abepe 02.05.10, 10:01 Właśnie usłyszałam w Alfabecie o konkursie związanym z książkami Michaela Ende. www.fantazjana.pl/index.php Mamy już i "Nie kończącą się historię" i "Szkołę Czarów", ale u nas się konkurs nie odbywa:( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silije.amj Re: Fantazjana 03.05.10, 15:43 No i super - zgłosiłyśmy się! Ja, moja córka i moja kuzynka. Trzymać kciuki ;-) Odpowiedz Link
abepe Re: Fantazjana 03.05.10, 20:24 silije.amj napisała: > No i super - zgłosiłyśmy się! Ja, moja córka i moja kuzynka. Trzymać kciuki ;-) > Dlaczego tylko jedna córka? Odpowiedz Link
abepe Re: Fantazjana 04.05.10, 13:42 abepe napisała: > silije.amj napisała: > > > No i super - zgłosiłyśmy się! Ja, moja córka i moja kuzynka. Trzymać kciu > ki ;-) > > > > Dlaczego tylko jedna córka? Pytam, bo może udział w konkursie byłby zachętą dla niehumanistki?:) A poza tym - kto już czytał/oglądał nowości Ende? Przeczytałam sobie pierwsze opowiadanie ze "Szkoły czarów". Podoba mi się. Szlachetny (widać, że seria jest przemyślana) sposób wydania obu książek także, chociaż ilustracje w "Nie kończącej się opowieści" mogły się znaleźć. Nie wiem, kiedy wręczę te książki synowi, mamy bardzo długą kolejkę oczekujących a on ostatnio stwierdził, że już dawno nie czytaliśmy "o Bilbie" (ostatnio faktycznie pół roku temu, ale w przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy trzy razy!). Odpowiedz Link
alistar1 Re: Fantazjana 05.05.10, 08:36 > Mamy już i "Nie kończącą się historię" i "Szkołę Czarów", ale u nas się konkurs nie odbywa:( Abepe, napisz na jakiego czytelnika skrojone to książki? Pięcio- sześciolatek da radę, czy za wcześnie? Odpowiedz Link
abepe Re: Fantazjana 05.05.10, 17:46 alistar1 napisała: > Abepe, napisz na jakiego czytelnika skrojone to książki? Pięcio- > sześciolatek da radę, czy za wcześnie? Sześciolatek na pewno, jeżeli ma za sobą grube książki z licznymi wątkami i wieloma bohaterami. Tak mi się wydaje, że taki poziom powinien mieć. Nie wczytywałam się dokładnie. Uznałam, że jak bez trudu i z przyjemnością łyknęliśmy "Narnię" to Ende nam nie straszny. Odpowiedz Link
szczura Re: Fantazjana 18.05.10, 15:00 I jak po pierwszym etapie? Moi chłopcy byli rozczarowani, że nie było żadnego pytania o Atreju i Fuchura:-) Mnie osobiście nie pasowały pytania około książkowe: o film, piosenkę, za mało było tych odnoszących się do treści... Odpowiedz Link
szczura Re: Fantazjana 18.05.10, 21:57 wstęp: faktycznie, zgłoszenia rodzin przyjmowano w 4 miastach. A ja o tym konkusie dowiedziałam się na tym szlachetnym forum ... Część i chwała Wam za to, że jesteście i piszecie!!! Powiedziałam moim młodym, a my akurat 3 tygodnie temu wyporowadziliśmy Bastina z Fantazjany. Więc baardzo mnie prosili, żeby pobawić się w tym turnieju wiedzy o Fantazjanie. rozwinięcie: Zakupić musiałam Szkołę Czarów, bo jej nie znaliśmy. Ale to i tak planowałam. Jak wszystko co do tej pory czytaliśmy Ende (Momo, 2x Kubę Guzika) i to okazało się rewalacyjną lekturą. Czytało się nam te krótkie historie szybciutko - 3 dni. właściwa "akcja":-) rozpoczęłam trudne negocjacje z mężem, żeby nam zezwolił w roboczy dzień na wyprawę z Młodymi do Warszawy. Trudne były, bo miał nas te ponad 200 km wieźć, a sam w zespole nie był. Czwartą osobą w naszym zespole została moja osobista siostra mieszkająca w stolicy. punkt kulminacyjny: Obyło się bez wyjazdu: zmieniono regulamin i 20 pytań wszytkie rodzinne drużyny dostały mailem. Pytania? Jak się czytało to odpowiedzi były łatwe. Przykłay: z Niekończącej się historii: - jak nazywał się miecz Basiana, - imię mulicy - nazwisko własciciela antykwariatu Szkoła czarów: - co wróżka dała Lence? - jakim miejsce jest kraina czarów? - czego chciał Gustaw Gruboskórny? Dzisiaj wiem, że wszyscy przeszlismy do ostatniego etapu "manualnego". Czy ktoś z czytających to forum też pracuje nad Aurynem? Odpowiedz Link
abepe Re: Fantazjana 18.05.10, 22:34 A! dzięki za relację. Ile lat mają Twoi synowie? Ende chyba pójdzie na Dzień Dziecka do mojego zerówkowicza. I powodzenia! Odpowiedz Link