andrzej585858
22.02.12, 08:23
Powoli kończy się okres hucznych zabaw, śmiechu i karnawału, wielkimi krokami wchodzimy w czas refleksji i zadumy, Wielkiego Postu. To oczekiwanie na świętą Paschę, ale również czas, kiedy przyroda budzi się z zimowego snu, wszystko kwitnie, rozwija się, rośnie. Dla nas to również powinien być czas pracy nad sobą, nad naszym duchowym wzrostem, czas refleksji, zadumy, zamyślenia, ale także… czas na wartościową lekturę.
Święty Benedykt w swojej Regule, zachęcał mnichów, aby w Wielkim Poście nie tylko podjęli dodatkowe postanowienia, ćwiczyli się w ascezie, poświęcali więcej czasu modlitwie, ale również… więcej czytali. Pisze wyraźnie:
"W tych dniach Postu każdy otrzyma z biblioteki jedną książkę, którą powinien przeczytać od pierwszej do ostatniej strony w całości. Książki te trzeba rozdać na początku Wielkiego Postu. (RB 48)"
Tą księgą do której będziemy sięgać przez cały okres Wielkiego Postu będzie zarówno Pismo Święte jak i teksty Ojców Kościoła będące komentarzem do Pisma. Dzisiaj więc w Środę Popielcową niech przemówi do nas Św. Klemens który tymi słowami zwracał się do braci w Koryncie:
Z Listu św. Klemensa do Koryntian
"Uważnie się wpatrujmy w krew Chrystusa i pojmijmy, jak droga jest ona Bogu, Jego Ojcu, bo wylana dla naszego zbawienia, przyniosła łaskę nawrócenia całemu światu.
Przypatrzmy się minionym wiekom, a dowiemy się, że z pokolenia na pokolenie Pan „dawał miejsce nawrócenia” tym, którzy chcieli do Niego się nawrócić. Noe głosił nawrócenie i ci, którzy go posłuchali, zostali ocaleni. Jonasz przepowiadał zagładę Niniwitom, oni zaś czynili pokutę za swoje grzechy, przejednali Boga swym błaganiem i doznali wybawienia, choć nie należeli do narodu wybranego.
Mówili o nawróceniu słudzy łaski Bożej natchnieni przez Ducha Świętego. Także sam Pan wszechrzeczy przysiągł uroczyście mówiąc: „Na moje życie! Nie chcę śmierci występnego, lecz by się nawrócił”, i dodał jeszcze te znamienne słowa:
„Nawróćcie się, domu Izraela! Odstąpcie od wszystkich waszych grzechów. Choćby wasze grzechy sięgały od ziemi aż do nieba; choćby były bardziej płomieniste niż szkarłat i bardziej czarne niż wór pokutny; to jeśli nawrócicie się do Mnie z całego serca i powiecie: «Ojcze!», wysłucham was jak ludu świętego”.
Pragnąc więc Bóg, aby wszyscy Jego umiłowani stali się uczestnikami nawrócenia, umocnił tę wypowiedź swoją wolą wszechmocną.
Dlatego bądźmy posłuszni Jego potężnej i chwalebnej woli; pokornie błagajmy Jego miłosierdzie i dobroć; wspomnijmy na Jego litość i nawróćmy się; porzućmy nasze próżne postępki, zwady i zawiść wiodącą do śmierci.
Bądźmy pokornego ducha, wyzbądźmy się zarozumiałości, pychy, szalonych myśli i gniewu, a postępujmy, jak nam zaleca Pismo. Mówi bowiem Duch Święty:„Mędrzec niech się nie szczyci swą mądrością; siłacz niech się nie chełpi swą siłą, ani bogaty niech się nie przechwala swoim bogactwem. Ale niech się w Panu chlubi, kto się chlubi; niech Go szuka i czyni to, co jest sprawiedliwe i prawe”.A przede wszystkim pamiętajmy o słowach Pana Jezusa, które wypowiedział ucząc łagodności i cierpliwości. Tak bowiem powiedział:
„Bądźcie miłosierni, abyście doznali miłosierdzia; odpuszczajcie, aby i wam odpuszczono; tak jak czynicie, tak i wam będzie uczynione; tak jak dajecie, tak i wam będzie dane; jakim sądem wy sądzicie, i was sądzić będą; w miarę waszej dobroci i wy dobroci doznacie; taką miarą jaką wy mierzycie, i wam odmierzą”
Te przykazania i polecenia Pana mają nas wspierać na drodze pokornego poddania się Jego świętym słowom. Bo tak mówi jeszcze: „Ale Ja patrzę na tego, który jest pokorny i skruszony w duchu, i który ze drżeniem czci moje słowo”.
Niechże więc te wielkie i szlachetne czyny staną się naszym udziałem i znów podążajmy do tego celu wskazanego nam już od początku, a jest nim pokój. Niech nasze oczy będą zwrócone ku Ojcu i Stwórcy całego świata, a nasze serce niech przylgnie do Jego wspaniałych i bezcennych darów przynoszących pokój, i do Jego dobrodziejstw."