Dodaj do ulubionych

Tydzień Żałoby

19.04.10, 08:30
Żałoba Narodowa formalnie się skończyła.
W każdym z nas jednak pozostawiła niezatarte wrażenie.
Długo by pisać o tych wszystkich przeżyciach. Proponuję, byśmy się w
tym wątku podzielili przemyśleniami, wzajemnie się umacniając.

Obserwuj wątek
    • atama Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 08:46
      Natknęłam się w tamtym tygodniu na dwie wypowiedzi, które
      chciałabym, żeby nie utonęły w zgiełku opinii i wiadomości.

Pierwszą był telefon pewnej kobiety do radia, która opowiadała, jak
      stała w tłumie wzdłuż trasy przejazdu konduktu żałobnego, kiedy 30
      trumien przewożono z lotniska na Torwar.
      Jej wzrok przykłuła twarz młodej kobiety jadącej w busiku, która
      patrzyła na stojących i mówiła 'dziękuję, dziękuję,...'

W morzu domysłów i teorii spiskowych dotyczących przyczyn katastrofy
      przebiła się wypowiedź rosyjskiego pilota myśliwców. Ważne słowa.
      Wg. niego warunki wtedy w Smoleńsku nie były bardzo trudne. Były
      ekstremalne, a piloci byli doskonałymi specjalistami. O ich kunszcie
      i profesjonaliźmie świadczy fakt, że samolot nie runął i nie
      wybuchł, ale sunął, stopniowo rozpadając się na kawałki...

Znalazł się ktoś, kto potrafił docenić ich ostatni wysiłek.
      • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:34
        Mam negatywne i pozytywne refleksje. Wymienię najpierw negatywne:
        pierwsza odnośnie teorii spiskowych , stwierdziłam ,że niektóre fora
        powinny zmienić nazwę na psychiatryk.pl , bo to co szerzą na nic
        innego nie zasługuje

druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : zwłaszcza
        demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby
        kościelne), niezgody,u niektórych wyszedł też demon o nazwie
        wrodzona rusofobia
        media też się gdzieś pogubiły, za mało ją przeżywały, powinno być
        trochę ciszy i zadumy, gdzieś to straciliśmy ( takie moje zdanie)
        wyszedł też demon jątrzenia i koniecznego ogólnonarodowego poszukiwania
        winnego ( to ma związek z teoriami spiskowymi)

wyszedł też demon gloryfikowania wszystkiego (wiem , że w Polsce
        mówienie dobrze o zmarłym to tradycja , ale to co pokazała telewizja
        zakrawa już na pychę, jakby to zostało robione pod publikę , bo tak
        trzeba i wypada)

Pozytywne i krzepiące na przyszłość okazało się to ,że Polacy faktycznie
        potrafią się zjednoczyć i się wzajemnie wspierać w trudnych chwilach ,
        jeśli im się nie przeszkadza, a przeszkadzać się będzie , bo to
        niektórym nie na rękę.
        Druga refleksja najbardziej utkwiły mi słowa , które przytoczyła sion:
        bo powinniśmy dobrze mówić o ludziach , póki jeszcze żyją, niestety w
        Polsce to rzadkość, może teraz stanie się to częstsze,
        trzecia niektórym przypomniało to o ulotności tego życia, bo myśleli ,że
        są niezniszczalni ... to tyle jeśli chodzi o mnie.

• verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:39
          Ja mam nadzieje tylko na jedno - że Polacy nauczą się szacunku i
          powagi dla urzędu, niezaleznie od osoby, ktora urzad sprawuje.
          mam tez nadzieję, ze nadal będzie się krytykować osoby żyjące -
          inczaej czas pakować walizki...
          • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 11:43
            verdano , we wszystkim trzeba znaleźć równowagę w tym też , niestety my
            mamy skłonności do przegięcia w jedną , lub w drugą stronę i to nie
            jest dobre.
            • verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:09
              Walka polityczna nie zna litosci. Zna natomiast cenzurę.
              Kazdy człowiek, ktory zostaje politykiem, musi liczyć się z tym, ze
              będzie atakowany, że jego wpadki będą naglasniane, ze potkniecia -
              analizowane. To nie jest atak na kogoś, kto na to był nie
              przygotowany i nie godził się na to.
              Niestety, nie ma "trzeciej drogi" - kulturalnej, wywazonej
              dyskusji. Albo ostra, czesto niesympatyczna krytyka, albo brak
              wolnosci słowa.
              I mnie denerwuje to "my" - znowu Polakow ocenia się jako "gorszych".
              A tak nie jest. To nie "my mamy sklonnosci" - cały świat ma. Moze
              nieco mniejsze do gloryfikowania zmarlych bohaterów, ale na pewno
              zblizone - do krytykowania żywych postaci.
              • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:14
                Zgadza się nie dotyczy to tylko Polaków , tylko u nas z naszym
                temperamentem , jest to jakoś bardziej widoczne , tu nie można być
                średnim , tu trzeba być wybitnym , albo totalnym zerem, wole jednak
                politykę na argumenty , a nie ataki personalne , ataki personalne nam
                nie pomogą się podźwignąć z tej zapaści.
                • verdana Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:22
                  Przykro mi - nie istnieje polityka bez ataków personalnych. To
                  marzenia - bardzo sympatyczne i sensowne, ale tylko marzenia.
                  Nie jest to bardziej widoczne w Polsce, naprawdę. Tylko -
                  paradoksalnie - przez brak demokracji przez wiele lat
                  przyzwyczailismy się do stonowanego języka, do tego, ze nie wyśmiewa
                  sie władz, ze nie szuka się sensacji ani nie wyciąga spraw
                  osobistych.
                  • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:40
                    wiem , że teraz to tylko marzenia, tylko ,ze ja nie cierpię wybierania
                    kogoś przeciwko komuś, bo tu się głosuje nie za tylko przeciwko, nie
                    znoszę tego , bo wtedy ucieka merytoryczna dyskusja i za każdym razem
                    mam wrażenie , że traktują mnie jako głupca i dostarczyciela głosu, a nie
                    jako obywatela co mnie osobiście obraża.
                    • kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 21:50
                      Zależy od nastawienia. Ja głosuję za. Wiem, że jest wielu ludzi,
                      którzy dobrze rządzą naszym krajem. Oczywiście wiele zależy od
                      oczekiwań, a te często są wygórowane, bo oczekujemy od polityków, że
                      nie tylko będą lepsi od nas, ale nawet tego, że będą nieskazitelni.
                      To stąd często komentarze, że rzekomo wszystkie partie się
                      skompromitowały.
                      • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 01:05
                        nie oczekuje nieskazitelności , ale działania w kierunkach , które
                        najbardziej nas dotyczą np reformy ubezpieczenia zdrowotnego, o ile wiem
                        i PiS i PO obiecywały jego reformę , żadna na razie nie dotrzymała
                        słowa. Ja bym po prostu ,żeby chociaż te czterdzieści procent obietnic
                        przedwyborczych było realizowanych i tyle.
                        • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 01:10
                          ech te marzenia... może to dobrze ,że czasem się nie spełniają....
                        • kim5 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 09:03
                          Z tego co mi wiadomo reformę służby zdrowia zablokował prezydent...
                          Koalicja naprawdę (i na szczęście) nie jest wszechwładna.
                  • sulla OT ataki personalne w polityce 19.04.10, 12:43
                    Inwektywą w polityce zajmowałam się na studiach, w obu pracach dyplomowych.

Zaprawdę, to w jaki sposób atakował swoich przeciwników Cyceron, "ojciec
                    rzymskiej filozofii i retoryki", to się naszym współczesnym politykom nie śniło
                    nawet.

Jak znajdę chwilkę na przetłumaczenie, to w stawię fragment z prawdziwą rozkoszą.
                    • wiesia140 Re: Atamo 19.04.10, 14:16
                      Pragnęłaś pocieszenia, więc cię pocieszę dużo ludzi modliło się w
                      kościołach , okazywało sobie współczucie, chociaż na mnie w tym tygodniu
                      warknięto.
                • atama Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:28
                  O rety...
                  Może się niezbyt jasno wyraziłam - to dla mnie typowe uncertain
                  Zakładając ten wątek zależało mi na tym, żebyśmy się tu UMOCNILI.
                  Chciałam, żebyśmy się podzielili spostrzeżeniami POZYTYWNYMI.
                  Krytyki wszędzie pod dostatkiem. A przecież wylało się też dobro,
                  które warto zauważyć i docenić...

• wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 13:08
                    tak dobro się wylało , tylko zła, które się pokazało nie należy zamiatać
                    pod dywan , bo wylezie w najmniej oczekiwanym momencie. Wsparcie dał mi
                    Chrystus bez tego bym oszalała , widza co się dzieje, bo czułam się
                    jakbym była w innym surrealilistycznym państwie , po wystąpieniach niektórych
                    ludzi kościoła i i polityki, miałam wrażenie ,ze niektórzy już zaczeli
                    kampanię i to dla mnie było nieztrozumiałe ,że ani na moment nie dadza
                    temu narodowi pomilczeć , w trakcie żałoby, koniecznie muszą wprowadzać
                    chaos .
                    • sion2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 15:20
                      Jesli sie cos krytykuje, najlepiej zacząc od siebie. Po czytaniu
                      waszych postów nt pochówku Kaczynskich na Wawelu tez moglabym
                      napisac tez niektóre sądy były rodem jak z psychiatryka.
                      Nie podobają ci sie teorie spiskowe Wiesiu? To najpierw wyrzuc z
                      głowy swojej teorię spiskową jak to koscielna władza wraz z
                      Jaroslawem Kaczynskim uprawiała politykę podejmując decyzje o
                      pochówku. nie wiesz tego, nie masz zadnych dowodów ze w ogole bral
                      w tym udział brat prezydenta... no ale to przeciez oczywiste ze
                      maczał w tym palce! a dlaczego oczywiste? a kogo to nas nauczyla
                      nienawidziec telewizja, zwłaszcza TVN jak nie Kaczynskich wlasnie?
                      Kazde zło jak zaistnialo w Polsce w przeciagu ostatnich 10 lat
                      przypisuje sie Kaczynskim i ich partii. Tylko ich sie osmiesza,
                      opluwa, gardzi nimi i co dwa dni przypisuje "pyche, bucowatosc,
                      pogarde i ponizanie innych". Tylko im.

Moze czas na fakty (o ironio!) a nie na domniemywanie? Moze
                      uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta
                      gorliwego działania PO, w pare godzin po smierci Lecha
                      Kaczynskiego? Bo to jest FAKT w przeciwienstwie do teorii spiskowej
                      że Jaroslaw zażądał pochówku na Wawelu, na która nie ma zadnych
                      dowodów.
                      • sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 16:01
                        sion2 napisała:
                        > Kazde zło jak zaistnialo w Polsce w przeciagu ostatnich 10 lat
                        > przypisuje sie Kaczynskim i ich partii. Tylko ich sie osmiesza,
                        > opluwa, gardzi nimi i co dwa dni przypisuje "pyche, bucowatosc,
                        > pogarde i ponizanie innych". Tylko im."

No Sion, ja nie wiem, z jakimi mediami Ty masz do czynienia, ale przesadzasz
                        grubo. Po pierwsze 10 lat temu Kaczyńskich jeszcze nie było u władzy. Po drugie
                        kto kogo opluwa i kto kim gardzi, to zależy, z której strony się siedzi i
                        patrzy. Zależy od tego, jaką gazetę bierzesz do ręki, jaką stację TV włączasz -
                        zwolennicy opluwania mogą sobie wybrać opluwanych i opluwaczy wedle gustu.

Ale doprawdy na tym forum nikt nikogo jak dotąd nie opluwa i niech tak zostanie.
                      • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 16:51
                        O ile dobrze nigdzie nie napisałam ,że to kościół i Kaczyński, napisałam
                        ,że ktoś próbuje coś ugrać i przy okazji wmanewrował nas wszystkich,
                        komuś na chaosie zależało to jest różnica, jak dla mnie kolosalna.
                        Napisałam też ,że jeśli jest taka wola rodziny , to ja się z nią
                        zgadzam
                        • sion2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:42
                          Napisalas Wiesiu "
                          druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony :
                          zwłaszcza
                          kościelne)"

czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz
                          koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne; jedyne co
                          zasiało podziało wsród Polakow w ostatnim tygodniu to byla decyzja
                          gdzie pochowac Kaczynskiego wiec moje zrozumienie twoich slow jest
                          sluszne
                          • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:51
                            dobrze napiszę ci z nazwiska , nie miałam na myśli władz kościelnych ,
                            ale Rydzyka , który nie skorzystał z okazji , żeby siedzieć cicho , a
                            szkoda lepiej by na tym wyszedł.
                            • sion2 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 17:53
                              Twoje slowa Wiesiu zrozumialam dobrze - napisalas o "wladzy
                              koscielnej" a jedyna wladza koscielna która "podzielila" Polaków w
                              ostatnim tygodniu był kard Dziwisz.
                              O. Rydzyk nie jest zadna wladza koscielna. Jest zwyklym
                              zakonnikiem, redemptorysta, nie wiem nawet czy jest czyims
                              przelozonym w zakonie, bo bycie dyrektorem radia to zupelnie inna
                              sprawa.
                              • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 19:21
                                Sion powstał taki informacyjny misz masz , że się po prostu się
                                pogubiłam i być może napisałam , coś takiego, trudno moja wpadka dałam się
                                wmanewrować i ponieść temu chaosowi nie wypieram się . Nie mam pretensji
                                do władz kościelnych, no coż jestem tylko człowiekiem .
                                • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 19:28
                                  tu w tym wątku miałam głównie na myśli Rydzyka , władzy on nie ma ,
                                  ale posłuch wśród pewnej części społeczeństwa , ma , ale w wątku
                                  Luccia mogłam coś takiego napisać .
                                  • wiesia140 Re:chyba o to ci chodziło z tego wątku 21.04.10, 19:35

druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony : zwłaszcza
                                    kościelne)

ale tu naprawdę nie miałam na myśli Dziwisza chodziło mi o to

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html
                                    wyborcza.pl/1,75248,7779113,O_Rydzyk__manipulacja_na_placu_Pilsudskiego.html
                                    pisząc kościelni miałam na myśli tych dwóch, władza kościelna nie
                                    przeleciała mi w tym momencie, an przez myśl.

" Przyjdźcie do mnie wszyscy, którzy utrudzeni jesteście , a ja was
                                    pokrzepię" www.jezuufamtobie.pl/
                              • sulla Veto 21.04.10, 19:42
                                Dziewczyny, litości!
                                Wiesiu, aż przeczytałam Twoje wypowiedzi w tamtym wątku. Nie, nigdzie nie
                                oskarżałaś Kościoła ani Jarosława Kaczyńskiego.

Sion napisała:
                                >Napisalas Wiesiu "
                                >druga:u niektórych wyszły na wierzch wszystkie polskie demony :
                                >zwłaszcza
                                >demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby
                                >kościelne)"

>czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz
                                >koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne;

Tutaj jest nieporozumienie, Wiesia napisała OSOBY kościelne, a nie WŁADZE
                                kościelne. O.Rydzyk jak najbardziej pod kategorię OSOBY podpada.
                                I nic nie pisała o celowym ani demonicznym działaniu władz jakichkolwiek.
                                • wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 20:47
                                  zwłaszcza
                                  >demon siania podziałów ( niestety przyłączyły się do tego osoby
                                  >kościelne)"

>czyli jesli dobrze rozumiem, twierdzisz ze dzialania wladz
                                  >koscielnych byly CELOWO siejące podziały i demoniczne;

po pierwsze chodziło mi o osoby kościelne, nie a władze

po drugie:

>kościelne)"

Nie chodziło mi o służbę szatanowi,

ale o to ,że wylazły na wierzch ( nie u wszystkich) wszystkie
                                  uprzedzenia, swary , skłonność do podżegania i tak dalej.., no i że ci dwaj
                                  niestety dołożyli tam cegiełkę
                                  • wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 20:50
                                    teraz ci to chyba już do końca wyjaśniłam, a z określeniem na te cechy
                                    "polskie demony" spotkałam się już wcześniej, może to nie najszczęśliwsze
                                    określenie , ale jest używane.
                                    • wiesia140 Re: Sion 21.04.10, 21:46
                                      przyznaję , nie powinnam tego użyć, przepraszam niniejszym wszyskich ,
                                      których obraziłam
                          • sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 20:03
                            Ni najwyraźniej jednak słuszne nie było to zrozumienie słów Wiesi. Jak to jednak
                            trzeba uważać na to, co się komu zarzuca...
                        • kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 21:56
                          Sądzenie po pozorach jest tyle warte, co te pozory, niestety. Skąd
                          przekonanie, że ktoś próbuje coś ugrać? Przecież to tylko domysły.
                          Nie wiem, jakie ludzie mają intencje. A jeśli nie wiem, to na braku
                          wiedzy nie będę snuć przpuszczeń o faktach.
                          Zawziętości mediów też nie widzałam, choć śledzę media informacyjne
                          niemal non stop.
                          Lech Kaczyński jawił mi się jako porządny człowiek, który znalazł
                          się na nieodpowiednim stanowisku, w otoczeniu politycznym, które nie
                          było z mojej bajki. Natomiast nie odważyłabym się twierdzić, że
                          jakiekolwiek media szczuły go i się na niego zawzięły.
                          • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 23:12
                            Sądzenie po pozorach jest tyle warte, co te pozory, niestety. Skąd
                            przekonanie, że ktoś próbuje coś ugrać? Przecież to tylko domysły.
                            Nie wiem, jakie ludzie mają intencje. A jeśli nie wiem, to na braku
                            wiedzy nie będę snuć przepuszczeń o faktach.

Tak to tylko moje domysły i nic więcej , tak to mi wyglądało, bo powstał
                            informacyjny chaos w sprawie pochówku, zanim się to wyklarowało to trochę
                            trwało , przyznaje poniosło mnie to tyle jeśli chodzi o moje domysły, były
                            to bezosobowe domysły.
                            " Przyjdźcie do mnie wszyscy, którzy utrudzeni jesteście , a ja was
                            pokrzepię" www.jezuufamtobie.pl/
                      • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:03
                        sion napisała

Moze
                        uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta
                        gorliwego działania PO, w parę godzin po śmierci Lecha
                        Kaczyńskiego?

czego się spodziewałaś? To było do przewidzenia, przecież przez ostatnie tego
                        chcieli
                        • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:46
                          do tego dążyli , chcieli władzy i ją mają, a i żeby nie było , nie jestem
                          zwolennikiem żadnej partii, bo żadna mi nie odpowiada.
                        • kim5 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 22:03
                          Przepraszam, czy myślimy o tej samej osobie:

Jacek Michałowski jest człowiekiem spoza kancelarii prezydenta.

Michałowski od 2000 jest dyrektorem programowym Polsko-Amerykańskiej
                          Fundacji Wolności. W latach 1998-2000 był dyrektorem Kancelarii
                          Prezesa Rady Ministrów; w latach 1989-1998 dyrektorem Biura
                          Informacji i Dokumentacji Kancelarii Senatu RP; dyrektorem Biura
                          Studiów i Analiz, doradcą Szefa Kancelarii Senatu, doradcą
                          Wicemarszałka Senatu. W latach osiemdziesiątych pracował jako
                          psycholog Ośrodka Zdrowia Psychicznego "Synapsis" w Warszawie.

W latach 1990/1991 był dyrektorem wykonawczym Biura Krajowego
                          Komitetu Wyborczego Tadeusza Mazowieckiego w czasie pierwszych
                          wyborów prezydenckich. W latach 1989-1991, doradcą
                          wiceprzewodniczącego Obywatelskiego Klubu Parlamentarnego. Był
                          członkiem założycielem Unii Demokratycznej.

Przed rokiem 1989 był współpracownikiem podziemnych
                          struktur "Solidarności", Komitetu Obrony Robotników i KSS "KOR",
                          sekretarzem Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność" w Specjalistycznym
                          Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej m.st. Warszawy.
                          (za TOK FM)
                          Poza tym nie jest on działaczem partyjnym.
                        • paszczakowna1 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 23:51
                          wiesia140 napisała:

> sion napisała
                          >
                          > Moze
                          > uprawianiem polityki jest mianowanie na szefa kancelarii prezydenta
                          > gorliwego działania PO, w parę godzin po śmierci Lecha
                          > Kaczyńskiego?
                          >
                          > czego się spodziewałaś? To było do przewidzenia, przecież przez ostatnie tego
                          > chcieli

A nie przyszło wam do głowy, że była po prostu taka konieczność? Że czas po
                          tragicznej śmierci urzędującego prezydenta to dla Kancelarii Prezydenta czas
                          intensywnej pracy? Że był do zorganizowania pogrzeb i komunikacja z prezydentami
                          i koronowanymi głowami wielu krajów, do której potrzeba urzędnika Kancelarii
                          Prezydenta odpowiednio wysokiej rangi? Są określone procedury dyplomatyczne, a
                          uroczystości pogrzebowe same się nie zorganizowały.
                          • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 00:10
                            też racja państwo nie może wisieć w bezładzie, nawet w czasie żałoby.
    • sulla Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 12:49
      Dla mnie ta żałoba ma bardzo osobisty wymiar. Toteż i refleksja moja jest osobista.

Ja sobie uświadomiłam, że ludzie, których spotykam na swojej drodze, są darem -
      nie należą mi się w żaden sposób, ale mam wielkie szczęście, że mogę z nimi choć
      przez moment być, uczyć się od nich i czerpać od nich ciepło, wsparcie, miłość.
      I chciałabym nauczyć się tak żyć, żeby i ze mną spotkanie mogło być dla innych
      ludzi pozytywne, żeby zaczęła w końcu dawać, a nie tylko brać.

I uświadomiłam też sobie, że wcale nie mam tak dużo czasu na tę naukę. Muszę
      zacząć już teraz, dziś. Muszę starać się żyć tak, żeby w sytuacji, gdy Pan mnie
      powoła do siebie, nie pozostawiać po sobie nie załatwionych spraw, ran nie do
      uleczenia, konfliktów nie do rozwiązania.

Mój tata odszedł rok temu, ale miłość, którą mi dał, starcza mi na paliwo do dziś.
      Ks. Adam również być takim człowiekiem, który dawał ludziom w okół otuchę,
      uwagę, szacunek, wsparcie - myślę sobie cały czas, jak mogłabym z nim rozmawiać
      o tym, co się stało, i jak on sam mógłby nas pocieszyć po swoim odejściu. I to
      też jest teraz moim paliwem.

Obym umiała dać moim bliskim choć trochę takiego "paliwa".
    • ewa_anna2 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 17:19
      Mieszkam w niewielkim mieście, więc u mnie żałoba odbyła się bez
      jakiegoś halo.
      Były wywieszone flagi, nawet sporo. W sobotę po tragicznej
      katastrofie o 21 odbyła się msza za zmarłych. O 21, bo wcześniej
      były obchody rocznicy śmierci Papieża, przeniesione z 2 kwietnia.

Niesamowite wrażenie (może to głupie) wywołała wycieczka do galerii
      Centrum. Nie rozbrzmiewała w niej muzyka, tylko panowała cisza. W
      mieszczącym się w galerii Empiku - cisza.
      Na ekranach zamiast reklam plansza z kondolencjami.
      To była taka przejmująca cisza, gdyż to miejsce zwykle jest gwarne,
      nawet w Adwencie, czy Wielkim Poście.

No i prasa - np Fakt potrafi zrezygnować z umieszczania na ostatniej
      stronie zdjęć gołych lasek. B. rzadko kupuję tę gazetę - ale
      spacerując z psem chcąc nie chcąc się napatrzę.

Flagę jeszcze na jakiś czas zostawię. Teraz będą pogrzeby, poza tym
      wszystkie ciała jeszcze nie przyleciały do Polski. Szkoda, że te
      osoby nie mogły przylecieć razem z innymi...
      Współczuję rodzinom, które nie mogły zobaczyć ciał swoich bliskich...
    • 11.jula Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 18:13
      Należałam może do tej mniejszości, która popierała prezydenta,
      dlatego tydzień ten przeżyłam wyjątkowo mocno, śmiem nawet
      twierdzić, że mocniej niż 5 lat temu.
      Pierwsza sprawa, która dała mi wiele do myslenia, to był wątek
      założony na innym forum, a dotyczący I.Jarugi-Nowackiej. Wiemy, że
      bardzo angażowała się w ułatwianiu dostępu do aborcji i właśnie na
      forum aborcja pojawił sie wątek, z prośbą o szczególną modlitwę za
      nią. I w pierwszej chwili zrodził się we mnie bunt, pragnienie
      sprawiedliwości, ale jednocześnie zasiało we mnie ziarno, które
      kiełkowało i pytało, jak to jest z moim miłosierdziem, miłością do
      drugiego człowieka, pytało za kogo się mam, że śmiem oceniać innych,
      za kogo się mam, że odmawiam modlitwy zmarłemu.
      Druga sprawa wynikła z pierwszej, a dotyczyła właśnie teorii
      spiskowych. Przyszla wczoraj znajoma, zapytać jak było w Warszawie i
      wywiązała się nieprzyjemna dyskusja. I w jej finale stwierdziłam, że
      po tym co sie stało, nie chcę dochodzić, czy jest to wina Rosjan,
      czy nie, czy był spisek, podłożona bomba, czy łzy Putina były
      szczere, czy Polacy byłi faktycznie w żałobie czy udawali. Ja chcę
      wierzyć w ludzi, chcę wierzyć w ich dobro. Pan Jezus też wierzył w
      ludzi, wydobywał z nich dobre cechy. Nie ma co się zarzynać, bo
      potem człowiek odchodzi i nagle okazuje się, że nie był zły, że w
      sumie był dobrą i ciepłą postacią, tylko nie umieliśmy dostrzec tych
      dobrych cech. Ja nie wierzę, że Polacy, zwłaszcza politycy się
      zmienią, ale zaczynam od siebie.
      Formalnie żałoba się skończyła, dziś czuję pustkę, przez cały
      tydzień nie odlepiałam się od telewizora, teraz życie musi toczyć
      się dalej, ale - choć wiem jak to zabrzmi - dla mnie od 10 kwietnia
      świat naprawdę jest inny.
      • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 18:24
        i to jest Jula bardzo krzepiące , zacząć od siebie , od dziś zostawiam
        politykę tam gdzie jej miejsce , czyli w tyle.
        • atama Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 06:41
          > od dziś zostawiam
          > politykę tam gdzie jej miejsce , czyli w tyle.

Ja mam odwrotnie. Ci, którzy zginęli, pracowali na rzecz lepszej
          Polski. Zostawili swoje marzenia niejako nam w spadku.
          Nie zamierzam pchać się na Wiejską wink))) ale mam wrażenie, że nie
          wykorzystujemy jeszcze możliwości organizacji pozarządowych.
          Poza tym głosować zamierzam w dalszym ciągu, a to byłoby
          nieodpowiedzialne bez minimalnej chociaż orientacji w polityce.
      • atama Re: Tydzień Żałoby 20.04.10, 06:31
        Jula - dzięki! Warto było założyć ten wątek, żeby się dowiedzieć, że
        ktoś się modlił za Jarugę-Nowacką.
        Było mi bardzo nieswojo, bo nie natrafiłam na żadne o niej
        wspomnienia... Żadnego ciepłego słowa. To było bardzo przybijające.
        Wiem, że angażowała się na rzecz legalizacji aborcji, za co trudno
        być wdzięcznym, ale żeby ani słowa?
        Dobrze, że i ona nie zniknęła z pamięci publicznej... Jako człowiek.
        • ewa_anna2 Re: Tydzień Żałoby 21.04.10, 18:13
          Ja jeszcze nie zdjęłam flagi. Teraz są pogrzeby, wszystkie ciała jeszcze nie
          wróciły...
          Uważam, że data śmierci nie była przypadkowa i chcę wierzyć,że wszyscy zostali
          zbawieni. Nawet pani Jaruga-Nowacka.
          Pewnie pasażerowie wiedzieli, że zginą i mieli chwilę, żeby się nawrócić. Modli
          się za nich tyle osób, a "miłość przykrywa wiele niedoskonałości", jak
          powiedział jeden ksiądz na sobotniej Eucharystii za wszystkich tragicznie zmarłych.
          Dobry Łotr też nawrócił się w ostatniej godzinie życia. Żal doskonały gładzi
          wszystkie grzechy, na pokładzie było tylu kapłanów, więc pewnie była możliwość
          absolucji.
    • twoj_aniol_stroz Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 19:33
      Od dziecka byłam wychowywana bardzo patriotycznie, będąc 8-10 letnią dziewczynką śpiewałam "Boże coś Polskę" przy dołku katyńskim na Powązkach w Warszawie, od zawsze wiedziałam o Katyniu, o 17 września, o NKWD, o tym, że mój śp ukochany dziadziuś miał zginąć i żył tylko dlatego, że Stalin umarł, podobnie wujek... Ta śmierć była dla mnie bardzo bolesna, bo odeszli ludzie, których ceniłam, których wybierałam, którzy byli dla mnie wzorem patriotyzmu. To nie tylko Para Prezydencka, ale także Anna Walentynowicz, Zbigniew Wasserman, Janusz Kurtyka, Janusz Kochanowski i wielu, wielu innych... Sławomir Skrzypek... Nie ma ich już z nami... Cóż, oficjalna żałoba dobiegła końca, ale ja nie zdejmę flagi z kirem dopóki oni wszyscy nie zostaną odnalezieni i zidentyfikowani, dopóki nie wrócą do Ojczyzny...
      To co przejmuje mnie ogromnym podziwem to harcerze. Ich służba bezinteresowna, pełna poświęcenia, powagi i ciszy... To wspaniałe dzieciaki, które po prostu były na warcie dzień i noc, które niestrudzenie nosiły wodę, pomagały w ustawianiu zniczy i kwiatów, udzielały pierwszej pomocy, przygotowywały herbatę i robiły dziesiątki innych rzeczy by pomóc tym, którzy przychodzili pod pałac prezydencki... Ta ich ciężka praca wzruszyła mnie bardzo... Dziś chciałabym im podziękować, dla mnie to byli cisi bohaterowie tych dni.
      To co było też piękne to wspomnienia tych wszystkich, którzy zginęli, ciepłe słowa o nich wszystkich... Za nie także chcę podziękować...
    • wiesia140 Re: Tydzień Żałoby 19.04.10, 20:05
      Im się rzeczywiście należą podziękowania, masz rację. Mnie pociesza jedno
      Polacy potrafią się wspierać i to jest optymistyczne, to znaczy , że
      jesteśmy ludzcy i potrafimy być ponad podziałami i niech tak zostanie, szkoda
      ,że zabrakło porozumienia wyższych szczebli z narodem, tego trochę żal ,
      bo jesteśmy wszyscy Polakami i przynajmniej powinniśmy próbować ze sobą
      współpracować, nie mówię ,że mamy być wszyscy jednomyślni , ale powinniśmy
      szukać porozumienia.
      • andrzej585858 Re: Tydzień Żałoby 25.04.10, 10:54
        Okres żałoby dopiero co się skończył a już zaczyna się żerowanie na tragedii.
        Dlaczego oprócz postaw które chciałoby się widzieć na co dzień a nie tylko w
        obliczu tak tragicznych wydarzeń istnieją też postawy dla których kazdy moment
        jest okazją do zarobienia pieniędzy?

Już zaczyna się wyrób różnego rodzaju pamiątek związanych z tragedią pod
        Smoleńskiem i ich sprzedaż. W dodatku jest to czynione najprawdopodobniej w
        sposób niezgodny z prawem. Tutaj właśnie przykład takiej produkcji - mam
        nadzieję że nie będzie chętnych na taki produkt:

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=1014909038
        • kocianna Re: Tydzień Żałoby 27.04.10, 07:38
          Dla mnie bardzo budująca była postawa Rosjan - tych, z którymi miałam do
          czynienia, forów-odpowiedników onetu nie czytałam. Dostawałam od całkiem obcych
          ludzi, do których raz może zadzwoniłam, kondolencje. Dostałam kondolencje od
          swojego operatora sieci komórkowej. Widziałam, jak doskonale zorganizowana była
          praca z rodzinami ofiar i identyfikacja ciał - polskie władze nie były aż tak
          sprawne. Jak ofiarnie pracowali specjaliści - po kilkanaście godzin na dobę. Jak
          patolodzy spali w pracy.
          Mam nadzieję, że te ludzkie odruchy zostaną zauważone i docenione w polskim
          społeczeństwie, że zaczniemy "ruskich" jeśli nie lubić - to chociaż szanować.
          I... to rosyjskim władzom przyszło do głowy zorganizowanie kaplicy w hotelu dla
          rodzin i w miejscu, gdzie prowadzono identyfikację. Jak to określił probosz:
          "przyjechał samochód od mera i zabrał (z kościoła) księdza-Polaka, siostry i
          Najświętszy Sakrament". Jak się okazało, było to rodzinom bardzo, bardzo potrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka