Dodaj do ulubionych

Popełniłam bład

IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.13, 19:11
Czuję że jestem złą matką że za późno wzięłam się za leczenie dziecka... Córcia ma już 5 lat i ogromne problemy z mową... Nie wiem czy będzie normalnie mówić... Ćwiczę z nią w domu, chodzi na zajęcia, ale czuję że to za mało, że za późno się z tym "obudziłam", bo dopiero od roku chodzi na rehabilitację. Wcześniej nie mieliśmy pieniędzy na logopedę, a orzeczenie wydano nam w październiku ub.r. Tak strasznie się boję, że w szkole będzie miała przez to problemy, już w marcu będzie miała 6 lat a wtedy przecież będzie ciężej oduczyć ją nawyków językowych. Już nie wiem co robić, przepraszam że tak się żalę ale musiałam to z siebie wyrzucić.
Obserwuj wątek
    • pestka_w_pestce Re: Popełniłam bład 10.08.13, 23:34
      Nie oceniaj siebie zbyt surowo. Pamiętaj, że też jesteś człowiekiem, nawet jeśli coś zaniedbałaś, to nie w złej wierze tylko z niewiedzy (np. o tym, że do logopedy wystarczy skierowanie od pediatry by były wizyty refundowane). Jeśli uważasz, że to co robicie to za mało to nadal możesz wziąć takie skierowanie i zapisać córkę na dodatkowe zajęcia. Może warto pomyśleć o wizycie u psychologa z małą, może coś podpowie.
      • em-k-a Re: Popełniłam bład 11.08.13, 10:11
        Witaj, jak przeczytałam Twojego posta, to odniosłam wrażenie,że to o mnie...
        Byłam w podobnej sytuacji, córka słabo mówiła od samego początku,miała ok.4 lat jak trafiłyśmy do Kajetan, porobili badania i się okazało,że ma wysiękowe obustronne zapalenie,zapisali w kolejkę i kazali czekać ok.18 m-cy... Zaczęłam wgryzać się w temat, i doszłam do takiego samego wniosku, że jestem złą matką, że zaniedbałam dzieciaka,itp... Dodam,że brałam też pod uwagę wzięcie kredytu i zrobienie jej drenażu prywatnie, ale mająć na względzie naszą egzystencję i posiadanie młodszej córki, mąż skutecznie mi wybił z głowy kredyt, bo prawdopodobnie mielibyśmy problem ze spłatą, ponieważ bez pożyczek ledwo wiążemy koniec z końcem. Trafiłam z nią na ostro do IFiPS na ul.Pstrowskiego w Wawie, ponieważ przez ok.3 m-ce była cały czas na antybiotykach,pupe miała jak sitko, bo nie chciała łykać syropów, i tam znalazł się dr,który stwierdził że nie można czeka, trzeba stan zapalny podleczyć i na stół. Wyszło na to że miała już zmiany zarostowe na kosteczkach słuchowych, zrobili drenaż i usunęli 3 migdał. Faktycznie po tym zabiegu skończyły się problemy z chorobami i zaczęłyśmy walkę o normalność. Mała miała intensywną rehabilitację w IFiPS, a potem jak dostała orzeczenie o niepełnosprawności trafiłyśmy do PZG na Białostocką/Radzymińską. Tutaj dziewczyny osiągnęły chyba mistrzostwo w swoim fachu, po dwóch latach rehabilitacji,jeżdżenia po 3-4 razy w tygodniu i "padaniu na ryj", mogę śmiało powiedzieć,że z córką jest wszystko w porządku. Panie psycholog,logopeda,terapeuta SI i pedagog zdziałały cuda. Więc proszę myśl pozytywnie, poszukaj specjalistów w swojej okolicy (a jak masz blisko to polecam przychodnię na Radzymińskiej) i walcz. Nic nie jest przesądzone, a rehabilitacja przynosi zaskakujące efekty. Ostatnio znalazłam w laptopie nagranie piosenki,którą mi córka śpiewała,miała wtedy ok.5 lat,uwierz mi nic nie mogłam zrozumieć o czym śpiewa,żeby nie znajoma melodia...
        Dziewczyno głowa do góry, upominaj się o zajęcia, i rehabilituj, rehabilituj, rehabilituj...
        Życzę powodzenia i pozdrawiam smile
        • Gość: ktosiowa Re: Popełniłam bład IP: *.opera-mini.net 27.08.13, 09:13
          wlasnie chodzi o to ze zdecydowalam sie pracowac dlatego ze pieniadze z mopsu by nam nie wystarczaly i w zwiazku z tym nie mam czasu na rehabilitacje glupio sie z tym czuje maz mowi idz prywatnie ja zapisz ale przeciez prywatnie to tez musielibysmy sporo wydac... Teraz mysle sobie zeby jednak zrezygnowac wtedy bym mogla sie calkowicie poswiecic corce ale z drugiej strony od dawna nie pracowalam zawsze mielismy za malo pieniedzy wiec teraz ciezko mi podjac decyzje... Juz powoli psychika mi siada zadreczam sie coraz bardziej. Coreczka coraz lepiej mowi ma ogromne problwmy z przyimkami i z czasownikami (mowi np spim lubim) oczywiscie sepleni sie i nie wymawia r ale mozna juz ja zrozumiec jeszcze pare miesiecy temu roxumialam ja tylko ja .. Oczywiscie cwicze z nia po pracy moja kolezanka jest logopedka i przychodzila codziennie aleciagle mi sie wydaje ze to za malo juz nie wiem co robic chcialabym wszystko od razu
          • Gość: ktosiowa Re: Popełniłam bład IP: *.opera-mini.net 27.08.13, 09:17
            dodam ze chodzi na zajecia prywatnie ale jeden raz w tygodniu no i w przedszkolu ma zajecia i oczywuscue kolezanka przychodzi ale zastanawiam sie czy to nie za dobrze ze ma roznych rehabilitantow
            • em-k-a Re: Popełniłam bład 27.08.13, 12:58
              znawcą nie jestem,ale wydaje mi się,że lepiej dziecko się rehabilituje z jedną osobą w jednej dziedzinie... Moja ma dodatkowo problemy adaptacyjne, i jak zmieniła się pani od SI, przyszła nowa, to niestety trochę trwało żeby nawiązał się kontakt i żeby córka chciała współpracować. Wybierz sobie jedną logopedkę, chodź z córką w miarę możliwości i zbieraj instrukcję ćwiczeń od jednej rehabilitantki (moja miała też 1xtyg) i dodatkowo w co drugich lub trzecich zajęciach uczestniczyłam i ja, i się uczyłam jak mam z nią ćwiczyć. Wykorzystuj to na każdym kroku,spacer,kąpiel,zabawa... Bedzie dobrze smile
    • Gość: agnieszka Re: Popełniłam bład IP: 78.8.68.* 21.09.13, 07:50
      Witam Panią serdecznie prosze sie nie obwiniać moja córka też miała problemy z mową duże gdy miłla 3 latka nie mówiła nic następnie powtarzała klasę pierwszą gdyż nie potrafiła pisać i czytać dziś ma 12 lat i chętnie podsunę kilka swoich pomysłów bo wiem co Pani czuje.Ja zaczęłam od wizyty u neurologa aby ją zdiagnozować ,dowiedziałam się że odpowiednikiem mowy są ręce wiec duzo malowała,wycinała ,platelina itp.kupiłam kostkę manipulacyjną z różną strukturą oraz polecono mi leki z francji .Jeśli będzie Pani chciała ze mną dalej porozmawiac to chętnie podam gdzie można wszystko zakupić .Będzie dobrze głowa do góry .pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka