Dodaj do ulubionych

Pseudomedycyna

14.04.09, 21:56
Idee Matthiasa Ratha, że witaminami i mikroelementami można leczyć poważne
choroby zostały bardzo skutecznie obalone przez naukę. Rath zarabia pieniądze
na ludzkiej naiwności i rozpaczy. Jego działalność w Republice Południowej
Afryki jest zakazana, a on sam jest przedmiotem dochodzeń sądowych. Namawiał
mianowicie ludzi chorych na AIDS, by przestali brać ratujące życie leki
antywirusowe i łykali jego pigułki witaminowe. Więcej o tym człowieku można
poczytać tutaj: www.racjonalista.pl/kk.php/s,6478
Obserwuj wątek
    • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 02:08
      Nie rozumie na czym opierasz wniosek.
      W artykule mamy probe dowiedzenia iz witaminy nie lecza AIDS, co obaliloby badania dr Ratha, ale nawet tego nie udalo sie do konca zrobic, bo cytuje
      'Była również statystycznie znacząca korzyść w liczbie komórek CD4 (miara aktywności HIV) i w obciążeniu wirusowym. Te wyniki w żadnym sensie nie są dramatyczne – i nie można ich porównywać do udowodnionych korzyści w ratowaniu życia przez leki antywirusowe – ale rzeczywiście pokazały, że lepsza dieta lub tanie pigułki witaminowe mogą u niektórych pacjentów stanowić prosty i stosunkowo niedrogi sposób odsunięcia w czasie potrzeby rozpoczęcia leczenia HIV.'
      Ponadto artykul ma mocno zagmatwana forme, i jest trudno sie przebic przez masy nazwisk ich dokonania i niechlubne karty, itp nie gubiac watku i intencji autora.
      Jak dla mnie dowody nie sa mocne, wziawszy pod uwage, ze dr Rath podjal sie leczenia swoimi srodkami innych powaznych zagrozen cywilizacyjnych z bardzo dobrym skutkiem, na co mam dowody w rodzinie.
      • audwork Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 03:28
        oliwkowska napisała:

> na co mam dowody w rodzinie.

taaak, to sa *dowody* bardzo mocne;))
        • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 03:34
          Dla mnie optymalne.
          • audwork Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 03:46
            oliwkowska napisała:

> Dla mnie optymalne.

dla niektorych osob internet jest takaze optymalny, szczegolnie jesli chodzi o
            gloszenie *dobrej nowiny*....dla naiwnych:))
            • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 08:17
              Pana argument jest niemerytoryczny, b/k.
              Ja mam wyniki sprzed i po stosowaniu Vitacoru w nadcisnieniu , wysokim choresterolu i trojglicerydach i tego nikt nie jest w stanie zakwestionowac.
              Prosze pokazac mi konwencjonalna terapie, ktora sie z tym upora w przeciagu kilku miesiecy - nie ma szans, poniewaz miazdzyce i towarzyszace temu choroby uwaza sie za nieuleczlne i postepowanie jest objawowe.
              Mysle, ze dlatego dr Rath ma jednak tylu zwolennikow, bo to dziala.

• audwork Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 14:09
                oliwkowska napisała:

> Pana argument jest niemerytoryczny, b/k.
                > Ja mam wyniki sprzed i po stosowaniu Vitacoru w nadcisnieniu , wysokim chores
                > terolu i trojglicerydach i tego nikt nie jest w stanie zakwestionowac.
                > Prosze pokazac mi konwencjonalna terapie, ktora sie z tym upora w przeciagu k
                > ilku miesiecy - nie ma szans, poniewaz miazdzyce i towarzyszace temu choroby uw
                > aza sie za nieuleczlne i postepowanie jest objawowe.

Prosze zatem byc bardziej merytoryczna ode mnie i podac linki do wynikow badan
                przeprowadzonych przez niezalezne od kasy tego handlarza suplementami, jednostki
                naukowe.

A miazdzyca niekoniecznie musi byc u kazdej osoby nieuleczala i
                wcale nie trzeba stosowac w tym celu suplementow.
                Ubiegajac ewentualne pytania na ten temat, proponuje sobie poszukac samememu
                wlasciwych publikacji naukowych.
                W tym celu trzeba jednak udac sie do biblioteki bogato wyposazonej w publikacje
                naukowe, a nie szukac rozwiazan w sieci internetowej.

A tak a propos rewelacji zamieszczanych przez anonimowe osoby na roznych grupach
                dyskusyjnych w sieci, to podobno pani Hela jak napije sie wywaru z pokrzywy, to
                tez czuje sie lepiej
                i twierdzi, ze ze jej sporo lat ubywa z kazdym wypitym kubkiem tego naparu:))

> Mysle, ze dlatego dr Rath ma jednak tylu zwolennikow, bo to dziala.

Nie, nie dziala droga anonimowa grupowiczko. Podobnie nie dziala jak homeopatia,
                chociaz tylu ma zwolennikow swiecie przekonanych ze u nich jednak dziala.
                A to dlaczego tak ludzie twierdza, to juz problem do rozwiazania, ale dla
                psuchosocjopychiatrologow:)

Rath ma tylu zwolennikow, bo niestety ale
                • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 15:16
                  Przytoczylam wyniki posiadanych badan i nie musze w tym zakresie posilkowac sie opiniami internautow, bo sa dla mnie oczywiste.
                  W miazdzycy, nadcisnieniu chorobach serca i udarach idziemy w parze z nowotworami w niechlubnej czolowce przyczyn smiertelnosci, biblioteka swoje - zycie swoje. Prosze poslac tam osoby potecjalnie zagrozone, a najlepiej lekarzy.
                  Mowimy o preparatach dr Ratha, homeopatia dziala nieco powyzej placebo, dla mnie to wyjatkowa szarlataneria w doslownym zakresie tego slowa. Nie jest to jednak miejsce po temu by podawac dowody na poparcie tej tezy.
                  Nie zamierzam dluzej wiesc jalowej dysputy, Pan nie musi wierzyc pani Heli.
                  pozdrawiam
                  • audwork Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 16:02
                    oliwkowska napisała:
                    > W miazdzycy, nadcisnieniu chorobach serca i udarach idziemy w parze z nowotwora
                    > mi w niechlubnej czolowce przyczyn smiertelnosci, biblioteka swoje - zycie swoje.

I preparaty dr Ratha to oczywiscie kolejny cudowny srodek ktory
                    uratuje ludzkosc? A moze tylko pozwoli temu szarlatanowi powiekszyc swoje konto
                    bankowe?

> Prosze poslac tam osoby potecjalnie zagrozone, a najlepiej lekarzy.

Ba ! Mysle, ze profesjonalistow ktorymi sa lekarze nie trzeba tam posylac, bo
                    oni doskonale sa zorientowani w biezacej literaturze naukowej. A osoby
                    potencjalnie zagrozone, warto uswiadamiac, ze oprocz rzetelnych lekarzy grasuja
                    po swiecie bezwzgledni szarlatani.

> Nie zamierzam dluzej wiesc jalowej dysputy, Pan nie musi wierzyc pani Heli.

No to szkoda, ze pani tak szybko sie poddaje - przeciez wystarczylo
                    podac tylko wyniki badan, a dyskusja nie bylaby az tak jalowa:)

Rowniez pozdrawiam.

• jeff01 Re: Pseudomedycyna 03.05.09, 15:17
                  > Prosze zatem byc bardziej merytoryczna ode mnie i podac linki do wynikow badan
                  > przeprowadzonych przez niezalezne od kasy tego handlarza suplementami, jednostk
                  > i
                  > naukowe.

No i po co te wytryski intelektu? Przecież nikt takich badań nie przeprowadził,
                  bo nikomu się to nie opłaca (lepiej Ratza opluwać), w związku z tym można
                  powiedzieć "Medycyna Ratza to oszustwo, bo nigdy nie została udowodniona". A to,
                  że nikt nawet nie próbował udowodnić, "oficjalna" medycyna pomija dyskretnym
                  milczeniem.

To trochę tak, jakby koncerny tytoniowe zabroniły prowadzić badań n/t
                  szkodliwości palenia tytoniu.
                  • karol.walc Re: Pseudomedycyna 06.05.09, 17:07
                    jeff01 napisał:

> No i po co te wytryski intelektu? Przecież nikt takich badań nie przeprowadził,
                    > bo nikomu się to nie opłaca

Nikt nie badał też skuteczności leczenia za pomocą pocierania surowym jajkiem a
                    wiele osób w taka terapię wierzy. Rozumiem, że to dowód jej skuteczności?

Nikt rozsądny nie będzie wyrzucać w błoto funduszy na badanie skuteczności setek
                    cały czas pojawiających się sposobów leczenia, sposobów nie opartych na żadnych
                    naukowych podstawach. Sposobów, które faktycznie są jedynie metodą na wyciąganie
                    kasy od ludzi naiwnych lub czepiających się każdej szansy.

S.
    • audwork Re: Pseudomedycyna 15.04.09, 03:44

emdar napisała:

>Rath zarabia pieniądze na ludzkiej naiwności i rozpaczy

Matthiasa Ratha to ewidentny, wyjatkowo bezczelny i cwany szarlatan z dobra
      *metryczka*, taki wspolczesny Trofim Lysenko:))

Wiecej szczegolow o jego pseudonaukowych *odkryciach* mozna znalezc
      na tych stronach;

www.quackometer.net/blog/2008/09/matthias-rath-charlatan.html
      skepdic.com/rath.html
      • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 20.04.09, 00:54
        Niedowiarkow i entuzjastow medycyny komorkowej zapraszam do odsluchania wywiadu z dr Aleksandry Niedzwiedzki z Kalifornii z instytutu badawczego dr Ratha udzielonego dla Radia Dla Ciebie.

www.rdc.pl/index.php?/pol/artykuly__1/warto_wiedziec/co_nowego_w_rdc/jak_sie_nie_leczyc_i_nie_chorowac
      • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 06.05.09, 17:16
        Polecam poczytać sobie o kontrowersjach wokol AIDS:

www.zigzag.pl/jmte/aids_-_kontrowersje.htm
    • jeff01 Re: Pseudomedycyna 03.05.09, 19:19
      Ale o co chodzi? Przecież nikt nigdy nie udowodnił, że AIDS to choroba wywołana
      wirusem HIV. Rath praktycznie nie ma możliwości przegrania procesu, ponieważ
      wszystkie oficjalne terapie "leczące AIDS" opierają się na wyssanych z brudnego
      palucha przypuszczeniach.

Czyli - Twój lekarz opiera się na tym samym, na czym Rath. Podając do sądu
      jednego, trzeba też wydać identyczny wyrok na drugiego.

Problem w tym, że sądy już dawno nie reprezentują uczciwości.
      • karol.walc Re: Pseudomedycyna 06.05.09, 17:08
        jeff01 napisał:

> Ale o co chodzi? Przecież nikt nigdy nie udowodnił, że AIDS to choroba wywołana
        > wirusem HIV.

Pewnie nawet istnienia wirusa HIV nie udowodniono?

S.
        • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 06.05.09, 17:39
          Wyzej (omyłkowo) wklejam link do ciekawej pozycji dot. panskiego pytania.
          • asaofetida Re: Pseudomedycyna 06.05.09, 19:38
            Farma kupila sobie akademie medyczne, lekarzy, naukowcow. A tych
            niezaleznych niszczy. Taki ten nasz piekny swiat...
            • oliwkowska Re: Pseudomedycyna 07.05.09, 07:56
              ...a nad tym wszystkim, blogoslawienstwo Banku Swiatowego albo Matrixa, jak kto woli.
              • jeff01 Re: Pseudomedycyna 07.05.09, 21:47
                ...za przyzwoleniem bezmózgich mas :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka