pawlinka 10.03.06, 19:22 Pamiętacie taką: liturgia.wiara.pl/index.php?grupa=6&cr=1&kolej=0&art=1141203212&dzi=1115658648&katg= Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_j_z Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 08:54 "pałąc" pamiętam bardzo dobrze. Zresztą do dziś go spiewamy na Pielgrzymce. zawsze będzie kojarzył mi sie z moim Tatą, który bardzo lubuił tę piosenkę i który mam nadzieję jest w tym pałacu i zkolegą - księdzem, który zginął w wypadku jadąc do chorego. A tej pierwszej nie znam,. Odpowiedz Link
mamalgosia Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 10:00 a, tak To są takie piosenki, które w moich zcasach licealnych były bardzo nowoczesne Odpowiedz Link
mama_kasia Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 10:50 A ja nie znam. Może dlatego, że jak one były popularne, to ja byłam nie w temacie Odpowiedz Link
isma Re: "stare" piosenki religijne 13.03.06, 16:44 Hehe. To ja chyba z tych samych przyczyn nie kojarze )). A te ponizej przytoczone przez Kulinke to faktycznie pamietam, pewnie sa starsze, bo z czasow okolokomunijnych. Ale chyba mi sie wtedy niezbyt podobaly )). Odpowiedz Link
kulinka3 Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 17:19 Ja bardzo rzadko teraz słyszę tę: KIEDYŚ, O JEZU, CHODZIŁ PO ŚWIECIE, 1. Kiedyś, o Jezu, chodził po świecie, Brałeś dziateczki w objęcia Swe, Patrz, tu przed Tobą stoi Twe dziecię; Do Serca Twego przytul i mnie. 2. Byłeś Dzieciątkiem, Ty, Wielki Boże! W żłóbku płakałeś nad światem złym, Nie płacz, Dzieciątko, ja Ci w pokorze. Serce me daję Ty mieszkaj w nim! oraz BYŁA CICHA I PIĘKNA JAK WIOSNA 1. Była cicha i piękna jak wiosna, żyła prosto, zwyczajnie, jak my. Ona Boga na świat nam przyniosła i na ziemi wśród łez nowe dni zajaśniały. Ref. Matka, która wszystko rozumie, sercem ogarnia każdego z nas. Matka zobaczyć dobro w nas umie, Ona jest z nami w każdy czas. 2. Dzisiaj światu potrzeba dobroci, by niepokój zwyciężyć i zło. Trzeba ciepła, co życie ozłoci, trzeba Boga, więc ludziom nieśmy Go, tak jak Ona. Odpowiedz Link
izzunia1 Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 22:10 Tak, ta piesn maryjna zawsze mi sie bardzo podobala... Odpowiedz Link
minerwamcg "stare" piosenki religijne - czy ktoś pamięta? 13.03.06, 20:06 "Kiedyś, o Jezu" rzeczywiście pamiętam z czasów komunijnych - już wtedy wydawało mi się za słodkie... "Matkę" śpiewaliśmy jeszcze w latach '80 na oazie - potem rzeczywiście nie słyszałam. Nie mogę natomiast nigdzie doszukać się piosenki, którą (tylko raz) śpiewała nam siostra na religii - w drugiej połowie lat '70. Zaczynała się od słów "Mały człowiek z małymi troskami" a refren był "To nic, to nic mój synku, nie trzeba się bać, to nic, to nic, to minie, przecież nie jesteś sam". Może to ktoś pamięta? Odpowiedz Link
pawlinka Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 22:32 Jest taki wirtualny śpiewnik: www.giszowiec.org/spiewnik.htm Niektóre można posłuchać. Na ten przykład: "Są chwile jak ta". www.giszowiec.org/s.htm Ech, te czasy... Dziołchy ( )) )ze Śląska, pamiętacie może jeszcze papierową wersję tego śpiewnika, tzw. giszowiec? Chyba było tam trochę piosenek ks. W. Wolnego i ks. J. Szymika...Łza się w oku kręci...idę pośpiewać...Pozdrawiam śpiewająco Odpowiedz Link
izzunia1 Re: "stare" piosenki religijne 11.03.06, 22:47 Wiesz co, wydaje mi sie, ze na Slasku ta muzyka w kosciolach zawsze byla bardziej uroczysta, ( nie, zebym uprawiala dyskryminacje, bron Boze)- ale zawsze bede z rozrzewnieniem wspominac orkiestry gornicze przygrywajace u nas na pasterce albo procesji Bozego Ciala. Zawsze kiedy odzywali sie na Alleluja w czasie rezurekcji, az ciarki mnie braly ( mimo, ze spowalniali niemilosiernie Odpowiedz Link
minerwamcg Re: "stare" piosenki religijne 12.03.06, 11:50 A pewnie! Śpiewałyśmy to z dziewczynami w Oazie, straszne wieki temu, gdzieś na początku lat 80. Zapytam na forum oazowym, czy ktoś to dzisiaj jeszcze śpiewa. Odpowiedz Link
rycerzowa Re: "stare" piosenki religijne 12.03.06, 17:34 Dalszy ciąg piosenki "Kiedyś, o Jezu, chodził po świecie" Kto by u Ciebie dziecię przyjmował Rzekłeś, że wtedy przyjmuje Cię Dzięki Ci Jezu, żeś nas miłował Za to Cię kochać na wieki chcę. Moje dzieci śpiewały to na Boże Narodzenie, obok kolęd. Pomogła mi ta pieśń wytłumaczyć dzieciom ludzki sens świąt Bożego Narodzenia: z każdym narodzonym dzieckiem rodzi się na świat Bóg. Gdy przyjmujemy dziecko z miłością, odpowiedzialnością, znaczy to że przyjmujemy Boga. Tak samo czynią rodzice adopcyjni, przyjmując dziecko. Wszyscy powinnismy przyjąć nowo narodzonego obywatela do wspólnoty, pospieszyć , jak pastuszkowie, z podarkami w odwiedziny. Przyjrzyjmy sie zachwytom rodziny i znajomych nad niemowlakiem - to przeciez jest Adoracja Dzieciątka. Moja córeczka kiedys zdziwiła się : Dzień Dziecka 1 Czerwca? Przeciez dzień dziecka był w Boże Narodzenie? Odpowiedz Link