05.02.12, 14:23
Napisalam tutaj 7 miesiecy temu watek, z prosba o ocene sytuacji, nie moge go teraz znalez, chodzilo o pozyczke pieniedzy tescia, wielka presja meza ,pozyczylam im pieniadze na zrobienie wesela ich corki czyli siostry meza, niechcialam im pozyczyc bo raz im pozyczylam na pol roku i nie mieli zamiaru oddac, pozyczka byla wtedy na pol roku a przez 3 lata nawet nie wspomnieli ze maja dlug u nas, dopiero po 3 latach oddali jak potrzebowalismy na kupno domu, bylam wtedy swierzo po slubie wiec sie nie odzywalam, dwa wiedzialam ze nie beda mieli z czego oddac,
Tym razem mieli oddac po pol roku i minelo ponad 7 miesiecy i ani slowa o dlugu, jak wyjsc z tej sytuacji, chce zeby mi oddali te pieniadze, nie umiem jakos prosto im tego powiedziec,dodam, ze pracuje duzo, czesto na dwie prace biore dodatkowe zlecenia a te pieniadze to poprostu moje oszczednosci na tzw czarna godzine
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Dlug 05.02.12, 14:27
      gdzie do k. ubogiej jest mąż? Wyszłaś za niespełna rozumu niemowę?
    • wicehrabia.julian Re: Dlug 05.02.12, 14:29
      nowagwinea napisała:

> Tym razem mieli oddac po pol roku i minelo ponad 7 miesiecy i ani slowa o dlug
      > u, jak wyjsc z tej sytuacji

po prostu im nie pożyczać, wykazałaś się głupotą pożyczając im po raz kolejny i oczekując, że zwrócą w terminie

a jeśli chcesz odzyskać pieniądze to po prostu im powiedz, że mają oddać, w czym problem?
    • reniatoja Re: Dlug 05.02.12, 14:30
      Zacznij od rozmowy z mężem, jak to nic nie da, to musisz uderzyć wprost do teściów, nikt Ci tego nie załatwi.

Tak off topic - interpunkcja istnieje.
    • kochanic.a.francuza Re: Dlug 05.02.12, 14:37
      Zapamietaj sobie raz na zawsze: nigdy nie mow, ze masz oszczednosci. Mow, ze Cie brakuje i narzekaj jak to cie na nic nie stac. Ostatecznie mow, ze wlasnie pozyczylas mamie, cotce, sostrze itp, na 5 lat. Jak beda wiedzieli, ze sa w drugiej kolejce, przestana sie tak pchac.
      Jak maz glupi to nie mowic mu prawdy o zarobkach, miec "tajne" konto na ktorym zbiera sie nadwyzki.
    • lisbethsalander Re: Dlug 05.02.12, 14:39
      a Ty 2 lata masz? powiedz, zeby oddali
      • nowagwinea Re: Dlug 05.02.12, 14:48
        Maz uwaza mnie za " zachlanna " na pieniadze bo mam nie nie chce im tego darowac, a przeciez ich nie potrzebuje, powiedzial ze jestem wredna jak chce pieniadze od ludzi ktorzy ich nie maja, poza tym on uwaza ze skoro oni zrobili wesele nam, na pol z moja rodzina to my moglismy zrobic jego siostrze
        • lazy.eye Re: Dlug 05.02.12, 14:53
          Ogranicz mężowi hobby, piwko i inne przyjemności i z tego uzbieraj;)
        • alpepe Re: Dlug 05.02.12, 14:54
          twój problem, to twój mąż, nie teściowie.
        • pyskaty_but Re: Dlug 05.02.12, 15:51
          Bardzo przykre. Dobranie sie w kwestii materialno rodzinnej to podstawa udanego zwiazku moim zdaniem.
          Bylam tylko przez chwile z facetem, ktory w planach mial utrzymywanie swojej rodziny gdy zacznie zarabiac. Wtedy jeszcze bylismy studentami.
          Oczywiscie nie to nas poroznilo, ale bylo to dla mnie cos czego akceptowac nie chcialabym.
        • aqua48 Re: Dlug 05.02.12, 16:08
          nowagwinea napisała:

> Maz uwaza mnie za " zachlanna " na pieniadze bo mam nie nie chce im tego darowa
          > c, a przeciez ich nie potrzebuje, powiedzial ze jestem wredna jak chce pieniadz
          > e od ludzi ktorzy ich nie maja,

Wrednie jest pożyczać bez zamiaru oddawania. O tym czy pieniądze zarobione przez Ciebie są Ci potrzebne, czy niepotrzebne oraz komu je w tym ostatnim przypadku PODAROWAĆ decydujesz TY.

poza tym on uwaza ze skoro oni zrobili wesele nam, na pol z moja rodzina to my moglismy zrobic jego siostrze

Powiedz, że trzeba było przed ślubem uprzedzić, że będziesz musiała zwracać jeszcze drugą połowę kosztów wesela oprócz tego co dała na ten cel Twoja rodzina.

A w ogóle nie przejmuj się takim gadaniem tylko poproś kategorycznie o zwrot pożyczki i absolutnie nie mów że masz jakiekolwiek nadwyżki ani nie zgadzaj się na kolejne pożyczki. Dlaczego masz utrzymywać rodzinę męża?

• moonogamistka Re: Dlug 05.02.12, 14:56
      Asertywnosc- wysylam meza, a jak niemota- ide sama- "mamo, tato- potrzebuje pieniedzy, ktore wam pozyczylam, jest szansa na szybka splate?"
      • rgard Re: Dlug 05.02.12, 16:08
        ...jest szansa na szybka splate?"

Odpowiedź: nie ma. Co wtedy robisz?
        • moonogamistka Re: Dlug 05.02.12, 16:11
          odcinam kontakty z tesciami:_)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka