paulina62 15.04.05, 13:30 Kupiłam chrześnikowi Pismo Święte z racji jego I Komunii Św. Pomóżcie mi napisać dedykację - może znacie jakieś odpowiednie cytaty? Dzięki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glupiakazia Re: dedykacja 15.04.05, 16:16 ja bym chyba siegnela do slow JPII. na przyklad ostatnio takie dwa cytaty czesto mi chodza po glowie: budujcie cywilizacje milosci (to z kazania do mlodziezy, bodjaze w Czestochowie, ale nie pamietam, w ktorym roku), albo, ze z kazdego zla wyrasta dobro (to z ostatniej ksiazki Pamiec i tozsamosc). Dla mlodego czlowieka, chyba bym optowala za pierwszym cytatem - trzeba by pewnie odnalezc caly tekst, zeby ten cytat byl pelniejszy. Zreszta JPII tak duzo mowil do mlodziezy, ze i w innych tekstach na pewno znajdziesz cos odpowiedniego. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: dedykacja 15.04.05, 16:50 Z ewangelii: "Potem poszedł z nimi i wrócił do Nazaretu; i był im poddany. A Matka Jego chowała wiernie wszystkie te wspomnienia w swym sercu. Jezus zaś czynił postępy w mądrości, w latach i w łasce u Boga i u ludzi." I tu można dodać, żeby młody człowiek tak jak Jezus czynił postępy w łasce u Boga i u ludzi, a to Pismo św. niech mu w tym pomaga. Odpowiedz Link
franula Re: dedykacja 15.04.05, 17:04 jesli ze słów Papieża to "wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali" - niestety może nie być dokładny cytat Franula Odpowiedz Link
minerwamcg Re: dedykacja 15.04.05, 17:28 A może coś mniej z wysoka, a bardziej do serca? To w końcu dziewięciolatek, który na studium Biblii jest za mały, więc trzeba dać mu coś, żeby zaczął tę Księgę obwąchiwać? Ja jestem za modlitwą franciszkańską: Dobry Panie, uczyń mnie narzędziem Twego pokoju Abym siał miłość, gdzie panuje nienawiść, Wybaczenie tam, gdzie panuje krzywda, Jedność tam, gdzie panuje zwątpienie, Nadzieję tam, gdzie panuje rozpacz, Światło tam, gdzie panuje mrok, Radość tam, gdzie panuje smutek, O, Mistrzu, spraw, bym nie pragnął zbyt wiele: Daj mi nie tyle szukać pociechy, co pocieszać, Nie tyle szukać zrozumienia, co rozumieć, Nie tyle szukać miłości, co kochać. Ablowiem dając - otrzymujemy, Wybaczając - zyskujemy przebaczenie, A umierając, rodzimy się do wiecznego życia. Amen Albo inną O Najwyższy Boże nasz, Przechwalebny Stwórco, racz rozjaśnić ciemność serca mojego, Panie. Daj prawdziwą wiarę, wytrwałą nadzieję, doskonałą miłość oraz zrozumienie, Abym mógł wypełnić, Panie, Twoją świętą i nieomylną wolę. Amen. Odpowiedz Link
pawlinka Re: dedykacja 15.04.05, 18:23 ja proponuję coś z "Kręgu biblijnego" R. Brandstaetter. Może coś wybierzesz? "Symeon ben Jochaj zwykł mawiać, że każde słowo Pisma kryje tajemnicę - mówił dziadek. - A ponieważ do tajemnicy wiedzie zazwyczaj wiele dróg, staraj się Biblię czytać na różne sposoby. Niekiedy czytaj z mędrca szkiełkiem i okiem, badaj uważnie każde słowo tekstu, innym zaś razem popuść wodze wyobraźni i rozważaj z bystrością nieco mniej badawczą i wyostrzoną, ale za to z sercem bardziej otwartym, wypadki dziejące się na kartach Księgi. Za każdym razem odnajdziesz w tych fragmentach inne wartości. Jeżeli przeczytasz ten i ów rozdział dwadzieścia razy, powinieneś przynajmniej dziesięć razy czytać go inaczej i za każdym razem odkrywać w nim inne obszary. Nigdy nie bądź jednak pewny, że dotarłeś do właściwego jego sensu, do sedna sprawy. Nie popadaj w popłoch, jeżeli za każdym czytaniem inne wartości wydobędziesz z tego samego tekstu, nawet takie, które sobie nawzajem przeczą. Biblia jest żywiołem bez granic. Nikt z badaczy, egzegetów, teologów, uczonych i pisarzy nie dotarł do jej najgłębszych źródeł. Dlatego nie zrażaj się, jeżeli w Biblii czegoś nie rozumiesz. Mądrzejsi od ciebie również nie rozumieli wszystkiego. [.] Biblia jest podobna do Boga. Nie pozwala, by ją poznawano i zgłębiano do samego dna" "Biblia leżała na biurku mojego dziadka. Biblia leżała na stołach moich praojców. Nigdy w bibliotece. Zawsze na podorędziu. W naszym domu nikt Biblii nigdy nie szukał, nigdy też nie słyszałem, aby ktokolwiek pytał, gdzie ona leży. Wiadomo było, że u dziadków na biurku, u nas na małym stoliku obok fotela, w którym wieczorami zwykł siadywać ojciec. Miejsce, na którym leżała Biblia, było dla mnie miejscem wyróżnionym. Gdyby mnie wówczas spytano, w czym upatruję owo wyróżnienie, na pewno nie umiałbym odpowiedzieć, mimo to odczuwałem niezwykle wyraźnie nadzwyczajność tego miejsca. Było ono dla mnie środkiem całego mieszkania, wyniesionym wysoko nad całe mieszkanie, punktem, dokoła którego wszystko się obracało. Gdy ojciec wieczorem czytał Biblię, chodziłem po pokoju na palcach. Dziadkowi nigdy bym się nie ośmielił przerwać jej lektury. [.] Ojciec opowiadał mi, że pradziadek, ilekroć sięgał po Biblię, mył uprzednio ręce i modlił się o łaskę mądrego czytania." A nawet jeśli nic się nie nada...pozdrawiam "Będziesz Biblię nieustannie czytał. Będziesz ją kochał więcej niż rodziców. Więcej niż mnie. Nigdy się z nią nie rozstaniesz. A gdy zestarzejesz się, dojdziesz do przekonania, że wszystkie książki, jakie przeczytałeś w życiu, są tylko nieudolnym komentarzem do tej jedynej Księgi." niezwykły testament, jaki pozostawił mu jego dziadek, na kilka dni przed swoją śmiercią Odpowiedz Link
minerwamcg Re: dedykacja 18.04.05, 15:23 A ksiądz Twardowski? Może coś o miłości za Bóg zapłać... Odpowiedz Link
paulina62 Re: dedykacja 25.04.05, 12:58 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jeszcze nie wiem, co wybiorę,ale myślę, że ten wątek przyda się jeszcze komuś, zbliża się wszak czas komunijny )) Odpowiedz Link