żółwia i tam stoi, że trzeba mrówków dodać.Wiesz próbowałem sam zbierać i suszyć yyyyyy ,ale wiesz no to jednak nie tooo...i w ustach tak jakoś posmak mrowiska czuć...A tam to mają gotowe , sproszkowane już nawet. Troche dzikie , aleeee to nic myślę fpożo.Hm no szkoda jednak , ze hiszpańskiej muchy nie mają...bo tez mam taki przepis na nieprzespaną noc , moze gdzie indziej znajdę.Hę? ...pozostają jeszcze 2, ale to sektet.Psssssst. Odpowiedz Link
jamila Re: Czołem korporacjo 29.08.06, 22:40 Odpuszczam, didi:) Uderzyles w czuly punkt - mierzi mnie, czego chinczycy potrafia uzyc dla swojej dlugowiecznosci. Wlasnie z tym nie moge dojsc do ladu, przy moich azjatyckich tesknotach:( W pewnym sensie, dotyczy to takze ich koncepcji (powielanej przez Mongolow, Wietnamczykow i wszystkich osciennych), ze mieso jest niezbedne w leczniczej diecie...(Jak wiemy, w Indiach nie uwaza sie go za niezbedne, a np. mnisi buddyjscy nawet w Chinach jesc miesa nie moga. Jak wiec leczy sie chinskiego mnicha???). A jak juz dochodza mrowki i inne, to final! Pozdr:) Odpowiedz Link
didi_max Re: Czołem korporacjo 30.08.06, 20:37 Hihi...to jeszcze nic.Niech by taką Jamilę dostali w swoje taoistyczne łapska, tez by z niej wycisnęli ostatnią krople qi i krwi... Mięso nie jest niezbedne w leczeniu poniewaz zbyt wielu osobom udaje sie zdrowieć wlasnie bez niego.Nie upraszczajmy, dlatego dajmy szamsę mnichowi... Nie wspomniałaś jeszcze o ; miśkowej żółci, nakrapianych jaszczurkach, gąsienicogrzybach, dobra nie kontunuuję...sorki za te potworki.Ide dokończyć moją zupę z żół PRZEPRASZAM! Odpowiedz Link