mary_ann 15.04.06, 20:32 serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=5 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 14:36 Mam bardzo mieszane odczucia... Odpowiedz Link
mader1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 19:23 na tym zdjęciu nie wygląda to dobrze... starałam się je powiększyć, bo w zasadzie komentarz, czy jakiś szczegół, którego nie widzę, może całkowicie zmienić wymowę tego grobu - widać dwa groby równolegle i... co dalej ? Czy ktoś widział ten Grób Pański w kościele? Odpowiedz Link
mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 20:12 Tu widać go z mniejszej odległości (a na sąsiednich zdjęciach z innej perspektywy, ale większej odległości): serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=8 Odpowiedz Link
mader1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 00:16 no to... nie widzę żadnego usprawiedliwienia, choć staram się dla różnych pomysłów być wyrozumiała... Poza tym... z osobistych względów ten grób by mną wstrząsnął... i to nie pozytywnie Odpowiedz Link
luccio1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 21:44 To już było lepiej, kiedy u OO. Pijarów w Krakowie były przy Grobie Bożym klatki ze śpiewającymi żywymi ptaszkami (a tak bywało w przeszłości). Odpowiedz Link
isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:40 Oni tak zawsze ;-(((. Moj slubny twierdzi, ze nasze wizyty tam to rodzaj estetycznego masochizmu, bo my w ogole pod wzgledem doznan artystycznych jestesmy protestanci (nawiasem mowiac, poniewaz nie udalo sie nam w tym roku byc w Tyncu przez caly tydzien, skorzystalismy z festiwalu Misteria Paschalia - mmmmmmmm, barokowa muzyka oratoryjna jest niebianska, a wloskie glosy - co najmniej nieziemskie. Jak sie ktos w przyszlym roku wybierze do Krakowa na Wielkanoc, to zapraszam na koncerty - do Pijarow nie pojdziemy )). No wiec pijarska krypta to rzeczywiscie szczegolna poetyka: Groby Panskie z ofiarami zamachow terrorystycznych, te sprawy ;-(((. Odpowiedz Link
pawlinka Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 16.04.06, 22:05 Musze powiedzieć, że przeżyłam pewien szok. Nie, nie podoba mi się. Zasmuci mnie. Oczywiście, widziałam tylko na zdjęciu. Odpowiedz Link
franula Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 00:35 ja to widziałam w Faktach czy Wiadomościach nie, moim zdaniem przepraszam pomylenie pojęć- oddawanie czci należnej Bogu - człowiekowi- nawet jeśli świętemu Odpowiedz Link
sion2 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 10:06 Ja jestem zbulwersowana. Porówynywać, zestawiać oobok siebie śmierc Chrytusa ze śmiercią JP2 i ich groby jest delikatnie mówiąc WIELKIM nieporozumieniem. W Wielką Sobotę czcicmy grób Chrystusa, wspominamy Jego śmierć, to On zmartwychwstaje... czy naprawdę ludzie potrzebują kogoś innego śmierć wspominać tego dnia...? JP2 był najczęstszym motywnem tzw. "grobów Pańskich" tegorocznych. U mnie w kościele tez ale w sposób jako tło tzn. była zbudowana niby ławka w parku, na niej kukla przedstawiajaca młodego śpiacego człowieka-bezdomnego, lampa itd. na nimi wielki czrnobiłay plakat JP2 przyutulającego dziecko (tylko twarze) i wypisany fragm,ent z Ewangelii "bo byłem głodny a daliści Mi pić..." - cała perykopa. Obok krzyż a na nim na półeczce wystwaiony Najśw. Sakrament - On PONAD to wszytsko, On działający i zmartwychwstały.. Odpowiedz Link
kmkasia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 12:50 Chyba rzeczywiście ich coś przyćmiło , żeby tak to przedstawić. Odpowiedz Link
marzek2 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 19:34 Ja też przeżyłam szok. I muszę przyznać, że zobaczywszy to zdjęcie z całą pewnością mogłabym się zgodzić z twierdzeniem że NIEKTÓRZY katolicy (tak wiem wiem, niektórzy, nie wszyscy "nieco" przesadzają z szacunkiem dla JP II. Na przykład krakowscy ojcowie Pijarzy. Jestem zbulwersowana. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 20:22 Ech, szkoda słów Nie pamiętam, gdzie to czytałam, ale tzw. grób Pański to powinna być przede wszystkim kaplica adoracji Najświętszego Sakramentu. Poszukam jeszcze, to były jakieś dokumenty, chyba... U nas od lat jest to ustrojone kwiatami miejsce przy tabernakulum, które jest z boku przed prezbiterium. I gdzieś tam na dole jest figura Jezusa, taka leżąca. Jest, głównie dla osób starszych, które się do niej przyzwyczaiły. Odpowiedz Link
kulinka3 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 20:25 Zaczynam doceniać tradycyjne groby, bez żadnych drugich den, komentarzy do bieżących wydarzeń.Sam Chrystus. On sam wystarczy! Odpowiedz Link
mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 21:43 No, więc ja sobie pomyślałam tak, jak Sion. Toleruję różne dodatki, "uaktualnienia" grobu, bo mają w Polsce długa tradycję. Ale dla mnie wszystko jest w porządku tak długo, jak długo Chrystus jest wyraźnie PONAD i PRZEDE WSZYSTKIM. Odpowiedz Link
fiamma75 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 17.04.06, 22:56 Przeżyłam szok To przesada (łagodnie mówiąc). Odpowiedz Link
mmk9 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 08:39 Powiedziałabym ,bardzo duży błąd. Najgorsze, ze to nie taka sobie wizja artysty, ale dekoracja wielkosobotnia w kosciele, gdzie jest proboszcz/superior/, gdzie są duchowni, specjaliści w końcu w sprawach wiary. To oni maja nam prostaczkom wskazywać drogę, korygować błędy, przypominać CZYJ kult sprawujemy. Dlaczego więc ? Poczułam się jakoś bez oparcia,troche podobnie jak kiedy slyszę od księdza w kościele ;"dzieci, to jakie są warunki sakramentu SPOWIEDZI "? Odpowiedz Link
isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 08:50 No widzielismy. Jak by Wam to powiedziec... Na fotografii to on jeszcze wyglada calkiem, calkiem... Naturalizm tej szopy jest tak konsekwentny, ze az boli ;-(((. Odpowiedz Link
gosza26 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 09:50 Obejrzałam wszystkie zdjęcia(niekóte groby sa naprawde wyjątkowe, tak jak ten w kościele środowisk twórczych). Wracając do omawianego grobu, na jednym z kolejnych zdjęć tegoż grobu wyraźnie widać,że na pierwszym planie jest grób Jezusa, a tle jest zdjęcie katafalku z Ojcem Świętym. serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=8 Odpowiedz Link
mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 11:32 Dla mnie to nie wyglądało na zdjęcie, ale się nie upieram. Tak czy inaczej, na każdym z dostępnych na "Gazecie" zdjęć katafalk wyraźnie dominował nad postacią Jezusa. Najważniejsze jest jednak zdanie tych, którzy widzieli tę "instalację" w naturze. Isma widziała... Odpowiedz Link
gosza26 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:02 mary_ann napisała: > Dla mnie to nie wyglądało na zdjęcie, ale się nie upieram. Tak czy inaczej, na > każdym z dostępnych na "Gazecie" zdjęć katafalk wyraźnie dominował nad > postacią Jezusa. Najważniejsze jest jednak zdanie tych, którzy widzieli > tę "instalację" w naturze. Isma widziała... ----------------------------------- Masz rację,że to wrażenia ,,na żywo" mają znaczenie. z tym, że infromacja, że jest to zjęcie Ojca św. zawarta jest w opisie obok. Nie lubię wybiórczości. Odpowiedz Link
isma Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 13:17 Alez jak najbardziej potwierdzam, ze zdjecie. I to niejedno ;-(((, tzn. to z Janem Pawlem II na katafalku wystapilo w towarzystwie innych zdjec, dokumentujacych pontyfikat i zalobe, w duzych powiekszeniach, hiperrealistycznych. Czesc zdjec prasowych dokumentuje pusty grob, bez figury Jezusa, stad pewnie wrazenie, ze "instalacja" pokazywala tylko cialo papieza. Szczerze mowiac, dla mnie wrazenie bylo antyewangeliczne - przytlaczajace formaty, barwy, bogactwo form, twarzy, perspektyw "scenografii papieskiej" - i skromny, "odfajkowany" Grob Pana... Odpowiedz Link
mary_ann Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 18.04.06, 15:44 Masz rację,że to wrażenia ,,na żywo" mają znaczenie. z tym, że infromacja, że j > est to zjęcie Ojca św. zawarta jest w opisie obok. > Nie lubię wybiórczości. Ale w jakim opisie?? Ja to zdjęcie zobaczyłam w dziale foto "Gazety" (to oraz inne zdjęcia grobów z całej Polski) i żadnego opisu tam nie dostrzegłam... Odpowiedz Link
mary_ann Re: opis 18.04.06, 21:48 Już wiem, o co Ci chodzi. Teraz faktycznie przeczytałam przy jednym ze zdjęć opis, w którym widnieje informacja, że katafalk to zdjęcie. Kiedy oglądałam zdjęcie grobu i wklejałam link, tego opisu nie było - przynajmniej tak mi się zdaje, bo pewności już mieć nie mogę. W kazdym razie ja go nie widziałam i zakładając wątek sądziłam, że ten katafalk jest, że się tak wyrażę, realny i 3D Odpowiedz Link
pawlinka Re: opis 18.04.06, 22:03 szczerze mówiąc, ja figury Chrystusa doszukałam się dopiero przy kolejnym zdjęciu. A wrażenie trójwymiarowości też miałam. Czuję stale niesmak, jeśli tak można powiedzieć. Odpowiedz Link
mary_ann Re: opis 18.04.06, 22:09 pawlinka napisała: > szczerze mówiąc, ja figury Chrystusa doszukałam się dopiero przy kolejnym > zdjęciu. A wrażenie trójwymiarowości też miałam. Czuję stale niesmak, jeśli tak > > można powiedzieć. No, ja też, Pawlinko - nawet jeśli to tylko zdjęcie. Odpowiedz Link
pawlinka Re: opis 18.04.06, 22:16 Znalazłam figurę Jezusa dopiero na czwartym zdjęciu! Moje pierwsze wrażenie - wystraszyłam się(( nie rozumiałam, co to jest((( Odpowiedz Link
sion2 mam pomysł 19.04.06, 11:00 a jakby napisać jakiś zbiorowy list do tych co ten grób zrobili? taki mały głosik protestu przeciwko bałwochwalstwu? i wysłać meilem? nie chodzi o to zeby coś pomogło ale po prostu żeby ktoś wreszcie powiedział (ba! choć pisnął!) słowo "nie" wobec pewnych form kultu JP2 Odpowiedz Link
mary_ann Re: mam pomysł 19.04.06, 11:11 Jestem za. Z tym, że dziś raczej nie zdażyłabym go porządnie zredagować - a myślę, że dobór słów jest tu bardzo ważny,wszak chodzi o to, żeby przekonać, skłonić do refleksji, a nie wzbudzić wrogość. Odpowiedz Link
sion2 Re: mam pomysł 19.04.06, 11:26 no pewnie że chodzi o nakłonienie do refleksji, ja się redagowania nie podejmę bo jestem krzykacz i w ogóle kawa na ławę bez względu an skutki ale moze w najbliższych dniach... jeśli dziewczyny zechcą się dołączyć, ja mogę podstawy dać z nauczania kościoła jakby co Odpowiedz Link
isma Re: mam pomysł 19.04.06, 11:31 MA, mozemy sie umowic na jakas burze mozgow - ja tez moze co po poludniu skrobne i rozesle do Ciebie, Sionki i kto tam jeszcze chetny, zeby redagowac i podpisywac. Trzeba by sie zastanowic nad forma podpisow - niewatpliwie lepiej wyglada tekst podpisany imionami i nazwiskami plus jakims niewirtualnym kontaktem )). Odpowiedz Link
franula Re: mam pomysł 19.04.06, 13:04 jestem za, nawet bardzo troszeczkę po prostu mam dość. Odpowiedz Link
sion2 Re: no, to jak? 22.04.06, 19:25 ja jestem za! a tak dodam że z kolei w kościele w Warszawie, środowisk tówrczych zrobiono grób Pański na wzór tego w Jerozolimie - niby w skale kamienna grota, do której wchodzi się przez wejście 1, 33 cm, w środku płyta na której lezy figura spowita w bandaże takie jak byłow zwyczaju owijac zmarłych za czasów Jezusa, fajne nie? Odpowiedz Link
mary_ann Re: no, to jak? 22.04.06, 22:17 Ten?) serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=23 Rzeczywiście przepiękny... A mnie się jeszcze bardzo podobał ten: serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20 Co do listu - myslisz, że isma zgodzi się zredagować? Po Jej "rozważaniach" nie śmiałabym z NIą konkurować, a i czasu mam ostatnio mało... Ale jeśli bedzie absolutna konieczność, to się nie uchylę Dobranoc już mówię, bo głowa mi pęka mary_ann Odpowiedz Link
kamilla14 Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 02:58 mary_ann napisała: > > A mnie się jeszcze bardzo podobał ten: > > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20 > A widzialas go na zywo? Bo na zdjeciu malo widac, a to, co widac jakies zbyt wydumane... Bardziej podobal mi sie ten u Dominikanow w Krakowie lub na Sluzewie. W mojej "rodzonej" parafii w srednim miescie grob stanowil krzyz i papiery na suficie pogniecione w ksztalcie kamieni, troche hortensji. Jednak nie gorszy mnie ta nieorginalnosc, ale przedziwna tradycja, jak tam sie odbywa - ludzie po mszy (to byl pn wielkanocny) chodza sie tam modlic, caluja krzyz i wrzucaja monety do wystawionego koszyczka. Spotkalyscie sie z czyms takim???? k Odpowiedz Link
agrescik75 Re: Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 18:40 Jednak nie gorszy > mnie ta nieorginalnosc, ale przedziwna tradycja, jak tam sie odbywa - ludzie po > mszy (to byl pn wielkanocny) chodza sie tam modlic, caluja krzyz i wrzucaja > monety do wystawionego koszyczka. Spotkalyscie sie z czyms takim???? > k Spotkałam się z czymś takim w kościele parafialnym mojej Babci w diecezji katowickiej. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Nowa swiecka tradycja? 24.04.06, 18:44 kamilla14 napisała: > mary_ann napisała: > > > > > > A mnie się jeszcze bardzo podobał ten: > > > > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=20 > > > > A widzialas go na zywo? Bo na zdjeciu malo widac, a to, co widac jakies zbyt > wydumane... > Bardziej podobal mi sie ten u Dominikanow w Krakowie lub na Sluzewie. Mnie ten na Służewie podobałby się zdecydowanie Bardziej bez tego obrazu w górze (tj. sam zielony krzyż z roślinek na jasnych kamieniach). Obraz z zupełnie innej (estetycznej) bajki wszystko popsuł. Oczywiście w kategoriach li tylko artystycznych w tej chwili rzecz rozpatruję)) Odpowiedz Link
a_weasley Temu też nic nie brakuje :-( 24.04.06, 18:23 Św. Anna, Warszawa: serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=16 Odpowiedz Link
mary_ann Re: Temu też nic nie brakuje :-( 24.04.06, 18:26 a_weasley napisał: > Św. Anna, Warszawa: > serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3284004.html?i=16 Co racja, co racja. Może tylko zdjęcie jest wyraźniej "zdjęciowe", a Chrystus na pierwszym planie. Ale dziełko z tej samej półki, zgadzam się) Odpowiedz Link
izzunia1 Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 24.04.06, 19:22 Ale dziwne... Chrystus niedawno zmartwychwstal a Wy ciagle o jego grobie...Przeciez to bylo Jego miejsce na zaledwie trzy dni. Odpowiedz Link
pawlinka Re: na PO Świętach - jak odbieracie taki Grób Pań 24.04.06, 19:25 bo one na "zaś" działają To się nazywa dalsze przygotowanie do następnych Świąt Wielkiej Nocy Odpowiedz Link
mama_kasia całkiem inny :-) 24.04.06, 19:33 To tylko Wam pokażę nasz parafialny "grób". Zdjęcie słabe, ale nie chciałam używać lampy, aby nie zakłócać adoracji. gory.250free.com/pictures.htm Kwiaty były od Wielkiego Piątku do Soboty czerowne, ale w Wielki Czwartek i w Wielką Noc były białe Odpowiedz Link
franula Re: całkiem inny :-) 27.04.06, 19:02 Ismo wysłałam ci maila , ale nic nie dostałam do podpisu Odpowiedz Link
isma W sprawie podpisow 27.04.06, 19:19 Franulko kochana, i wszyscy chetni do podpisywania! Wszystko w porzadku, poza najslabszym ogniwem, czyli mna. No, ale dzisiejszy dzien spedzony w urzedzie skarbowym (nie warto wychodzic za cudzoziemca!!!!!) sie ma ku koncowi, a poza tym wlasnie dostalismy jako zarzad dzielnicy absolutorium (17 za, dwa wstrzymujace )) - zbieram sie wiec do ukonczenia meczonego od kilku dni tekstu, i mam nadzieje, ze 3 maja albo w jakas pobliska ladna date )) bedzie mozna rzecz w kurii krakowskiej zlozyc. Aha - jedno wyjasnienie. Tekst bedzie dostepny dla zainteresowanych na priv, natomiast na forum - jesli w ogole - znajdzie sie po dostarczeniu adresatowi (adresatom). Poza tym, ze zwykla grzecznosc wymaga, zeby najpierw o tresci dowiedzial sie adresat, a dopiero potem tzw. szersza publicznosc )), to mysle, ze zasadnicza nasza intencja jest troska o Kosciol, a nie rozglos. Odpowiedz Link