Gość: k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 13:57 ok powiedzcie mi dokaladne co to san nadzerki i skad sie to bierze. lekarz powiedzial mi ze mam mala nazerke ale nie zalecil aby cos z tym zrobic? co to jest jak sie to leczy ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pajdeczka Re: nadzerka 29.01.04, 14:01 Gość portalu: k napisał(a): > ok powiedzcie mi dokaladne co to san nadzerki i skad sie to bierze. lekarz > powiedzial mi ze mam mala nazerke ale nie zalecil aby cos z tym zrobic? co to > jest jak sie to leczy ??? kohanek-analek wie. specjalizuje się w zaglądaniu do pochew i poszewek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: universa Re: nadzerka IP: 213.199.217.* 29.01.04, 15:52 sama mialam nadrzerke, ale juz mam usunieta, to jest cos z nablonkiem pochwy, jest on albo wymrazany-jak nadrzerka jest mala, albo wypalany-jak jest spora.robi sie to pod znieczuleniem. zalecam tobie, zebys sie tym zajela, bo moze zaczac tobie ona rosnac, a wtedy juz nie jest fajnie. zmien ginekologa,jezeli on nie bedzie chcial sie tym zajac. ja slyszalam rozne podejscia-np zeby nie likwidowac jej, bo odrasta...ale ja uwazam, ze nie wolno czekac, tylko dzialac, bo to moze byc niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
azja.pl Re: nadzerka 29.01.04, 16:21 Ja tez mam, juz chyba 4 rok i bylam u wielu ginekologow i w koncu przekonali mnie, zebym nie usuwala tego, tylko pilnowala (czyli robila 2 razy do roku bad. cytologiczne) i nie bagatelizowala zadnej nawet najmniejszej infekcji. Bo na wyciecie jest zawsze czas. I najlepiej zrobic to po urodzeniu dzieci (jesli sie planuje). W moim przypadku (bralam ozne globulki itp) podobno bardzo sie zmniejszyla, chociaz dlugo byla podobno bardzo rozlegla. I z III gr cyt. zrobila mi sie II :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: nadzerka IP: 213.199.204.* 29.01.04, 16:49 Nadżerka to ubytek nabłonka na szyjce macicy. Lepiej leczyć. Sa różne sposoby zależne od stadium zaawansowania. Nie miałabym zaufania do lekarza, który mówi, że nic z tym nie trzeba robić. Ja miałam 2 zabiegi z Solcogynu i teraz jestem absolutnie zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: universa Re: nadzerka IP: 213.199.217.* 29.01.04, 19:15 moja byla tez bardzo rozlegla, dlatego mialam wypalana, teraz jest wszystko ok.musze sie tylko badac ( cytologia ) co 3 lub 4 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: nadzerka IP: *.arcor-ip.net 29.01.04, 19:46 Mi zniknela sama po urodzeniu dziecka.Dwa razy w roku robie badania i nic nie ma.Moj lekarz tez mowi,ze wypalanie to sa przestarzale metody.W nie ktorych przypadkach zmiana hormonow w organizmie wystarczy zeby nadzerka zniknela bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: nadzerka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 12:39 a czy to w jakis sposob wplywa na ciaze czy ewntualne zajscie w ciaze? moze leki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: nadzerka IP: 80.51.242.* 31.01.04, 13:27 Nadzerka czesto sama sie goi. Na zajcie w ciąże nie ma znaczenia. Sposób leczenia zalezy od lekarza, ośrodka gdzie sie zgosisz (sprzet jakim dysponują). Mozna zostawić i nic nie robic, mozna płukanki czy gloulki stosować. Wieksze sie wypala lub wymraza. Ale nie robi sie tego, gdy ma się do czynienia z nieródka lub kobietą, która jeszcze zdecydowanie deklaruje chęć urodzenia kolejnego dziecka. Bo zabiegi na szyjce wpływaja na późniejsze wydzielanie sluzu płodnego oraz w czasie porodu sa kłopoty,taka szyjka po bardzo inwazyjnm leczeniu łatwiej peka. Nie nalezy sprawy przewlekac w nieskończoność. Nieleczona nadżerka czasem prowadzi do raka szyjki. Odpowiedz Link Zgłoś