Dodaj do ulubionych

na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pański?

15.04.06, 20:32
serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=5
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 14:36
      Mam bardzo mieszane odczucia...
    • mader1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 19:23
      na tym zdjęciu nie wygląda to dobrze... starałam się je powiększyć, bo w
      zasadzie komentarz, czy jakiś szczegół, którego nie widzę, może całkowicie
      zmienić wymowę tego grobu - widać dwa groby równolegle i... co dalej ? Czy ktoś
      widział ten Grób Pański w kościele?
      • mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 20:12
        Tu widać go z mniejszej odległości (a na sąsiednich zdjęciach z innej
        perspektywy, ale większej odległości):

serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=8
        • mader1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 00:16
          no to... nie widzę żadnego usprawiedliwienia, choć staram się dla różnych
          pomysłów być wyrozumiała... Poza tym... z osobistych względów ten grób by mną
          wstrząsnął... i to nie pozytywnie sad
    • luccio1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 21:44
      To już było lepiej, kiedy u OO. Pijarów w Krakowie były przy Grobie Bożym
      klatki ze śpiewającymi żywymi ptaszkami (a tak bywało w przeszłości).
      • isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:40
        Oni tak zawsze ;-(((. Moj slubny twierdzi, ze nasze wizyty tam to rodzaj
        estetycznego masochizmu, bo my w ogole pod wzgledem doznan artystycznych
        jestesmy protestanci (nawiasem mowiac, poniewaz nie udalo sie nam w tym roku
        byc w Tyncu przez caly tydzien, skorzystalismy z festiwalu Misteria Paschalia -
        mmmmmmmm, barokowa muzyka oratoryjna jest niebianska, a wloskie glosy - co
        najmniej nieziemskie. Jak sie ktos w przyszlym roku wybierze do Krakowa na
        Wielkanoc, to zapraszam na koncerty - do Pijarow nie pojdziemy wink)).

No wiec pijarska krypta to rzeczywiscie szczegolna poetyka: Groby Panskie z
        ofiarami zamachow terrorystycznych, te sprawy ;-(((.
    • pawlinka Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 22:05
      Musze powiedzieć, że przeżyłam pewien szok. Nie, nie podoba mi się. Zasmuci
      mnie. Oczywiście, widziałam tylko na zdjęciu.
      • franula Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 00:35
        ja to widziałam w Faktach czy Wiadomościach

nie, moim zdaniem przepraszam pomylenie pojęć- oddawanie czci należnej Bogu -
        człowiekowi- nawet jeśli świętemu
        • sion2 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 10:06
          Ja jestem zbulwersowana. Porówynywać, zestawiać oobok siebie śmierc Chrytusa ze
          śmiercią JP2 i ich groby jest delikatnie mówiąc WIELKIM nieporozumieniem.

W Wielką Sobotę czcicmy grób Chrystusa, wspominamy Jego śmierć, to On
          zmartwychwstaje... czy naprawdę ludzie potrzebują kogoś innego śmierć wspominać
          tego dnia...?

JP2 był najczęstszym motywnem tzw. "grobów Pańskich" tegorocznych. U mnie w
          kościele tez ale w sposób jako tło tzn. była zbudowana niby ławka w parku, na
          niej kukla przedstawiajaca młodego śpiacego człowieka-bezdomnego, lampa itd. na
          nimi wielki czrnobiłay plakat JP2 przyutulającego dziecko (tylko twarze) i
          wypisany fragm,ent z Ewangelii "bo byłem głodny a daliści Mi pić..." - cała
          perykopa. Obok krzyż a na nim na półeczce wystwaiony Najśw. Sakrament - On PONAD
          to wszytsko, On działający i zmartwychwstały..
    • kmkasia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 12:50
      Chyba rzeczywiście ich coś przyćmiło , żeby tak to przedstawić.
    • marzek2 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 19:34
      Ja też przeżyłam szok. I muszę przyznać, że zobaczywszy to zdjęcie z całą
      pewnością mogłabym się zgodzić z twierdzeniem że NIEKTÓRZY katolicy (tak wiem
      wiem, niektórzy, nie wszyscy smile "nieco" przesadzają z szacunkiem dla JP II. Na
      przykład krakowscy ojcowie Pijarzy. Jestem zbulwersowana.
    • mama_kasia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 20:22
      Ech, szkoda słów sad
      Nie pamiętam, gdzie to czytałam, ale tzw. grób Pański to
      powinna być przede wszystkim kaplica adoracji Najświętszego Sakramentu.
      Poszukam jeszcze, to były jakieś dokumenty, chyba...

U nas od lat jest to ustrojone kwiatami miejsce przy tabernakulum, które
      jest z boku przed prezbiterium. I gdzieś tam na dole jest figura Jezusa,
      taka leżąca. Jest, głównie dla osób starszych, które się do niej
      przyzwyczaiły.
      • kulinka3 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 20:25
        Zaczynam doceniać tradycyjne groby, bez żadnych drugich den, komentarzy do
        bieżących wydarzeń.Sam Chrystus. On sam wystarczy!
    • mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 21:43
      No, więc ja sobie pomyślałam tak, jak Sion.
      Toleruję różne dodatki, "uaktualnienia" grobu, bo mają w Polsce długa tradycję.
      Ale dla mnie wszystko jest w porządku tak długo, jak długo Chrystus jest
      wyraźnie PONAD i PRZEDE WSZYSTKIM.
    • fiamma75 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 22:56
      Przeżyłam szok sad
      To przesada (łagodnie mówiąc).
    • mmk9 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 08:39
      Powiedziałabym ,bardzo duży błąd. Najgorsze, ze to nie taka sobie wizja
      artysty, ale dekoracja wielkosobotnia w kosciele, gdzie jest
      proboszcz/superior/, gdzie są duchowni, specjaliści w końcu w sprawach wiary.
      To oni maja nam prostaczkom wskazywać drogę, korygować błędy, przypominać CZYJ
      kult sprawujemy. Dlaczego więc ? Poczułam się jakoś bez oparcia,troche podobnie
      jak kiedy slyszę od księdza w kościele ;"dzieci, to jakie są warunki sakramentu
      SPOWIEDZI "?
    • isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 08:50
      No widzielismy. Jak by Wam to powiedziec... Na fotografii to on jeszcze wyglada
      calkiem, calkiem...
      Naturalizm tej szopy jest tak konsekwentny, ze az boli ;-(((.
      • gosza26 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 09:50
        Obejrzałam wszystkie zdjęcia(niekóte groby sa naprawde wyjątkowe, tak jak ten w kościele środowisk twórczych).
        Wracając do omawianego grobu, na jednym z kolejnych zdjęć tegoż grobu wyraźnie widać,że na pierwszym planie jest grób Jezusa, a tle jest zdjęcie katafalku z Ojcem Świętym.
        serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=8
        • mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 11:32
          Dla mnie to nie wyglądało na zdjęcie, ale się nie upieram. Tak czy inaczej, na
          każdym z dostępnych na "Gazecie" zdjęć katafalk wyraźnie dominował nad
          postacią Jezusa. Najważniejsze jest jednak zdanie tych, którzy widzieli
          tę "instalację" w naturze. Isma widziała...
          • gosza26 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:02
            mary_ann napisała:

> Dla mnie to nie wyglądało na zdjęcie, ale się nie upieram. Tak czy inaczej, na
            > każdym z dostępnych na "Gazecie" zdjęć katafalk wyraźnie dominował nad
            > postacią Jezusa. Najważniejsze jest jednak zdanie tych, którzy widzieli
            > tę "instalację" w naturze. Isma widziała...
            -----------------------------------
            Masz rację,że to wrażenia ,,na żywo" mają znaczenie. z tym, że infromacja, że jest to zjęcie Ojca św. zawarta jest w opisie obok.
            Nie lubię wybiórczości.
            • isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:17
              Alez jak najbardziej potwierdzam, ze zdjecie. I to niejedno ;-(((, tzn. to z
              Janem Pawlem II na katafalku wystapilo w towarzystwie innych zdjec,
              dokumentujacych pontyfikat i zalobe, w duzych powiekszeniach,
              hiperrealistycznych. Czesc zdjec prasowych dokumentuje pusty grob, bez figury
              Jezusa, stad pewnie wrazenie, ze "instalacja" pokazywala tylko cialo papieza.

Szczerze mowiac, dla mnie wrazenie bylo antyewangeliczne - przytlaczajace
              formaty, barwy, bogactwo form, twarzy, perspektyw "scenografii papieskiej" - i
              skromny, "odfajkowany" Grob Pana...
            • mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 15:44
              Masz rację,że to wrażenia ,,na żywo" mają znaczenie. z tym, że infromacja, że j
              > est to zjęcie Ojca św. zawarta jest w opisie obok.
              > Nie lubię wybiórczości.

Ale w jakim opisie?? Ja to zdjęcie zobaczyłam w dziale foto "Gazety" (to oraz
              inne zdjęcia grobów z całej Polski) i żadnego opisu tam nie dostrzegłam...
              • mary_ann Re: opis 18.04.06, 21:48
                Już wiem, o co Ci chodzi. Teraz faktycznie przeczytałam przy jednym ze zdjęć
                opis, w którym widnieje informacja, że katafalk to zdjęcie. Kiedy oglądałam
                zdjęcie grobu i wklejałam link, tego opisu nie było - przynajmniej tak mi się
                zdaje, bo pewności już mieć nie mogę. W kazdym razie ja go nie widziałam i
                zakładając wątek sądziłam, że ten katafalk jest, że się tak wyrażę, realny i
                3Dsmile
                • pawlinka Re: opis 18.04.06, 22:03
                  szczerze mówiąc, ja figury Chrystusa doszukałam się dopiero przy kolejnym
                  zdjęciu. A wrażenie trójwymiarowości też miałam. Czuję stale niesmak, jeśli tak
                  można powiedzieć.
                  • mary_ann Re: opis 18.04.06, 22:09
                    pawlinka napisała:

> szczerze mówiąc, ja figury Chrystusa doszukałam się dopiero przy kolejnym
                    > zdjęciu. A wrażenie trójwymiarowości też miałam. Czuję stale niesmak, jeśli
                    tak
                    >
                    > można powiedzieć.

No, ja też, Pawlinko - nawet jeśli to tylko zdjęcie.
                    • pawlinka Re: opis 18.04.06, 22:16
                      Znalazłam figurę Jezusa dopiero na czwartym zdjęciu!
                      Moje pierwsze wrażenie - wystraszyłam sięsad(( nie rozumiałam, co to jestsad(((
    • sion2 mam pomysł 19.04.06, 11:00
      a jakby napisać jakiś zbiorowy list do tych co ten grób zrobili? taki mały
      głosik protestu przeciwko bałwochwalstwu? i wysłać meilem?

nie chodzi o to zeby coś pomogło ale po prostu żeby ktoś wreszcie powiedział
      (ba! choć pisnął!) słowo "nie" wobec pewnych form kultu JP2
      • mary_ann Re: mam pomysł 19.04.06, 11:11
        Jestem za. Z tym, że dziś raczej nie zdażyłabym go porządnie zredagować - a
        myślę, że dobór słów jest tu bardzo ważny,wszak chodzi o to, żeby przekonać,
        skłonić do refleksji, a nie wzbudzić wrogość.
        • sion2 Re: mam pomysł 19.04.06, 11:26
          no pewnie że chodzi o nakłonienie do refleksji, ja się redagowania nie podejmę
          bo jestem krzykacz i w ogóle kawa na ławę bez względu an skutki sad

ale moze w najbliższych dniach... jeśli dziewczyny zechcą się dołączyć, ja mogę
          podstawy dać z nauczania kościoła jakby co
        • isma Re: mam pomysł 19.04.06, 11:31
          MA, mozemy sie umowic na jakas burze mozgow - ja tez moze co po poludniu
          skrobne i rozesle do Ciebie, Sionki i kto tam jeszcze chetny, zeby redagowac i
          podpisywac.
          Trzeba by sie zastanowic nad forma podpisow - niewatpliwie lepiej wyglada tekst
          podpisany imionami i nazwiskami plus jakims niewirtualnym kontaktem wink)).
      • fiamma75 Re: mam pomysł 19.04.06, 12:12
        Jestem za!
        • franula Re: mam pomysł 19.04.06, 13:04
          jestem za, nawet bardzo
          troszeczkę po prostu mam dość.
          • mary_ann no, to jak? 22.04.06, 17:27
            Robimy coś, dziewczyny?
            • sion2 Re: no, to jak? 22.04.06, 19:25
              ja jestem za!

a tak dodam że z kolei w kościele w Warszawie, środowisk tówrczych zrobiono grób
              Pański na wzór tego w Jerozolimie - niby w skale kamienna grota, do której
              wchodzi się przez wejście 1, 33 cm, w środku płyta na której lezy figura spowita
              w bandaże takie jak byłow zwyczaju owijac zmarłych za czasów Jezusa, fajne nie?
              • mary_ann Re: no, to jak? 22.04.06, 22:17
                Ten?smile)

serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=23
                Rzeczywiście przepiękny...

A mnie się jeszcze bardzo podobał ten:

serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20

Co do listu - myslisz, że isma zgodzi się zredagować? Po Jej "rozważaniach" nie
                śmiałabym z NIą konkurować, a i czasu mam ostatnio mało... Ale jeśli bedzie
                absolutna konieczność, to się nie uchylęsmile

Dobranoc już mówię, bo głowa mi pękasad
                mary_ann
                • kamilla14 Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 02:58
                  mary_ann napisała:

>
                  > A mnie się jeszcze bardzo podobał ten:
                  >
                  > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20
                  >

A widzialas go na zywo? Bo na zdjeciu malo widac, a to, co widac jakies zbyt
                  wydumane...
                  Bardziej podobal mi sie ten u Dominikanow w Krakowie lub na Sluzewie.

W mojej "rodzonej" parafii w srednim miescie grob stanowil krzyz i papiery na
                  suficie pogniecione w ksztalcie kamieni, troche hortensji. Jednak nie gorszy
                  mnie ta nieorginalnosc, ale przedziwna tradycja, jak tam sie odbywa - ludzie po
                  mszy (to byl pn wielkanocny) chodza sie tam modlic, caluja krzyz i wrzucaja
                  monety do wystawionego koszyczka. Spotkalyscie sie z czyms takim????
                  k
                  • agrescik75 Re: Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 18:40
                    Jednak nie gorszy
                    > mnie ta nieorginalnosc, ale przedziwna tradycja, jak tam sie odbywa - ludzie po
                    > mszy (to byl pn wielkanocny) chodza sie tam modlic, caluja krzyz i wrzucaja
                    > monety do wystawionego koszyczka. Spotkalyscie sie z czyms takim????
                    > k

Spotkałam się z czymś takim w kościele parafialnym mojej Babci w diecezji
                    katowickiej.
                  • mary_ann Re: Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 18:44
                    kamilla14 napisała:

> mary_ann napisała:
                    >
                    >
                    > >
                    > > A mnie się jeszcze bardzo podobał ten:
                    > >
                    > > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20
                    > >
                    >
                    > A widzialas go na zywo? Bo na zdjeciu malo widac, a to, co widac jakies zbyt
                    > wydumane...
                    > Bardziej podobal mi sie ten u Dominikanow w Krakowie lub na Sluzewie.

Mnie ten na Służewie podobałby się zdecydowanie Bardziej bez tego obrazu w
                    górze (tj. sam zielony krzyż z roślinek na jasnych kamieniach). Obraz z
                    zupełnie innej (estetycznej) bajki wszystko popsuł. Oczywiście w kategoriach li
                    tylko artystycznych w tej chwili rzecz rozpatrujęsmile))
    • a_weasley Temu też nic nie brakuje :-( 24.04.06, 18:23
      Św. Anna, Warszawa:
      serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=16
      • mary_ann Re: Temu też nic nie brakuje :-( 24.04.06, 18:26
        a_weasley napisał:

> Św. Anna, Warszawa:
        > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=16

Co racja, co racja. Może tylko zdjęcie jest wyraźniej "zdjęciowe", a Chrystus
        na pierwszym planie. Ale dziełko z tej samej półki, zgadzam sięsmile)
    • izzunia1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 24.04.06, 19:22
      Ale dziwne... Chrystus niedawno zmartwychwstal a Wy ciagle o jego
      grobie...Przeciez to bylo Jego miejsce na zaledwie trzy dni.
      • pawlinka Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 24.04.06, 19:25
        bo one na "zaś" działająsmile To się nazywa dalsze przygotowanie do następnych
        Świąt Wielkiej Nocy
    • mama_kasia całkiem inny :-) 24.04.06, 19:33
      To tylko Wam pokażę nasz parafialny "grób".
      Zdjęcie słabe, ale nie chciałam używać lampy, aby
      nie zakłócać adoracji.
      gory.250free.com/pictures.htm
      Kwiaty były od Wielkiego Piątku do Soboty czerowne, ale w Wielki Czwartek
      i w Wielką Noc były białe smile
      • franula Re: całkiem inny :-) 27.04.06, 19:02
        Ismo wysłałam ci maila , ale nic nie dostałam do podpisuwink
        • isma W sprawie podpisow 27.04.06, 19:19
          Franulko kochana, i wszyscy chetni do podpisywania!

Wszystko w porzadku, poza najslabszym ogniwem, czyli mna.
          No, ale dzisiejszy dzien spedzony w urzedzie skarbowym (nie warto wychodzic za
          cudzoziemca!!!!!) sie ma ku koncowi, a poza tym wlasnie dostalismy jako zarzad
          dzielnicy absolutorium (17 za, dwa wstrzymujace wink)) - zbieram sie wiec do
          ukonczenia meczonego od kilku dni tekstu, i mam nadzieje, ze 3 maja albo w
          jakas pobliska ladna date wink)) bedzie mozna rzecz w kurii krakowskiej zlozyc.

Aha - jedno wyjasnienie. Tekst bedzie dostepny dla zainteresowanych na priv,
          natomiast na forum - jesli w ogole - znajdzie sie po dostarczeniu adresatowi
          (adresatom). Poza tym, ze zwykla grzecznosc wymaga, zeby najpierw o tresci
          dowiedzial sie adresat, a dopiero potem tzw. szersza publicznosc wink)), to
          mysle, ze zasadnicza nasza intencja jest troska o Kosciol, a nie rozglos.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka