Dodaj do ulubionych

Jakie są Wasze babcie?

29.01.06, 15:00
Moja babcia ma 80 lat. Jest trochę dziwna, bo często do nas wydzwania i się
pyta, czy przyjdziemy (mieszka w tym samym mieście co ja ze swoimi
rodzicami).Za każdym razem kiedy do nas dzwoni to mówi: "To pozdrowienia dla
wszystkich, życzę szczęścia...". Kurczę, ile można? A, i jeszcze prawie
codziennie pyta się czy wszyscy zdrowi. Praktycznie zawsze, kiedy do niej
przychodzimy (najczęściej tylko ja z mamą, bo tacie się nie chce), to pyta
się: "A tata zdrowy? Czemu nie przyszedł?". Jak na przykład dzisiaj to niej
poszliśmy, to oczywiście się spytała czy tata zdrowy, bo wczoraj to się
strasznie namęczył (bo kran naprawiał, to się na pewno rozchorował ). Często
też robi tak, że jak ma np. jakieś imieniny, to gości zaprasza np. na 16.00, a
o 8.00 rano wystawia wszystko na stół (łącznie z kurczakiem, wędlną itp).
Ostatnio np. mama powiedziała, że zamówi babci taryfę na11.00, żeby pojechać z
nią do lekarza to już od 10.00 siedziała ubrana i dzwoniła do nas, że ona już
czeka. Znalazłoby się jeszcze wiele innych dziwnych rzeczy, ale o wszystkich i
tak nie da się wspomnieć. Już mamy dość tego powoli . Czy Wasze babcie też są
takie dziwne?
Obserwuj wątek
    • kobieta-wolanda Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:08
      moze twoja babcia czuje sie po prostu bardzo samotna i stad te dziwne i
      niezrozumiale dla was zachowania
      • mona88 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:12
        widać ,że jesteś osobą bardzo młodą i nie rozumiesz pewnych zachować starych
        ludzi a te zachowania prawie mieszczą się w normie ( oprócz wędlin i kurczaka
        na stole 8 godzin przed imprezką) jeśli chodzi o ten przedział wiekowy
    • d.aga87 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:10
      Zamurowalo mnie po przeczytaniu Twojego postu... I bynajmniej nie ze wzgledu na
      Twoja babcie... Czy nie zdajesz sobie sprawy ze, czlowiek w wieku 80 lat to
      jest osoba starsza? W tm wieku z ludzmi dzieja sie rozne rzeczy... a zachowanie
      Twojej babci jest normalne, po prostu kobieta boi sie samotnosc... a ze
      wszystko robi "przed czasem"... prawo starszego czlowieka... zastanow sie nad
      soba lepiej...
      • krzyszwas Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:27
        Ja rozumiem, że jest to osoba starsza, ale my często staramy się jej tłumaczyć,
        jak i co ma robić, a to jest "jak grochem o ścianę". Np. kupiła śmietanę (cały
        kubeczek), choć było jej potrzebne w zasadzie tylko trochę tej śmietany i
        postawiła ją do lodówki. A potem po jakimś czasie przypomniała sobie o tej
        śmietanie i znowu do czegoś ją wzięła, a potem bolał ją żołądek. Dlaczego? Bo
        śmietana była 2 tygodnie (!) przeterminowana. Mama przyszła i wyrzuciła tą
        śmietanę mówiąc, że jak babcia będzie jadła przeterminowane rzeczy, to zawsze
        babcię będzie żołądek bolał. Na to ona śmiejąc się szyderczo powiedziała, że na
        drugi raz jak będzie miała śmietanę, to ją schowa, żeby mama jej nie znalazła i
        nie wyrzuciła (!)
        • kiciunia_kicia Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 21:15

Przesadzasz..
          Masz słodziutko zakręconą Babunię i tyle..
          Czepiasz się..
    • iberia29 niestety nie mam juz zadnej Babci ani Dziadka, n/t 29.01.06, 15:12
    • mezczyzna.prawdziwy Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:13
      Prawo wieku
    • karolina33331 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:24
      Moja Babcia ma 78 lat. Ma sklerozę zaawansowaną i niewiele jest spraw o których
      mogę z nią pogadać. Bywa,że kilka razy z rzędu powtarza to samo. Ale myślę,że
      większość z nas to czeka na starość. Ja ją kocham i nie przeszkadza mi to,że
      ona zawsze mówiła o innych wnukach tych zza granicy... Ja nie zapomnę jak się
      mną opiekowala kiedy byłam mala i że wolałam być z nią niz z mamą. Kocham ją
      mimo stanu w jakim jest i wiem,że kiedy umrze to będzie dla mnie wielka strata.
      • krzyszwas Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:31
        Ja też kocham swoją babcię i moi rodzice też i na pewno będzie mi jej brakować
        jak jej nie będzie (pfu, pfu). Chodzi o to, że my tłumaczymy jej, żeby nie jadła
        przeterminowanych rzeczy, żeby nie wkładała nieumytych sztućców do szuflady z
        czystymi itd., ale do niej to po prostu nie dociera. Nie chodzi bynajmniej o
        jakąś sklerozę (bo tego to ona nie ma). Po prostu jest leniwa i nie chce jej się
        umyć talerzyka czy sztućców po jedzeniu bo "nie wygląda na brudny". A potem jak
        mama przychodzi i chce wziąć jakąś szklankę do herbaty, to musi wszystko myć, bo
        wszystko dosłownie klei się z brudu :-(
        • mezczyzna.prawdziwy Chory watek 29.01.06, 15:34
          Kogo to interesuje? Nawet jak znajda sie zainteresowane (a z pewnoscia sie
          znajda) to nie powinno.
    • goldenwomen mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:45
      nie jestes zadowolony/a z tego że masz babcie :( życze Ci dotrwania do tego
      wieku a wtedy Twoje wnuki ( niedaleko pada jabłko od jabłoni) napiszą tak o
      Tobie.wstydze sie za Ciebie
      • mezczyzna.prawdziwy Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:46
        Za siebie sie wstydz, nie bierz odpowiedzialnosci za innych
        • goldenwomen Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:54
          wsydze sie za innych kiedy wstyd jest im obcy
          • mezczyzna.prawdziwy Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:54
            Blad
            • goldenwomen Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:57
              dla ciebie moze tak
              • mezczyzna.prawdziwy Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:58
                Jest to falszywy wstyd i dobrze o tym wiesz
                • goldenwomen Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 16:08
                  daruj sobie ok?
                  • mezczyzna.prawdziwy Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 16:11
                    OK
      • krzyszwas Re: mam wrażenie że........... 29.01.06, 15:47
        Przeczytaj np mój post z 15:31
    • mona88 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:52
      ciesz się ,żę jest bo niewiele jej zostało życia. A jesli nie chce jej sie myć
      garów to jej sprawa , bo dość przez te lata sie namyła napewno i za ciebie i
      mamusię więc teraz wy zanią myjcie. Babcia ma 80 lat szanuj to ,miej szacunek
      dla starych ludzi bo ty też bedziesz stara
    • beretzantenka Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 15:59
      Moje babcie umarly mlodo w wieku okolo 70 +
      Byly bardzo sprawne i czesto pomagaly niestety nie dozyly tak
      sedziwego wieku a szkoda .
      Prababcia dozyla prawie setki (99lat) i tez miala zaniki pamieci i nie
      rozpoznawala ludzi . Tak to bywa niestety . Takim osobom powinny pomagac wlasne
      dzieci .
      • khaki3 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 16:02
        Twoja babcia to kobieta sedziwego wieku.Ludzie starsi tak poprostu maja.ja
        kocham moja babcie za to,ze wieczorem wypije kawe i przez pol nocy ja zoladek
        boli,kocham ja za te jej dziwaczne zachowania.Moja babcia od 8 lat mieszka
        sama.Czuje sie samotna,nie wie zabardzo co ze soba zrobic,a z nami zamieszkac
        tez nie chce bo chce miec blisko do swojego meza,zeby mogla co na cmentarzu
        odwiedzac tak czesto jak czuje potrzebe.Ludzie starsi maja swoje
        zachowania,ktorych mlodzi ludzie nie rozumieja.Jesli kochasz swoja babcie i
        kochaj ja za te jej dziwne wybryczki.Taka natura czlowieka.Za mlodu zabardzo
        nie wie co i jak i w sedziwym wieku,tez sie gubi w zyciu.Jej zapewne nie jest
        latwo odnalesc sie w rzeczywistym swiecie,i pewnie jest jej strasznie nudno
        samej w domu.A to,ze nie wyrzuca smietany przeterminowanej to musisz
        zrozumiec,ze kiedys smietany nie bylo,kiedys ludzie z glodu jedli nawet zgnile
        jedzenie.Nikt na to uwagi nie zwracal.I Twojej babci moze juz tak zostalo,ze
        nic nie moze sie zmarnowac.I nie wolno wyrzucac jedzenia.Pewnych rzeczy nie
        zrozumiesz poki nie porozmawiasz z babcia o tym jak bylo za czasow jej
        mlodosci,za czasow kiedy byla nastolatka.Jak opowie Tobie swoja mlodosc i swoje
        odczucia moze wtedy zrozumiesz,ze Twoja babcia to normalna kobietka z
        normalnymi ( dla niej i jej otoczenia w jej wieku) nawykami.
    • onlyju Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 18:11
      Dostojna, dyskretna i owiana tajemnicą. Czasami się boję, że nie przekaże mi
      czegoś ważnego, o czym wie i co czyni ją tak anielsko spokojną. Ma mądre oczy i
      świetne nogi.
      Druga - elegantka, zainteresowana, ale w możliwie subtelny sposób. Nienachalna,
      spokojna, wieczna optymistka.
    • mmagi jak bedziesz miał 80 lat tez bedziesz dziwny,jak 29.01.06, 18:37
      dozyjesz:>
    • somewhere_tonight Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 18:48
      moja Babcia jest najcudowniejszą kobietą na Świecie - jest ciepła- prawdziwie
      ciepła i dobra, ale ma w sobie dużo młodzieńczej energii i zrozumienia dla
      problemów mojego pokolenia..to Jej pierwszej zwierzałam się z rzeczy, które nie
      byłyby zrozumiałe nawet dla mojej Mamy..
      ma niesamowitą zdolność do wyczuwania mnie .. na odległość..kiedykolwiek coś
      się dzieje źle - dzwoni lub przyjezdża jak gdyby przez przypadek i na chwilę aż
      w końcu - albo z zawadiackim uśmiechem pyta :"no... i jak tam?" albo z
      troską :'czuję, że coś się dzieje, chcesz mi o tym opowiedzieć?"..zawsze ma
      rację ...potrafię pękać ze śmiechu, kiedy zacznie się wygłupiać..a potrafi to
      robić :)
      i zawsze do Niej lgnie wszystko, co żywe - obce dzieciaki, kiedyś w tym pół
      mojego podwórka, teraz koleżanki z roku, obce dzieciaki, zwierzęta... a przy
      tym wszystkim jest bardzo młodzieżowo wyglądająca - wszyscy myślą, że to moja
      Mama :)
      Pozdrawiam :)
      szczęśliwa Wnusia :)
    • kotbehemot6 Re: Jakie są Wasze babcie? 29.01.06, 18:56
      Mojej Babci juz nie ma.. mieszkała w tym samym mieście co ja, jezdzilam do Niej w każdą sobotę-co czasem mnie irytowało-ale częsciej cieszyło, opowiadała ciekawe historie i bardzo mnie kochała.Niestety czas zrobił swoje i ostatnie lata życia babcię "truliśmy", ale mimo wszystko cały czas zajmuje ważne miejsce w moim sercu i łapię się na tym że babcia, taka "starodawna", często miała rację. Załuję chwil których z Nią nie spędziłam , bo mi się nie chciało- bo ktoś czy coś innego było wazniejsze, tak szybko odeszła..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka