chaczaturjankomuzykant 28.03.10, 13:16 bo ja na gitarze klasycznej i elektrycznej. zamierzam zabrać się za basową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaczaturjankomuzykant Re: Na flecie prostym.. 28.03.10, 13:28 kupiłam kiedyś flet altowy ale drewno jakieś marne. jak go zapluję, to przestaje grać. chińska tandeta ;( Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: gracie na instrumentach muzycznych? 28.03.10, 15:08 na flecie poprzecznym, a także na prostym, sopranowym i altowym. kiedyś namiętnie, często z koleżanką która grała na gitarze klasycznej, albo z innymi dęciakami. jednak nie nie byłam w szkole muzycznej, tylko w ognisku, i jestem niedouczona. teraz rzadko i nie tak już ładnie, niestety. ale bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
chaczaturjankomuzykant Re: gracie na instrumentach muzycznych? 28.03.10, 16:44 chodzi mi własnie o takie amatorskie muzykowanie. dobre granie wymaga codziennych ćwiczeń a na to brak czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ind-ja Re: gracie na instrumentach muzycznych? 28.03.10, 17:31 a ja przeczytalam:gacie na instrumentach muzycznych:D Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 Re: gracie na instrumentach muzycznych? 28.03.10, 20:32 na pianinie uczyłam się grać za dzieciaka,za nastolatka sama nauczyłam się grać na gitarze...miałam zostać gwiazdą rocka,ale nie wyszło :P Odpowiedz Link Zgłoś
chaczaturjankomuzykant Tajfuny 28.03.10, 20:53 www.youtube.com/watch?v=jWoygnojFy4 Odpowiedz Link Zgłoś
m87orkan W LO grywałem na basie 28.03.10, 21:45 i powiem nieskromnie, że nawet uważano mnie za utalentowanego w tej kwestii :P Wbrew pozorom bas jest trudny, wymaga dużo większego wyczucia rytmu, szybciej męczy dłoń (lewą, ze względu na szersze progi), a każdy fałsz słychać znacznie lepiej niż na zwykłej gitarze elektr., w której można "oszukać" ucho znacznie łatwiej jakimś głośnym akordem. Na basie można grać kostką (musi być grubsza niż gitarowa), ale nie uderzając naprzemiennie, a wyłącznie od góry, wtedy gra się znacznie równiej, jak będziesz ćwiczyła pop/slapping (poderwanie palcem struny tak, by uderzyła o gryf) to z początku spodziewaj się pęcherzy na palcach od otarć, poważnie :P Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: W LO grywałem na basie 28.03.10, 21:59 Tak, tak. Zapomniales jeszcze dodac, ze was basistow skrzywdzono dlatego, ze standardowo macie 4 struny, a nie 6. :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaczaturjankomuzykant Re: W LO grywałem na basie 28.03.10, 22:08 Mam książkę Szkołą gry na gitarze basowej Janusza Popławskiego i troche próbowałam prostych ścieżek. Pęcherze na palcach robią się nie tylko od gitary basowej. Metalowe struny gitary klasycznej też kalecza palce. Struny plastikowe mają niestety plastikowy dźwięk. Jakby tak kontrabas dorwać to by była zabawa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: gracie na instrumentach muzycznych? 28.03.10, 21:48 wacikowa coś swego czasu wspominała, że potrafi grać na fujarce ;D Odpowiedz Link Zgłoś