atama 19.04.10, 08:30 Żałoba Narodowa formalnie się skończyła. W każdym z nas jednak pozostawiła niezatarte wrażenie. Długo by pisać o tych wszystkich przeżyciach. Proponuję, byśmy się w tym wątku podzielili przemyśleniami, wzajemnie się umacniając. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atama Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 08:46 Natknęłam się w tamtym tygodniu na dwie wypowiedzi, które chciałabym, żeby nie utonęły w zgiełku opinii i wiadomości. Pierwszą był telefon pewnej kobiety do radia, która opowiadała, jak stała w tłumie wzdłuż trasy przejazdu konduktu żałobnego, kiedy 30 trumien przewożono z lotniska na Torwar. Jej wzrok przykłuła twarz młodej kobiety jadącej w busiku, która patrzyła na stojących i mówiła 'dziękuję, dziękuję,...' W morzu domysłów i teorii spiskowych dotyczących przyczyn katastrofy przebiła się wypowiedź rosyjskiego pilota myśliwców. Ważne słowa. Wg. niego warunki wtedy w Smoleńsku nie były bardzo trudne. Były ekstremalne, a piloci byli doskonałymi specjalistami. O ich kunszcie i profesjonaliźmie świadczy fakt, że samolot nie runął i nie wybuchł, ale sunął, stopniowo rozpadając się na kawałki... Znalazł się ktoś, kto potrafił docenić ich ostatni wysiłek. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:34 Mam negatywne i pozytywne refleksje. Wymienię najpierw negatywne: pierwsza odnośnie teorii spiskowych , stwierdziłam ,że niektóre fora powinny zmienić nazwę na psychiatryk.pl , bo to co szerzą na nic innego nie zasługuje druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : zwłaszcza demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby kościelne), niezgody,u niektórych wyszedł też demon o nazwie wrodzona rusofobia media też się gdzieś pogubiły, za mało ją przeżywały, powinno być trochę ciszy i zadumy, gdzieś to straciliśmy ( takie moje zdanie) wyszedł też demon jątrzenia i koniecznego ogólnonarodowego poszukiwania winnego ( to ma związek z teoriami spiskowymi) wyszedł też demon gloryfikowania wszystkiego (wiem , że w Polsce mówienie dobrze o zmarłym to tradycja , ale to co pokazała telewizja zakrawa już na pychę, jakby to zostało robione pod publikę , bo tak trzeba i wypada) Pozytywne i krzepiące na przyszłość okazało się to ,że Polacy faktycznie potrafią się zjednoczyć i się wzajemnie wspierać w trudnych chwilach , jeśli im się nie przeszkadza, a przeszkadzać się będzie , bo to niektórym nie na rękę. Druga refleksja najbardziej utkwiły mi słowa , które przytoczyła sion: bo powinniśmy dobrze mówić o ludziach , póki jeszcze żyją, niestety w Polsce to rzadkość, może teraz stanie się to częstsze, trzecia niektórym przypomniało to o ulotności tego życia, bo myśleli ,że są niezniszczalni ... to tyle jeśli chodzi o mnie. Odpowiedz Link
verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:39 Ja mam nadzieje tylko na jedno - że Polacy nauczą się szacunku i powagi dla urzędu, niezaleznie od osoby, ktora urzad sprawuje. mam tez nadzieję, ze nadal będzie się krytykować osoby żyjące - inczaej czas pakować walizki... Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:43 verdano , we wszystkim trzeba znaleźć równowagę w tym też , niestety my mamy skłonności do przegięcia w jedną , lub w drugą stronę i to nie jest dobre. Odpowiedz Link
verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:09 Walka polityczna nie zna litosci. Zna natomiast cenzurę. Kazdy człowiek, ktory zostaje politykiem, musi liczyć się z tym, ze będzie atakowany, że jego wpadki będą naglasniane, ze potkniecia - analizowane. To nie jest atak na kogoś, kto na to był nie przygotowany i nie godził się na to. Niestety, nie ma "trzeciej drogi" - kulturalnej, wywazonej dyskusji. Albo ostra, czesto niesympatyczna krytyka, albo brak wolnosci słowa. I mnie denerwuje to "my" - znowu Polakow ocenia się jako "gorszych". A tak nie jest. To nie "my mamy sklonnosci" - cały świat ma. Moze nieco mniejsze do gloryfikowania zmarlych bohaterów, ale na pewno zblizone - do krytykowania żywych postaci. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:14 Zgadza się nie dotyczy to tylko Polaków , tylko u nas z naszym temperamentem , jest to jakoś bardziej widoczne , tu nie można być średnim , tu trzeba być wybitnym , albo totalnym zerem, wole jednak politykę na argumenty , a nie ataki personalne , ataki personalne nam nie pomogą się podźwignąć z tej zapaści. Odpowiedz Link
verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:22 Przykro mi - nie istnieje polityka bez ataków personalnych. To marzenia - bardzo sympatyczne i sensowne, ale tylko marzenia. Nie jest to bardziej widoczne w Polsce, naprawdę. Tylko - paradoksalnie - przez brak demokracji przez wiele lat przyzwyczailismy się do stonowanego języka, do tego, ze nie wyśmiewa sie władz, ze nie szuka się sensacji ani nie wyciąga spraw osobistych. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:40 wiem , że teraz to tylko marzenia, tylko ,ze ja nie cierpię wybierania kogoś przeciwko komuś, bo tu się głosuje nie za tylko przeciwko, nie znoszę tego , bo wtedy ucieka merytoryczna dyskusja i za każdym razem mam wrażenie , że traktują mnie jako głupca i dostarczyciela głosu, a nie jako obywatela co mnie osobiście obraża. Odpowiedz Link
kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 21:50 Zależy od nastawienia. Ja głosuję za. Wiem, że jest wielu ludzi, którzy dobrze rządzą naszym krajem. Oczywiście wiele zależy od oczekiwań, a te często są wygórowane, bo oczekujemy od polityków, że nie tylko będą lepsi od nas, ale nawet tego, że będą nieskazitelni. To stąd często komentarze, że rzekomo wszystkie partie się skompromitowały. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 01:05 nie oczekuje nieskazitelności , ale działania w kierunkach , które najbardziej nas dotyczą np reformy ubezpieczenia zdrowotnego, o ile wiem i PiS i PO obiecywały jego reformę , żadna na razie nie dotrzymała słowa. Ja bym po prostu ,żeby chociaż te czterdzieści procent obietnic przedwyborczych było realizowanych i tyle. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 01:10 ech te marzenia... może to dobrze ,że czasem się nie spełniają.... Odpowiedz Link
kim5 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 09:03 Z tego co mi wiadomo reformę służby zdrowia zablokował prezydent... Koalicja naprawdę (i na szczęście) nie jest wszechwładna. Odpowiedz Link
sulla OT ataki personalne w polityce 19.04.10, 12:43 Inwektywą w polityce zajmowałam się na studiach, w obu pracach dyplomowych. Zaprawdę, to w jaki sposób atakował swoich przeciwników Cyceron, "ojciec rzymskiej filozofii i retoryki", to się naszym współczesnym politykom nie śniło nawet. Jak znajdę chwilkę na przetłumaczenie, to w stawię fragment z prawdziwą rozkoszą. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Atamo 19.04.10, 14:16 Pragnęłaś pocieszenia, więc cię pocieszę dużo ludzi modliło się w kościołach , okazywało sobie współczucie, chociaż na mnie w tym tygodniu warknięto. Odpowiedz Link
atama Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:28 O rety... Może się niezbyt jasno wyraziłam - to dla mnie typowe Zakładając ten wątek zależało mi na tym, żebyśmy się tu UMOCNILI. Chciałam, żebyśmy się podzielili spostrzeżeniami POZYTYWNYMI. Krytyki wszędzie pod dostatkiem. A przecież wylało się też dobro, które warto zauważyć i docenić... Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 13:08 tak dobro się wylało , tylko zła, które się pokazało nie należy zamiatać pod dywan , bo wylezie w najmniej oczekiwanym momencie. Wsparcie dał mi Chrystus bez tego bym oszalała , widza co się dzieje, bo czułam się jakbym była w innym surrealilistycznym państwie , po wystąpieniach niektórych ludzi kościoła i i polityki, miałam wrażenie ,ze niektórzy już zaczeli kampanię i to dla mnie było nieztrozumiałe ,że ani na moment nie dadza temu narodowi pomilczeć , w trakcie żałoby, koniecznie muszą wprowadzać chaos . Odpowiedz Link
sion2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 15:20 Jesli sie cos krytykuje, najlepiej zacząc od siebie. Po czytaniu waszych postów nt pochówku Kaczynskich na Wawelu tez moglabym napisac tez niektóre sądy były rodem jak z psychiatryka. Nie podobają ci sie teorie spiskowe Wiesiu? To najpierw wyrzuc z głowy swojej teorię spiskową jak to koscielna władza wraz z Jaroslawem Kaczynskim uprawiała politykę podejmując decyzje o pochówku. nie wiesz tego, nie masz zadnych dowodów ze w ogole bral w tym udział brat prezydenta... no ale to przeciez oczywiste ze maczał w tym palce! a dlaczego oczywiste? a kogo to nas nauczyla nienawidziec telewizja, zwłaszcza TVN jak nie Kaczynskich wlasnie? Kazde zło jak zaistnialo w Polsce w przeciagu ostatnich 10 lat przypisuje sie Kaczynskim i ich partii. Tylko ich sie osmiesza, opluwa, gardzi nimi i co dwa dni przypisuje "pyche, bucowatosc, pogarde i ponizanie innych". Tylko im. Moze czas na fakty (o ironio!) a nie na domniemywanie? Moze uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta gorliwego działania PO, w pare godzin po smierci Lecha Kaczynskiego? Bo to jest FAKT w przeciwienstwie do teorii spiskowej że Jaroslaw zażądał pochówku na Wawelu, na która nie ma zadnych dowodów. Odpowiedz Link
sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 16:01 sion2 napisała: > Kazde zło jak zaistnialo w Polsce w przeciagu ostatnich 10 lat > przypisuje sie Kaczynskim i ich partii. Tylko ich sie osmiesza, > opluwa, gardzi nimi i co dwa dni przypisuje "pyche, bucowatosc, > pogarde i ponizanie innych". Tylko im." No Sion, ja nie wiem, z jakimi mediami Ty masz do czynienia, ale przesadzasz grubo. Po pierwsze 10 lat temu Kaczyńskich jeszcze nie było u władzy. Po drugie kto kogo opluwa i kto kim gardzi, to zależy, z której strony się siedzi i patrzy. Zależy od tego, jaką gazetę bierzesz do ręki, jaką stację TV włączasz - zwolennicy opluwania mogą sobie wybrać opluwanych i opluwaczy wedle gustu. Ale doprawdy na tym forum nikt nikogo jak dotąd nie opluwa i niech tak zostanie. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 16:51 O ile dobrze nigdzie nie napisałam ,że to kościół i Kaczyński, napisałam ,że ktoś próbuje coś ugrać i przy okazji wmanewrował nas wszystkich, komuś na chaosie zależało to jest różnica, jak dla mnie kolosalna. Napisałam też ,że jeśli jest taka wola rodziny , to ja się z nią zgadzam Odpowiedz Link
sion2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:42 Napisalas Wiesiu " druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : zwłaszcza demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby kościelne)" czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne; jedyne co zasiało podziało wsród Polakow w ostatnim tygodniu to byla decyzja gdzie pochowac Kaczynskiego wiec moje zrozumienie twoich slow jest sluszne Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:51 dobrze napiszę ci z nazwiska , nie miałam na myśli władz kościelnych , ale Rydzyka , który nie skorzystał z okazji , żeby siedzieć cicho , a szkoda lepiej by na tym wyszedł. Odpowiedz Link
sion2 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 17:53 Twoje slowa Wiesiu zrozumialam dobrze - napisalas o "wladzy koscielnej" a jedyna wladza koscielna która "podzielila" Polaków w ostatnim tygodniu był kard Dziwisz. O. Rydzyk nie jest zadna wladza koscielna. Jest zwyklym zakonnikiem, redemptorysta, nie wiem nawet czy jest czyims przelozonym w zakonie, bo bycie dyrektorem radia to zupelnie inna sprawa. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 19:21 Sion powstał taki informacyjny misz masz , że się po prostu się pogubiłam i być może napisałam , coś takiego, trudno moja wpadka dałam się wmanewrować i ponieść temu chaosowi nie wypieram się . Nie mam pretensji do władz kościelnych, no coż jestem tylko człowiekiem . Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 19:28 tu w tym wątku miałam głównie na myśli Rydzyka , władzy on nie ma , ale posłuch wśród pewnej części społeczeństwa , ma , ale w wątku Luccia mogłam coś takiego napisać . Odpowiedz Link
wiesia140 Re:chyba o to ci chodziło z tego wątku 21.04.10, 19:35 druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : zwłaszcza demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby kościelne) ale tu naprawdę nie miałam na myśli Dziwisza chodziło mi o to wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html wyborcza.pl/1,75248,7779113,O_Rydzyk__manipulacja_na_placu_Pilsudskiego.html pisząc kościelni miałam na myśli tych dwóch, władza kościelna nie przeleciała mi w tym momencie, an przez myśl. " Przyjdźcie do mnie wszyscy, którzy utrudzeni jesteście , a ja was pokrzepię" www.jezuufamtobie.pl/ Odpowiedz Link
sulla Veto 21.04.10, 19:42 Dziewczyny, litości! Wiesiu, aż przeczytałam Twoje wypowiedzi w tamtym wątku. Nie, nigdzie nie oskarżałaś Kościoła ani Jarosława Kaczyńskiego. Sion napisała: >Napisalas Wiesiu " >druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : >zwłaszcza >demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby >kościelne)" >czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz >koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne; Tutaj jest nieporozumienie, Wiesia napisała OSOBY kościelne, a nie WŁADZE kościelne. O.Rydzyk jak najbardziej pod kategorię OSOBY podpada. I nic nie pisała o celowym ani demonicznym działaniu władz jakichkolwiek. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 20:47 zwłaszcza >demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby >kościelne)" >czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz >koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne; po pierwsze chodziło mi o osoby kościelne, nie a władze po drugie: demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby >kościelne)" Nie chodziło mi o służbę szatanowi, ale o to ,że wylazły na wierzch ( nie u wszystkich) wszystkie uprzedzenia, swary , skłonność do podżegania i tak dalej.., no i że ci dwaj niestety dołożyli tam cegiełkę Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 20:50 teraz ci to chyba już do końca wyjaśniłam, a z określeniem na te cechy "polskie demony" spotkałam się już wcześniej, może to nie najszczęśliwsze określenie , ale jest używane. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 21:46 przyznaję , nie powinnam tego użyć, przepraszam niniejszym wszyskich , których obraziłam Odpowiedz Link
sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 20:03 Ni najwyraźniej jednak słuszne nie było to zrozumienie słów Wiesi. Jak to jednak trzeba uważać na to, co się komu zarzuca... Odpowiedz Link
kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 21:56 Sądzenie po pozorach jest tyle warte, co te pozory, niestety. Skąd przekonanie, że ktoś próbuje coś ugrać? Przecież to tylko domysły. Nie wiem, jakie ludzie mają intencje. A jeśli nie wiem, to na braku wiedzy nie będę snuć przpuszczeń o faktach. Zawziętości mediów też nie widzałam, choć śledzę media informacyjne niemal non stop. Lech Kaczyński jawił mi się jako porządny człowiek, który znalazł się na nieodpowiednim stanowisku, w otoczeniu politycznym, które nie było z mojej bajki. Natomiast nie odważyłabym się twierdzić, że jakiekolwiek media szczuły go i się na niego zawzięły. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 23:12 Sądzenie po pozorach jest tyle warte, co te pozory, niestety. Skąd przekonanie, że ktoś próbuje coś ugrać? Przecież to tylko domysły. Nie wiem, jakie ludzie mają intencje. A jeśli nie wiem, to na braku wiedzy nie będę snuć przepuszczeń o faktach. Tak to tylko moje domysły i nic więcej , tak to mi wyglądało, bo powstał informacyjny chaos w sprawie pochówku, zanim się to wyklarowało to trochę trwało , przyznaje poniosło mnie to tyle jeśli chodzi o moje domysły, były to bezosobowe domysły. " Przyjdźcie do mnie wszyscy, którzy utrudzeni jesteście , a ja was pokrzepię" www.jezuufamtobie.pl/ Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:03 sion napisała Moze uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta gorliwego działania PO, w parę godzin po śmierci Lecha Kaczyńskiego? czego się spodziewałaś? To było do przewidzenia, przecież przez ostatnie tego chcieli Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:46 do tego dążyli , chcieli władzy i ją mają, a i żeby nie było , nie jestem zwolennikiem żadnej partii, bo żadna mi nie odpowiada. Odpowiedz Link
kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 22:03 Przepraszam, czy myślimy o tej samej osobie: Jacek Michałowski jest człowiekiem spoza kancelarii prezydenta. Michałowski od 2000 jest dyrektorem programowym Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. W latach 1998-2000 był dyrektorem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów; w latach 1989-1998 dyrektorem Biura Informacji i Dokumentacji Kancelarii Senatu RP; dyrektorem Biura Studiów i Analiz, doradcą Szefa Kancelarii Senatu, doradcą Wicemarszałka Senatu. W latach osiemdziesiątych pracował jako psycholog Ośrodka Zdrowia Psychicznego "Synapsis" w Warszawie. W latach 1990/1991 był dyrektorem wykonawczym Biura Krajowego Komitetu Wyborczego Tadeusza Mazowieckiego w czasie pierwszych wyborów prezydenckich. W latach 1989-1991, doradcą wiceprzewodniczącego Obywatelskiego Klubu Parlamentarnego. Był członkiem założycielem Unii Demokratycznej. Przed rokiem 1989 był współpracownikiem podziemnych struktur "Solidarności", Komitetu Obrony Robotników i KSS "KOR", sekretarzem Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Specjalistycznym Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej m.st. Warszawy. (za TOK FM) Poza tym nie jest on działaczem partyjnym. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 23:51 wiesia140 napisała: > sion napisała > > Moze > uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta > gorliwego działania PO, w parę godzin po śmierci Lecha > Kaczyńskiego? > > czego się spodziewałaś? To było do przewidzenia, przecież przez ostatnie tego > chcieli A nie przyszło wam do głowy, że była po prostu taka konieczność? Że czas po tragicznej śmierci urzędującego prezydenta to dla Kancelarii Prezydenta czas intensywnej pracy? Że był do zorganizowania pogrzeb i komunikacja z prezydentami i koronowanymi głowami wielu krajów, do której potrzeba urzędnika Kancelarii Prezydenta odpowiednio wysokiej rangi? Są określone procedury dyplomatyczne, a uroczystości pogrzebowe same się nie zorganizowały. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 00:10 też racja państwo nie może wisieć w bezładzie, nawet w czasie żałoby. Odpowiedz Link
sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:49 Dla mnie ta żałoba ma bardzo osobisty wymiar. Toteż i refleksja moja jest osobista. Ja sobie uświadomiłam, że ludzie, których spotykam na swojej drodze, są darem - nie należą mi się w żaden sposób, ale mam wielkie szczęście, że mogę z nimi choć przez moment być, uczyć się od nich i czerpać od nich ciepło, wsparcie, miłość. I chciałabym nauczyć się tak żyć, żeby i ze mną spotkanie mogło być dla innych ludzi pozytywne, żeby zaczęła w końcu dawać, a nie tylko brać. I uświadomiłam też sobie, że wcale nie mam tak dużo czasu na tę naukę. Muszę zacząć już teraz, dziś. Muszę starać się żyć tak, żeby w sytuacji, gdy Pan mnie powoła do siebie, nie pozostawiać po sobie nie załatwionych spraw, ran nie do uleczenia, konfliktów nie do rozwiązania. Mój tata odszedł rok temu, ale miłość, którą mi dał, starcza mi na paliwo do dziś. Ks. Adam również być takim człowiekiem, który dawał ludziom w okół otuchę, uwagę, szacunek, wsparcie - myślę sobie cały czas, jak mogłabym z nim rozmawiać o tym, co się stało, i jak on sam mógłby nas pocieszyć po swoim odejściu. I to też jest teraz moim paliwem. Obym umiała dać moim bliskim choć trochę takiego "paliwa". Odpowiedz Link
ewa_anna2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:19 Mieszkam w niewielkim mieście, więc u mnie żałoba odbyła się bez jakiegoś halo. Były wywieszone flagi, nawet sporo. W sobotę po tragicznej katastrofie o 21 odbyła się msza za zmarłych. O 21, bo wcześniej były obchody rocznicy śmierci Papieża, przeniesione z 2 kwietnia. Niesamowite wrażenie (może to głupie) wywołała wycieczka do galerii Centrum. Nie rozbrzmiewała w niej muzyka, tylko panowała cisza. W mieszczącym się w galerii Empiku - cisza. Na ekranach zamiast reklam plansza z kondolencjami. To była taka przejmująca cisza, gdyż to miejsce zwykle jest gwarne, nawet w Adwencie, czy Wielkim Poście. No i prasa - np Fakt potrafi zrezygnować z umieszczania na ostatniej stronie zdjęć gołych lasek. B. rzadko kupuję tę gazetę - ale spacerując z psem chcąc nie chcąc się napatrzę. Flagę jeszcze na jakiś czas zostawię. Teraz będą pogrzeby, poza tym wszystkie ciała jeszcze nie przyleciały do Polski. Szkoda, że te osoby nie mogły przylecieć razem z innymi... Współczuję rodzinom, które nie mogły zobaczyć ciał swoich bliskich... Odpowiedz Link
11.jula Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 18:13 Należałam może do tej mniejszości, która popierała prezydenta, dlatego tydzień ten przeżyłam wyjątkowo mocno, śmiem nawet twierdzić, że mocniej niż 5 lat temu. Pierwsza sprawa, która dała mi wiele do myslenia, to był wątek założony na innym forum, a dotyczący I.Jarugi-Nowackiej. Wiemy, że bardzo angażowała się w ułatwianiu dostępu do aborcji i właśnie na forum aborcja pojawił sie wątek, z prośbą o szczególną modlitwę za nią. I w pierwszej chwili zrodził się we mnie bunt, pragnienie sprawiedliwości, ale jednocześnie zasiało we mnie ziarno, które kiełkowało i pytało, jak to jest z moim miłosierdziem, miłością do drugiego człowieka, pytało za kogo się mam, że śmiem oceniać innych, za kogo się mam, że odmawiam modlitwy zmarłemu. Druga sprawa wynikła z pierwszej, a dotyczyła właśnie teorii spiskowych. Przyszla wczoraj znajoma, zapytać jak było w Warszawie i wywiązała się nieprzyjemna dyskusja. I w jej finale stwierdziłam, że po tym co sie stało, nie chcę dochodzić, czy jest to wina Rosjan, czy nie, czy był spisek, podłożona bomba, czy łzy Putina były szczere, czy Polacy byłi faktycznie w żałobie czy udawali. Ja chcę wierzyć w ludzi, chcę wierzyć w ich dobro. Pan Jezus też wierzył w ludzi, wydobywał z nich dobre cechy. Nie ma co się zarzynać, bo potem człowiek odchodzi i nagle okazuje się, że nie był zły, że w sumie był dobrą i ciepłą postacią, tylko nie umieliśmy dostrzec tych dobrych cech. Ja nie wierzę, że Polacy, zwłaszcza politycy się zmienią, ale zaczynam od siebie. Formalnie żałoba się skończyła, dziś czuję pustkę, przez cały tydzień nie odlepiałam się od telewizora, teraz życie musi toczyć się dalej, ale - choć wiem jak to zabrzmi - dla mnie od 10 kwietnia świat naprawdę jest inny. Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 18:24 i to jest Jula bardzo krzepiące , zacząć od siebie , od dziś zostawiam politykę tam gdzie jej miejsce , czyli w tyle. Odpowiedz Link
atama Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 06:41 > od dziś zostawiam > politykę tam gdzie jej miejsce , czyli w tyle. Ja mam odwrotnie. Ci, którzy zginęli, pracowali na rzecz lepszej Polski. Zostawili swoje marzenia niejako nam w spadku. Nie zamierzam pchać się na Wiejską ))) ale mam wrażenie, że nie wykorzystujemy jeszcze możliwości organizacji pozarządowych. Poza tym głosować zamierzam w dalszym ciągu, a to byłoby nieodpowiedzialne bez minimalnej chociaż orientacji w polityce. Odpowiedz Link
atama Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 06:31 Jula - dzięki! Warto było założyć ten wątek, żeby się dowiedzieć, że ktoś się modlił za Jarugę-Nowacką. Było mi bardzo nieswojo, bo nie natrafiłam na żadne o niej wspomnienia... Żadnego ciepłego słowa. To było bardzo przybijające. Wiem, że angażowała się na rzecz legalizacji aborcji, za co trudno być wdzięcznym, ale żeby ani słowa? Dobrze, że i ona nie zniknęła z pamięci publicznej... Jako człowiek. Odpowiedz Link
ewa_anna2 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 18:13 Ja jeszcze nie zdjęłam flagi. Teraz są pogrzeby, wszystkie ciała jeszcze nie wróciły... Uważam, że data śmierci nie była przypadkowa i chcę wierzyć,że wszyscy zostali zbawieni. Nawet pani Jaruga-Nowacka. Pewnie pasażerowie wiedzieli, że zginą i mieli chwilę, żeby się nawrócić. Modli się za nich tyle osób, a "miłość przykrywa wiele niedoskonałości", jak powiedział jeden ksiądz na sobotniej Eucharystii za wszystkich tragicznie zmarłych. Dobry Łotr też nawrócił się w ostatniej godzinie życia. Żal doskonały gładzi wszystkie grzechy, na pokładzie było tylu kapłanów, więc pewnie była możliwość absolucji. Odpowiedz Link
twoj_aniol_stroz Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 19:33 Od dziecka byłam wychowywana bardzo patriotycznie, będąc 8-10 letnią dziewczynką śpiewałam "Boże coś Polskę" przy dołku katyńskim na Powązkach w Warszawie, od zawsze wiedziałam o Katyniu, o 17 września, o NKWD, o tym, że mój śp ukochany dziadziuś miał zginąć i żył tylko dlatego, że Stalin umarł, podobnie wujek... Ta śmierć była dla mnie bardzo bolesna, bo odeszli ludzie, których ceniłam, których wybierałam, którzy byli dla mnie wzorem patriotyzmu. To nie tylko Para Prezydencka, ale także Anna Walentynowicz, Zbigniew Wasserman, Janusz Kurtyka, Janusz Kochanowski i wielu, wielu innych... Sławomir Skrzypek... Nie ma ich już z nami... Cóż, oficjalna żałoba dobiegła końca, ale ja nie zdejmę flagi z kirem dopóki oni wszyscy nie zostaną odnalezieni i zidentyfikowani, dopóki nie wrócą do Ojczyzny... To co przejmuje mnie ogromnym podziwem to harcerze. Ich służba bezinteresowna, pełna poświęcenia, powagi i ciszy... To wspaniałe dzieciaki, które po prostu były na warcie dzień i noc, które niestrudzenie nosiły wodę, pomagały w ustawianiu zniczy i kwiatów, udzielały pierwszej pomocy, przygotowywały herbatę i robiły dziesiątki innych rzeczy by pomóc tym, którzy przychodzili pod pałac prezydencki... Ta ich ciężka praca wzruszyła mnie bardzo... Dziś chciałabym im podziękować, dla mnie to byli cisi bohaterowie tych dni. To co było też piękne to wspomnienia tych wszystkich, którzy zginęli, ciepłe słowa o nich wszystkich... Za nie także chcę podziękować... Odpowiedz Link
wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 20:05 Im się rzeczywiście należą podziękowania, masz rację. Mnie pociesza jedno Polacy potrafią się wspierać i to jest optymistyczne, to znaczy , że jesteśmy ludzcy i potrafimy być ponad podziałami i niech tak zostanie, szkoda ,że zabrakło porozumienia wyższych szczebli z narodem, tego trochę żal , bo jesteśmy wszyscy Polakami i przynajmniej powinniśmy próbować ze sobą współpracować, nie mówię ,że mamy być wszyscy jednomyślni , ale powinniśmy szukać porozumienia. Odpowiedz Link
andrzej585858 Re: Tydzień Żałoby 25.04.10, 10:54 Okres żałoby dopiero co się skończył a już zaczyna się żerowanie na tragedii. Dlaczego oprócz postaw które chciałoby się widzieć na co dzień a nie tylko w obliczu tak tragicznych wydarzeń istnieją też postawy dla których kazdy moment jest okazją do zarobienia pieniędzy? Już zaczyna się wyrób różnego rodzaju pamiątek związanych z tragedią pod Smoleńskiem i ich sprzedaż. W dodatku jest to czynione najprawdopodobniej w sposób niezgodny z prawem. Tutaj właśnie przykład takiej produkcji - mam nadzieję że nie będzie chętnych na taki produkt: aukcja.onet.pl/show_item.php?item=1014909038 Odpowiedz Link
kocianna Re: Tydzień Żałoby 27.04.10, 07:38 Dla mnie bardzo budująca była postawa Rosjan - tych, z którymi miałam do czynienia, forów-odpowiedników onetu nie czytałam. Dostawałam od całkiem obcych ludzi, do których raz może zadzwoniłam, kondolencje. Dostałam kondolencje od swojego operatora sieci komórkowej. Widziałam, jak doskonale zorganizowana była praca z rodzinami ofiar i identyfikacja ciał - polskie władze nie były aż tak sprawne. Jak ofiarnie pracowali specjaliści - po kilkanaście godzin na dobę. Jak patolodzy spali w pracy. Mam nadzieję, że te ludzkie odruchy zostaną zauważone i docenione w polskim społeczeństwie, że zaczniemy "ruskich" jeśli nie lubić - to chociaż szanować. I... to rosyjskim władzom przyszło do głowy zorganizowanie kaplicy w hotelu dla rodzin i w miejscu, gdzie prowadzono identyfikację. Jak to określił probosz: "przyjechał samochód od mera i zabrał (z kościoła) księdza-Polaka, siostry i Najświętszy Sakrament". Jak się okazało, było to rodzinom bardzo, bardzo potrzebne. Odpowiedz Link