Dodaj do ulubionych

czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona?

IP: 134.65.105.* 18.10.01, 17:49
a jesli pod jakim wzgledem/mi
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna26 Re: czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona? IP: *.157.48.48.Dial1.Washington1.Level3.net 18.10.01, 18:38
      Opdowiedzialabym na to pytanie bo akurat sporo o niej wiem, ale jestem od
      wczoraj tepiona na forum przez Cenzora. Cokolwiek napisze to zostanie to
      przeksztalcone itd.
      Pojecie wyzwolona to moze niekoniecznie to kim byk CK. Ale we wspolczesnym
      rozumieniu pojecia wyzwolenia seksualnego - CK by sie miescila. Jednakze
      wladza jaka posiadla dawala jej mozliwosc seksowania z kim chciala. Gdyby nie
      posiadala wladzy nie wiadomo czy bylaby az tak wyzwolona i czy kogokolwiek by
      to interesowalo.
      • oyama Pytanie do Ani 26 18.10.01, 18:43
        A czy ty chciałabys miec mozliwosci Jej Wysokosci Carycy Katarzyny?
        • Gość: Anna26 Re: Pytanie IP: *.157.48.48.Dial1.Washington1.Level3.net 18.10.01, 18:59
          oyama napisał(a):

> A czy ty chciałabys miec mozliwosci Jej Wysokosci Carycy Katarzyny?

Polityczne tak, ale wykorzystwalabym je glownie do walki z bieda a nie z innym
          krajami. Seksualnosc CK akurat mi nie imponuje. Zreszta nie wiadomo czy
          potoczne wyobrazenie o jej zyciu seksualnym nie jest grubo przesadzone.

• Gość: Dorota Re: czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona? Odpowiedź IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 11:11
      Akurat czytam ( ponownie ) "Wyspy zaczarowane" Łysiaka. Jestem po rozdziale o
      Carycy. Ta książka i jakiś film fabularny puszczany w TVP przed kilku laty to
      właściwie jedyne moje źródła dokładniejszych wiadomości. Myślę, że była przede
      wszystkim jak na tamte czasy wszechstronnie wykształcona jak na kobietę. I to
      było miarą jej sukcesów. A liczni kochankowie? No cóż może ten model życia był
      ogólnie przyjęty w tamtych czasach a my o tym nie wiemy?
    • Gość: Dorota Re: czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.10.01, 11:41
      I jeszcze może Gintrowski:

"Sen Katarzyny II"

Na smyczy trzymam filozofów Europy.
      Podparłam armią marmurowe Piotra stropy.
      Mam psy, sokoły, konie, kocham łów szalenie
      A wokół same zające i jelenie.
      Pałace stawiam, głowy ścinam
      Kiedy mi przyjdzie na to cheć.
      Mam biografów, portrecistów
      I jeszcze jedno pragnę mieć.

Stój Katarzyno .Koronę carów
      Sen taki jak ten może Ci z głowy zdjąć.

Kobietą jestem ponad miarę swoich czasów.
      Nie bawią mnie umizgi bladych lowelasów.
      Ich miekkich palców dotyk budzi obrzydzenie. Już wolę łowic zające i jelenie.
      Ze wstydu potem ten i ów rzekł o mnie: "Niewyżyta niemra"
      I pod batogiem nago biegł po śniegu dookoła Kremla.

Kochanka trzeba mi takiego jak imperium.
      Co by mnie brał tak jak ja daję całą pelnią.
      Co by i władcy i poddańca był wcieleniem i mi zastapił zające i jelenie.
      Co by rozumiał tak jak ja ten głupi dwór rozdanych ról.
      I pośród pochylonych głów dawał mi rozkosz albo ból.

Stoj Katarzyno. Koronę carów

Sen taki jak ten może Ci z głowy zdjąć.

Gdyby się taki kochanek kiedyś znalazl

"Wiem, sama wiem - kazałabym go ściąć".
      • Gość: Fredryk Re: czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona? IP: *.telia.com 23.10.01, 18:39
        Zachwycacie sie Katarzyna , a ta biedna caryca byla poprostu chora.Dzisiaj
        dokonano wielu badan i lekarze stwierdzili ze posiadala raka macicy,ktory
        powodowal te straszna nadpobudliwosc seksualna.To bylo by wytlumaczenie jej
        postepowania politycznego,ktore bylo kierowane do pewnego stopnia przez
        niedogodzony seks.Dzisiaj nie rzucajcie w kobiety gromami,po prostu nie wiemy
        co za tym sie kryje,dlatego kobieta jest do dzisiaj nie zbadana.Nikt nie
        potrafi powiedziec jakiemi sie kieruje pobudkami,gdyby bylo to wia´dome swiat
        bylby o wiele prosciejszy. Pzdr.Fredryk
        P.S Bierzcie je takie jakie sa.
        • Gość: Piotr W. Re: czy caryca Katarzyna byla kobieta wyzwolona? IP: *.njl.dk 23.10.01, 18:49

Kiedys widzialem film z nia w roli glownej. No duzo sie dzialo, naprawde. Ale
          czy jest kobieta wyzwolona to trudno mi powiedziec bo gdzies po 5 minutach tego
          filmu sie zgubilem kto jest kto i kogo akurat pokazuja, zreszta w niewielkich
          fragmentach. Wygladalo raczej na to, ze wszyscy tam sa wyzwoleni. No takie
          przynajmniej odnioslem wrazenie. Film wygladal mi na niskobudzetowy wiec z tymi
          jej mozliwosciami to chyba przesadzacie. Wiele zblizen i malo dekoracji. No ale
          w sumie fajna kobitka.

pxdrwx
          • Gość: Jagoda do Piotra... IP: *.mw.mediaone.net 24.10.01, 18:47
            Gość portalu: Piotr W. napisał(a):

>
            > Kiedys widzialem film z nia w roli glownej.

Z nia w roli glownej!? :-) A to ciekawe...i co dobrze grala? lol

No duzo sie dzialo, naprawde. Ale
            > czy jest kobieta wyzwolona to trudno mi powiedziec bo gdzies po 5 minutach tego
            >
            > filmu sie zgubilem kto jest kto i kogo akurat pokazuja, zreszta w niewielkich
            > fragmentach. Wygladalo raczej na to, ze wszyscy tam sa wyzwoleni. No takie
            > przynajmniej odnioslem wrazenie. Film wygladal mi na niskobudzetowy wiec z tymi
            >
            > jej mozliwosciami to chyba przesadzacie.

Moglbys wytlumaczyc dokladniej,jak sie ma niskobudzetowy film do jej
            mozliwosci...i jeszcze jakie mozliwosci masz na mysli seksualne czy w kwestii
            zarzadzania?? :-)

Wiele zblizen i malo dekoracji. No ale
            >
            > w sumie fajna kobitka.
            >
            > pxdrwx

.......lol

• Gość: Piotr W. Do Jagody IP: 195.41.66.* 25.10.01, 10:04
              Niestety, nie moge wiecej pisac o tym filmie bo nie uchodzi. No wiesz, co mam
              na mysli. To byl film typu fiki-miki. Krotki opis tylko na Twoj prywatny mail!

O Katarzynie to oczywiscie chodzilo mi o jej mozliwosci jako carycy a nie
              jakies inne. No a poza tym utrzymuje, ze jest ona niezla babka, serio.
      • Gość: mysz Gintrowski? IP: 192.168.1.* / *.slp.pl 24.10.01, 12:08
        Nie Gintrowski, tylko Kaczmarski.
        Pozdrawiam
        • Gość: Dorota Re: Gintrowski? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 16:52
          Masz rację śpiewał Kaczmarski ale za moich czasów Gintrowski i Kaczmarski
          stanowiłi duet. Razem grali i spiewali. Ja na starej kasecie z jakiegoś
          festiwalu mam akurat nagranie jak śpiewał Katarzynę Gintrowski.
          ALe nie wchodźmy w spory na ten temat wystarczy, ze oni spierają się o piosenki
          do dziś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka