bea-sjf 18.01.11, 21:57 Stało się- forum założone:) Teraz proszę zakasać rękawy i z błyskiem w oku i ołówkiem w ręku ruszyć do półek- spisujemy tytuły! A wszelkie pytania, uwagi itp prosze umieścić w tym wątku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_mrozi Pierwsza ;) 18.01.11, 22:37 Gratuluję wyklucia :) A jakieś zasady obowiązują? Odpowiedz Link
per-vers Re: Pierwsza ;) 18.01.11, 23:16 No właśnie: jak to będzie, wrzucamy wszystko jak leci? Przydałby się jakiś system. Kryteria i porządek od samego początku ;) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Pierwsza ;) 18.01.11, 23:29 Wizję mam taką- powstają wątki z przedziałem wiekowym (np. Propozycje 0-2 lata) i w nich umieszczamy tytuły (każdy poleca to co zrobiło furrorę, wywołało lawinę ochów i achów itp) dajemy sobie na zgromadzenie ich jakieś 3 miesiace (chyba, że zdecydujemy innaczej), potem spisujemy w kolejnym wątku i zaczynamy głosowanie (np.Głosowanie 0-2 lata), potem liczymy i ogłaszamy zwycięzców. Uf. Modyfikacje lub inne wersje mile widziane:). Per-vers, nie ma wyjścia- robię Cię administratorem :). Tzn, że ja tu tylko sprzątam;). Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 11:52 Mam nadzieję, że zbierze się tu liczne grono:) Co powiecie na to, żeby w danej kategorii wiekowej jedna osoba mogła przedstawiać/ proponować/zgłaszać od 1 do 10 tytułów, nie więcej, a może nawet i 10 to za dużo? Odpowiedz Link
kate.2 Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 14:13 hej, hej jestem i ja :) Myślę, że ten pomysł z ograniczeniem ilości zgłaszanych pozycji jest dobry ale ja bym aż tak nie zaokrąglała 0-2 lat. Z doświadczenia (może i krótkiego ale intensywnego:) widzę,że lepiej podzielić 0-1, 1-2, 2-3 tak na początku edukacji czytelniczej może do 3lat a później to już nie wiem :) ale może nie koniecznie to moje doświadczenie. Widzę, że teraz w wieku 2,3 z częścią książek już się spóźniłam np. Ela i Olek u nas to było zdecydowanie w przedziale 1-2. Może trochę przesadzam che, che :) może faktycznie 0-2 a później 2-3? Odpowiedz Link
abepe Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 17:17 A mnie się wydaje, że ograniczenie ilości nie ma sensu, przecież dobrych książek jest coraz więcej i dlaczego nie polecać wszystkich?!!! Odpowiedz Link
silsilka Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 17:53 Jestem i ja :) Cieszę się, że lista ruszyła z kopyta. Wydaje mi się, że nie ma większego sensu w rozdrabnianiu kategorii 0-2 lat. W pierwszym roku życia pojawiają się w większości książeczki materiałowe, pod koniec tekturowe, które towarzyszą chyba wszystkim dwulatkom. A później może 2-3 (maluchy), 3-5 (przedszkolaki), 5-7 (straszaki), 7-9, oraz 9-11 (uczniowie), 11+ nastolatki, 16+ młodzież? Odpowiedz Link
per-vers Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 19:35 Ja zgodziłabym się raczej z wersją, którą przedstawiła Bea. Na forum o książkach dużo było głosów co do tego, że inne rzeczy czytają dzieci roczne, a inne dwuletnie. Ja niestety nie mam doświadczenia z maluchami, bo moją córeczkę adoptowałam, gdy miała 2,5 roku. Widzę natomiast, że kategoria "przedszkolaka" też jest bardzo zróżnicowana - bo kompletnie inne były nasze lektury, gdy mała miała 3 latka, inne gdy miała 4 lata, a jeszcze inne gdy miała 5. Podobne doświadczenia mam z dziećmi, z którymi pracuję. Dużo byłoby tych wątków. Ale to akurat właściwie nie jest problem? Zastanawiałam się przez chwilę, czy da się z kolei tak dokładnie dopasować książki do wieku. Ale z drugiej strony możemy polecać tę samą książkę zarówno w kategorii 3-latków, jak i 4 latków. Kto szuka, ten wie, dla kogo ;) A kto poleca, też wie, dla kogo i może będzie mu się chciało wpisać to samo do 2 lub 3 wątków? Temat drugi, rzucony bodajże przez Abepe: czy chcemy tu polecać książki, jak leci - wszystkie te, które nam się spodobały? Czy też robimy ranking? Wybieramy książki polecane najbardziej - przez największą liczbę osób? Czekam na głosy! Zapraszam do dyskusji :) Odpowiedz Link
per-vers Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 19:40 Przepraszam najmocniej, chodziło mi o propozycję kate. Wybacz :) Odpowiedz Link
kate.2 Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 20:36 O.K. Dokładnie o to mi chodziło, te pierwsze 3 lata to bardzo zróżnicowany czytelniczo czas :) Nie zaszkodzi podzielić go na 0-1, 1-2 i 2-3. Widzę, że sama ciągle się dopytuję, czy to już z tą książką, czy jeszcze? Denerwuje mnie to trochę a myślę, że odpowiadających po pewnym czasie też ;) Następne lata można pewnie podzielić jw. Odpowiedz Link
abepe Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 20:11 per-vers napisała: > Na forum o książkach dużo było głosów co do tego, że inne rzeczy czytają dzieci > roczne, a inne dwuletnie. A wszystko zależy od dziecka. Niektóre dzieci w wieku 2 lat sięgają po lektury, które inne czytają mając nieco ponad rok. A czasem trzylatek wraca do lektur sprzed kilkunastu miesięcy. Mój prawie czterolatek ostatnio wyciągnął Amberki:)) > Temat drugi, rzucony bodajże przez Abepe: > czy chcemy tu polecać książki, jak leci - wszystkie te, które nam się spodobały > ? > Czy też robimy ranking? Wybieramy książki polecane najbardziej - przez najwięks > zą liczbę osób? Myślę, że ranking jest złym pomysłem, bo to zawsze ogranicza. Odpadnie wiele książek, które warto przeczytać, bo nie zmieszczą się w ustalonej liczbie. A co z tymi, które zostaną wydane po ustaleniu listy? Odpowiedz Link
per-vers Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 20:20 abepe napisała: > per-vers napisała: > > > Na forum o książkach dużo było głosów co do tego, że inne rzeczy czytają > dzieci > > roczne, a inne dwuletnie. > > A wszystko zależy od dziecka. Niektóre dzieci w wieku 2 lat sięgają po lektury, > które inne czytają mając nieco ponad rok. A czasem trzylatek wraca do lektur s > przed kilkunastu miesięcy. Mój prawie czterolatek ostatnio wyciągnął Amberki:)) > Tak samo jest też później, prawda? Ale myślę, że warto i trzeba przyjąć jakieś kryterium. Wiek jest jednak jakimś wyznacznikiem... (że wspomnę pytania z Forum o książki dla x-latka). W poprzedniej dyskusji padł też pomysł grupowania książek tematycznie. Ale tu też jest wiele "za" i "przeciw". Chyba lepszy - z tych dwóch - jest jednak wiek... Odpowiedz Link
abepe Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 20:32 Później bywa jeszcze gorzej. Wychowawczyni mojego syna w zerówce była w szoku, że jego ulubiona ksiażka to "Opowieści z Narnii" (zdążyliśmy je przeczytać do tamtego momentu 1,5 raza, tzn. raz połowę a raz całość). A to na forum przecież nic dziwnego. Oczywiście wiek jest tylko orientacyjnym wyznacznikiem. Jak się książkę kupi za wcześnie, można odłożyć i poczekać. Może zrobić taki szerszy przedział: maluszki (przedprzedszkolne) i tam wrzucać książki z adnotacją 0+, 1+, 1,5+ itd., potem przedszkolny - podobnie itd.? Odpowiedz Link
agisek Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 20.01.11, 10:29 Spisuję sobie tytuły i widzę, że jest też taki problem, że książka teoretycznie nadaje się już dla młodszego czytelnika, ale moje jej zbyt wcześnie nie chciały. Na przykład taki "Kazio i nocny potwór" pokazywany dwulatkowi budził strach, a rok później już był bardzo śmieszny. Tekst niby prościutki, ale już cała koncepcja książka wymaga pewnej dojrzałości. Tak sobie rozważam. Odpowiedz Link
aglod2 Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 20:29 Ja bym była za wmiarę szerokimi widełkami wiekowymi. Dzieci wracają do niektórych książek, kochają niektóre mimo, że są raczej dla młodszych. A co myślicie o podziale też na prozę i poezję? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Ustalenia początkowe-dyskusja 19.01.11, 21:18 Jeżeli zdecydujemy się nie robić rankingu (odpada etap głosowania i bardzo dobrze, bo miałam tu nieco wątpliwości) tylko listę polecanych tytułów przez nas i nasze dzieci, to wydaje mi się teraz, że dobrze jednak byłoby zrobić listy wiekowe ( i takie wątki) rok po roku (do lat 10? potem co dwa lata?). Ale ponieważ polecając sugerujemy się reakcjami naszych dzieci, a one jak wiadomo różne są, to te same tytuły mogą ( i z pewnością będą) się pojawiać w różnych wątkach/listach wiekowych. To chyba nie będzie problem dla tych, którzy szukając ksiązek dla dziecka w konkretnym wieku będą się posiłkować odpowiednią listą. A gdyby się okazało, ze tych wspólnych tytułów dla sąsiadujących ze sobą list jest dużo to mozna je będzie połaczyc podczas porządkowania propozycji w ostateczną listę. Pewnie, że znamy mnóstwo ksiązek, ale jesli lista nie ma się ciągnąć w nieskończoność to jednak jakiś wstępny ranking domowy powinien byc przeprowadzony. Potrzebny by tez był wątek dotyczący ksiązek wydawanych w 2011 roku- pewnie sukcesywnie będziemy je tam dopisywać. Obrazki- raczej na gotowej juz liście niz w wątkach z poleceniami, w tych lepiej podawac linki. Przepraszam za skrótową formę, zmykam ! Odpowiedz Link
per-vers Podsumowanie pierwsze :) 19.01.11, 23:46 Mamy zatem następujące propozycje: - podział rok po roku - podział na... nazwijmy to "etapy": maluszki, przedszkolaki, wczesna szkoła... z opcją dodawania bardziej szczegółowych adnotacji (1+; 1,5+; 2+...) - i/lub podział na poezję i prozę A może damy 2w1: podział rok po roku, ale nie "od... do...", tylko 0+, 1+, 2+? Odpowiedz Link
agisek Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 08:29 Zgłaszam się i ja. Najbardziej podoba mi się opcja 0+, 1+, 2+ itd. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 12:30 tez jestem za tym; kategoria "rok po roku" chyba najbardziej elastyczna, bo wiadomo że jak coś 1+ to może przypaść go gustu też starszym, a nie koniecznie będzie "dekodowane" przez mniejsze dzieci. Kategoria obszerniejsza - tutaj chyba negatywny przykład do czego może prowadzić. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 12:54 Wyglada na to, że będziemy tutaj tworzyć listy w kategoriach: 0+, 1+, 2+, 3+, 4+, 5+, 6+, 7+, 8+, 9+, 10+,12+, 14+,16+ Wszystkim taki podział odpowiada? Będzie konkretnie i przejrzyście dla poszukujących. Do przedyskutowania: Tytuły wpisujemy w kategorii, która odpowiada pozytywnemu/entuzjastycznemu odbiorowi przez nasze/ forumowe dzieci, nawet jeśli ksiązka teoretycznie wydaje się byc dla młodszych lub starszych dzieci ( tym samym może się zdażyć, że tytuł pojawi się w różnych kategoriach wiekowych). Odpowiedz Link
pa_yo Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 13:18 Czyli nazwy postów mamy ustalone, a teraz jak ma wyglądac post z opisem danej ksiązki, jakie informacje powinien zawierać? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 13:30 pa_yo napisała: > Czyli nazwy postów mamy ustalone, a teraz jak ma wyglądac post z opisem danej k > siązki, jakie informacje powinien zawierać? No właśnie- czy umieszczamy tylko tytuł, autorów, linkę do większego opisu czy dajemy własny komentarz? Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 14:36 Wg mnie - tytuł, autor, koniecznie własny komentarz (choćby jedno zdanie) + ew. link do szerszego opisu Odpowiedz Link
bbkk Re: Podsumowanie pierwsze :) 20.01.11, 15:08 witam i ja a jak z 'seriami' np. o Mamie Mu każdy tytul osobno? Odpowiedz Link
violik takie tam porządkowe 20.01.11, 21:47 Hej, Ja też witam. Żeby łatwo było się zorientować, proponuję, aby w linijce TEMAT był tylko tytuł i wiek (dobrze zrozumiałam?), czyli np: Cudowna podróż Edwarda Tulana - wiek 5+ Czy każdy wiek będzie miał własny wątek? Proszę zauważyć, że linijka TEMAT ma jedynie 50 dostępnych znaków, czyli: Cudowna podróż Edwarda Tulana - Kate DiCamillo - wiek 5+(ponad 50 znaków) NIE MIEŚCI SIĘ w temacie. Warto ustalić moim zdaniem schemat dla nazywania TEMATÓW, bo to ułatwia wyszukiwanie w wyszukiwarce, a lista jest tworzona, jak rozumiem, aby pomóc. Pomocne są także, oprócz naszych zachwytów, trywialne dane edytorskie, takie np jak numerek ISBN. Wielokrotnie przecież na forum ktoś się pyta w jakim wydaniu kupić książkę. Numer jest jednoznaczny. Może zastąpić okładkę, która, jak rozumiem, ma być wklejana (?) Dobrym przykładem jest taka rubryczka książki jak w podaj necie: Tytuł: Zerwać pąki, zabić dzieci Autor:Oe Kenzaburo Tłumacz:Jan Rybicki Wydawnictwo:Amber Seria wydawnicza:Nowa proza polska Numer wydania:I Okładka:miękka ISBN:9788324117727 Liczba stron:118 Rok wydania:2004 Zobacz inne książki autora » Właśnie sobie uświadomiłam, że zamiast wypisywać, można skorzystać z pracy innych i na przykład uznać, że taka na przyład BiblioNetka mogła by być forumową bazą danych. Wtedy wystarczyłby link : www.biblionetka.pl/book.aspx?id=29928 i powyższe dane byłyby widoczne. Tak na przykład wygląda karta książki: Cudowna podróż Edwarda Tulana - Kate DiCamillo www.biblionetka.pl/book.aspx?id=115003 Gorzej , jeśli książki nie ma w BiblioNetce. Lub, gdy są błędne (też się zdarza) No i komu będzie się chciało tyle wypisywać? pozdrawiam, Odpowiedz Link
per-vers Re: takie tam porządkowe 20.01.11, 23:07 Violik, wiek będzie w wątkach, każdy rok życia dziecka będzie miał swój osobny wątek. A tytuły będziemy dodawać w odpowiedzi na odpowiedni wątek ZMIENIAJĄC KONIECZNIE TEMAT. Czyli np. chcąc umieścić Bardzo głodną gąsiennicę wchodzimy do wątku np 1+ i tam klikamy "odpowiedz". W temacie swojego postu podejemy... patrz niżej... Na pewno tytuł i autora, A w treści... też patrz niżej :) Nie ma zatem potrzeby podawania przy każdym tytule wieku. Szczerze mówiąc nie liczyłabym na to, że wszyscy będą podawać wszelkie możliwe dane dotyczące książki... Zwłaszcza, jeśli nie mają jej aktualnie w ręku, a przecież tak będzie w wielu przypadkach. Jeśli kłaść nacisk na konkretne wydanie, to taka np. Księga Dżungli czy Alicja w Krainie Czarów doczekałaby się kilku osobnych postów... A tak naprawdę nie chodzi chyba o polecanie konkretnego, jedynego możliwego wydania czy wydawcy, lecz o książki same w sobie. O wydaniach, a więc o tłumaczeniach i zilustrowaniach - wydaje mi się - można nadal dyskutować na forum-forum. Dane edytorskie w zasadzie bez problemu można znaleźć w necie. Format tematu - ważna rzecz. Na pewno tytuł i autor... Czy coś jeszcze? Moim zdaniem warto było by tematy maksymalnie upraszczać, czyli pozostać tylko przy tytule i autorze. Treść : Chciałabym, aby znalazły się w niej wasze osobiste komentarze. Czasem będzie to właśnie polecenie konkretnego wydania, może reakcja dziecka na tę książkę? Przyda się choćby krótka informacja o treści. Takie informacje przemawiają do mnie najbardziej. Co wy na to? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: takie tam porządkowe 21.01.11, 01:37 W kwestii formy: czy ustalamy, że każdy post w danym wątku z przedziałem wiekowym ma mieć w nagłówku tytuł książki a w treści autora, ilustratora oraz przynajmniej jedno zdanie komentujące, subiektywne plus link do opisu z wydawnictwa/księgarni, recenzji z sieci? Obrazek z okładką? Jeśli tak, to nie będzie konieczne ponowne spisanie wszystkich tytułów w jednym miejscu i będzie można stale tę listę poszerzać o nowości. Niesamowite, jak wizja się zmienia:) I upraszcza;) Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: takie tam porządkowe 21.01.11, 10:00 >każdy post w danym wątku z przedziałem wiekowym ma mieć w nagł > ówku tytuł książki a w treści autora, ilustratora oraz przynajmniej jedno zdani > e komentujące, subiektywne plus link do opisu z wydawnictwa/księgarni, recenzji > z sieci? Obrazek z okładką? TAK :) Odpowiedz Link
violik Re: takie tam porządkowe 21.01.11, 11:07 Powiem tak. Przejrzałam nasze forum - matkę. Oto przykłady pytań, jakie zadają forumowiczki: Pytania o twardość okładki i ilustratora Jaki jest format dużej a jaki mniejszej książki / wymiary książki Polećcie wydawnictwo Czym się różnią książki, jakie ilustracje Jeśli to forum nie będzie odpowiedzią na zapotrzebowanie forumowiczów, nie będzie miało interesujących opisów i potrzebnych danych zasadniczych - umrze. Zainteresowani książkami wrócą do forum - matki. Bałagan i lakoniczne opisy - typu: 'Fajna książka' lub 'Moje dziecko lubi' nie zachęcają mnie. Wzornik podstawowych danych, które należy wpisać, powinien moim zdaniem pojawić się w nagłówku forum. Moja propozycja danych: Tytuł: Autor: Wydawnictwo: Rok wydania: Link: (pozycja w wydawnictwie / BiblioNetka / sklep internetowy / inne) (Ilustrator) - opcja (Tłumacz) - opcja (Okładka) - opcja (wklejenie zdjęcia - podany wzór, jak to zrobić) Bardzo pomocna, fajna, zilustrowana recenzja książek, która do mnie przemówiła - pozwoliła mi wybrać (trafnie) prezent w 5 minut. To lubię! Moja propozycja - opis wzorcowy Tu pojawia się sprawa powyższych pytań forumowiczek - gdzie mają funkcjonować - na 'matce', czy tutaj? Czy to jest forum ściśle informacyjne? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: takie tam porządkowe 21.01.11, 11:40 Na forum-matce owszem można szukać, poczytać, sporo tematów jest zebranych w pojedyńczych wątkach ( typu "babcia i dziadek w literaturze"), ale nie ma listy- z podziałem wiekowym -tytułów, które sprawdziły na sobie i dzieciach forumowiczki i mogą je polecić innym. Takiego przewodnika gdy jesteśmy w nagłej ksiązkowej-prezentowej potrzebie, albo kompletujemy półeczkę dziecka. Bez przedzierania się po wielu wątkach. Linka do wątku pierwotnego o tym jak pomysł na listę sie klarował jest podana pod opisem tego forum- nie ma chyba jednak zapotrzebowania na podawanie informacji czy ksiązka ma miękką czy twardą okładkę, a zreszta gdyby były to można sie o szczegóły pytać na forum- matce. Nasz cel to stworzenie listy, nie katalogowanie ksiązek, zależy nam na tym, by zadanie było zarówno przyjemne jak i pożyteczne. Jesli bedą zbyt duże wymagania co do zawartości opisu tytułu to wiele osób zrezygnuje ze swojego udziału w tym projekcie, a tego nie chcemy!!! Nie jesteśmy też konkurencją wobec forum-matki, nie bedziemy tutaj rozpisywać się o konkretnych książkach, chcemy tylko i aż zebrać dobre tytuły w jednym miejscu. Może kiedyś, gdy uda się nam to zadanie stworzymy listę problemową, o którą pojawiła sie prośba w wątku początkowym. Zobaczymy. Hasło przewodnie- "uprośćmy sobie to zadanie" i nad tym własnie kombinujemy w tym miejscu. Informacja "fajna ksiązka" nie przejdzie w opisie bo niczego nam nie mówi, ale już "potężna dawka smacznego humoru" jest jak dla mnie informacją- kwintesencją. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: takie tam porządkowe 21.01.11, 11:57 Zasady wpisywania propozycji do wątków zostaną spisane i zawisną w opisie forum. Co podajemy: 1. tytuł ksiązki w nagłówku postu 2. w poście: autor, ilustrator, linka do ksiązki- najlepiej do wydawnictwa ( tu już będzie masa intrygujących cyferek, przeważnie), opis własny, ewentualnie linka do znalezionej w sieci recenzji (bywa tego sporo), zdjęcie okładki. Jak zrobić ładną linkę oraz jak wkleić obrazek-podam w odpowiednim miejscu i czasie:) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Podsumowanie pierwsze :) 21.01.11, 12:05 bbkk napisała: > witam i ja > > a jak z 'seriami' np. o Mamie Mu > każdy tytul osobno? Nie ma sensu rozdzielac tytułów, myśle, że jeśli jest jeden bohater główny (Basia, Findus, Mama Mu czy Pippi) wpisujemy w nagłówku : seria "Basia i..." , w poście podajemy jeden, może ulubiony tytuł oraz wymieniamy inne tytuły z serii, w taki sposób: Basia i upał w zoo można też podać stronę jesli jest, tu akurat jest;) strona Basi Oczywiście to tylko propozycja, możliwe, że coś innego się ostatecznie wyklaruje:) Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Podsumowanie pierwsze :) 21.01.11, 12:38 Myślę, że czytelniej i przejrzyściej jest jak się podaje nowe linki gdy one się otwierają w osobnym oknie, aczkolwiek może tylko ja nie znoszę jak mi się coś otwiera w tym oknie co akurat czytam a innym to nie przeszkadza:) Odpowiedz Link
slonko1335 Re: Podsumowanie pierwsze :) 21.01.11, 12:38 chodziło mi o aktywne linki a nie nowe, takie jak odnośnik do Basia i upał w zoo w poście bez-sjf Odpowiedz Link
bea-sjf linki 21.01.11, 12:51 slonko1335 napisała: > Myślę, że czytelniej i przejrzyściej jest jak się podaje nowe linki gdy one się > otwierają w osobnym oknie, aczkolwiek może tylko ja nie znoszę jak mi się coś > otwiera w tym oknie co akurat czytam a innym to nie przeszkadza:) Na to też jest sposób (bo niestety nie wiem jak zrobić linkę, która otwiera się w nowym oknie)- klikasz na linkę nie lewym lecz prawym przyciskiem myszki, otwiera się okienko i w nim wybierasz sobie "otwórz w nowej karcie" lub "otwórz w nowym oknie". Chyba, że ktoś wie jak zrobic inną linkę ???? Może jest inny wzór??? Odpowiedz Link
slonko1335 Re: linki 21.01.11, 20:17 jest inny wzór, trzeba trochę więcej wpisać, jak będę mieć chwilkę to wkleję bo muszę odbierać dzieciaki z kąpieli iść:) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: linki 21.01.11, 20:46 slonko1335 napisała: > jest inny wzór, trzeba trochę więcej wpisać, jak będę mieć chwilkę to wkleję bo > muszę odbierać dzieciaki z kąpieli iść:) Ooo, taki wzór się przyklei na górze forum:) Moi chłopcy nadal w kąpieli- trzech panów w wannie nie licząc klocków:)) Odpowiedz Link
slonko1335 Re: linki 21.01.11, 21:27 Potworki wykąpane śpią:) Kompedium wiedzy o aktywnych linkach Odpowiedz Link
slonko1335 Re: linki 21.01.11, 21:30 przepraszam dwa razy literka mi się wpisała na końcu i nie wchodzi żądana strona, mam nadzieję, że teraz już będzie dobrze: Kompedium wiedzy o aktywnych linkach Odpowiedz Link
bea-sjf Re: linki -wzór 22.01.11, 12:07 Jeśli chcemy, aby po kliknięciu strona otworzyła się w nowym oknie, musimy dodać w odpowiednim miejscu target="_blank". Przykład: <a href="HTTP://www.gazeta.pl"target="_blank">Aktywny link do Gazeta.pl otwierany w nowym oknie</a> Aby ten wzór zadziałał należy HTTP zamienić na małe litery czyli http. Aktywny link do Gazeta.pl otwierany w nowym oknie Potrzebny adres wpisujemy w miejsce www.gazeta.pl , własną nazwę w miejscu Aktywny link do Gazeta.pl otwierany w nowym oknie. Dzieki slonko1335:) Mam w sygnaturce linkę do youtube- jesli muszę zrobić linkę aktywną w poście kopiuję sobie sygnaturkę i wklejam adres i tytuł w odpowiednie miejsca. Nie jestem w stanie zapamiętać wzoru, a i pisać by mi się nie chciało;) Odpowiedz Link
anna_mrozi linkowanie 29.01.11, 20:04 Mam nadzieję, że nie będziecie miały/nie będziecie mieli mi za złe, ale linkuję do mojego bloga, jeśli pisałam o książce. Inaczej - nie dam rady. Praca społeczna swoją drogą, ale czas.... Odpowiedz Link
bea-sjf Re: linkowanie 29.01.11, 20:21 anna_mrozi napisała: > Mam nadzieję, że nie będziecie miały/nie będziecie mieli mi za złe, ale linkuj > ę do mojego bloga, jeśli pisałam o książce. Inaczej - nie dam rady. > Praca społeczna swoją drogą, ale czas.... To dobry adres, więc linkuj śmiało:) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: linkowanie 29.01.11, 20:28 Przy okazji "linkowania" - jesli cos się komuś nie uda z linkami, obrazkami, to chyba zrobimy tak, ze administracja usuwa post a osoba zgłaszająca ksiązkę poprawia linki. Proszę, sprawdzajcie czy wszystko dobrze sie linkuje poprzez podgląd !:) Pyt. usuwać od razu czy czekać aż autor poprawi swój post? Odpowiedz Link
per-vers Re: linkowanie 29.01.11, 20:47 Ja byłabym za kopiowaniem treści nieudanego posta i wysyłaniem tej kopii autorowi (mailem), by mógł go sobie wkleić na forum jeszcze raz i poprawić. A na forum - myślę, że po wysłaniu kopii można usunąć. Co Wy na to? Odpowiedz Link
anna_mrozi błąd w linkowaniu 30.01.11, 07:56 Niestety, z poziomy użytkownika, nie da się usunąć/poprawić swojego posta. Tak więc, adminka musi to uczynić... Proszę więc, usuńcie: post: "Nusia i wilki" Pija Lindebaum - anna_mrozi 29.01.11, 20:15 (nieudane linkowanie) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: błąd w linkowaniu 30.01.11, 12:53 Aniu, od tego jesteśmy my: dzielne sprzątaczki- adminki, ciach, ciach;) Bardzo Ci dziękuję za rozpoczęcie działalności w wątkach:)))) Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: błąd w linkowaniu 31.01.11, 11:28 Rozpoczęłam i czekam na kolejne wpisy. A tu cicho-sza... Tylko coś mi szwankuje linkowanie do opisów w sieci (nie mogę dopatrzeć się błędu)... Odpowiedz Link
agisek Re: błąd w linkowaniu 31.01.11, 21:17 1. Spacja po cudzysłowie zamykającym URL. 2. Trójkątny nawias zamykający na końcu - ,,>''. To trzeba poprawić, by prawidłowo podlinkować opis z sieci. Uporałam się dzisiaj z jedną książeczką dla wprawy, trochę stremowana czy wszystko zrobię zgodnie z wytycznymi ;-) Jutro postaram się podziałać więcej. Odpowiedz Link
per-vers Re: błąd w linkowaniu 31.01.11, 21:44 Ojej, nie chciałyśmy nikogo przestraszyć naszymi Wytycznymi... ;) W każdym razie gratuluję udanego wpisu ;) Chyba specjalnie dodałaś książkę o oswajaniu lęków? ;) I nie obawiajcie się, chętnie będziemy sprzątać nieudane linki. Co prawda trochę szkoda, że nie da się po prostu edytować istniejącego postu i wkleić nawiasu w odpowiednim miejscu... Ale póki taka opcja nie istnieje, na straży stoimy my - AdministracjA, i z wszelką pomocą będziemy śpieszyć ;) Odpowiedz Link
abepe Re: 31.01.11, 22:44 Cheche, widzę, że w dobrym tonie jest podpieranie się własnymi recenzjami zamieszczonymi w sieci:)) I słusznie:)) Odpowiedz Link
agisek Re: 01.02.11, 07:42 He, no niekoniecznie tylko do swoich. W przypadku Binty, to aż mi głupio dodawać swoje trzy grosze w opisie, skoro na brombie są tak wspaniałe recenzje :-) Odpowiedz Link
agisek Re: 01.02.11, 08:29 Uff, namęczyłam się z tą Bintą jak szalona. Nie wiedziałam, że tak się trzeba nakombinować, żeby podłączyć konkretną recenzję z bromby, a nie cały ich wykaz. Plus działająca w żółwim tempie strona Zakamarków. Czas na przerwę! Odpowiedz Link
anna_mrozi Na swą obronę ;) 01.02.11, 09:00 Abepe, w ramach tłumaczenia się ze swej próżności ;) uprzedzałam, że chyba inaczej nie dam rady - czasem wyszukanie sensownej recenzji jest pracochłonne, co wydłuża czas potrzebny na przygotowanie opisu.. Odpowiedz Link
agisek Re: Na swą obronę ;) 01.02.11, 09:20 Dokładnie, mnie najłatwiej odwoływać się do tego, co sama napisałam bądź też czytałam i pamiętam, ze mi się podobało, że to była wartościowa recenzja. Odpowiedz Link
abepe Re: Na swą obronę ;) 01.02.11, 11:00 A czy ja napisałam, że krytykuję linkowanie do siebie? Sama pomyślałam o wykorzystaniu bromba.pl (nie tylko swoich recenzji), skoro to forumowa lista - popatrzmy co tam polecałyśmy. Odpowiedz Link
abepe Re: Na swą obronę ;) 01.02.11, 11:06 Zastanawiam się tylko, czy jest dobrze, gdy linkuje się do szerszej informacji niż tylko recenzja o książce (czasem jest zbiór opisów kilku książek na podobne tematy, czasem opis innych dokonań autora). Ja lubię wiedzieć więcej, ale może ktoś szukać informacji tylko o tej właśnie książce. Może w takich przypadkach skopiować tekst o książce do posta? Musi być informacja z sieci? Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Na swą obronę ;) 01.02.11, 11:32 abepe napisała: > Zastanawiam się tylko, czy jest dobrze, gdy linkuje się do szerszej informacji > niż tylko recenzja o książce (czasem jest zbiór opisów kilku książek na podobne > tematy, czasem opis innych dokonań autora). Ja lubię wiedzieć więcej, ale może > ktoś szukać informacji tylko o tej właśnie książce. > > Może w takich przypadkach skopiować tekst o książce do posta? Musi być informac > ja z sieci? Jestem za linkowanymi recenzjami, moze nawet kilkoma, jeśli znacznie się różnią w opisie odbioru książki, ale rzeczywiście powinna byc to recenzja tej jednaj ksiązki (lub serii) . Trudno kopiować recenzje szczególnie gdy mają wgląd do środka, no i sam post za bardzo się rozrośnie. Tak jak jest chyba się sprawdza tylko pilnujcie, żeby recenzja dotyczyła konkretnej ksiązki ( a nie np. kilku różnych tytułow z jakiegoś wspólnego tematu). Odpowiedz Link
per-vers Poszerzanie opisów 01.02.11, 21:29 Moim zdaniem nasza lista wcale nie musi być kompendium wiedzy o książkach. Wystarczy, jeśli będzie stanowić natchnienie ;) Jeśli ktoś znajdzie na naszej liście pomysł na lekturę, to dowolną już recenzję może znaleźć w równie dowolnym momencie w sieci. Korzystając z różnych narzędzi, począwszy od zwykłych googli po sprawdzone i zaufane portale książkoznawcze ;) Dlatego nie jestem za poszerzaniem opisów i wklejaniem dziesiątek recenzji. Tych jest w internecie mnóstwo, a i tak każdy szuka w nich czegoś innego, choćby innych informacji. Wydaje mi się, że dla poszukujących znacznie ważniejsze może być po prostu zdanie innych o danej książce (reakcje rodziców i dzieci), sugerowany wiek odbiorcy czy interesujący zakres tematyczny, a przecież to wszystko w naszych szablonach jest. A może po prostu napiszcie, co dla Was jest ważne w opisach książek wtedy, gdy występujecie w roli poszukiwaczy? Wtedy będziemy wiedzieli, czy potrzebne są zmiany w opisach. Odpowiedz Link
slonko1335 Re: błąd w linkowaniu 31.01.11, 23:14 kurka chyba faktycznie trochę za skomplikowanie sie zrobiło, ja tam mam tyle do wklejenia ale jak pomyślę, ile to trwa....no ale nic po kilku nabiorę wprawy. Nie wiem czy na pocztaek nie trzeba było tak normalnie, tytułami a potem dopiero jakoś to ładnie przepisać bo chyba faktycznie dziewczyny się wystraszyły... Odpowiedz Link
bea-sjf Re: błąd w linkowaniu 01.02.11, 01:03 Trudny jest chyba ten "pierwszy raz" ;). (hehe, żebyście wiedziały jaką tremę miały adminki przed otwarciem forum z gotowymi wątkami, kropelki waleriany ukradkiem wlewano do herbatki;)). Ale ładnie się zapełniają listy:). Tym wciąż niepewnym swych sił szepnę cytatem "nie bój Żaby":). Odpowiedz Link
per-vers Re: błąd w linkowaniu 01.02.11, 21:59 Oj, dolewało się, czego to się NIE dolewało na uspokojenie ;) To ja jeszcze dodam na odwagę parafrazując: "nie bój ryby" ;) Odpowiedz Link