Dodaj do ulubionych

co robic na studiach zeby osiagnac sukces?

16.01.07, 19:49
hej! jestem dopiero na pierwszym roku ale chyba lepiej wczesniej zaczac
zastanawiac sie co zrobic zeby nie zginac po studiach prawniczych, wiec
prosze was o dobra rade, co bedzie sie liczyc kiedy jako absolwentka prawa
bede starac sie o dobra prace? dobre praktyki w trakcie studiow, dobre oceny
a moze znajomosc jezykow? nie wiem na co postawic na szukanie sobie praktyk w
powaznych kancelariach czy moze np studiowac lingwistyke stosowana jako drugi
kierunek, bo od dawna sie nad tym zastanawiam. dodam ze mysle bardziej o
aplikacji radcowkiej i znalezieniu pracy w jakijs firmie. ze wzgledu na prak
koneksji rodzinnych na zawody typu notariusz czy inne chyba nie mam szans.
pozdrawiam i prosze o rade
Obserwuj wątek
    • ojejkuniu Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 16.01.07, 20:58
      ja na studiach studiowałam, a nie się uczyłam;)
      • atom1001 Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 16.01.07, 22:09
        Twoja uwaga jest tak blyskotliwa, ze z wrazenia spadlam z krzesla.
        • ojejkuniu Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 18.01.07, 07:59
          ojejku!
          to uważaj na siebie, bo zrobisz sobie krzywdę!
    • alex_koz Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 16.01.07, 21:23
      jezyki obce
      studia za granica
      staze w renomowanych firmach
      wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza!
      • alex_koz Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 17.01.07, 22:05
        uzupelniajac wczorajszego posta, moze napisze na co - moim zdaniem - nie
        patrza pracodawcy
        - srednia ze studiow (owszem powinna byc przyzwoita ale czy bedzie to 4,1 czy
        4,5 IMHO bez roznicy)
        - praktyki i staze odbywane w miejscach, ktore slyna z tego ze nic sie tam nie
        nauczysz (nawet jezeli to tylko stereotyp) np. urzedy etc.
        - dzialalnosc studencka (kola studenckie, inne stowarzyszenia etc.)

---
        • tennesee Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 17.01.07, 23:22
          Poza tym, co napisała Alex dodam od siebie co następuje:
          Ważne, zebyś na studiach czuła się dobrze, żebyś nie dała zagonić się do kąta
          np. tym, że skoro masz słabe oceny to nie możesz robić praktyk, bo najpierw
          musisz przysiąść do nauki. Praktyki są ważne nie tylko z punktu widzenia
          szukania pracy, ale też dla Ciebie- żebyś od razu widziała zastosowanie tego,
          czego sie uczysz.
          Po wtóre warto od razu przestawić się z trybu nauki licealnej na tryb
          studiowania- studia prawnicze niekoniecznie uczą szperania, doczytywania czegoś
          na własną rękę itp, a w późniejszej pracy to jest megapotrzebne. Warto od czasu
          do czasu poświęcić chwilę na jakiś przedmiot, wybrać jakieś zagadnienie i
          dokładniej je opracowac- z prawem jest tak, że im więcej wiesz, tym staje się
          ciekawsze.
          Po trzecie warto uczestniczyć w spotkaniach na uczelni, szkoleniach a także w
          pracy w organizacjach studenckich, żeby poszerzać horyzonty i poznawać ludzi.

pozdrawiam
          studentka szóstego roku :)
        • akropkaem Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 23.03.07, 18:05
          alex_koz napisała:

> uzupelniajac wczorajszego posta, moze napisze na co - moim zdaniem - nie
          > patrza pracodawcy
          > - srednia ze studiow (owszem powinna byc przyzwoita ale czy bedzie to 4,1 czy
          > 4,5 IMHO bez roznicy)
          > - praktyki i staze odbywane w miejscach, ktore slyna z tego ze nic sie tam nie
          > nauczysz (nawet jezeli to tylko stereotyp) np. urzedy etc.
          > - dzialalnosc studencka (kola studenckie, inne stowarzyszenia etc.)
          >
          > ---
          • magister_dixit Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 23.03.07, 21:16
            mysle, ze to irrelewantne, bo nie za wiele wlasnie mowi o takim czlonku kola
            naukowego - mozna nim byc, chodzic na spotkania i pozostawac biernym
            poza tym nawet najbardziej mierny student moze sie w taka dzialalnosc angazowac,
            najczesciej organizacyjnie, a bez znajomosci co najmniej dwoch jezykow obcych,
            wysokiej sredniej, ukonczonej szkoly prawa obecego czy chocby jednego semestru
            za granica w ramach Erasmusa jest baaaaaaardzo ciezko zaistniec
            • alex_koz Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 23.03.07, 22:23
              klocilabym sie co dwoch jezykow obcych (jak zakladam masz na mysli znajomosc
              biegla lacznie z umiejetnoscia pracy w jezyku obcym), imho jeden wystarczy - co
              nie zmienia faktu, ze im wiecej tym lepiej;)
          • alex_koz Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 23.03.07, 22:27
            i widzisz, akropkaem, ja mam zupelnie inne doswiadczenia.

mimo posiadania takich pozycji o jakich piszesz w swoim CV sporadycznie mnie
            pytano o te wlasnie pozycje.

za to zawsze proszono o podawanie przykladow tego czym sie zajmowalam stazujac
            w okreslonej firmie, o dokladny opis zadan, o to jakie przedmioty zaliczylam na
            Erasmusie i o czym pisalam swoje prace zaliczeniowe bedac na erasmusie.
    • kometa110 Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 19.01.07, 16:25
      Zgadzam się w całości z tym co napisała tennesee - ze swej strony dodam,że mi
      na studiach pomogło jeszcze jedno - dzień, dwa przed egzaminem spotykałam się w
      kilkuosobowym gronie znajomych ze studiów- i bawiliśmy się w odpytywanie - dużo
      się zapamiętuje i czasem spojrzenie kogoś innego na dany problem wiele
      wyjaśnia. Serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów!
      • magister_dixit Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 19.01.07, 20:40
        Jezeli chodzi o oceny na studiach prawniczych, to oczywiscie liczy sie, wbrew
        temu co piszą tu niektorzy, jakie sie je ma. Począwszy od przyjmowania na
        Erasmusa, poprzez dostepnosc do najciekawszych/najlepszych seminariow i
        seminariow magisterskich, mozliwosc dostania sie na sensowne praktyki,
        skonczywszy na skromnych, ale zawsze stypendiach naukowych, srednia sie bardzo
        liczy. Nawet w formularzach, ktore sie wypelnia aplikujac do szkol prawa obcego,
        są rubryki do wpisywania dotychczas zdobytych ocen.

Poza tym przy tych tlumach studiujacych prawo, trzeba sie jakos wyroznic. Jesli
        nie znajomoscia wiecej niz jednego jezyka obcego, to chociaz wysoką srednia
        • e-meg Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 20.01.07, 14:51
          "Nawet w formularzach, ktore sie wypelnia aplikujac do szkol prawa obcego są
          rubryki do wpisywania dotychczas zdobytych ocen"

a nieprawda. zeby dostac sie do szkoly pr amerykanskiego na uj musialam miedzy
          innymi napisac glose do orzeczenia SC nt dopuszczalnosci sterylizacji osob
          uposledzonych, a nikogo nie interesowalo 5 z pr konstytucyjnego (egzamin
          zdawalam na 1 roku wiec tylko konsta moglam sie wykazac ;) )

• magister_dixit Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 20.01.07, 18:23
            e-meg napisała:
            > a nieprawda. zeby dostac sie do szkoly pr amerykanskiego na uj musialam miedzy
            > innymi napisac glose do orzeczenia SC nt dopuszczalnosci sterylizacji osob
            > uposledzonych, a nikogo nie interesowalo 5 z pr konstytucyjnego (egzamin
            > zdawalam na 1 roku wiec tylko konsta moglam sie wykazac ;) )

pisalem o zasadach na WPiA UW
    • paul_ina Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 20.01.07, 17:13
      Nigdy nie uczyłam się dla średniej, ale zawsze uczyłam się dokładnie i z pełnym zaangażowaniem - to wystarczy.

Poznawaj prawo - chłoń jak najwięcej, pracuj nad językami obcymi, dbaj o życie towarzyskie i w każde wakacje praktykuj. Korzystaj z życia ze świadomością, że po studiach będzie jeszcze lepiej - więc się nie przejmuj :)
      • sigmasigma Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 22.01.07, 02:08
        Korzystaj z życia ze świadomością, że
        > po studiach będzie jeszcze lepiej - więc się nie przejmuj :)
        >

Pauliono, czy mozesz roziwinac?
        Ja wlasnie koncze prawo na UJ i mam wrazenie, ze po studiach moze byc tylko
        zle. W jakim sensie moze byc lepiej?
        • paul_ina Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 27.01.07, 22:01
          W tym sensie, że Twoje życie będzie pełne prawie nieograniczonych możliwości. Będziesz miała uniwersalne wykształcenie i otwartą głowę. Dużo siły po pięciu latach w dżungli, gdzie przeżywają najsilniejsi. Możesz wszystko - na przykład znaleźć pracę, która zapewni Ci rozwój, satysfakcję i pieniądze, wyjechać na staż zagraniczny, cokolwiek zechcesz. W swoim drugim poście wspomniałaś o tym, jak konkretnie to zrobić :)
          • sigmasigma do Pauliny 29.01.07, 17:02
            Dziekuje serdecznie za budujaca odpowiedz:) Ciesze sie, ze spotkalam wreszcie
            kogos, kto mnie nie straszy. Rzeczywiscie moze nie bedzie ze mna tak zle.
            Mysle, ze kazdy ma tyle szczescia ile sobie wypracuje. Jestem przekonana, ze te
            nieograniczone mozliwosci nie istnieja obiektywnie. Sa one tylko Twoja zasluga.
            Podziwiam!!! I ciesze sie, ze czasem mozna spotkac taka osobe.
            Pozdrawiam:)
      • sigmasigma Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 22.01.07, 02:14
        a odpowiadajac na pytanie, to nie mam pojecia co zrobic zeby osignac sukces,
        ale ja na pewno sukcesu nie osiagne. Moi znajomi, ktorzy osigaja sukcesy,
        przede wszystkim sa bardzo pracowici. Maja rozne plusy, rozny minusy, niektorzy
        nie maja praktyk, niektorzy nigdzie nie wyjezdzali, jeden chlopak nie zna
        zadnego obcego jezyka, a pracuje u notariusza i zarabia extra. Wszystkich laczy
        jedno - niesamowita pracowitosc (to wcale nie musi oznaczac, ze im zawsze cala
        energia szla w prawo, kolazanka pracowala jako instruktorka tanca, kolega duzo
        podrozowal, sa to po prostu bardzo aktywni i wytrwali ludzie.
      • pestka86 praktyki 27.01.07, 18:22
        paul_ina napisała: "w każde wakacje praktykuj"
        Jestem studentką II roku prawa. Bardzo chętnie podjęłabym się jakiś praktyk
        wakacyjnych, ale nie mam pojęcia w jaki sposób mogę je znaleźć. W końcu student
        II roku nie może się wykazać obszerną wiedzą... Macie jakieś propozycje, w jaki
        sposób szukać takich praktyk?
        Pozdrawiam:)
        • paul_ina Re: praktyki 27.01.07, 21:53
          Hej,
          po pierwszym roku studiów (prawo rzymskie, logika, wstęp do prawoznastwa i przedmioty historyczne) - pierwszego dnia wakacji - ubrałam się ładnie, napisałam sobie CV i list motywacyjny i poszłam do sądu rejonowego w moim mieście. Stanęłam przed tablicą i wybrałam wydział cywilny. Poszłam do sekretariatu i powiedziałam, że jestem studentką prawa i chciałabym odbyć bezpłatne praktyki wakacyjne. Pani z sekretariatu zaprowadziła mnie do Przewodniczącego Wydziału, a ten po wstępnej rozmowie (dlaczego chce pani przyjść do nas na praktyki? bo chcę się dowiedzieć jak najwięcej o prawie! a w tej chwili ci pani wie o prawie?jestem po całorocznym wykładzie z prawa rzymskiego i po wstępie do prawoznastwa, więc całkiem sporo!) zaprowadził mnie do Prezesa Sądu (-''-)i tak zostałam przyjęta.
          To były moje najlepsze praktyki, przez cztery tygodnie od 8 do 15 szyłam akta, czytałam je, wypełniałam księgę wpływu, obsługiwałam interesantów, wypisywałam wezwania, układałam zwrotki, przepisywałam postanowienia i uzasadnienia, a nawet kilka razy protokołowałam w zastępstwie. Panie z mojego wydziału były tak dobre, że wysyłały mnie na rozprawy do innych wydziałów, żebym się jak najwięcej nauczyła.

Naprawdę polecam metodę bezpośrednią. Musisz tylko wiedzieć czego chcesz, gdzie i od kogo to możesz dostać i ile czasu z wakacji możesz poswięcić na bezpłatne praktyki. Przez pierwsze trzy lata. Potem już szukaj płatnych :)
        • miracle83 Re: praktyki 28.01.07, 10:53
          jesli chodzi o praktyki w sądzie, to u mnie trzeba miec skierowanie z uczelni,
          ale dostaje je kazdy. poza tym dziala u Ciebie na pewno jakies biuro karier, a
          poza tym zawsze mozesz napisac cv i list motywacyjny i chodzic od drzwi do drzwi
          (albo rozsylac e-mailem)- ja wlasnie w taki sposob znalazalam kancelarie, w kt.
          mam praktyki. powodzenia!
        • karfin Re: praktyki 28.01.07, 14:42
          a probowalas przez ELSA?
          • miracle83 Re: praktyki 28.01.07, 19:36
            szczerze mowiac nie, ale to tez jest dobry poomysl.moi znajomi robili praktyki
            za posrednictwem ELSy i byli zadowoleni.
    • mimarika Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 29.01.07, 15:41
      same studia prawnicze bez aplikacji nie znaczą wiele.przecież każdego roku
      wychodzi mnóstwo, mnóstwo absolwentów prawa!
      Ja od drugiego roku udzielałam się w kołach naukowych, dwa lata byłam na
      stypendium za granicą. Postawiłam także na znajomość języków obcych.Aha,
      praktyki robiłam w liczących się firmach prawniczych.
      Dziś jestem po aplikacji, jestem zadowolona. Myslę, że moje starania podczas
      studiów zaaprocentowały.
    • agnieszkamodras Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 03.02.07, 12:25
      Czasami wystarczy się w miarę uczyć, dokonać kilku słusznych wyborów i mieć
      odrobonę szczęścia. Uważam, że osiągnęłam sukces na moją miarę pomimo tego, że
      nie byłam w samorządzie, nie chodziłam na najbardziej oblegane fakultety, a na
      praktyki trafiłam dopiero po 4 roku. Także radzę też czasami iść na browara do
      Harendy i poluzować. :-)
    • miriam_73 Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 01.04.07, 19:15
      Wiecie co? Z przerażeniem czytam to co piszecie.... Może jestem nietypowa,
      pewnie miałam w życiu farta, ale do głowy by mi nie przyszło wypruwać sobie
      flaki już od pierwszego roku studiów i podporządkowywania wszystkiego przyszłej
      "karierze". Bo tak naprawdę - co to jest ten "skuces"? Jaka jest miara "sukcesu"?
      Ja postawiłam na studiach na "obycie" z ludźmi i realizację swoich pasji
      podróżniczych - przez kilka lat pilotowałam wycieczki. Średnią ze studuiów mam
      3,8, na dyplomie 4, z pracy 5 - uznałam, że wystarczy być dobrą z tego, co
      faktycznie mnie interesuje a nie ze wszystkiego. Po co? I tak nikt tego naprawdę
      nie doceni. Po studiach jakos udało mi się kolejnych pracodawców przekać do
      tego, że lubię moją konkretną dziedzinę i chcę być w tym dobra. Dzis mam tytuł,
      pewnien dorobek "piśmieniczy" i jesli miejsce pracy i wynagrodzenie są miarą
      sukcesu to zapewne go osiągnęłam. Bez konseksji i "uwarunkowań genetycznych".
      Fakt, zawsze stawiałam na języki, ale zawsze miałam łatwość do nauki i nie
      musiałam sie do tego przykładać.
      Karfin - podstawowa zasada - nigdy z góry nie zakłądać że na coś się nie ma
      szans!!! Tyle na początek wystarczy.
      • karfin Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 02.04.07, 21:56
        miriam....! spokojnie...;) przciez nikt tu nie pisze o wypruwaniu flakow;P a
        tym bardziej o podporzadkowywaniu wszystkiego przyszlej karierze;) chodzi m.in.
        o to na co nie warto trwonic cennego czasu bo sie w przyszlosci nigdy nie
        przyda (np walka o piatki na studiach:P) zawsze ogolnie warto sie wczesniej
        zorientowac....
      • agnieszkamodras Re: co robic na studiach zeby osiagnac sukces? 07.04.07, 16:55
        Święte słowa, Miriam. Tak jak napisałam powyżej - poluzować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka