Dodaj do ulubionych

Poliestrowe ciuchy

05.05.12, 22:13
Szybkie pytanie: w sklepach jest teraz dużo letnich bluzek poliestrowych, takich udających jedwab, przewiewnych, luźnych, jasnych. Czy któraś z was posiada taką bluzkę (jakiej firmy) i może mi napisać jak to się nosi? Zawsze wydawało mi się, że na takich sztucznych ciuchach (100% plastik) osadza się szybko każdy zapach.. Czy dobrze się je pierze, czy się nie zaciągają?

A może któraś z was widziała gdzieś takie bluzki z naturalnych tkanin?
Obserwuj wątek
    • varna771 Re: Poliestrowe ciuchy 05.05.12, 22:18
      trykotowe kupiłam w re.
      • lena.nocna Re: Poliestrowe ciuchy 05.05.12, 22:33
        Dzięki może się przejdę. Rozumiem, że to naturalne?
        • varna771 Re: Poliestrowe ciuchy 05.05.12, 22:51
          lena.nocna napisała:

> Dzięki może się przejdę. Rozumiem, że to naturalne?

polecam Ci Leno strone www.reserved.pl bardzo duzy wybór a ceny przystępne.
    • josef_to_ja Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 22:37
      Wszystkie panie pewnie uwielbiają poliestrowe piłkarskie koszulki u facetów :D
      • samuela_vimes Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 22:43
        josef_to_ja napisał:

> Wszystkie panie pewnie uwielbiają poliestrowe piłkarskie koszulki u facetów :D

szczególnie noszone kilka dni bez antyperspirantu i mycia się
        • irmina_anastazja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 22:58
          mój kumpel kiedys pojechał w takiej koszulce na wycieczkę klasową na Węgry. W czerwcu, kiedy dzień w dzień było 30 stopni. W jednej koszulce na 5 dni. Jak wracalismy do Polski to zdominował swą wonią cały autokar, ku, delikatnie mówiąc, dezaprobacie otoczenia :p
          • varna771 Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:05
            nie ma się co dziwić, że po 5 dniach śmierdziało :)
            • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:08
              Od takiej koszulki śmierdzi już pewnie po paru godzinach
          • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:06
            Ale brudas :(
            Taka koszulka to maks. na parę godzin i pachy muszą być ogolone, inaczej kaplica
            • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:10
              Dlatego bawełna jest lepsza. Do tego woda, mydło i kilka t-shirtów na zmianę.
              • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:16
                Oczywiście, że lepsza. Koszulki 100% poliester to chyba do uprawiania sportu, a nie do chodzenia w nich "normalnie"
            • varna771 Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:11
              wydepilowanie pach to kwestia estetyki, podstawa to prysznic i antyperspirant oraz czysta bluzka, sweter itp
              • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:17
                Dla mnie golenie się pod pachami to głównie higiena, bo i tak w koszulkach bez rękawów nie chodzę
            • irmina_anastazja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:12
              mnie w sumie dziwi ze nie pojmowal mniej lub bardziej subtelnych aluzji, jakie w okolicach trzeciego dnia zaczely padać :p bo ogólnie to glupi nie byl
              • josef_to_ja Wielu biznesmenów to brudasy 05.05.12, 23:23
                Ludzie niegłupi, ale kompletnie często ich sprawy higieny, prezencji nie obchodzą i uważają, że w życiu najważniejsza jest zaradność życiowa i smykałka do biznesu, a nie picowanie się i wygląd
                • irmina_anastazja Re: Wielu biznesmenów to brudasy 05.05.12, 23:26
                  no, on jest na medycynie teraz :p na biznesmena sie nie zapowiada
                  • ultimate.strike Re: Wielu biznesmenów to brudasy 05.05.12, 23:30
                    Nie chce zakładać prywatnej praktyki?
                    • josef_to_ja Re: Wielu biznesmenów to brudasy 05.05.12, 23:35
                      Niech najpierw to skończy i zajmie się studiami. Ludzie, którzy zaczynają np. prawo albo medycynę i zamiast się skupić na nauce to zamiast tego rozmyślają o swoich przyszłych kancelariach, gabinetach, klinikach, spółkach i życiu w luksusie często zderzają się potem brutalnie z glebą poprzez skreślenie z listy studentów i wylot :P
                      • devilyn Re: Wielu biznesmenów to brudasy 06.05.12, 12:22
                        Piszesz jakbyś znał to z autopsji...
                        • josef_to_ja Re: Wielu biznesmenów to brudasy 06.05.12, 12:34
                          Po części znam tego typu, a te kierunki to był tylko taki przykład. Ja akurat wielkich marzeń tego typu nie miałem
                  • josef_to_ja Re: Wielu biznesmenów to brudasy 05.05.12, 23:32
                    Może być lekarzem, który np. ma jakąś klinikę :P
                    To teraz wiem, że jesteś pewnie mniej więcej w wieku "studenckim" :P
          • lady-z-gaga Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 09:09
            irmina_anastazja napisała:

> mój kumpel kiedys pojechał w takiej koszulce na wycieczkę klasową na Węgry. W c
            > zerwcu, kiedy dzień w dzień było 30 stopni. W jednej koszulce na 5 dni. Jak wra
            > calismy do Polski to zdominował swą wonią cały autokar, ku, delikatnie mówiąc,
            > dezaprobacie otoczenia :p

Bo to zła koszulka była.....na pewno w innej pachnaiłby jak róża po 5 dniach
            • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 09:39
              Też by śmierdział ale plastikowe ubrania mają to do siebie, że się w nich bardziej poci.
              • silic Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 13:10
                Dlatego też koszulki sportowe, turystyczne, wyczynowe i oddychające są robione z poliestru... Już nie wspominając o polarach.
                • lena.nocna Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 13:17
                  Ok, ale brzydki zapach to chyba wina bakterii. Sportu nie uprawia się cały dzień - zdejmujesz koszulkę i pierzesz - bakterie nie zdąża się rozwinąć. Poza tym sportowe (np. rowerowe) ciuchy są zrobione z tkanin o splocie przepuszczającym wilgoć, "oddychają". Co ważne - są na ogół dobrej jakości - oczywiście jeśli ktoś nie kupuje za 15 zł przy ulicy.
                  • six_a Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 13:25
                    bakterie szybciej się rozwijają na włóknach naturalnych akurat, a nie na sztucznych.
                    • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:24
                      Więc jak wyjaśnić cały ten dyskomfort związany z noszeniem sztucznych ciuchów (BTW nie wszystkich, wełna akrylowa jest całkiem przyjemna do noszenia i wygodna).
                • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:23
                  Polar to bardzo dobre, ekologiczne źródło energii elektrycznej. :)
                  • lena.nocna Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:29
                    He? ;-D
                    • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:39
                      Miałem kiedyś fajną bluzę, nawet ją polubiłem, tylko musiałem dla własnego dobra unikać bezpośredniego kontaktu z uziemionymi powierzchniami, o tym, że włosy mi się do owej bluzy przyklejały nie wspominając.
                  • six_a Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:48
                    podobnie jak "wełna" akrylowa;)
                    • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 14:58
                      > podobnie jak "wełna" akrylowa;)

Elektryzezuje się znacznie słabiej, do tego nie jest to materiał zwarty więc oddycha, całkiem fajna tkanina do wyrobu ubrań.
                      • six_a Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 15:17
                        no nie wiem, mi tam polar w ogóle nie strzela. a sweter z akrylu jak najbardziej. im suszej, tym gorzej.
                        • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 15:31
                          Nie mam akrylowego swetra ani polarowego kiltu, może stąd te różnice?
                          • six_a Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 15:46
                            a co masz akrylowego?

ja mam akrylowy sweter szt. 1 i polarową bluzę szt. 1, więc mogę porównać tylko to.
                            może jakieś inne polary strzelają, się nie znam.
                            • ultimate.strike Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 06.05.12, 15:52
                              Miałem polarowyą bluzę, strzelała tak, ze miałem jej dość i się pozbyłem, chociaż tak poza tym, całkiem fajna była. Mam też pięć akrylowych kiltów, trochę się elektryzują, czasem strzeli przy wysiadania z samochodu (nie zawsze) ale, w przeciwieństwie do polarowej bluzy, nie stanowi to istotnego problemu.
      • headvig Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:18
        josef_to_ja napisał:

> Wszystkie panie pewnie uwielbiają poliestrowe piłkarskie koszulki u facetów :D

Przyszedłbys mi w takiej na randkę to bym cie spytała czy się myjesz czy perfumujesz :P
        • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:24
          Jedno i drugie zawsze :)
          • headvig Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:27
            josef_to_ja napisał:

> Jedno i drugie zawsze :)

W tej koszuli miałabym wątpliwości :-)
            • josef_to_ja Re: Na randkę koszulka 100% poliester dla faceta 05.05.12, 23:32
              Dlatego bym tego na randkę nie założył :)
    • headvig Re: Poliestrowe ciuchy 05.05.12, 23:25
      Ja mam, pierze się dobrze, błyskawicznie schnie, nie gniecie się. Mam z c&a. Lekko sie strzepi ww miejscu, gdzie jest zle obszyte. Przed założeniem warto posmarowac pachy blockerem.
    • gram.w.zielone Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 00:03
      Mialam takowa z Zary i nie bylam zadowolona, o niebo lepszy jest prawdziwy jedwab. Pocilam sie w tym bardziej niz zwykle.
      • lena.nocna Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 12:10
        Tzn. nie była przewiewna? Kleiła się do ciała. Tego w przebieralnie nie sprawdzę, a bluzki potrzebuję na całodniową okazję, nie na chwilę. W Zarze oglądałam takie bez rękawów z jakby rozlaną farbą w odcieniach filetu, różu i żółtego - też z plastiku.
    • sundry Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 09:04
      Nie mam bluzki, ale mam kilka letnich sukienek z poliestru, noszą się super, są przewiewne i dobre na upał, do tego praktyczne, bo dobrze się je prasuje.
    • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 09:35
      na poliestrze nie osadzają się zapachy. a jak się spocisz, to tkanina nie będzie się lepiła do ciała i szybko wyschniesz, bez ryzyka zawiania, gdyby np. był wiatr, bo wilgoć jest odprowadzana na zewnątrz. poza tym nie będzie widać mokrych plam, co w przypadku bawełny jest latem powszechne.

w poliestrze można śmierdzieć wyłącznie od niemytego ciała, no ale temu to żaden materiał nie da rady.

poza tym nie deformuje się, nie trzeba prasować, a uprane schnie błyskawicznie.
      • anty-cialo Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 11:07
        Piszesz o koszulkach sportowych czy jakichkolwiek ciuchach z poliestru? ja się w poliestrze bardziej pocę i gorzej czuję, nawet w mieszankach z przewagą poliestru
        • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 11:25
          > Piszesz o koszulkach sportowych czy jakichkolwiek ciuchach z poliestru?
          o sukience poliestrowej piszę

>ja się w poliestrze bardziej pocę
          a ja nie. nie widzę też abym bardziej się pociła w ciuchach sportowych. więc raaaaaczej jest to wymysł.

mieszanek do tego może nie mieszajmy.
        • lena.nocna Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 11:52
          Pro koszulki sportowe o coś zupełnie innego - mają specjalny splot, w którym woda szybko się ulatnia.
          Pytam właśnie o ten poliester raczej z czysto praktycznych powodów - ciuchy wiszące na wieszakach mają dużo zaciągnięć już w sklepie. Po prostu nie chcę wydać 120 zł na bluzkę jednorazową. Materiał jest bardzo delikatny - o taki mi chodzi.
          Krój chcę przewiewny, więc z klejeniem się do ciała i tak nie powinno być problemów.
          • seidthe Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 13:15
            Hm, dobry antyperspirant (czy blocker) i powinno być OK. Ja nie mam złych doświadczeń z poliestrem, raczej sprawdza się w letniej odsłonie.
            • lena.nocna Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 13:19
              Akurat nie chodzi o pocenie, tylko o komfort użytkowania, pranie, prasowanie, czy się nie niszczą. Nie wiem czy wiesz o jakich tkaninach mówię - one są sztuczne, ale takie bardzo, bardzo delikatne i często już w sklepie są pozaciągane, mają "sita".
              • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 13:23
                jeśli boisz się zaciągania, kup woreczek do prania bielizny (w kappahlu mają np. po dwie sztuki czarny i biały), bardzo praktyczne nie tylko do bielizny, ale też do bluzek z różnymi tam ozdóbkami typu cekiny.

na sobie raczej nie pozaciągasz. ale rzepów i suwaków należy unikać.
                • kitek_maly Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 15:59
                  > na sobie raczej nie pozaciągasz.

Sixa, nosiłaś kiedyś rajstopy? :>
                  • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:10
                    no z poliestru jeszcze nie:)

rajstopy trochę co innego chyba niż przewiewna bluzka? noga na nogę, nota o spódnicę/spodnie noga o but i tak dalej. ostatnio wywaliłam rajstopy po jednorazowym użyciu. 10 den. moim zdaniem to się nie nadaje w ogóle do wielokrotnego użytku i powinni o tym pisać na opakowaniu;)
                    • kitek_maly Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:24
                      > no z poliestru jeszcze nie:)

Czepiasz się. :P Podobna konstrukcja. :P

Przewiewną bluzkę łatwiej zahaczyć, skoro powiewa niekontrolowanie. O klamkę, o szafkę, o biurko, fotel, zaciągnąć torebką. A na zahaczenie zadziorem z paznokcia chyba tak samo jest narażona. :P
                      • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:31
                        konstrukcja może, ale tryb noszenia inny.
                        mam sukienkę, wierzch z poliestru, halka z poliamidu. nie da się nosić z powodu tej halki, która się elektryzuje, lepi po prostu i jeszcze podjeżdża w górę. a jak usiądę na kanapie i wstanę + czegoś dotknę, to porażenie gwarantowane. ostatnio wodę w kranie zelektryzowałam tym badziewiem;)

no nie wiem w sumie jak z tymi bluzkami, mam jakąś piżamkę z czegoś takiego co imituje atłas i to jest pozahaczane solidnie, ale sądziłam, że raczej od prania niż od spania, bo o co można pozahaczać piżamę w łóżku zresztą:)
                        • kitek_maly Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:54
                          Kot. :P
                          • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:58
                            nieee, koty mają bana na sypialnię, szponów osobistych też nie posiadam, piżam nie noszę poza spaniem. po dogłębnej analizie problemu wyszło, że tylko pralka mogła to tak załatwić;)

ew. duuuuchy.
              • seidthe Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 16:53
                Wiem :) Ostatnio córa dostała taką sukieneczkę, śliczną ale po jednym ubraniu już widać te mikrozaciągnięcia. No ale zakładamy że to jest na jedno wyjście, ma być szał a cena ma nie powalać, jeśli da się to później delikatnie uprać (tu raczej bym prała ręcznie, nie w woreczku) to super, jeśli się pozaciąga to mniej bedzie szkoda niż gdyby to samo stało się z jedwabną...
    • akle2 Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 13:19
      Poliester na upały? Chyba żeś zwariowała, koleżanko. LEN i BAWEŁNA!
      • silic Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 14:18
        Bawełna ? Która się lepi do ciała, momentalnie nasiąka potem ?. Może jako ręcznik.
        • simply_z Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 14:46
          bawełna jest rewelacyjna. cialo oddycha w takim materiale .
          poliestery to syf ale wiekszosc ubran ma domieszkę poliesteru.
          • akle2 Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 18:18
            Co innego domieszka czegoś elastycznego, a co innego non iron ;)
        • six_a Re: Poliestrowe ciuchy 06.05.12, 15:22
          i jeszcze ciężka się robi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka