amwr 23.09.07, 07:22 Witam, poszukuję ziół do leczenia reumatyzmu u siedmioletniej córki. Może ktoś wie jak je sporządzić? Pozdrawiam: Rafał Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika040 Re: Reumatyzm 27.09.07, 22:53 żółta prymulka (primula ofic.) i perzu. Pic nalezy przez dluzszy czas 1-2szkl odwaru. Maja dzialanie "oczyszczajace" krew i pomagaja przy wydalaniu z organizmu trujacych produktow przemiany materii. Rowniez sok z czarnej pozeczki jest skuteczny, stosowany 2-3 razy dziennie. mieszanka: liscie brzozy 30,0 , ziele skrzypu 20,0 , ziele krwawnika 10,0 , ziele złotej rózgi (hb. solidaginis virg. 10,0 , ziele pokrzywy 10, 0 , owoc jałowca 10,0 , wilżyna ciernista (fol. ononidis)10,0 2-3 łyżki ziól zalac 1litrem wrzacej wody, przykryc i macerowac przez noc. Rano zagrzac, pic na cieplo. db sa herbaty ze skrzypu polnego, soki z marchwi, selera zabrania sie jedzenia zwyklego chleba i kasz. Nie wiem jak dzieci ale u dorosłych zaleca sie kapiele do temp 40 stopni C. z dodatkiem gorczycy czarnej, kapiele solankowe, igliwowe, saune, oklady torfowe i z gliny. np. k. solankowa:(37-40stopni) do wody w wannie dodac ok 1kg soli kamiennej lub leczniczej wzgl.sody. igliwiowa: 1kg igliwia z galazkami. calosc gotuje sie w 3litrach wody i dolewa do wanny (36-39stopni C) k.2-3razy tygodniowo zrodlo: J. Schulz, E. Uberhuber " Leki z bozej apteki" Odpowiedz Link
michal.rey Re: Reumatyzm 15.10.07, 10:16 www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=84 może tu jeszcze coś ciekawego sie znajdzie. Monika040 słusznie odradza kasze, ale te "oczyszczone". Jaglana jest wręcz wskazana. I kompoty z dodatkiem cynamonu, imbiru i goździków. Odpowiedz Link
michal.rey Imbir 15.10.07, 10:18 Jest sporo leków na reumatyzm na bazie imbiru - można go więc stosować jako dodatek do potraw i napojów Odpowiedz Link
jakkalina Re: Reumatyzm 12.03.08, 08:00 na bolące miejsca przykładam świeże uliścione gałązki brzozy , rewelacja! Oczywiście na gołe ciało, bielizna bawełniana! Jest to rada ks. Klimuszki. Ja stosuję od wiosny do jesieni, a mam 70 lat. Odpowiedz Link
pawel-63 Re: Reumatyzm 13.03.08, 16:02 reumatyzm u 7 letniej dziewczynki to choroba emocji. Prawdopodobnie rodzice sie kloca a dziecko ma zaburzone poczucie bezpieczenstwa i jest zakwaszone. W takich warunkach o zadrozdzenie stawow nie trudno. Odpowiedz Link