agathea 05.04.10, 22:18 Czy możecie polecić książki dla dzieci, które przybliżają różne religie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
steffa Re: Książki o religiach 05.04.10, 23:22 Jest wiele wiar forum.gazeta.pl/forum/w,16375,88385997,0,Jest_wiele_wiar_O_co_pytaja_dzieci.html Odpowiedz Link
zuzuua Re: Książki o religiach 06.04.10, 13:29 kiedyś czytałam taką książkę: "podróż teo" Clément Catherine biblionetka.pl/book.aspx?id=7717 Odpowiedz Link
nchyb Re: Książki o religiach 07.04.10, 10:43 Ale Podróż Teo sądzę że dla młodszych nastolatków bardziej, niż dla dzieci... Odpowiedz Link
agathea Re: Książki o religiach 23.04.10, 19:21 Podróż Teo - niestety nakład wyczerpany. Może dodrukują. Odpowiedz Link
nchyb Re: Książki o religiach 24.04.10, 20:36 na allegro się czasem trafia, bywa też w bibliotekach. Odpowiedz Link
natalajj Re: Książki o religiach 24.04.10, 12:32 "Jest wiele wiar. O co pytają dzieci?" Monique Gilbert (wyd. Santorski) była polecana na forum. Przedstawia dzień, tydzień i rok z życia dzieci katolickich, muzułmańskich, protestanckich i żydowskich. Odpowiedz Link
steffa Re: Książki o religiach 28.04.10, 14:44 Także "Poza wiarą" pod redakcją Dale'a McGowana. Amerykańska książka o tym 'jak wychować dzieci, aby potrafiły w niezależny i samodzielny sposób myśleć o sprawach wiary i etyki'. Zbiór esejów. Rozdział 1: Refleksje osobiste (od Richarda Dwawkinsa do Julii Sweeney), rozdział 2: Życie w religijnym świecie, rozdział 3: Święta i obchody religijna, rozdział 4: O byciu dobrym i o dobrym postępowaniu, rozdzial 5: Wartości i cnoty, sens i cel, rozdział 6: Śmierć i pocieszenie, rozdział 7: Zdumienie i pytania, rozdział 8: Nauka, która wzbudza zachwyt i zdziwienie. To raczej pomoc dla rodziców, którzy nie do końca mają sprecyzowany plan wyprowadzania swoich dzieci z niewiedzy filozoficznej. Odpowiedz Link
nchyb Re: Książki o religiach 28.04.10, 17:39 Steffo, a wiekowo to na ile mniej więcej? Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: Książki o religiach 28.04.10, 18:39 Coś mi się wydaje, Steffo, że spokałyśmy się na wirtualnych zakupach u Czarnej Owcy, bo i "Poza wiarą. jak wychować etyczne, wrażliwe dzieci w świeckiej rodzinie" do mnie dotarło wczoraj;-) Na razie pobieżnie, ale już widzę- książka dla dorosłych i młodzieży, cieszę się na czytanie, ale opinię wydam później. Ja chwyciłam też do koszyka książkę dla dzieci "Boga przecież nie ma" Patricka Lindenforsa www.czarnaowca.pl/inf.php?id=nr512 i polecam dla dzieci wychowywanych bez religii. Odpowiedz Link
steffa Re: Książki o religiach 28.04.10, 22:02 Akurat tę kupiłam wcześniej, ale nie mogłam jej znaleźć. ;) I dzisiaj wpadła mi w ręce. To książka dla młodzieży i dorosłych. A jak 'Boga przecież nie ma', bo zastanawiałam się nad nią kilka dni temu. Tak a propos tej pierwszej: może być trudna do przełknięcia dla katolików. Odpowiedz Link
abepe Re: Książki o religiach 28.04.10, 22:14 Muszę przyznać, że to zdanie z opisu "Poza wiarą" mnie zaskoczył: "Książka Poza wiarą pomaga cieszyć się wolnością, płynącą z kształcenia pozbawionego indoktrynacji, wychowywania samodzielnie myślących, otwartych i współczujących dzieci." Czy dzieci wychowywane w jakiejkolwiek wierze należy określać jako zindoktrynowane, niesamodzielne w myśleniu, ograniczone i nieempatyczne? Odpowiedz Link
steffa Re: Książki o religiach 28.04.10, 23:17 Z punktu widzenia racjonalisty i komunisty TAK. :) Odpowiedz Link
mama_kasia Re: Książki o religiach 28.04.10, 23:22 > Czy dzieci wychowywane w jakiejkolwiek wierze należy określać jako > zindoktrynowane, niesamodzielne w myśleniu, ograniczone i nieempatyczne? Nieee, no co Ty. Spójrz chociażby na moje ;-))))) Odpowiedz Link
abepe Re: Książki o religiach 29.04.10, 09:45 mama_kasia napisała: > > Czy dzieci wychowywane w jakiejkolwiek wierze należy określać jako > > zindoktrynowane, niesamodzielne w myśleniu, ograniczone i nieempatyczne? > > Nieee, no co Ty. Spójrz chociażby na moje ;-))))) No właśnie:) Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: Książki o religiach 07.05.10, 18:51 W dyskusjach ze znajomymi njczęściej przewija się pytanie "W takim razie jak ich wychowasz bez 10 przykazań? Skąd będą wiedzieć, co jest dobre, a co złe?", na co ja odpowiadam, że doktryny KK nie są niezbędne, żeby wychować dobrego człowieka. I tak też interpretuję to zdanie. W naszym społeczeństwie (przeważajaco katolickim) pokutuje przekonanie, że tylko chrześcijaństwo uczy dobra, wrażliwości, a bez trzymania się zasad wiary nie uda się uczciwie przejść przez życie. (A jak niewierzący, to komuch;-) abepe napisała: > Czy dzieci wychowywane w jakiejkolwiek wierze należy określać jako > zindoktrynowane, niesamodzielne w myśleniu, ograniczone i nieempatyczne? Trochę za daleko idący wniosek;-) Zgadzam się jedynie z jego pierwszą częścią- na pewno są indoktrynowane, to nie podlega watpliwości- ponieważ lekcje katechezy polegają na przekazywaniu min. doktryn koscioła. Odpowiedz Link
abepe Re: Książki o religiach 08.05.10, 00:12 zawsze_wolna_nilka napisała: > W dyskusjach ze znajomymi njczęściej przewija się pytanie "W takim > razie jak ich wychowasz bez 10 przykazań? Skąd będą wiedzieć, co > jest dobre, a co złe?", na co ja odpowiadam, że doktryny KK nie są > niezbędne, żeby wychować dobrego człowieka. I tak też interpretuję > to zdanie. W naszym społeczeństwie (przeważajaco katolickim) > pokutuje przekonanie, że tylko chrześcijaństwo uczy dobra, > wrażliwości, a bez trzymania się zasad wiary nie uda się uczciwie > przejść przez życie. > (A jak niewierzący, to komuch;-) > Eeee, nie ma co dyskutować. Wychowywać przyzwoicie i tyle. Nie wyobrażam sobie, żeby każdy, kto uznaje wartość 10 przykazań mówił "nie robimy tego, bo przykazanie x tego zabrania". Według mnie przykazań powinni (jeżeli je uznają) trzymać się w swoim zachowaniu rodzice dając przykład dzieciom. Osoby niewierzące trzymają się swoich zasad, które często pokrywają się z dużą częścią dekalogu. > abepe napisała: > > > Czy dzieci wychowywane w jakiejkolwiek wierze należy określać jako > > zindoktrynowane, niesamodzielne w myśleniu, ograniczone i > nieempatyczne? > > Trochę za daleko idący wniosek;-) > Zgadzam się jedynie z jego pierwszą częścią- na pewno są > indoktrynowane, to nie podlega watpliwości- ponieważ lekcje > katechezy polegają na przekazywaniu min. doktryn koscioła. > > Przekazywanie doktryn nie równa się indoktrynacji. Odpowiedz Link
fabryka.ntka Re: Książki o religiach 23.05.10, 11:41 W pierwszym momencie przyszła mi do głowy wspomniana Podróż Teo dla starszych dzieci. Młodszym, przedszkolno-wczesnoszkolnym (ale i 11latka chętnie czytała) można przedstawić również: Boga przecież nie ma, Patrik Lindenfors. sklep.biblionetka.pl/460785,Ksiazki_Filozofia-socjologia_Boga-przeciez-nie-ma.html O religii ze strony ateistycznej. Odpowiedz Link