jasmina251 03.04.05, 19:39 dzis byłam u spowiedzi i ksiąz mi powiedział że jak odmówie 2 razy tajemnice zmartwychstania pana Jezusa to dostanę odpust zupełny na czym to polega bo dokładnie nie wiem dziekuję Justyna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sion2 Re: mama pytanie 03.04.05, 19:52 Podejrzewam że coś niedokładnie zapamiętałas albo ksiądz założył z góry ze będziesz wiedziała na czym polega odpust. Odpust zupełny polega na darowaniu przez Boga nie tylko wszytskich win ale i kar jakie te winy zaciągają a które najczęsciej ludzie muszą odpokutowac w czyśccu. Odpust sięga do bezcennej ofiary Chrystusa za nas na krzyżu i stanowi jakby "dodatkowe" korzystanie z daru odkupienia nas przez Jezusa. Odpust zupełny jest zwiazany z róznymi okolicznosciami, dzis jest świeto Miełosierdzia Bożego. Aby go uzyskać trzeba być wolitywnie wolnym od przywiązania do jakiekolwiek gzrechu choćby najlżeszego, odmówić modlitwe w intencjach Ojca Św (nie: w intencji ojca św. tylko w INTENCJACH czyli chociaż nie znasz jaką intencję miałby papież na dziś w swoich modlitwach to duchowo się łaczysz w modlitwie o to) - tyle ze papiez nie zyje a nastepnego jeszcze nie ma wiec nie wiem jak ten warunek spełnić teraz ..., trzeba też przyjąć Komunię sw. No i jesli ci ksiądz zadał "pokutę" to oczywiście szczerze ją odmówić. W arzoe czego niech mnie ktoś poprawi bo ja słaba jestem w tych odpustach... Odpowiedz Link
neogobbo Re: mama pytanie 03.04.05, 22:07 Może i jesteś słaba, ale ja specjalnie Twoją odpowiedż przeczytałem, żeby się dowiedzeć...) Odpowiedz Link
jasmina251 Re: mama pytanie 04.04.05, 08:38 napisz mi jeszcze ale prościej proszę Sion2 Odpowiedz Link
sion2 specjalnie dla jasmina :) 05.04.05, 17:59 " Odpust jest to darowanie przed Bogiem kary doczesnej za grzechy, zgładzone już co do winy. Dostępuje go chrześcijanin odpowiednio usposobiony i pod pewnymi, określonymi warunkami za pośrednictwem Koscioła, który jako szafarz owoców odkupienia rozdaje i prawomocnie przydziela zadośćuczynienie ze skarbca zasług Chrytusa i świętych. odpust jest cząstkowy lub zupełny zaleznie od tego czy od kary doczesnej naleznej za grzechy uwalnia w części czy w całości. Odpusty mogą być udzielane żywym lub zmarłym" (Katechizm Pallotinum 1995 s.352) do uzyskania odpustu zupełnego wymagane jest wykonanie obdarzonych odpustem praktyk i wypełnienie trzech warunków: - spowiedzi sakramentalnej - przyjęcie Komunii - modlitwa w intencjach papieza - nie być przywiązanym do żadnego grzechu, nawet lekkiego modlitwa w intencjach papieża: każdy papież w danym dniu modli sie szczególnie w jakiejś intencji, nie kazdy może mieć możliwośc poznania jej więc wystarczy pomodlić się "w inetnecjach" czyli łącząc się duchowo z modlącym się papieżem odpsut zupełny mozna uzyskać wypełniając m.in. te praktyki: - adoracja Najśw. Sakramentu przynjamniej półgodzinna - lektura Pisma św przez pół godziny - odprawienie Drogi Krzyżowej odpust zupełny można otrzymać tylko 1 raz w ciągu dnia można także w specjalne dni np.: - w Wielki Piątek za uczestniczenie w adoracji i ucałowanie Krzyża - Każdy piatek wielkiego postu za odmówienie po Komunii przed obrazem Chrystusa Ukrzyżowanego modlitwy "Oto ja dobry i najsłodszy Jezu..." - w uroczystosc Najśw. Serca Jezusowego w odmówieniu publicznym aktu "O Jezu najsłodszy któremu miłość bez granic..." - w Wielki Czwartek i Boze Ciało w uroczystym odmówieniu/spiewaniu "Przed tak wielkim..." - Wigilia Paschalna lub rocznica chrztu podczas odnowienia przyrzeczeń chrzecielnych - Nowy rok i Zesłanie Ducha św. przez śpiew "O Stworzycielu Duchu przyjdź..." - w dniach od 1 do 8 listopada za odwiedzenie nabożne cmentarza lub koscioła i modlitwę za zmarłych Odpowiedz Link