olajosz 05.04.11, 14:03 Cały nasz blok dostał wezwania do wpłacenia dopłat za wodę eksploatacyjną za lata 2009,2010,w moim przypadku jest to ok 59 zł,u sąsiadów podobnie.Czy ktoś wie o co tu chodzi?Należymy do Podgrodzia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beti_deb Re: Woda eksploatacyjna 05.04.11, 20:23 ja mam ok. 12 zł dopłaty, też Podgrodzie. Odpowiedz Link
olajosz Re: Woda eksploatacyjna 05.04.11, 21:15 Ale za tę wodę eksploatacyjną,co to podlewają nią trawniki? U nas nikt nie miał takich małych kwot,50 zł i więcej.Ale czemu za dwa lata wstecz?Czy mówimy o tej samej dopłacie? Odpowiedz Link
beti_deb Re: Woda eksploatacyjna 05.04.11, 22:30 Tak, mówimy o tym samym. Za 2009 i 2010. Dostałam 2 dni temu od dozorczyni. Woda eksploatacyjna. Dokładnie 11,57zł. Odpowiedz Link
zulka01 Re: Woda eksploatacyjna 06.04.11, 16:51 Koszty eksploatacyjne,a więc i woda są ujęte w czynszu.Administracje rozliczają się z MPWiK w okresach miesięcznych,może kwartalnych,ale na pewno nie dwuletnich.Koszt m3 wody i ścieków to 7,67 zł.,w tym m3 wody to 3,33zł,a ścieków 4,34 za m3.Woda używana do podlewania powinna być na osobnym wodomierzu i jej koszt nie powinien zawierać ceny odprowadzenia ścieków.Jeśli tak nie jest to zwykła niegospodarność administracji.Moja Mama mieszka na Krasnobrodzkiej 17 w mieszkaniu o pow.32,4 i ma dopłacić za wodę 84,20zł Na kilka dni przed dostarczeniem wezwań do zapłaty za wodę adm Podgrodzie wywiesiła stan zadłużenia z tytułu czynszu dla poszczególnych klatek.I tak w trzech klatkach na Krasnobrodzkiej 17 stan zadłużenia to ok.120.000,-zł.Przy czym w dwóch po ok.25.000,a w trzeciej ponad 69.000,-. W tym bloku jest wielu mieszkańców,którzy notorycznie nie płacą czynszu,choć nie wynika to z ich złej sytuacji materialnej. Moim zdaniem dopłata za wodę wynika właśnie z zadłużenia poszczególnych bloków. Zrobiłam proste wyliczenie na przykładzie dopłaty mojej Mamy.Wychodzi z niego,że ma dopłacić za ok.0,5m3 na miesiąc razy 209 mieszkań to daje zużycie 104,5 m3 na miesiąc. Możecie sobie wyobrazić ten ogrom wody,bo ja nie Odpowiedz Link
olajosz Re: Woda eksploatacyjna 09.04.11, 09:20 Czyli robią nas w konia pisząc,że to za wodę?Jest to do udowodnienia? Odpowiedz Link
olajosz Re: Woda eksploatacyjna 09.04.11, 11:04 Wracając do domu ,zerknęłam na komunikat o stanie zadłużenia na naszej klatce i przeraziłam się.Na 33 mieszkania stan zadłużenia to ok.110 000 zł. Odpowiedz Link
zulka01 Re: Woda eksploatacyjna 10.04.11, 14:40 Może odmowa zapłaty zmusi wreszcie spółdzielnię do pozbycia się tych,którzy nie płacą.Jeśli nie całkiem,to może chociaż zaproponują im zamiast trzech pokoi (za które nie płacą) małą kawalerkę.Przypuszczam,że wtedy znajdą pieniądze na spłacenie zadłużenia. Odpowiedz Link
zulka01 Re: Woda eksploatacyjna 10.04.11, 14:33 olajosz napisała: > Czyli robią nas w konia pisząc,że to za wodę?Jest to do udowodnienia? Czy nie wystarczy moje proste wyliczenie 104,5 m3 wody na miesiąc ? W tym wyliczeniu przyjęłam,że wszystkie mieszkania są tak małe jak mojej Mamy,a są przecież 2 i 3 pokojowe,więc ilość tej "zużytej" wody gospodarczej będzie jeszcze większa.Nie wiem jak jest w Waszych budynkach,ale w mojej Mamy myje się tylko dół (codziennie) i korytarze przy windach raz w tygodniu,klatki schodowej nie myje się wcale.Dla odmiany u mnie (Park Leśny),klatki są myte 3 razy w tygodniu,zieleń w sezonie jest podlewana przez całe noce i mam doliczane do czynszu ok.5 zł/m-c - rozliczane oczywiście po zamknięciu roku,a nie co dwa lata. W każdym razie sąsiedzi z klatki mojej Mamy napisali zbiorowe pismo do adm,w którym odmawiają zapłaty.Adm Podgrodzie robi różne numery - np. za remont pawilonu handlowego przy pętli,też zapłacili mieszkańcy - o ile pamiętam jako "celowy fundusz remontowy" (pisałam już o tym wcześniej).Przy czynszach jakie płacą najemcy pawilonu nie może być mowy o jego nierentowności. Proponuję pogadać z sąsiadami i zrobić to samo co w bloku mojej Mamy,czyli napisać pismo odmawiające zapłaty. Odpowiedz Link