Dodaj do ulubionych

Odwlekanie

01.10.11, 12:56
Jest takie pojęcie w psychologii, nazywa się prokrastynacja. To jest ciągłe, patologiczne, odkładanie, zwlekanie z wykonaniem różnych czynności.
Dzieci nabywają tej cechy w szkołach i niestety jest utrwalana w domach przez wymagających rodziców. Dziecko nie może odmówić, skutecznie zaprotestować, że np. nie napisze wypracowania. Może natomiast tę czynność odwlekać i zrobić w ostatniej chwili, albo w ogóle nie zrobić. Mówi "tak", "dobrze, zrobię" ale to nic nie znaczy, bo nie zrobi. Bo się boi porażki albo sukcesu.
I to się utrwala w dorosłym życiu i nie można się z odwlekania uwolnić.
Podobno mamy w społeczeństwie 20% prokrastynatorów. Moim zdaniem w Polsce jest ich więcej.
Obserwuj wątek
    • ursz-ulka Re: Odwlekanie 01.10.11, 12:58
      Dobrze i co z tym teraz? Mamy powiedzieć, że tacy nie/jesteśmy?
      • dlug.opis Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:09
        Chodzi mi raczej o to, aby ustrzec nasze dzieci przed szkołą i rodzicami.
        Prokrastynacja bardzi źle idzie na terapię, właściwie wcale nie idzie.
        • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:14
          dlug.opis napisał:

> Chodzi mi raczej o to, aby ustrzec nasze dzieci przed szkołą i rodzicami.
          *
          To co? Komu te dzieci oddać?
    • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:02
      Trochę później odpiszę, dobra ?
      • dlug.opis Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:12
        gyubal_wahazar napisał:

> Trochę później odpiszę, dobra ?

No własnie, o taki objaw chodzi. Odpiszesz jutro. Tak postanowiłeś, ale jutro nie odpiszesz bo...
        • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:14
          Pudło. Właśnie podjąłem nierówną walkę z tym powikłaniem i pojechałem tam zara niżej po Raośce
          • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:15
            gyubal_wahazar napisał:

> Pudło. Właśnie podjąłem nierówną walkę z tym powikłaniem i pojechałem tam zara
            > niżej po Raośce
            *
            A ja Ci od razu odpowiadam, żeby nie było, że odwlekam!
            • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:22
              Już ?? To chyba jesteś w górnych 10% narwańców w tym kraju. Nie podłapałaś gdzie czasem narwokrostotryprynacji ?
              • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:50
                Eee... nerwopro... czego?
                A, że narwaniec? No tak, to ja! :D
    • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:03
      No i?
      • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:12
        Jakie 'noi', Raośka ? ;) Wiesz jak przez takich pekabe bierze w pipę ? I kto za to płaci ? Pan płaci, pani płaci, my płacimy - społeczeństwo. Może jaki marsz by się zmajstrowało albo paradę, by wytępić to robactwo ?
        • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:15
          Prokrastynujących na stos?!
          Cholera, to czas przestać odwlekać porządki, bo jeszcze zlinczują i oskarżą o zapóźnianie rozwoju świata!
          • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:24
            Na Twoim miejscu już bym się zaczął chyłkiem przemykać pod ścianami. I tylko po zmroku
      • kadfael Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:14
        raohszana napisał:

> No i?
        No jak to? Autor jako to z nowymi trollami na forum bywa ma słowotok. Za jakiś czas mu minie :)
        • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:16
          kadfael napisała:

> No jak to? Autor jako to z nowymi trollami na forum bywa ma słowotok. Za jaki
          > ś czas mu minie :)
          *
          A. No. Nudne te trolle. Zebrały by się, naradziły i wypuszczały jakieś wiarygodne historyjki i na zmianę jako wątkodawc/czyni odpisywały [ jak w tych centrach smsowych ] i by było fajno!
          • kadfael Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:21
            No ba!
            • dlug.opis Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:22
              Znaczy czekacie na ciekawy temat. Wymysliliscie jakiś ? NIe widzę.
              • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:27
                Mnie się tam Twój temat podoba. W życiu nie pozwolę się już nazwać leniem
                • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:52
                  gyubal_wahazar napisał:

> Mnie się tam Twój temat podoba. W życiu nie pozwolę się już nazwać leniem
                  *
                  "Ja się nie lenię! Ja prokrastynuję!"
                  • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 14:18
                    Nie inaczej. Ale zauważ, jak jednym genialnym w swojej prostocie, drobnym zabiegiem lingwistycznym, zlikwidować można plagę lenistwa na świecie. Ten co wynalazł kółko z zazdrości przewraca się w kurhanku
                    • dlug.opis Re: Odwlekanie 01.10.11, 14:42
                      Prokrastynacja, to nie jest lenistwo.
              • kadfael Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:27
                A jest taki obowiązek?
                Ale Twój post wiele wyjasnia - jestes trollem z poczucie misji :)
              • anaisanais96 Re: Odwlekanie 02.10.11, 02:02
                NIe, zauważ ze raohszana wypowiada sie w każdym wątku(ona chyba nie ma co robić) i lubi powkurw... ludzi. Jakiekolwiek temat byś zapodała to ona sprawi ze będzie on nudny.
      • dlug.opis Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:21
        raohszana napisał:
        > No i?

Jest tu sporo osób, które siedza na forum odwlekając inne, ważne czynności. Bo odwlekacz jest człowiekiem bardzo zajętym np. gra na komputerze od rana do wieczora. Ba, w nocy też gra.
        • raohszana Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:55
          dlug.opis napisał:

> Jest tu sporo osób, które siedza na forum odwlekając inne, ważne czynności. Bo
          > odwlekacz jest człowiekiem bardzo zajętym np. gra na komputerze od rana do wiec
          > zora. Ba, w nocy też gra.
          *
          So, jak się czujesz z tym, że jesteś odwlekaczem?
    • six_a Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:17
      ale czy od tego rośnie odwłok, bo jak nie, to czym się przejmujesz?

idź na główną i poczytaj o cudzie. jakiemuś zeszłemu parafianinowi ktoś serce wydziabał i tera pół polski będzie się do tego modlić.
      to jest nius, a nie jakieś odwłoki.
    • gyubal_wahazar Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:19
      Nic się z tym nie da zrobić. Nazwa za długa. W połowie drugiej sylaby, naród odłoży przeczytanie jej na potem. Nie dałoby radę zrobić z tego np 'procja' ? Wtedy byłby cień szansy
    • funny_game Re: Odwlekanie 01.10.11, 13:42
      Ig-Nobel 2011 w dziedzinie "literatura":

Literatura. Zwlekaj z głową.

Nagrodę dostał John Perry z Uniwersytetu Stanforda za swoją teorię ''Konstruktywnego zwlekania''. Perry - tak jak mniej więcej 20 proc. ludzi na świecie - ma tendencję do odkładania nie cierpiących zwłoki spraw na potem. To notoryczni odwlekacze, uczenie zwani prokrastynatorami, którzy postępują zgodnie z powiedzeniem "co masz zrobić dziś, zrób jutro". Oczywiście wskutek tego zawalają wiele spraw, gnębi ich stres i poczucie winy. Perry wymyślił, jak przekuć wadę w zaletę. Odwlekacze bowiem rzadko kiedy zupełnie nic nie robią. Zwykle zamiast zajmować się pilną sprawą, załatwiają inne, mniej ważne, aby tylko odwlec tę najważniejszą. I tu leży klucz do sukcesu. Żeby wykonać jakieś pilne zadanie - radzi Perry - trzeba podjąć się innego jeszcze ważniejszego i pilniejszego zadania. Ale dlaczego to nagroda z literatury? A dlaczego nie.

Źródło:
      wyborcza.pl/1,75476,10379723,IG_NOBLE_2011.html

Hm, do mnie to przemawia :F

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka