angellooo 05.12.09, 14:09 do jakiego lekarza sie z tym trzeba udac? Jak sie je usuwa/leczy? sa to zabiegi platne czy z ubezpieczenia? Czy sa jakies domowe sposoby zeby to wyleczyc? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzioreck Re: hemoroidy 05.12.09, 14:17 Do proktologa należałoby się udać, potrzebne jest skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Re: hemoroidy 05.12.09, 14:29 angellooo napisał: > do jakiego lekarza sie z tym trzeba udac? Jak sie je usuwa/leczy? sa to > zabiegi platne czy z ubezpieczenia? > Czy sa jakies domowe sposoby zeby to wyleczyc? Mniej siedzieć, więcej chodzić, zdrowo się odżywiać, stosować czopki. Znaleźć sobie faceta, który lubi anal - to pomoże rozruszać Twoje zaśniedziałe żyły. W razie potrzeby służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
matka.frustratka Re: hemoroidy 05.12.09, 14:53 Czy sa jakies domowe sposoby tak, wsadź sobie drut kolczasty i przesuwaj ruchem posuwisto zwrotnym 3x po 5x dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
angellooo Re: hemoroidy 06.12.09, 13:42 Nie ja cierpie na hemoroidy tylko bliska mi osoba i pytam w jej imieniu wiec na nic Twoje rady prosty człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: hemoroidy 05.12.09, 15:00 hemoroidy to poważna sprawa, dla niektórych ludzi bardzo wstydliwa, toteż żylaki odbytu nieleczone powodują raka jelita. W aptece znajdziesz duży wybór maści. Jak najszybciej idz do lekarza po skierowanie do proktologa. Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi Re: hemoroidy 05.12.09, 16:13 varna771 napisała: > toteż żylaki odbytu nieleczone powodują raka jelita. wiekszej bzdury dawno nie slyszalam! takich, jak ty, powinno sie zamykac,za sianie glupoty i straszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:35 buzkashi napisała: > varna771 napisała: > > > toteż żylaki odbytu nieleczone powodują raka jelita. > wiekszej bzdury dawno nie slyszalam! takich, jak ty, powinno sie > zamykac,za sianie glupoty i straszenie. masz coś do powiedzenia jeszcze trollu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:48 zanim wyzwiesz kogoś może poczytaj !!! "Możność czytania to jeden z największych cudów ludzkiej cywilizacji" "Najczęstszymi chorobami jelita grubego są: żylaki odbytu (tzw. hemoroidy), uchyłki okrężnicy (szczególnie esowatej), zapalenie wyrostka robaczkowego, niedrożność, polipy, nowotwory złośliwe (rak). Częstym schorzeniem jest również zespół jelita drażliwego, zaburzenia dotyczące czynności jelita występujące przeważnie u młodych kobiet" Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:49 Uczył Marcin, Marcina... Rak jelita ma całą masę przyczyn i jako żywo nie są nią nieleczone hemoroidy. Można się zgodzić tylko z tym, że badając się na hemoroidy można przy okazji wyłapać poważniejszy problem, ale ich wzajemny związek jest znikomy. Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:57 uczył i może nauczył ... w rodzinie mam przypadek gdzie nieleczone hemoroidy sa przyczyną raka jelita ... oczywiście rak jelita to nie tylko hemoroidy, ale JEDNA z przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
st.st Re: hemoroidy 05.12.09, 15:22 wystarczy najpierw iść do internisty. Jeżeli zauważy ostry stan zapalny to skieruje dalej, a jeśli objawy są łagodne, to wypisze stosone leki. Odpowiedz Link Zgłoś
buzkashi Re: hemoroidy 05.12.09, 16:14 st.st napisała: > wystarczy najpierw iść do internisty. Jeżeli zauważy ostry stan > zapalny to skieruje dalej, a jeśli objawy są łagodne, to wypisze > stosone leki. nastepna. zaden internista nie zajrzy pacjentowi do tylka. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:20 Nieprawda. Jak traktuje pacjenta poważnie, to zajrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: hemoroidy 05.12.09, 17:43 buzkashi napisała: > zaden internista nie zajrzy pacjentowi do tylka. Heh... mojemu ojcu zajrzał :) Staruszek przyszedł załamany do domu i stwierdził zbulwersowany, że ten lekarz to pedał :) Omijał go później szerokim łukiem... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: hemoroidy 05.12.09, 16:38 angellooo napisał: > do jakiego lekarza sie z tym trzeba udac? Do proktologa, ale to tylko w skrajnych wypadkach (gdy hemoroidy są tak duże, że wypadają i nie sposób zagonić je na miejsce). > Jak sie je usuwa/leczy? Wszystko zależy od ich stanu. Większość hemoroidów jest na tyle mała, że wchłonie się sama. I to jest dobra wiadomość. Zła jest taka, że mogą w każdej chwili pojawić się znów. W przypadku naprawdę dużych hemoroidów usuwa się je rozmaitymi metodami np. nakłada się klipsa który powoduje że pozbawiony dopływu krwi hemoroid obumrze i odpadnie. Metod jest wiele, która będzie zastosowana zależy od lekarza. > Sa to > zabiegi platne czy z ubezpieczenia? Nie mam pojęcia, bo na zabiegi kwalifikuje się relatywnie mały procent mających problemy. > Czy sa jakies domowe sposoby zeby to wyleczyc? Przede wszystkim zmniejszyć naciski na brzuch. Wszelkie paski won. Nie jeść rzeczy tworzących w jelitach zbite masy (np. pizza). Więcej ruchu i nie przetrzymywać wypróżnienia. Można to posmarować np. Lioton 1000 (dostępne bez recepty). Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana_hegel Re: hemoroidy 05.12.09, 17:14 u mojego dziadka stwierdzono raka jelita gdzie bezposrednią przyczyną były żylaki odbytu. Niestety poźno zgłosił sie do lekarza i konieczna była stomia. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: hemoroidy 05.12.09, 22:10 Chiałaś się pochwalić dziadkiem który miał troskę o zdrowie i w przenośni i dosłownie w dupie? Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana_hegel Re: hemoroidy 05.12.09, 22:40 cloclo80 napisał: > Chiałaś się pochwalić dziadkiem który miał troskę o zdrowie i w przenośni i > dosłownie w dupie? chciałam ci dac do zrozumienia, iż wypowiadasz sie na temat, o którym nie masz pojęcia więc nie kompromituj się już więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: hemoroidy 05.12.09, 22:41 Rzeczywiście tacy pewni byli ci lekarze, że nowotwór powstał od żylaka? Odpowiedz Link Zgłoś
tow.ortalion Re: hemoroidy 05.12.09, 22:50 tatiana_hegel napisała: > tak, diagnoza była jednoznaczna. ----------------- Diagnoza? Rozumiem, że zdiagnozowali nowotwór. Ale skąd byli tak pewni, że to od żylaka? Przecież za bardzo medycyna nie zna przyczyn i kombinuje, że od papierosów, komórek, wirusów, diety itp. itd. Przyczyna raczej leży w genach. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana_hegel Re: hemoroidy 05.12.09, 23:13 tow.ortalion napisał: > tatiana_hegel napisała: > > > tak, diagnoza była jednoznaczna. ----------------- > Diagnoza? >Rozumiem, że zdiagnozowali nowotwór. najpierw była operacja usunięcia żylaków, a potem pojawiły się inne dolegliwości... >Ale skąd byli tak pewni, że to od żylaka? widocznie byli pewni, skoro lekarz orzekł ,iż przyczyną nowotworu były hemoroidy... > Przecież za bardzo medycyna nie zna przyczyn i kombinuje, że od papierosów, kom > órek, wirusów, diety itp. itd. dziadek nie pił, nie palił, nie ma komórki. Kompetentne osoby sie wypowiedziały m.in jeden z najlepszych lekarzy w Polsce zajmujący się leczeniem jelita grubego więc zna sie na rzeczy. > Przyczyna raczej leży w genach. mam nadzieje, że mnie to ominie... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: hemoroidy 06.12.09, 11:50 poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do proktologa, on jest znawcą tematu i określi czy to na pewno hemoroidy i jak je leczyć można mieć podrażnioną skórę, różne pęknięcia, niekoniecznie hemoroidy a żeby sobie doraźnie ulżyć możesz spróbować nasiadówek z rumianku, a podobno najlepsze są z kory dębu - łagodzą dolegliwości okolic intymnych w aptece bez recepty dostaniesz różne maści, ciążówki polecają na pewno posterisan i jeszcze jakąś ale wypadło mi z głowy - na forach ciążowych sporo tematów hemoroidalnych, możesz zerknąć Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: hemoroidy 06.12.09, 12:04 Przede wszystkim nie należy dużo siedzieć. Praca siedząca (np. przy komputerze!) jest najczęstszą przyczyną hemoroidów. Jak najmniej siedzieć, dużo chodzić, spytać w aptece o preparaty ziołowe (bez recepty). Jest wtedy szansa, że się wchłoną. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub987 Re: hemoroidy 06.12.09, 12:37 Idź do apteki i poproś o maść (jest w tubie i aplikatorze)albo lepiej czopki (bardziej skuteczne) i tabletki - nie pamiętam nazwy, ale pani w aptece pomoże. Połączenie czopków i tabletek dało efekt już po 24 h. Wiem, że to bolesny i uciążliwy problem. Życzę zdrówka. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
angellooo Re: hemoroidy 06.12.09, 13:53 dziekuje za wszystkie dobre rady, ale nie zwracajcie sie : mozesz isc, powinnas bo nigdzie w temacie nie napisalam ze to ja mam hemoroidy. Pisalam w formie bezosobowej i nie o mnie chodzi wiec czytajcie uwaznie. Denerwuje mnie taka ignorancja. A wiec, kierunek rodziny-> proktolog Dziekuje papa Odpowiedz Link Zgłoś