30.03.10, 13:24
Yumi to czarująca drewniana laleczka z Japonii, czyli kokeshi – z
nią odkrywamy zwyczaje, ubiory i kuchnię mieszkańców Kraju Kwitnącej
Wiśni. Yumi jest bardzo „na czasie” – ma modne stroje, lubi się
bawić z przyjaciółkami, zabiera nas nawet do japońskiego sklepu z
kostiumami dla przebierańców! Książka-zabawka – zawiera gry na
spostrzegawczość (otwory i rozkładanki), rozwija wyobraźnię, pobudza
ciekawość, uczy otwartości na nieznane kultury. Cieszy oko – każda
strona błyszczy jak japoński jedwab, roi się od szczegółów, iskrzy
żywą kolorystyką. To coś więcej niż zwykła książka! Do tego pierwsza
część przebojowej serii… Kolejne części niebawem.

Tyle ze strony wydawcy. Na stronie można podejrzeć środek. Mnie się
podoba, a Wam?

www.wformat.com/page.php?p=90
Obserwuj wątek
    • zf71 Re: Yumi 30.03.10, 13:50
      Wpisuję się na listę oczekujących na pozycję :)
      Mnie się podoba :)
    • steffa Re: Yumi 30.03.10, 14:52
      Diabeł tkwi w szczegółach, jak to mówią. Ciekawa jestem chociażby
      ceny. 'Miffy', moim zdaniem, się na niej "rozkłada"...
      • zefi-rynna Re: Yumi 21.05.10, 22:21
        Kupiłam Yumi na Targach, jestem zupełnie zachwycona, przepiękna książka,
        niecodzienna,nie podobna do innych, kartki kolorowe jak jedwabne kimona, cena
        targowa to 30 złotych, w księgarniach będzie za 35

• poemi123 Re: Yumi 21.05.10, 22:43
      Książka jest po prostu piękna. Nie oglądałam jej niestety dokładnie,
      ale po prostu musiałam pogłaskać okładkę.
      • zf71 Re: Yumi 22.05.10, 00:30
        świeżbi mnie ręka żeby zamówić, no nie moge się powstrzymać, ale bardzo bym chciała jednak przed zakupem zobaczyć, pomacać, pogłaskać.
        Zaczekam aż będzie to możliwie, niemniej nie ręczę, że wytrzymam :)
    • agni71 Re: Yumi 22.05.10, 16:40
      ja już pisałam o niej w wątku o warszawskich targach. Nie planowałam
      zakupu, ale zobaczyłam i sie skusiłam. jest urocza i moim
      dziewczynom tez sie bardzo podoba :-)
      • ap77 Re: Yumi 28.05.10, 22:50
        zakochalam sie!!!
        • zf71 Re: Yumi 31.05.10, 11:48
          ap77 napisała:

> zakochalam sie!!!

Ja też :)
          Yumi to zupełnie niezwykła książka
          Przyciąga swoja ilustracją i zachwyca.
          Wspaniała pozycja dla tych którzy uwielbiają analizować szczegóły, wybierać ulubione motywy, zmieniać koncepcje, doszukiwać się niuansów.
          Do czytania nie za wiele, raczej dla bardzo małego czytelnika.
          Edytorsko niesamowita, dopracowana w każdym szczególe.
          Po prostu piękna.
          Ucieszymy się bardzo kiedy pojawi się kolejna z zapowiadanej serii KOKESHI :)
    • bea-sjf Re: Yumi 12.02.11, 22:01
      Kraków, Galeria Kazimierz, stoisko z laleczkami kokeshi ( z Australii):
      www.kimmidoll.com/products/
      i nieco zabawy w sieci:
      www.kimmijunior.com/
      Z pozdrowieniami dla młodszego syna abepe:);)
      • ap77 Re: Yumi 12.02.11, 22:07
        moj Jacek zamecza mnie o taka laleczke! My z Warszawy jestesmy, wiec nie po drodze do Krakowa, ale widzilam jakies w meblevox... Musze sprawdzic.
        Mamy piekne zakladki (preznet od znajomej z Japonii) do ksiazek z motywem Kokeshi wlasnie, cudne!!!
      • abepe Re: Yumi 12.02.11, 22:54
        bea-sjf napisała:

> Z pozdrowieniami dla młodszego syna abepe:);)

Dziękuję w jego imieniu:))
        • abepe Re: Yumi 12.02.11, 22:59
          A ta naprawdę nazywa się Yumi:))

https://www.kimmidoll.com/characters/images/large/Yumi.png
      • anndelumester Re: Yumi 24.02.11, 12:08
        Kokeshi mojego syna została zakupiona tu www.manggha.krakow.pl/
        Książki nie widział, ale pewnie by chciał.
    • r0sie Re: Yumi 24.02.11, 10:59
      'Yumi' jest przepiękną książką w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)
      Wybrałam ją jako pierwszą na spotkania literacko-artystyczne, które zaczęłam organizować dla dzieci w Warszawie.
      Co w niej jest takiego niesamowitego? Pomysł na książeczkę do czytania, oglądania, zgadywania. To książka dla maluszków jak i starszych dzieci. Byłam świadkiem jak zachwycał się nią 2-latek jak i 12-to latka. Książka ma mnóstwo zakamarków, otworów, składanek, wymyślnie pociętych kartek - wszystko po coś, czemuś służy.
      Treść krótka, nie przytłacza, towarzyszy całej pięknej oprawie.
      Cena z okładki 36,90.
      • abepe Re: Yumi 24.02.11, 11:13
        Rosie - będę czekać na przepis na Yumi:))

A dlaczego treść krótka = nie przytłacza?
        • r0sie Re: Yumi 24.02.11, 14:20
          Wydaje mi się po prostu, że to książeczka dla wzrokowców głównie. Obrazków i różnego rodzaju ozdób, kolorów, zakamarków jest tyle, dużo bardzo, choć nie za dużo a króciutkie teksty są ich zgrabnym dopełnieniem. Gdyby było więcej tekstu to mógłby się on 'gryźć' z obrazkami, walczyć o miejsce/pierszeństwo w książce, a tak jest wiadomo, że tutaj forma rządzi a nie tekst jednak. Nie wiem czy jasno się wyraziłam, ale tak o tym właśnie myślę.
      • mama_kasia Re: Yumi 24.02.11, 11:50
        Moje córki uwielbiają słowo "kokeszi" :) Powtarzają sobie czasami, tak bez
        okazji.
        Muszę im pokazać Twoje Yumi z rolek papieru. Rolki po papierze toaletowym
        to ich... pasja ;-) Mają tego wielką skrzynię, całe rodziny! Rysują na rolkach
        postacie i bawią się :) Ale tego jest naprawdę mnóstwo - kilka setek.
      • tattarak Re: Yumi 24.02.11, 13:18
        r0sie napisała:
        > 'Yumi' jest przepiękną książką w której zakochałam się od pierwszego wejrzenia :)
        > Wybrałam ją jako pierwszą na spotkania literacko-artystyczne, które zaczęłam organizować dla dzieci w Warszawie.

Jak przyniosłam 'Yumi' do domu, usłyszałam od syna groźny pomruk "a to to dla kogo". Po lekturze spojrzał na nią nieco łaskawszym okiem. Pomysł na lalkę i relacja z zajęć - świetne :) My akurat z rolek robimy klocki - są w użyciu częściej niż lego :)
        • r0sie Re: Yumi 24.02.11, 14:38
          Na spotkaniu u mnie byli dwaj chłopcy. Dla nich przygotowałam opcję laleczki/ludzika z rolki w przebraniu np. karateki lub innego, których przykładów jest dużo w książeczce. Na spotkaniu działo się jednak dużo i chłopcy robili też laleczki, bez przymusu i problemu jak reszta dziewczynek :)

Z rolki można robić z dzieciakami też inne ludziki, oklejać i ubierać na wiele sposobów. Ostatnio widziałam też pomysł na zrobienie korony z rolki papieru toaletowego :)
    • pytalijka Re: Yumi 24.02.11, 11:18
      U nas też Yumi rządzi. Jest super. I cena też super jak za takie cacuszko
      • pepperann Re: Yumi 24.02.11, 11:23
        Ja również dziękuję z polecenie Yumi, jest wielkim przebojem.
        • pepperann Re: Yumi 24.02.11, 12:34
          Ach, ja mam takie pytanie, czy jest jednoznaczna odpowiedź na pytanie "Jak myślisz, na co Yumi ma ochotę"? Na marchewki z uwagi na przebranie? :-)
          • r0sie Re: Yumi 24.02.11, 14:33
            Sama nie jestem pewna czy jest jednoznaczna odpowiedź na pytanie "Jak myślisz, na co Yumi ma ochotę"? Na marchewki z uwagi na przebranie? :-)
            Dzieci na spotkaniu odpowiadały inaczej, ja tylko zasugerowałam im marchewkę jako jedną z możliwych odpowiedzi.
            • ap77 Re: Yumi 24.02.11, 21:42
              Yumi w wykonaniu dzieci sa piekne!
              Musze z malym zrobic!
              • r0sie Re: Yumi 28.02.11, 14:11
                fotokursik już dostępny, zapraszam
                Tutaj

+ na stronie pojawił się filmik, który na pewno zainteresuje moliki książkowe, i to nie tylko fanów Yumi :)
                • steffa Re: Yumi 01.03.11, 01:22
                  A tu australijskie pismo pokazuje jak sobie zrobić lalę
                  www.tinyandlittle.com.au/magazine/
                  Trzeba jednak trochę przewertować.
                • pepperann Re: Yumi 01.03.11, 11:15
                  R0sie, dzięki za instrukcję, wykonałyśmy wczoraj z 2 i 3,5 latką. Nie wyszło aż tak ładnie jak u Ciebie, ale i tak się świetnie bawiłyśmy.
                  • r0sie Re: Yumi 01.03.11, 12:43
                    pepperann napisała:

> R0sie, dzięki za instrukcję, wykonałyśmy wczoraj z 2 i 3,5 latką. Nie wyszło aż
                    > tak ładnie jak u Ciebie, ale i tak się świetnie bawiłyśmy.
                    >

Najważniejsza jest dobra zabawa!
                    Cieszę się, że skorzystałyście z pomysłu, fajne laleczki :)
                    • paperplane Re: Yumi 27.09.11, 09:40
                      Zpowiedź
                      AOKI - siostra YUMI

https://www.badet.pl/photo/product_info/3/6/b/1_36b4256fe6f2.jpg

cytuję za badetem:

AOKI to druga - obok YUMI - książka, którą wydawnictwoFormat.pl wydaje w serii ŤStrony Światať. Największa strojnisia wśród wszystkich tradycyjnych japońskich laleczek kokeshi zabiera małych czytelników do Tokio. W stolicy Japonii Aoki spędzi dzień pełen przygód i niespodzianek, który przyniesie jej - jak to bywa w świecie kokeshi - mnóstwo wrażeń, dużo śmiechu, ale i wzruszeń. Książka jest interaktywna - zawiera zabawy pozwalające rozwijać spostrzegawczość, pobudza ciekawość i wyobraźnię. Wyróżnia ją oryginalność i wysmakowanie projektu graficznego. I jeszcze coś - książkę można oglądać nawet przy zgaszonym świetle!

Przewidywana data premiery: 26 września
                      • abepe Aoki 27.09.11, 22:43
                        Czekamy na Aoki z niecierpliwością. A dzisiaj kupiłam mojemu czteroletniemu miłośnikowi Yumi taki zeszyt.
                        • sylwina76 Re: Aoki 25.11.11, 22:24
                          W końcu doczekałyśmy się - ja i moja pięciolatka. Książka rewelacyjna, zresztą tak jak Yumi. Dziś wieczorem nie mogłyśmy się z nią rozstać. Podoba mi się Tokio, hałas, zgiełk i pośpiech a potem przejście do spokojnych ogrodów Zen. I to świecące drzewo na końcu!
                          Piękna książka, przepięknie wydana. Nasz zbiór kokeshi na pewno będzie się powiększał.
    • steffa Re: Yumi 17.04.12, 08:52
      CHerry Blossom Festival ;-)
      www.chroniclebooks.com/blog/2012/04/10/cherry-blossoms-in-bloom/?utm_source=Facebook&utm_medium=link&utm_campaign=kokeshi_041612
      • poemi123 Re: Yumi 17.04.12, 13:29
        O, dzięki za link. Różową farbę muszę kupić i kwiaty wiśni będę z zaospionym dzieckiem robić :-)
        • chaber69 Re: Yumi 31.05.12, 08:59
          A tu konkurs

fundacjabugei.pl/konkursy.html
    • lunatica Kokeshi do wycinania >> 03.10.12, 11:07
      www.marieclaireidees.com/,fabrique-ta-petite-poupee-kokeshi-en-papier,2610233,101043.asp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka