e.monaliza 05.10.09, 10:51 Kochane Panie powiedzcie mi jak długie mogą być przerwy pomiędzy miesiączkami u 13 letniej dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coyotegirl1 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:01 e.monaliza napisała: > Kochane Panie powiedzcie mi jak długie mogą być przerwy pomiędzy miesiączkami > u 13 letniej dziewczynki moja córka jest w tym samym wieku i z tego co widzę, to zdarzyły się tez takie 5 dni a potem 10, ja w jej wieku miałam co 11 dni a potem sie wyrównało. Ale początki są nieprzewidywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:03 Co proszę, chyba coś Ci się potentegowało?? Odpowiedz Link Zgłoś
grosik68 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:08 Tez mi sie lekko dziwne wydaje. Okres co 5 dni?! Odpowiedz Link Zgłoś
coyotegirl1 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:23 byłysmy u gina, bo tez się wystraszyłam, ale to jej peirwszy okres, pierwszy to było plamienie, trwało 2 dni. potem spokój, za 5 dni znowu i znowu 2 dni trwało, potem spokój dłuższy potem po 10 dniach znowu plamienie. teraz na razie 2 tygspokoju. Ona skończyła 12 lat dopiero, gin powiedział, ze tak może być. Ja sama pamiętam, że jak pierwszy okres dostałam, to trwał też 2 dni i po 11 dniach znowu dostałam :/ widocznie ma genetycznie :P a ginekolog jest moim ginem, sprawdzonym od chyba 9 lat, zakładał mi spiralke i mam do niego zaufanie, więc dlaczego mam panikować? nic ją nie boli, nie dolega, jest wszystko ok, to czemu takie zdziwko? to nie jest okres taki jak u dorosłej kobiety, wielkie krwawienie i podpaski, to jest na razie zwykłe plamienie, ona nosi tylko wkładki bo więcej nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:49 Ja tak miałam, okres co 15 dni przez 8 dni, trwało to ok. pół roku. Nie mogę zrozumieć jednego, czemu do cholery moja matka wtedy nie poszła ze mną do ginekologa? Kobieta po studiach, na kierowniczym stanowisku, więc głupia nie była. Sprawa miesiączki też nie była żadnym tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:53 Moja z kolei zabrala mnie po pierwszym okresie do gina i gdyby nie moja Mama to bylabym jak moje kolezanki. w czasach kiedy mialysmy po 18-20 lat moje kolezanki nie byly w ogole u ginekologa, uwazaly mnie za wariatke, ze chodze co pol roku na badania itp. teraz sama sie przygotowuje na wizyte u gina z moja corka i mam pietra gigantycznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:57 wiesz, moja mama nie lubi ginekologa, ja też, ale na boga, przecież obfity okres co dwa tygodnie nie jest normalny u czternastolatki, ja wtedy miałam prawo być nierozgarnięta w sprawie zadbania o siebie, ale jak ona mogła to zaniedbać? Okej, rozumiem, jak dziecko ma regularną, normalną miesiączkę, albo nawet rzadką i skąpą, ale nie taką, że mdleje z bólu i osiem dni plami prześcieradła, bo cieknie z niej jak z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 12:06 ja mialam okres trwajacy 8-10 dni, bol byl okropny. bywaly takie okresy, ze Mama wzywala karetke, zeby mi podali cos na bol. i chyba z 5 lat chodzilam do gina, ktory o swoim zawodzie pojecia nie mial. swego czasu uslyszalam, ze powinnoscia kobiety podczas okresu jest cierpiec. i od tamtej pory tego lekarza nie widzilam na oczy :) zreszta Mame tez przepisalam do swojego gina. bo ona u tego pacana "leczyc" sie nie bedzie. ale np. moja ciotka. pielegniarka, swoja corke w ogole nie przygotowywala do okresu. do wizyty u gina. teraz dziewczyna ma 30 lat i 4 dzieci. u gina byla tylko i wylacznie w sprawie kolejnej ciazy. o antykoncepcji nie wie praktycznie nic. i troche to przerazajace. moja corka ma 11 lat o antykoncepcji rozmawialysmy juz wiele razy. jej wiedza jest o wiele wieksza niz u kuzynki, ktora ma 30 lat. i tak sie domyslam, ze dla ciotki wizyta z corka u gina byla chyba czyms upokarzajacym, strasznym. bo do dnia dzisiejszego ciotka nie rozmawia na "te" tematy z corka, wnuczkami czy np.ze mna jak chcialam sie jej poradzic w sprawie pierwszej wizyty corki u gina. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 12:10 i później rosną takie grzeczne dziewczynki15 jak z wątku na stronie. Dziwne, że pielęgniarka może mieć takie zahamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 12:14 Jakies 20 lat temu jak moja Mama mnie uczyla o antykoncepcji, koniecznosci badan, wizyt u lekarzy itp to w rodzinie bylysmy u znawane za rozpustne kobiety. bo przeciez porzadnej kobiecie nie sa potrzebne takie informacje. widocznie ciotka sobie przyswoila ta zasade i mocno sie jej trzymala. niestety bez korzysci dla jej corki. Odpowiedz Link Zgłoś
coyotegirl1 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 11:58 ja sie denerwowałam za nią, bo wiem co to znaczy pierwsza wizyta, ale całe szczęście mój ponad 70-letni gin widział co robi :) mała nawet nie miała zgrzytu ale to jednak nie jest fajne, nawet dla dorosłej kobiety a co dopiero dla wstydliwej małej dziewczynki, dla której starszy facet gmerający między nogami może sie kojarzyć w pierwszej kolejności z pedofilem bo o tym tyle gadają za to o konieczności robienia badań u nastolatek - nic :/ Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 12:07 Moja sie nie denerwuje. mowi mi,ze przeciez to wizyta u lekarza to czym sie denerwowac. a ja skrzetnie chowam swojego pietra :) mam chyba bardziej dorosla corke niz ona matke :))) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 12:19 Kiedy miala pierwsza miesiaczke? Przez pierwsze cykle nieregularnosc jest normalna, jednak, jesli sie to bedzie przedluzac, to trzeba bedzie ja zabrac na badania, bo moze miec zaburzenia hormonalne - szczegolnie jesli ma inne niepokojace objawy, np zbyt obfite owlosienie w ciemnym kolorze albo bardzo duzy tradzik i szybko przetluszczajace sie wlosy. Nie wolno tego bagatelizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
e.monaliza Re: Okres u nastolatki 05.10.09, 14:42 dziękuję wszystkim tez wybieram się z nią do gina chociaż ona sie wstydzi ale zabieram ją do pani ginekolog Odpowiedz Link Zgłoś