Dodaj do ulubionych

Zupy na mleku

20.08.11, 12:04
Czy Polacy wciaz jadaja zupy na mleku?
Nauczylam swoje dziecko jesc owsianke i bardzo ja ubi. Przypomnialo mi sie, ze kiedys mama wdrabiala chleb do goracego mleka i to tez byla zupa. Zrobilam. Chlopak wielkie oczy: "Co to jest????" Czy ktos jeszcze jada takie smaki? Babcia moja z koei zacierki na mleku, tez bardzo lubilam, ale nie wiem jak sie robi. "Zacierki" fajna nazwa, albo "kluski lane". W zaewie roznych wyrafinowanych cudow, mam ochote na takie proste dania. Co tam jeszce u Was z mleka sie kombinowalo?
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Zupy na mleku 20.08.11, 12:18
      Ja niezmiernie rzadko jem zupy na mleko, ale jeśli mam okazję, to korzystam :)
      W tej chwili zupy mleczne zostały wyparte przez różnego rodzaju kulki czekoladowe wrzucane do mleka i tym podobne.
      • kochanic.a.francuza Re: Zupy na mleku 20.08.11, 12:23
        " kulki czekoladowe "

Ostatnio czytalam, ze te wszyskie "zdrowe" platki musi, sa robione taka technologia, ktora podwyzsza ryzyko zachorowania na raka. Jakies niezdrowe tluszcze do prazenia tego uzywaja. W ogole chyba wszystko co prazone i smazone na "nedomowym tluszczu" trzeba omijac z daleka, bo uzywaja najtanszych najgorszych produktow, nie ma zmiluj sie, koszty trzeba ciac.
        • hotally Re: Zupy na mleku 20.08.11, 14:25
          DOKLADNIE, przetworzony syf, od tego sie raka dostaje...
          Najzdrowsza jest owsianka na wodzie z miodem, orzechami i owocami :)
        • ursz-ulka Re: Zupy na mleku 21.08.11, 08:46
          O jakim musli piszesz? O typu granola?
    • mumia_ramzesa Re: Zupy na mleku 20.08.11, 13:25
      Zacierki to chyba ciasto takie jak na makaron tarte na grubej tarce.
      Ja lubilam kluski lane na mleku.
      Zupy mleczne jadalam na wyjazdach, bo takie sniadanie malo wazy (mleko w proszku + musli/kasza manna/tapioka itp). Wystarczy miec wode i ogien.
      • reniatoja Re: Zupy na mleku 20.08.11, 14:19
        mumia_ramzesa napisała:

> Zacierki to chyba ciasto takie jak na makaron tarte na grubej tarce.

Chyba tak i bardzo ciezko sie to robi, ale fajne jest, takie twarde kluseczki. Ale nie robie, bo mi sie to okropnie nie udaje to tarcie na tarce. tak mi sie jakos to ciasto walkuje i obsuwa po tarce, a nie sciera elegancko , nie wiem czemu.
        • gr.eenka Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:01
          gotowe zacierki są do kupienia
    • hotally Re: Zupy na mleku 20.08.11, 14:24
      mam nadzieje, ze Polacy jadają zupy na wodzie, bo mleko jest niezdrowe :)
    • duza-zolza Re: Zupy na mleku 20.08.11, 14:29

> Czy Polacy wciaz jadaja zupy na mleku?
      > Nauczylam swoje dziecko jesc owsianke i bardzo ja ubi. Przypomnialo mi sie, ze
      > kiedys mama wdrabiala chleb do goracego mleka i to tez byla zupa. Zrobilam. Chl
      > opak wielkie oczy: "Co to jest????" Czy ktos jeszcze jada takie smaki? Babcia m
      > oja z koei zacierki na mleku, tez bardzo lubilam, ale nie wiem jak sie robi. "Z
      > acierki" fajna nazwa, albo "kluski lane". W zaewie roznych wyrafinowanych cudow
      > , mam ochote na takie proste dania. Co tam jeszce u Was z mleka sie kombinowal

Witam.
      Gorącym mlekiem zalewało się rogalik ( drożdżowy ) lub bułkę, owsianka super dla
      dzieciaka, jeszcze może byc ryż na mleku lub płatki, grysik (teraz są takie fajne drobne odmiany)
      • gr.eenka Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:02
        ja do ryżu dolewam maslanki, jak jest gorący to po jakimś czasie mam ryż z serem :)
    • happy_time Re: Zupy na mleku 20.08.11, 14:30
      Nie jem i nigdy nie jadłam. Nie lubię mleka i owsiankę robię bez.
      Pamiętam, że babcia robiła takie zupy np. z makaronem, z bułką, z kaszą gryczaną.
    • sumire Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:11
      do tej pory jadam owsiankę. kaszki dla niemowląt też :) bardzo lubię od zawsze.
    • devilyn Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:17
      Ja robię kluski lane i na mleku i do rososłku, ale innych zup mlecznych ja nie :D
    • lonely.stoner Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:40
      ja uwielbiam owsianke rano!! na mleku- rozgotowuje az platki sa takie miekkie i pulchne, do tego potem lyzka miodu i cynamon, mmmmm.... ale to wlasciwie nie zupa mleczna?? tylko cos jak platki/muesli z mlekiem.
    • rotkaeppchen1 Re: Zupy na mleku 20.08.11, 15:52
      Ja jadlam zupy mleczne jedynie w przedszkolu - i nie wspominam tego zbyt pozytywnie. To bylo po prostu poslodzone mleko z makaronem, kluskami, ryzem itd.
      W domu jadlam otreby z mlekiem, na przeczyszczenie ale nie dlatego, ze dobre.
      I platki owsiane u babci, te mi akurat smakowaly.
    • alienka20 Re: Zupy na mleku 20.08.11, 23:02
      Zacierki, owsianka, makaron z mlekiem i kasza manna :). Ale rozdrobiona bulka z mlekiem rzadzila w moim menu do jakiegos 10 roku zycia. Ojciec za to upodobal sobie ryz z mlekiem i cynamonem (ewentualnie do tego jablka), a ja tego nie trawie,. Mdli mnie na sam widok.
    • baba_nie_jaga Re: Zupy na mleku 20.08.11, 23:10
      Nienawidzę kaszy manny, klusek z mlekiem itp...bleeee. To koszmar mojego dzieciństwa, kiedy zmuszano mnie do jedzenia tego typu obrzydlistw. Na samo wspomnienie robi mi się niedobrze.
    • ursz-ulka Re: Zupy na mleku 21.08.11, 08:48
      Jadam jedną - serową, robioną na pikantno, z rozpuszczonym serem "topionym" i grzankami.
      Bardzo szybka i smaczna. No ale raczej nie na śniadanie.
    • triismegistos Re: Zupy na mleku 21.08.11, 09:07
      Fuuuuuu!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka