Dodaj do ulubionych

mama pytanie

03.04.05, 19:39
dzis byłam u spowiedzi i ksiąz mi powiedział że jak odmówie 2 razy tajemnice
zmartwychstania pana Jezusa to dostanę odpust zupełny
na czym to polega bo dokładnie nie wiem
dziekuję Justyna
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: mama pytanie 03.04.05, 19:52
      Podejrzewam że coś niedokładnie zapamiętałas albo ksiądz założył z góry ze
      będziesz wiedziała na czym polega odpust.
      Odpust zupełny polega na darowaniu przez Boga nie tylko wszytskich win ale i kar
      jakie te winy zaciągają a które najczęsciej ludzie muszą odpokutowac w czyśccu.
      Odpust sięga do bezcennej ofiary Chrystusa za nas na krzyżu i stanowi jakby
      "dodatkowe" korzystanie z daru odkupienia nas przez Jezusa.

Odpust zupełny jest zwiazany z róznymi okolicznosciami, dzis jest świeto
      Miełosierdzia Bożego. Aby go uzyskać trzeba być wolitywnie wolnym od
      przywiązania do jakiekolwiek gzrechu choćby najlżeszego, odmówić modlitwe w
      intencjach Ojca Św (nie: w intencji ojca św. tylko w INTENCJACH czyli chociaż
      nie znasz jaką intencję miałby papież na dziś w swoich modlitwach to duchowo się
      łaczysz w modlitwie o to) - tyle ze papiez nie zyje a nastepnego jeszcze nie
      ma wiec nie wiem jak ten warunek spełnić teraz ..., trzeba też przyjąć Komunię
      sw. No i jesli ci ksiądz zadał "pokutę" to oczywiście szczerze ją odmówić.
      W arzoe czego niech mnie ktoś poprawi bo ja słaba jestem w tych odpustach...
      • neogobbo Re: mama pytanie 03.04.05, 22:07
        Może i jesteś słaba, ale ja specjalnie Twoją odpowiedż przeczytałem, żeby się
        dowiedzeć...)
        • jasmina251 Re: mama pytanie 04.04.05, 08:38
          dziekuję
      • jasmina251 Re: mama pytanie 04.04.05, 08:38
        napisz mi jeszcze ale prościej proszę Sion2
    • sion2 specjalnie dla jasmina :) 05.04.05, 17:59
      " Odpust jest to darowanie przed Bogiem kary doczesnej za grzechy, zgładzone już
      co do winy. Dostępuje go chrześcijanin odpowiednio usposobiony i pod pewnymi,
      określonymi warunkami za pośrednictwem Koscioła, który jako szafarz owoców
      odkupienia rozdaje i prawomocnie przydziela zadośćuczynienie ze skarbca zasług
      Chrytusa i świętych. odpust jest cząstkowy lub zupełny zaleznie od tego czy od
      kary doczesnej naleznej za grzechy uwalnia w części czy w całości. Odpusty mogą
      być udzielane żywym lub zmarłym" (Katechizm Pallotinum 1995 s.352)

do uzyskania odpustu zupełnego wymagane jest wykonanie obdarzonych odpustem
      praktyk i wypełnienie trzech warunków:
      - spowiedzi sakramentalnej
      - przyjęcie Komunii
      - modlitwa w intencjach papieza
      - nie być przywiązanym do żadnego grzechu, nawet lekkiego

modlitwa w intencjach papieża: każdy papież w danym dniu modli sie szczególnie w
      jakiejś intencji, nie kazdy może mieć możliwośc poznania jej więc wystarczy
      pomodlić się "w inetnecjach" czyli łącząc się duchowo z modlącym się papieżem

odpsut zupełny mozna uzyskać wypełniając m.in. te praktyki:
      - adoracja Najśw. Sakramentu przynjamniej półgodzinna
      - lektura Pisma św przez pół godziny
      - odprawienie Drogi Krzyżowej

odpust zupełny można otrzymać tylko 1 raz w ciągu dnia

można także w specjalne dni np.:
      - w Wielki Piątek za uczestniczenie w adoracji i ucałowanie Krzyża
      - Każdy piatek wielkiego postu za odmówienie po Komunii przed obrazem Chrystusa
      Ukrzyżowanego modlitwy "Oto ja dobry i najsłodszy Jezu..."
      - w uroczystosc Najśw. Serca Jezusowego w odmówieniu publicznym aktu "O Jezu
      najsłodszy któremu miłość bez granic..."
      - w Wielki Czwartek i Boze Ciało w uroczystym odmówieniu/spiewaniu "Przed tak
      wielkim..."
      - Wigilia Paschalna lub rocznica chrztu podczas odnowienia przyrzeczeń chrzecielnych
      - Nowy rok i Zesłanie Ducha św. przez śpiew "O Stworzycielu Duchu przyjdź..."
      - w dniach od 1 do 8 listopada za odwiedzenie nabożne cmentarza lub koscioła i
      modlitwę za zmarłych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka