pa_yo 09.07.10, 13:17 News z dzisiaj, zdaje się juz potwierdzony: wyborcza.biz/biznes/1,100897,8120792,Empik_pozarl_Merlina.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olamaja Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.07.10, 10:10 No to ciekawe jak cenowo to będzie wyglądało. Odpowiedz Link
iks54 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 14.07.10, 10:17 Nie wesoło. Mnie i tak bardziej opłacało się kupować w empiku.com, ale konkurencja to dobra rzecz. Nawet nie wiedziałam, że Media Markt i Saturn maja tego samego właściciela i tylko udają konkurencję. Ech ta globalizacja. Odpowiedz Link
marghot Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 14.07.10, 12:13 cenowo i asortymentowo wg mnie melrin ma bogatszą ofertę, można kupić ksiązki dawneij wydane a nie tylko nowosci z listy bestsellerów empik :/ Odpowiedz Link
zf71 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 14.07.10, 11:26 ciekawe jakie będą dalsze losy merlina? Korzystałam raz częsciej, innym razem rzadziej. Najbardziej cenna w ich ofercie jest jednak różnorodność - kupując książkę, można dorzucić płytę czy film. Merlin ma dość bogatą ofertę książek wydanych jakiś czas temu, empik pod tym względem nie umywa się. Irytujące jest znikanie z oferty empiku pozycji w dość krótkim czasie - cóż z tego że ją widzę kiedy dawno niedostępna i raczej ponownie dostępną nie będzie. Oferta promocyjna merlina stosunkowo atrakcyjna, szczególnie płyty czy filmy systematycznie pojawiają się w atrakcyjnych cenach co w empiku jest wielką rzadkością. Monopolista a raczej pozycja dominująca na rynku może nam klientom jednak nie wyjśc na dobre. Byłoby mi ogromnie żal gdyby znacząco zmieniło się to za co ich lubię. No cóż - czas pokaże. Odpowiedz Link
alinka_li Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 14.07.10, 12:09 Nie podoba mi się to:( Na Empik już parę razy obrażałam się, powodem zawsze były bardzo niskie standardy obsługi klienta, szczególnie w przypadku reklamacji, chociaż przy zamówieniach też nie raz mi ciśnienie podnieśli. Niestety, obrażam się i potem wracam, bo jednak możliwość odbioru w salonie bez kosztów przesyłki jest kusząca. Plusy Merlina: świetne promocje, Empik nie umywa się nawet do nich. Ponadto system reklamacji: czuję się wręcz dopieszczona jako klient, nikt mnie tam nie traktuje jak oszustki chcącej coś wyłudzić. Pełna klasa i profesjonalizm. Niestety, koszty przesyłki spore. Ceny niepromocyjne wydają mi się porównywalne w obu sklepach. Promocyjne - górą Merlin. Nie chcę, by się połączyli! Chcę mieć wybór! Odpowiedz Link
agni71 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 14.07.10, 14:43 Może amazonka.pl wyrosnie na kokurencję? Jeszcze u nich nie kupowałam (a raczej kupilam, ale na targach w Warszawie, a nie przez net), ale przegladałam ofertę i maja chyba równiez płyty i filmy. Co do kosztów przesyłek, miałam kiedys darmową, a teraz mam 70% znizki na przesyłkę, więc nie jest tak żle. Promocje miewali fajne, choc ostatnio właśnie cienko z tym było i wygrywal Empik np. z promocją 3 za 2. W Merlinie zdarzało mi sie kupować zabawki i gry dla dzieci - w promocji czasem bylo duzo taniej niz na Allegro. I tego tez będzie mi żal, bo podejrzewam, że albo Merlin całkiem zniknie albo powstanie Empik bis, z jego wysokimi cenami. Odpowiedz Link
pa_yo Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 04.08.10, 14:54 Decyzja o fuzji we wrzesniu (UOKiK) wyborcza.biz/biznes/1,100896,8211235,Czy_Empik_z_Merlinem_zjedza_wydawcow_ksiazek.html Odpowiedz Link
agulle Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 04.08.10, 20:44 i już teraz nie można przesunąć terminu wysyłki na wrzesień. Więc chyba mają przesądzone. Odpowiedz Link
bramina Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 04.08.10, 21:18 Osobiście jest to dla mnie bardzo przykra wiadomość. Nie przepadam za Empikiem, czy internetowym czy klasyczną księgarnią. Po ostatnim pobycie w księgarni wyszłam z ... bardzo ładną siatką na zakupy. Dzięki temu forum zaczęłam korzystać z dobrodziejstw Merlina - pakowania wszystkiego o czym zapragnę do przechowalni i kupowania, gdy wyskoczy jakaś promocja. Więc jeśli chodzi o mnie, to dzięki tej fuzji, jakiś inny tańszy sklep internetowy zyska dodatkowego klienta. Odpowiedz Link
irmeline Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 05.08.10, 10:28 No własnie, niewykluczone, że zyska na tym np. Amazonka, w której robię zakupy od jakiegoś czasu i jestem więcej niż zadowolona. Ceny mają atrakcyjne, wybór produktów duży, i to zarówno wśród książek, jak i płyt. Co ważne, można u nich kupić wiele tytułów zagranicznych w przyzwoitych cenach, a dostawa kurierem jest za darmo powyżej 150 złotych i na czas - kilka razy zrobiłam zakupy w godzinach popołudniowych jednego dnia, a następnego dnia rano kurier dostarczał mi paczkę. Merlina natomiast żal mi ogromnie, bo jestem stałą klientką tego sklepu właściwie od początku jego istnienia. Niestety, w ostatnim czasie warunki zakupów systematycznie się tam pogarszały (koszty dostawy, ceny, warunki Klubu Merlina itp.)i sklep przestał być tak konkurencyjny jak niegdyś. Choć nadal promocje niektórych produktów, np. perfum, są znakomite. Odpowiedz Link
agamamaoli Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 05.08.10, 13:19 Szkoda, nikt nie miał tak fajnych promocji. Właściwie uzależniłam się od zakupów tam: zabawki, płyty, perfumy, książki. Odpowiedz Link
steffa Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 05.08.10, 16:23 Zdziwiłam się peanami na cześć Merlina. Moim zdaniem był to jeden z mniej konkurencyjnych cenowo sklepów, a jedyną zaletą jest dla mnie opcja 'przechowalni'. ;) Odpowiedz Link
abepe Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 05.08.10, 16:31 steffa napisała: > Zdziwiłam się peanami na cześć Merlina. Moim zdaniem był to jeden z mniej > konkurencyjnych cenowo sklepów, a jedyną zaletą jest dla mnie opcja > 'przechowalni'. ;) A które wolisz? Ja korzystam z merlina, zawsze coś upoluję w promocji. Chociaż z rocznicowej zniżki -10% nie korzystałabym, gdyby w tym samym czasie nie było zawsze rabatów targowych - dopiero wtedy się opłaca. Odpowiedz Link
agni71 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 06.08.10, 20:38 Merlin miewał świetne promocje na perfumy, zdarzały sie atrakcyjne ceny zabawek, kupowałam u nich też materiały pismienniczo- plastyczne, a nawet sprzęt sportowy (łyżwy w dobrej cenie). Łączyli rabaty - rocznicowy z innymi- przez co wychodziły nieraz baaardzo przyjazne ceny. Ostatnio, fakt, rzadziej u nich kupowałam. Nawet z okazji targów, obkupiłam sie w empiku w promocji 3 za 2, ale zawsze to była większa różnorodność. Szkoda... Odpowiedz Link
abepe Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 06.08.10, 21:11 Perfum nie używam, ale lubię merlinową wyszukiwarkę, jest dość inteligentna:)) Empikowa mnie zawiodła nie raz. Odpowiedz Link
steffa Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 06.08.10, 22:36 Najtańsze ;-) Ostanio ks. warszawa i agile. Matras nie ma wielu rzeczy. Odpowiedz Link
pa_yo Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 09.11.10, 19:37 No to amen, w merlinie zamawiasz z odbiorem w salonie empiku: merlin.pl/info/calendar.html Odpowiedz Link
agamamaoli Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 09.11.10, 19:52 Już od jakiegoś czasu można odbierać w Empiku, sprawdzałam kilka tygodni temu w W-wie był to Empik na Marszałkowskiej. Ale nie widać na szczęście zmian w asortymencie ostatnio znów zrobiłam sympatyczne zakupy (książki i filmy) Odpowiedz Link
agni71 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 09.11.10, 20:00 Szkoda, ze tylko w jednym Empiku na całą Warszawę,i to akurat na Marszałkowskiej,gdzie ciężko zaparkować.... Odpowiedz Link
sinceramente Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 09.11.10, 20:30 A mnie niesamowicie irytuje, że na Śląsku nie ma żadnego punktu odbioru osobistego. "Najbliższy" mam w Opolu lub w Krakowie... Odpowiedz Link
uloni Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 09.11.10, 20:43 sinceramente cierpliwości. Jak składałam zamówienie w II połowie października zauważyłam właśnie, ze można odbierać w empiku, niestety chodziło bodajże o 3-4 sklepy m.in w warszawie. U mnie też nie było żadnej możliwości odbioru osobistego, az tu 4 listopada wchodzę żeby monitorowac zamówienie i widzę, że w końcu jest, dodali trochę tych punktów. U mnie na bodajże 5 empików w mieście odbiór jest w jednym, ale w koncu jest. Tylko doczytajcie, że opcja ta jest możliwa przy płatności kartą lub przelewem i nie dotyczy zabawek. Od razu wypróbowałam i zamówiłam, "nóż w palcu" - może w końcu będę miała szczeście i go dostanę, bo jak poprzednio zamawiałam w merlinie to mi anulowali akurat tą pozycję, a w empiku nie było. Odpowiedz Link
agni71 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 00:01 Dzisiaj np. dostałam info,ze mozliwe odbiory w Empiku we Wrocławiu, wiec myslę, że stopniowo będą uruchamiali te opcję we wszystkich miastach gdzie jest Empik. Szkoda,ze zabawek nie mozna tak odbierać,bo czasem kupowałam u nich. Odpowiedz Link
pia_ agni71 10.11.10, 16:41 A w którym Empiku we Wrocławiu, bo nie mogę się dokopać do tej informacji? Odpowiedz Link
agni71 Re: pia_ 11.11.10, 19:49 cytuje z maila od Merlina: Salon Empik Wrocław - Renoma ul. Świdnicka 40 Punkt Odbioru Zamówień znajduje się przy głównym wejściu, po lewej stronie Otwarty: Pon - Nd 10:00 - 20:00 Tel. +48 (22) 461 07 12 Odpowiedz Link
bachula_gr Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 11:01 sinceramente napisała: > A mnie niesamowicie irytuje, że na Śląsku nie ma żadnego punktu odbioru osobist > ego. "Najbliższy" mam w Opolu lub w Krakowie... Nie wiem z ktorej strony Slaska jestes ;-) ale odbierac mozna np EMPIKu w Chrzanowie. Sprawdzone. Odpowiedz Link
sinceramente Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 12:02 Mówisz ucello jest nadzieja? Będę więc monitorować sytuację licząc, że może przed świętami coś się w tej kwestii zmieni. CytatNie wiem z ktorej strony Slaska jestes ;-) ale odbierac mozna np EMPIKu w Chrzanowie. Sprawdzone. bachula a jak tego dokonałaś? Zerknęłam na stronę merlina, nie ma na liście Chrzanowa, więc mnie zaintrygowałaś. Do Chrzanowa mam trochę daleko, ale skoro w Chrzanowie można, to może i w Katowicach by się dało? Odpowiedz Link
abepe Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 13:07 Ja się właśnie ucieszyłam, że mam taki punkt odbioru w jednym miejscu w Gdyni, ale stwierdziłam, że koszt dojazdu z mojej pracy wynosi więcej niż opłata za przesyłkę. A Wam się opłaca? Odpowiedz Link
alistar1 Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 13:12 U nas jeszcze nie ma takiego punktu, ale bardzo na to liczę:) Odpowiedz Link
uloni Re: Empik wchłonie merlina? Najprawdopodobniej ta 10.11.10, 17:52 U mnie akurat Empik z możliwością odbioru jest niedaleko pracy, a jako że mieści się w sporej galerii handlowej od czasu do czasu tam bywam. Odpowiedz Link