25.02.12, 21:18
na mojego bloga jakby kto chcial smile
christianzionist.blog.onet.pl/
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: zapraszam 25.02.12, 22:52
      Madziku,
      tekst o nazwie "Palestyna" mógłbym sam napisać - wszystkie Twoje myśli są moimi.

Już nie raz słyszałem na kazaniach, że Pan Jezus głosił Ewangelię na ziemi palestyńskiej, względnie wprost: w Palestynie.
      To tyle samo, co powiedzieć: Mikołaj Rej z Nagłowic spędził dzieciństwo i młodość w Żurawnie nad Dniestrem - w Galicji (naprawdę w jego czasach było to Województwo Ruskie, Ziemia Lwowska, powiat żydaczowski).

Słyszałem też kolędę A wczora z wieczora - śpiewaną bez dwóch wersów:
      [...]
      za wyrokiem Boskim, za wyrokiem Boskim
      w Betlejem Żydowskim, w Betlejem Żydowskim.

(no bo politpoprawnie Betlejem to nie Izrael, tylko Autonomia Palestyńska...).
    • maadzik3 Re: zapraszam 01.04.12, 12:37
      przenioslam z powodów technicznych bloga - zapraszam na www.christianzionist.blox.pl
    • luccio1 Re: zapraszam 03.04.12, 23:07
      Agresja izraelska na Kraje Arabskie w czerwcu 1967 - kończyłem wówczas klasę VI szkoły podstawowej.
      Moja klasa VII - to był marzec 1968. Sam pamiętam koleżankę mówiącą referat - z żarem w oczach i głosie: Izrael jest imperialistycznym państwem faszystowskim!
      • maadzik3 Re: zapraszam 04.04.12, 10:16
        Tiaaaaa....... tylko jakos Nasser zamknal Akabe dla statkow izraelskich, grozil, natychmiastowa inwazja, i planowal to wspolnie z innymi sasiadami Izraela. Fakt pierwszy nalot nalezal do Izraela (i dzieki temu przetrwal) ale dokladnie w takich warunkach (albo gorszych) jak pierwszy atak w wojnie polsko-bolszewickiej 1920. Polska pierwsza podjela kroki zbrojne ale trudno o niej mowic jak o agresorze gdy ZSRR nie ukrywal co zamierza zrobic z "bekartem ukladu wersalskiego" a armia Budionnego stala u granic
        • luccio1 Re: zapraszam 04.04.12, 10:36
          Ja Ci tutaj tylko zacytowałem to, co słyszałem wówczas jako wypowiadane oficjalnie. Określone siły antysocjalistyczne (w marcu 1968 w odniesieniu do Polski, w sierpniu t.r. w odniesieniu do Czechosłowacji, którą owe siły chciały wyrwać przemocą ze Wspólnoty Państw Socjalistycznych) pamiętam również.
          Zaś rytualne wyklinanie dwóch Panów: Herberta Czai i Herberta Hupki, pamiętam przez wszystkie kolejne klasy szkoły podstawowej.

I pamiętam tekst dyktowany w kl. IV (wiosna 1964) przez naszą Panią (wówczas jeszcze od wszystkiego), mający podsumować Powstanie Warszawskie:
          Dowódca AK wywołał powstanie, bo nie chciał, aby władzę w Warszawie objęli robotnicy i chłopi. Niemcy Warszawę zniszczyli, ludność częściowo wymordowali, częściowo wywieźli.
    • maadzik3 Re: zapraszam 21.05.12, 18:13
      podciagam - strone zmienilam
      www.christianzionist.blox.pl
      i sporo dodalam wiec serdecznie zachecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka