abepe
15.11.10, 19:05
Już od dawna mam ochotę namówić Was na taki wątek.
Bywam w księgarniach bardzo rzadko, z dziećmi nie bardzo mogę przez ich zapędy zakupowe, a bez nich nie mam zbyt wiele czasu. Więc jak już idę - najczęściej robię rekonesans, nie zastanawiam się nawet co tu teraz kupić, tylko co w ogóle ciekawego jest. Ostatnio zapisuję:)) Mogę się więc podzielić znaleziskami. I proszę o wzajemność.
Dzisiaj zainteresowało mnie kilka pozycji:
"Obrazki z wystawy" Modesta Musorgskiego - płyta z książką , lub książka z płytą. Kilka krótkich szkiców, które mogły być inspiracją dla kompozytora.
Magdalena Marcinkowska "Mała orkiestra. Przewodnik dla dzieci o muzyce" Pisała już o tej książce z płytą Steffa, płyty nie słuchałam, ale opis instrumentów wygląda przekonywująco.
"Ulubione wiersze babci - Brzechwa, Konopnicka, Fredro i inni" Pozycja dla tych, którzy nie wytrzymują "awangardy" a chcieliby mieć klasykę w lepszej wersji obrazkowej niż z pewnych wydawnictw.
Melanie Watt "Chester" . Rzeczywiście niezwykła pomoc do nauki angielskiego (dla początkujących).
Rob Scotton "Baranek Bronek" i "Kotek Splotek" Baranak mamy w wersji angielskiej, sprawdziłam - tłumaczenie oddaje w pełni jakość oryginału, Kotka bezapelacyjnie pokochałam. I będę musiała mieć!
"Każdy człowiek ma prawa.Ilustrowana deklaracja praw człowieka dla dzieci" Dla starszych nieco dzieci, ze względu na kilka nieprzyjemnych zdjęć. Z osobistymi komentarzami.
Dwie pozycje dla kociarzy:
"Hinkul na bezkociej wyspie" Dla młodszych - historia kotka zaprzyjaźnionego z wróżką.
"Tajemnice białego kota. Koty w baśniach z różnych stron świata. Dla nieco starszych.
"Naprawdę krótka historia prawie wszystkiego", czyli skrócona i wzbogacona o ilustracje i zdjęcia dziecięca wersja sławnej książki Billa Brysona.
"Mikołaj Kopernik. Chłopak, który sięgnął do gwiazd", czyli o Koperniku dla dzieci.
"O czym szumią wierzby". W bardzo przyjemnej cenie oraz oprawie graficznej. Marzy mi się serial TV.
"Alicja w krainie czarów" z niepokojącymi, ciekawymi ilustracjami Roberta Ingena ( w tłumaczeniu Krzysztofa Dworaka)
I to z rzeczy mniej oczywistych.