funkenschlag Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 29.10.09, 14:58 Aparat fotograficzny ЛОМО. Niestety co drugi film się w nim zacina i trzeba wchodzić do szafy, żeby go poprawić na szpulce. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 16.02.10, 01:17 Mam "Smienę", wyprodukowaną w Leningradzie - kupił jeszcze Tato w r. 1970... Służyła następne 10 lat. Niestety, teraz jest to już tylko jeden z przedmiotów w podręcznym domowym muzeum historii fotografii - przy dłuższych czasach migawka się zacina po zwolnieniu... Odpowiedz Link
poplar31 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 05.11.09, 14:41 U mnie wciąż jest hydrofor radzieckiej produkcji - ma już jakieś 26 lat, bo ledwo pamiętam, kiedy go instalowano... a wciąż działa jak należy! Odpowiedz Link
poplar31 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 05.11.09, 14:45 Ach. Właśnie - jest i pralka Frania, choć już się jej nie używa - stoi sobie w garażu, ale jest w pełni sprawna. Do niedawna była jeszcze sokowirówka (to był prezent na moje chrzciny), ale pozbyłam się jej - oddałam komuś, bo ona nadal działa!(choć pracuje głośno). No i jest w pełni sprawny adapter z całą dużą kolekcją płyt. Odpowiedz Link
zona_jarka Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 10.11.09, 08:58 Moja kochana żona! Nadal jest super! Odpowiedz Link
lollyjolly Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 11.11.09, 17:15 Ja wynajmuję miszkanko i w dużym pokoju mam piękny zestaw wypoczynkowy kanapa + 2 fotele,które nie wiem czym są obite ale nie widać na nich śladu wytarcia a wzór szaro bury sprawia że brudu tez nie widać :) prawdziwym rodzynkiem jednak jest stół z płyty pilśniowej polakierowany na wysoki połysk, nie wiem czym ale nie ma na nim ani jednej rysy :) lepsze niż IKEA :P Odpowiedz Link
lollyjolly Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 11.11.09, 17:17 Ostatnio u znajomego na imprezie widziałam w kuchni kuchenkę EWA w doskonałym stanie!!! Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 23.12.09, 10:25 Żeby tylko nie zapeszyć, ale idealnie działa jeszcze termowentylator "Farel", chyba trzydziestoletni. Odpowiedz Link
asdaa Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 25.12.09, 09:05 No jasne! Też mam działającą "farelkę" w kolorze żółtym z elementami pomalowanymi na czarno :) Odpowiedz Link
asdaa Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 12.01.10, 17:16 Jeszcze jedno: całe pudło przezroczy i projektor do ich wyświetlania. Kolory bardzo wyblakły ale wszystko działa... :) Odpowiedz Link
asdaa Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 26.01.10, 15:11 Skleroza to normalka w pewnym wieku ;). Mam jeszcze lampę kwarcówkę (stoi w piwnicy, dlatego o niej zapomniałam, ale działa), wirówkę do prania, używana "na okrągło" odwirowuje lepiej niż współczesne naszpikowane elektroniką pralki, radiomagnetofon EMILIA, który właśnie Młoda sobie odpaliła, bo jej SONY wysiadł, małe radyjko o zapomnianej nazwie (nie pomnę gdzie dobrze schowane, też działa), działający tv kolor, nazwy nie podam, bo aktualnie jest u mamy, wystany w nocnych kolejkach na początku lat 80tych (ma 4 kanały) ręcznie przestawiane przy pomocy pokrętełek. To na razie tyle. Ale pewnie coś jeszcze mi się przypomni... :) Odpowiedz Link
anahella Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 17.01.10, 00:02 Radiomagnetofon marki JVC z Pewexu. Ma już ze ćwierć wieku i działa. Tzn. radio działa, a czy magnetofon - nie wiem bo nie mam żadnej kasety. Odpowiedz Link
ewak224 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 28.01.10, 08:44 Mikser Predom-Zelmer 65 A z 03.1980 roku. Bezawaryjnie od 30 lat. Odpowiedz Link
kusama Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 15.02.10, 22:59 Radioodbiornik Unitra JOWITA. Działa bez zarzutu. Mam jeszcze działający, ale sporadycznie włączany nawilżacz powietrza. Ma oryginalny kształt, przypomina UFO i cholernie hałasuje. Nie pamiętam producenta, muszę go ściągnąć z pawlacza, sprawdzę, to napiszę. Odpowiedz Link
kusama Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 16.02.10, 20:59 Mam! ten nawilżacz to PREDOM. Dziennie jest w stanie "wypluć" 2 litry wody, i to kranówki!! Odpowiedz Link
letalin Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 17.02.10, 12:53 Ten nawilżacz z takim wirującym lejkiem w środku? Bardzo udana konstrukcja. Prosta jak cep, ale nie ma niczego lepszego zarówno na upalne dni jak i sezon grzewczy, gdy suche powietrze niszczy śluzówki w nosi. Miałem do niedawna, czerwony. Siostra zabrała do siebie pod moją nieobecnością... Jakbym trafił to natychmiast kupiłbym drugi. Odpowiedz Link
kusama Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 17.02.10, 20:54 Właśnie taki. Faktycznie, niezły wynalazek. Niepsujny. To juz będzie ok. 30 lat i wciąż działa. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 19.02.10, 17:25 ja mam popielaty faktycznie nie do zarzniecia podobnie jak sokowirowka nie znam budowy nawilzacza nigdy do niego nie zagladalem sokowirowka miala ciekawy silnik na komutatorze zamontowano sprzeglo odsrodkowe jezeli sokowirowka zwalniala od nadmiernych przeciazen sprzeglo regulowalo prad zasilania dzisiaj takich konstrukcji nie uswiadczysz wszedzie elektronika w dodatku zle dobrana w mysl hasla sprzet agd powinien sluzyc maks 10 lat pozniej na hasiok pzdr. Odpowiedz Link
funkenschlag Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 19.02.10, 02:14 Zapomniałem, że mam radziecki drewniany zegarek z prawdziwą pozytywką. Właściwie to jest made in Gruzińska SRR. Działa jak należy i można sobie nawet "alarm" ustawić, ale używam go tylko na specjalne okazje. :) A co do pozytywki, to gra najsmutniejszą melodię jaką w życiu słyszałem, zwłaszcza, że jak to w pozytywce zwalnia, zwalnia i umiera po 3 minutach. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 19.02.10, 10:43 Może "Suliko"? Ulubiona pieśń Stalina zresztą, sentymentalny był... Odpowiedz Link
kusama Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 19.02.10, 20:13 Jak mogłam zapomnieć?! W pracy mam wentylator - wiatraczek "ZEFIR". Niewielki, w pomarańczowym kolorze, skrzydełka białe, podstawka z giętego pręta, też biała. Jak nastałam w biurze(1988)to on już tam był,jest więc już baaardzo pełnoletni. Nieczęsto go włączam, bo warczy jak mały helikopter. Odpowiedz Link
ralphie ZK-140 23.02.10, 12:51 Lampowy... kręci szpulami, miga wskaźnikiem i drży membraną głośnikową :) Odpowiedz Link
letalin Re: ZK-140 26.02.10, 14:45 ralphie napisał: > Lampowy... kręci szpulami, miga wskaźnikiem i drży membraną głośnikową :) ZK-140 nie był lampowy. To była licencja Grundig. W sprzedaży wersja mono ZK-120 i stereo ZK-140. Odpowiedz Link
jp66-2 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 24.02.10, 20:17 Zestaw wypoczynkowy "samantha" nigdy nie widziałem wygodniejszego - rok 1974, Meble na wysoki połysk"Alik" - na strychu magnetofon szpulowy ZK-140T , Radiomagnetofon "Maja 6" lodówka "Minsk", 200 płyt winylowych m/i OPOLE 75,aparat fotograficzny "Smiena" "Zorki" Zestaw HI FI :) "Elizabeth" oraz radio "Fagot" Zelazko Predom-Mesko (czarne z bakelitu)"Elektroszszłycznica" - produkcja CCCR (rewelacyjne), Farelki- 2 szt, Maszyna Łucznik (walizkowa), sztucer ZKK-600, "Komputerek" - podstawowe działania na baterie 9V.Zegarki Glashutte (NRD-27 kamieni, automatic - w roku 1974 kosztował 4000zł), i radziecki"ZIS" jakbym jeszcze poszukał.... to całe muzeum techniki :) Odpowiedz Link
mister1 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 25.02.10, 10:34 syfon i szklanke do herbaty (czy kawy plujki), ale juz bez spodeczka. Odpowiedz Link
kusama Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 25.02.10, 19:57 No jasne! Syfon! Ale taki na naboje, kupowało sie je w pudełkach po 10 szt., wkładało do główki syfonu...i psssiiiitttt.... woda była! Syfon jest u mojej mamy, piękny, metalowy , w gustownem, czerwonem kolorze. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 27.02.10, 09:29 Mam w piwnicy nie mniej gustowny w kolorze starego złota ;) Odpowiedz Link
pompompom Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 03.03.10, 18:32 U mnie nie, ale u ojca i u ciotki działa enerdowski opiekacz do grzanek. Kiełbaska z niego też pychotka. :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 03.03.10, 20:42 O, też taki mam! A jakie pyszne grzanki z okładem ;) Odpowiedz Link
schiraz Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 21.03.10, 21:26 Magnetofon grundig z funkcją nagrywania (taki malutki mikrofonik w rogu) wszystkie przeboje Kukulskiej do niego nagrywałam na kasety:) Wiatraczek Zefir, taki stojący, niezastąpiony w upalne lato w kuchni na przykład. Nawilżacz Predom mam również, niebieski, kształt ufo, jedyny minus to fakt, że cholernie głośno chodzi:) I taka sokowirówka z blenderem - dzbankiem, dół to wielkie pudło kwadratowe a góra to ten dzbanek, jeszcze mój Syn miał przecierane zupki w tym dzbanku. Odpowiedz Link
ds_sasza Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 09.06.10, 13:42 U mnie nie, ale u moich rodziców na pewno: 1) Telewizor Unimor, rocznik 1982 (ich prezent ślubny), mniej więcej taki: stare_telewizory.republika.pl/grafika/galeria/galeria3/n432/1.jpg Tylko obudowa bardziej brązowo-drewniana. Oczywiście czarno-biały. Strojenie fal poprzez pokrętła. Wyjścia audio okrągłe. Wejście antenowe - płaskie, na 2 bolce 2) Maszyna do szycia Łucznik 3) Maszyna dziewiarska (taka do robienia swetrów, szalików itp. z włóczki) Pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale... więcej w tej chwili nie pamiętam. Odpowiedz Link
hasch1 Re: Jakie urządzenie z czasów PRL jeszcze działa 13.06.10, 21:32 Wiertarka Celma 900 wat. Ciężka solidna, nadal Mi służy, nawet do mieszania zapraw klejowych i trwa na posterunku kiedy inne nowoczesne padają po kilku miesiącach majsterkowania. Myślę że nadała by się nawet do wbijania gwoździ, ale nie podejmowałem takich prób. No i jeszcze radio Tatry, obecnie zmodyfikowane aby nadal odbierać UKF-y, ale pamiętam jak było doskonałe, kiedy jako dziecko podglądałem imprezy moich rodziców, gdy muzyka importowana , za pomocą spec-anteny była z Luksemburga. I ma takie zielone oko, też nadal świeci. Odpowiedz Link