papapapa.poker.face 17.07.10, 19:31 Mozecie polecic mi dobra fantastyke? Znacie taka na miare Lema? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnie.sie.wydaje Może Zajdel? 17.07.10, 19:50 Z Lemem łączy go skoncentrowanie na analizie psychologicznej bohaterów. Interesująca literatura, skłaniająca do refleksji. Raczej "social fiction", choć elementy "science" tworzą szkielet fabuły. Szczególnie polecam "Limes inferior". Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: Może Zajdel? 17.07.10, 20:01 > Szczególnie polecam "Limes inferior". czytałam. moze cos jeszcze polecisz? aha i jeszcze Dukaja lubie, bardzo ciekawie pisze- wiec bez Lema i Dukaja poprosze :) Odpowiedz Link Zgłoś
manekineko Re: fantastyka 17.07.10, 19:56 Może nie na miarę Lema (którego też lubię), ale Ursula Le Guin też świetnie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:02 ale to o czarach :) ja chce o statkach kosmicznych :) sf Odpowiedz Link Zgłoś
manekineko Re: fantastyka 18.07.10, 13:00 > ale to o czarach :) ja chce o statkach kosmicznych :) sf No niekoniecznie. Wiele cykli dzieje się w kosmosie i dużo statków kosmicznych jest;) np. cykl Ekumena. Zawiera się w nim m.in. :Świat Rocannona, Lewa ręka ciemności , Słowo "las" znaczy "świat", Wydziedziczeni Oczywiście jej książki w dużej mierze są antropologiczne, więc wiele wątków traktuje o wierzeniach, mitach, zwyczajach tych książkowych społecznościach, ale nie można uznać, że to typowa fantastyka o czarach (cykl o Ziemiomorzu taki był). Książki ulokowane są jednak na pograniczu sf. A z autorów takich typowych sf polecam Ci braci Strugacckich. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 18.07.10, 13:04 mam tu gdzies ksiazke z cyklu o Ziemiomorzu, myslalam, ze wszystkie sa w tym stylu Strugackich znam, moze cos jeszcze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
manekineko Re: fantastyka 18.07.10, 13:25 No Orson Scott Card i jego Gra Endera jak już ktoś tu pisał.:) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: fantastyka 17.07.10, 20:08 Najlepsza fantastyka - na zawsze Philip K Dick. Choc niekoniecznie zawsze beda tam statki kosmiczne. Proponuje tak - wejdz na amazone, wpisz dicka, albo lema i zobacz co innego kupuja ludzie. Jest tez taki otwarty serwis preferencji ksiazkowych oparty na zasadzie lubie/nie lubie/podobne, ale nazwy nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:11 dzieki jaka ksiazke Dicka szczegolnie polecasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: fantastyka 17.07.10, 20:27 papapapa.poker.face napisała: > dzieki > > jaka ksiazke Dicka szczegolnie polecasz? :) Zacznij od zbiorow opowiadan. A z innych, czysto kosmicznych sf to swietna jest seria Robinsona - czerwony mars, zielony mars, niebieski mars. Natomiast z SF nietypowego, to wlasciwie na slepo mozna brac wszystko z fabryki slow - doskonala nowa polska(ale nie tylko) SF i fantastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:32 > Natomiast z SF nietypowego, to wlasciwie na slepo mozna brac wszystko z fabryki > slow - doskonala nowa polska(ale nie tylko) SF i fantastyka. nietypowe sf- jak to rozumiec? Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: fantastyka 17.07.10, 20:35 no nie wiem...włąsnie sprawdziłem...jeden shit na pólce jest własnie z Fabryki- kontynuacja Straży nocnej- rozczarowanie miesiąca... Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:40 czyli takie ksiazki sf skoncentrowane na akcji? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: fantastyka 17.07.10, 20:43 mar_tla_tla napisał: > no nie wiem...włąsnie sprawdziłem...jeden shit na pólce jest własnie > z Fabryki- kontynuacja Straży nocnej- rozczarowanie miesiąca... No, nie mowie zeby od razu kupowac :D Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:46 łe, w maliny mnie troche wpuszczasz, Grafie :P Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: fantastyka 17.07.10, 21:17 papapapa.poker.face napisała: > łe, w maliny mnie troche wpuszczasz, Grafie :P Bo ja fantastyki, poza zadkimi przypadkami nie kupuje, a czytam wszystko. Bo wiesz - zasadniczo jest troche pozycji genialnych, ale mnostwo po prostu do czytania. A za te placic moim zdaniem nie warto. Nawet jesli przy czytaniu daly mi duzo przyjemnosci, Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: fantastyka 17.07.10, 20:45 papapapa.poker.face napisała: > > > > Natomiast z SF nietypowego, to wlasciwie na slepo mozna brac wszystko > z fabryki > > slow - doskonala nowa polska(ale nie tylko) SF i fantastyka. > > nietypowe sf- jak to rozumiec? Lepszym slowem jest fantastyka - smokow i ksiezniczek nie ma, ale z drugiej strony akcja w kosmosie dziac sie nie musi. Wszystko co pomiedzy to fantastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: fantastyka 20.07.10, 01:17 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > papapapa.poker.face napisała: > > > dzieki > > > > jaka ksiazke Dicka szczegolnie polecasz? :) > > Zacznij od zbiorow opowiadan. W przypadku Dicka, to imo niekoniecznie dobry pomysł, bo opowiadania są nierówne i łatwo można się zniechęcić. Owszem, niektóre są wręcz genialne, ale. Ubik, to jest wg mnie dobre na początek. Bladerunner, o, też. W ogóle, to z Dickiem jest dziwna rzecz - pomysły ok, pisanie takie sobie. Dla mnie, oczywiście. > Natomiast z SF nietypowego, to wlasciwie na slepo mozna brac wszystko z fabryki slow - doskonala nowa polska(ale nie tylko) SF i fantastyka. Hm. Trza jednak ostrzec, że wydają sporo czytadeł, że tak nazwę, więc dla czytelniczki Lema, Strugackich, czy Dukaja, to tak pi razy drzwi. Ja bym się przychyliła najbardziej do LeGuin - tylko jedna jej kniga mnie zawiodła, na kilkanaście - to jest super wynik. I nie zawęża się do typowej fantasy jedynie, w ogóle do fantasy. Socjo, antropolo, kulturowo i takie tam - świetnie to wszystko rozgrywa, także między ludźmi, psychologicznie i we wnętrzu toże. Naprawdę warto, to są rzeczy wielowielowymiarowe, a także terapeutyczne;) Poza tym, polecam Pana Lodowego Ogrodu - to akurat z Fabryki;) Diunę - koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: fantastyka 20.07.10, 01:19 Bladerunner -> chodzi mi o książkę Dicka Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?, czy jakoś tak to leci. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 20.07.10, 12:29 > W ogóle, to z Dickiem jest dziwna rzecz - pomysły ok, pisanie takie > sobie. Dla mnie, oczywiście. dzieki za "ostrzezenie" ;) > Hm. Trza jednak ostrzec, że wydają sporo czytadeł, że tak nazwę czytadła omijam szerokim łukiem, szkoda czasu dziekuje za opinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: fantastyka 23.07.10, 09:20 > Poza tym, polecam Pana Lodowego Ogrodu - to akurat z Fabryki;) To naprawdę dobra trylogia? Ostatnio zamawiałem sobie trochę książek i myślałem nad tym, ale że dość znacznie przekroczyłem swój książkowy budżet, to zrezygnowałem w końcu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mnie.sie.wydaje Philip K. Dick 17.07.10, 20:26 Ubik, Człowiek z wysokiego zamku, Słoneczna loteria. Natomiast absolutnie rewelacyjny dla mnie był Kurt Vonnegut - polecam szczególnie "Syreny z Tytana". A jeśli chodzi o coś lżejszego (z humorem), proponuję "Filmowy wehikuł czasu" Harry Harrisona. Takoż zresztą jego opowiadania. Poza tym Robert Silverberg (opowiadania), Clifford D. Simak ("Czas jest najprostszą rzeczą" - świetne). PS. Podzielam Twoją niechęć do bajek o smokach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: fantastyka 17.07.10, 20:15 Philip K Dick i Isaac Asimov ale pewnie go ich znasz:) moze to nie poziom Lema ale ciekawie pisza: Frank herbert "Diuna" Orson Scott Card "Gra Endera" William Gibson "Neuromancer" Harry Harrison cala seria o stalowym szczurze Kir Bulyczow troche traci myszka ale wciaz fajne Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:22 Asimova nie znam, z pozostalych slyszalam tylko cos tam o autorze Diuny :) dziekuje za typy Kir Bulyczow- yy, nie lubie go bardzo :D Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: fantastyka 17.07.10, 20:34 > Kir Bulyczow- yy, nie lubie go bardzo :D heh, ja za mlodych lat polubilam jego ksiazki o przygodach alicji :) i juz tak mi zostalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:37 a ktory z wymienionych autorow pisze tak, ze znajde w tym wszystkim drugie, trzecie i czawrte dno (jak u Lema)? Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: fantastyka 17.07.10, 20:46 Trudno porównywać bo mimo ze to wszystko s-f nacisk kładziony jest na różne rzeczy, osobiście wszyscy wymienieni autorzy czytali mi sie świetnie i długo pamiętałam ich książki, ale jesli bym miala tak poskalowac to najblizej Lema wg mnie jest Dick w srodku Diuna a najdalej harry harrison - to juz czysta rozrywka Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 00:27 Asimov? Zestarzal się niemożebnie. Przy "fundacjach" popłakałam się ze śmiechu, ale trzeba przyznać przeczytalam z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 20.07.10, 12:22 Co polecasz Asimova? W innym poscie pisalas o autorze lepszym od Lema- fantastycznie, (nomen omen) choc trudno uwierzyc, ze jest ktos, ktogo przewyzsza. musze sprawdzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 20:46 Moim skromnym zdaniem jest całkiem sporo pisarzy przewyższajacych Lema. Akurat ten to Silverberg. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: fantastyka 17.07.10, 20:30 roger żelazny, dick, jacyś rosjanie ale nie pamiętam nazwisk w pewnym sensie vonnegut Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 20:39 no ale kto kogo egazaminuje? :P Jak pisze Żelazny? Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: fantastyka 17.07.10, 20:53 on pisał zarówno w klimacie s-f, jak fantazy tu fragment www.esensja.pl/ksiazka/prezentacje/tekst.html?id=3597 Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 18:55 Zelazny niestety nierówny jest. Polecam piekielną autostradę czy jakoś tak (tytuł mi wypadł z głowy) niesamowity, falloutowy klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: fantastyka 17.07.10, 21:11 Bardzo polecam "Diunę" Franka Herberta, pozostałe książki z sagi są też dobre ale Diuna jest dziełem monumentalnym, szczególnie imponująca jest kompletność i logika wykreowanego świata, nawet Tolkien nie może się z tym równać. Polecam też 'Kantyczkę dla Leibowitza' - książka jest moralitetem osadzonym w realiach świata po zagładzie atomowej. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 17.07.10, 23:17 Diuna jest dziełem monumentalnym, szczególnie imponująca jest kompletność i > logika wykreowanego świata, nawet Tolkien nie może się z tym równać. ooo.... to pewnie siegne :) Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: fantastyka 17.07.10, 22:05 Bez statków kosmicznych, ale z przesłaniem: Greg Bear "Radio Darwina" i "Dzieci Darwina". A z naszej swojskiej SF to ostatnio "Fiolet" Magdy Kozak wyszedł, też przyjemne czytadło, do tego osadzone w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: fantastyka 17.07.10, 22:43 Trylogia Nancy Kress. Mniam, mniam. Nie podobało mi się tylko zakończenie: lubimyczytac.pl/ksiazka/56806/zebracy-nie-maja-wyboru (część trzecia - "Żebracy na koniach") Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face aneks do watku 17.07.10, 23:16 pozno troche, ciemno, czytam Solaris i sie boje :/ nie wiem, jak zasne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: aneks do watku 17.07.10, 23:24 no co Ty solaris to fajna książeczka ! bardzo spokojan bez zadnej grozy... film tez jest wporzo chiciaż tylko rozwija jeden wątek. w taki sposób, że historia zmienia sens Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: aneks do watku 17.07.10, 23:29 nastroj gozy od samego poczatku, przychodza zjawy, tajmenicza smierc, ocean... no ale ja mam wybujala wyobraznie Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: aneks do watku 17.07.10, 23:34 ale to nie są zjawy, w tym własnie problem! ocean tworzy...a nie nie będe psuł ci zabawy ale wydaje mi sie ,ze łapię to co chciał powiedzieć LEM ostatnio paru naukowców tez to powiedziało- ale Lem byl jak zwykle pierwszy chodzi o to, ze gdy spotkamy obcą inteligencję wcale się nie zorientujemy ,ze mamy z nią do czynienia. i kontakt będzie niemozliwy bo ona będzie działac według kopletnie niezrozumialej dla nas logiki- tzn dla nas nie będzie w tym żadnego sensu- same przypadki -w sumie tak jak nasze codzienne zycie Lem fanie obnazył ,ze szukając Obcego w rzeczywistości szukamy drugiego człowieka i wszedzie szukamy analogii z ziemią. Tymczasem nie jesteśmy przygotowani na coś co nie może byc ziemskie Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: aneks do watku 17.07.10, 23:38 przeczytalam tylko pierwsze zdania Twojej wypowiedzi. Ja czytam Solaris! Prosze bez spoilerow! ewentualnie powiedz: odwagi, nie jestes na Solaris, nikt niespodziewanie z szafy nie wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mar_tla_tla Re: aneks do watku 17.07.10, 23:39 skąd wiesz, ze nie jestes...:) tam nie ma spojlera- to raczej recenzja Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: fantastyka 17.07.10, 23:18 papapapa.poker.face napisała: > > Mozecie polecic mi dobra fantastyke? Znacie taka na miare Lema? Biblia > Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.barry.kent Re: fantastyka 18.07.10, 06:50 Polecam Ci zapomnianego niestety Janusza Zajdla. Jest tez wielu innych, ale sie spiesze na dzialke. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 18.07.10, 13:08 > Jest tez wielu innych, ale sie spiesze na dzialke. haha :D Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fantastyka 18.07.10, 11:06 Lewa ręka ciemności - wymyślony świat, wymyślona przyroda, troszeczkę S-F, ale po przemyśleniu, to właśnie jest o kobietach. Trzecie dno też znajdziesz, choć nie wiem, czy jest tam czwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 00:29 Nie wierzę, czytałes ta ksiażkę, zrozumiałeś i cenisz? Nie posądziłabym cię o to. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fantastyka 20.07.10, 10:22 > Nie wierzę, czytałes ta ksiażkę, zrozumiałeś i cenisz? Nie posądziłabym cię o t > o. A co ty wiesz o "mocherach"? Tyle, co opowiadają szydercy. To jest walka o wpływy. Żeby zniszczyć konkurencję polityczną przedstawia się nas jako zaplutych karłów reakcji. "Ulegasz wpływom, ulegasz modom, Ulegasz schematom, sterują tobą" Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: fantastyka 20.07.10, 12:19 Tak sie zastanawialam, o co chodzi Figgin... Tez jestem "mocherem" (propisowym, niewierzaym) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 19:01 Czytałam toje wypowiedzi na temat związków, kobiecości, męskości i tak dalej i wydawały mi sie strasznie gryzące z tym, co jest w tej ksiażce. A w ogóle to wypraszam sobie, nie nazywałam cie nigdy mocherem, natomiast kilkukrotnie podkreślałam, ze uważam cie za madrego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fantastyka 20.07.10, 20:40 > A w ogóle to wypraszam sobie, nie nazywałam cie nigdy mocherem, Nie, to ja sam się tak określam. Taki jestem. > kilkukrotnie podkreślałam, ze uważam cie za madrego faceta. Taki jestem ;-) > Czytałam toje wypowiedzi na temat związków, kobiecości, męskości i tak dalej i > wydawały mi sie strasznie gryzące z tym, co jest w tej ksiażce. Wypowiedzi na temat konkubinatów, znaczy się? Jeżeli związek jest konkubinatem, to jak powinien być nazwany? Nie neguję, że są różne role społeczne - kobiece inne niż męskie, ale nigdy nie uważałem, że fakt urodzenia się kobietą ma odbierać szanse (albo dawać fory) w czymkolwiek - bo co innego uogólnienie i statystyka, a co innego konkretna osoba z jej predyspozycjami i pragnieniami. A magia? Chrześcijaństwo programowo zwalcza magię jako oszustwo albo niebezpieczeństwo, ale samo ma Objawienie u swych podstaw. Fantastyka podsunęła mi kilka ciekawych tematów do przemyślenia. Swoja drogą, czy wiesz że Kościół Rzymsko-Katolicki zajął stanowisko w sprawie zbawienia Kosmitów? A nawet dwa. To nie jest moja ani Lema fantazja... Co prawda, uważam że prędzej doczekamy się AI rodem z Neuromancera, niż spotkamy Obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: fantastyka 18.07.10, 11:15 Dworzec Perdido (steampunk) i Hyperion. Oba doskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Aldous Huxley 19.07.10, 22:48 Brave New World, o ile dobrze pamietam, po polsku to Nowy wspanialy swiat. Ale to klasyka, wiec pewnie czytalas :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: fantastyka 20.07.10, 00:24 A może być coś lepszego od Lema? Polacam Peanatheme, ale uprzedzam, niełatwa książka. Odpowiedz Link Zgłoś
kalam07 uczta wyobraźnia z Maga 20.07.10, 12:19 ślepowidzenie, accelerando, rzeka bogów, wieki światła, właściwe wszystko awangarda Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fantastyka 20.07.10, 18:39 A może (wiem, to nie to forum) ktoś mi doradzi, jak odnaleźć tytuł książki, którą czytałem jakieś dwadzieścia lat temu? Wydaje mi się, że to było po polsku. Opowiadała ona historię dziewczyny, która urodziła się w dość odległej przyszłości, rozmawiała z dziadkiem pochowanym pod starym drzewem, uciekała wraz z rodziną i połową wioski przed prześladowaniami religijnymi, w mieście robiła latające stworzenia - jakby motyle, a uciekając dalej trafiła na statek rzeczny, który chorował. Całkiem zajmująca książka, taki bio-punk. Niestety, wpadł mi wtedy w ręce Neuromancer w tym samym czasie, i zrobił na mnie jeszcze większe wrażenie, tak że teraz to ani tytułu, ani autora. Na liście pl.wikipedia.org/wiki/Fantastyka-Przygoda jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś