pepperann Fernando 22.05.11, 21:24 Autor: Munroe Leaf (opracowała/spolszczyła Irena Tuwim) Ilustrator: Maria Orłowska Wydawnictwo: Nasza Księgarnia 1966 (Były też późniejsze wydania, m.in. Res Publiki z 1991 jednak trudno mi znaleźć kompletny spis, podaję więc wg swojego egzemplarza z 1966.) Opis: Absolutna klasyka, filmowana, tłumaczona, nagradzana ale wydaje mi się nieco zapomniana (przez to że od lat niewznawiana). Pacyfistyczna i przemiła opowieść o dużym, silnym, ale łagodnym byku, który nie chciał być groźny i agresywny, żył skromnie i cenił spokój i piękno, a w dodatku dobrze na tym wyszedł. Niedawno ukazało się inne tłumaczenie (Rudnickiego i Drabika), uważam że zgrabne, ale jednak polecam poszperanie w antykwariatach i w bibliotekach, żeby znaleźć "oryginał". "Fernando" w kanonicznym przekładzie jest też na płycie "Baje, bajki, bajeczki" w wykonaniu Ireny Kwiatkowskiej i Piotra Fronczewskiego (nagranie sprzed lat, miałam płytę analogową w latach '80.). Moje dziewczyny uwielbiają tę książkę, fragment "najpierw idą banderylierzy, noga za nogą jak się należy" deklamują rytmicznie z przejęciem, a mnie zawsze nasuwa się na myśl "Marsz" Jasieńskiego. Nie znalazłam recenzji w sieci, dlatego tak mało formalnie wpisuję, ale chciałam wszystkim przypomnieć o tej ślicznej klasyce. > > > Odpowiedz Link
sylwina76 Kot i diabeł 23.05.11, 10:44 Autor: James Joyce Wydawnictwo: Media Rodzina www.mediarodzina.com.pl/ Opis: Bardzo zabawna prosta historyjka o sprytnym diable i jeszcze sprytniejszym burmistrzu z małego francuskiego miasteczka. Przyznam się, że bardzo niechętnie wzięłam książkę do ręki - pamiętam jak trudno czytało mi się Ulissesa. Niepotrzebnie się jednak obawiałam - Diabeł i kot to świetna opowiastka: zabawna, w umiejętny sposób budująca napięcie, a przede wszystkim napisana bardzo prostym językiem. James Joyce napisał ją dla swojego czteroletniego wówczas wnuka. Cieszę się, że mogłam "poznać " autora Ulissesa od innej strony. Moim dzieciom ta przypowiastka bardzo się spodobała. Opis i recenzje ze strony wydawnictwa:Tekst linka Odpowiedz Link
pepperann Słoneczne jajo 06.06.11, 21:32 Autor: Elsa Beskow Ilustrator: Elsa Beskow Wydawnictwo: Zakamarki zakamarki Opis: (Podobno) klasyka szwedzkiej literatury i książka, która inspirowała się Konopnicka, pisząc "Na jagody". Wcale jednak nie czyta się tego jak ramoty, wręcz przeciwnie. Książka opowiada o zagubionej w lesie pomarańczy, którą leśni mieszkańcy biorą za jajo słońca. Znalezisko powoduje, że córka elfów udaje się w podróż do krainy pomarańczy, a potem wraca do ukochanego północnego lasu wraz z wędrownymi ptakami. Opowieść jest naprawdę przecudnie zilustrowana w stylu retro - główna bohaterka, mała córka elfów jest tak śliczna i urocza, że już bardziej by nie mogła. Pozostałe postacie też zapadają w pamięć - łobuziak Szyszka, stary, gderliwy Korzonek i dwie Żaby - Wesoła i Smutna. Moje obie córki domagają się tej książki i bawią, że są córkami elfów, (pomimo uczulenia na pomarańcze!) > > Recenzja z sieci: słoneczne jajo > > IMG okładki Odpowiedz Link
snecz Nosorożec z kompresem na pupie 11.06.11, 00:05 Polecam. wyborcza.pl/1,75248,2963658.html Odpowiedz Link
donkaczka "Wszyscy mają psa tylko nie ja" Mikołajewski Jaros 14.06.11, 12:33 Wszyscy mają psa tylko nie ja Autor: Mikołajewski Jarosław Ilustrator: Ewa Poklewska-Koziełło Wydawnictwo: Muchomor Rok wydania: 2009 Trzy zabawne opowiadania o Julce. Piękne ilustracje, świetny tekst, opowiadanie o zasypianiu bardzo życiowe :). Odpowiedz Link
donkaczka Janosch "Ja ciebie wyleczę, powiedział Miś" 14.06.11, 12:39 Janosch "Ja ciebie wyleczę, powiedział Miś. Opowieść o tym, jak Tygrysek pewnego razu zachorował" Znak Recenzja z sieci: Recenzja Odpowiedz Link
agisek seria o Peterze i Lenie 21.06.11, 14:55 Wydawnictwo Zakamarki Astrid Lindgren, ilustracje Ilon Wikland. "Ja też chcę mieć rodzeństwo", "Ja też chcę chodzić do szkoły". U nas obie książki były wielkimi hitami i nic nie szkodzi, że nie spodziewaliśmy się i nie spodziewamy młodszego rodzeństwa. Dzieci znalazły w nich coś uniwersalnego, co sprawiało, że chciały je ciągle czytać i oglądać albo opowiadać na swój sposób. Humor, nutka czułości i przyzwolenie na przeżywanie różnorodnych emocji - znaki rozpoznawcze twórczości Astrid Lindgren. Recenzja książki na blogu "Mały pokój z książkami". Odpowiedz Link
donkaczka O żółwiu, który chciał spać 03.08.11, 23:53 Aliaga Roberto O żółwiu, który chciał spać TAKO Recenzja z sieci: recenzja z qlturki Idealna książka dla 3latka przed spaniem, ilustracje są piękne, tekst niezbyt rozbudowany, ale ciekawy - historia żółwia szykującego się do snu, którego pukanie wyciąga z łózka kilka razy. Akapit o budzeniu i wstawaniu pojawia się jak refren w niezmienionej formie, zmieniają sie tylko obrazki. Bardzo polecam! Odpowiedz Link
donkaczka Przemyt 04.08.11, 00:01 Sroka Beata Przemyt Wydawnictwo: Muchomor Książka obrazkowa, o granicach wiekowych 3-99 :) Dużo zabawnych detali trudnych do wyłapania przez dzieci - psie siuśki podpisane Hau2O na przykład. Historia chłopca, który bardzo chce mieć psa i co z tego wynikło. Moja ulubiona scena to walka taty z wężem, a własciwie moment, gdy zapala światło. Świetnie napisane, świetnie zilustrowane. Wątek z forum KDM Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: Przemyt 01.11.14, 16:39 cudowna, mnie już bliżej do 99, a przeczytalam dwukrotnie dla własnej uciechy :) Odpowiedz Link
donkaczka Chłopiec i pingwin 04.08.11, 00:10 Chłopiec i pingwin Oliver Jeffers MAM Oszczędna w słowach, pięknie zilustrowana historia o przyjaźni. Recenzja z Qlturki Odpowiedz Link
donkaczka O małym krecie, który chciał wiedzieć, kto mu naro 04.08.11, 00:30 O małym krecie, który chciał wiedzieć, kto mu narobił na głowe Werner Holzwarth, Wolf Erlbruch Hokus Pokus Urocza, zabawna i zupełnie nie szokująca historia o krecie z kupą na głowie. Ilustrowana przez Wolfa Elbrucha jest radością dla oczu, dzieciaki wyciągają ją bez przerwy do wieczornego czytania. Recenzja z bloga Półeczka z książkami Odpowiedz Link
pepperann Tato, popłyńmy na wyspę 08.09.11, 10:37 Autor: Markus Majaluoma Ilustrator: Markus Majaluoma > Wydawnictwo: Bona wydawnictwo bona Opis: W tej książce wszystko jest jak w życiu - tata po pracy jest zmęczony i daje sobą rządzić trójce maluchów żądnych morskich przygód Jak w życiu najmłodsze dziecko nie ruszy się z domu bez wielkiej ukochanej i niezbędnej zabawki (zegara ściennego), a w porcie dzieci będą zachowywać się wyjątkowo kreatywnie (wrzucać książki do wody, by słuchać rozmaitych chlupotów, oraz by dostarczyć lektury wielorybom). Natomiast tata - jak to w życiu -postanowi zaimponować dzieciom, że jest mistrzem puszczania kaczek (świetnie odbijają się od łysiny pewnego pana). Naprawdę zabawna i wdzięczna książeczka z masą zwrotów akcji, fajnymi rysunkami i ładnie napisana (wypowiedzi najmłodszej siostrzyczki są u nas w domu przebojem). > Recenzja z sieci: recenzja > IMG okładki Odpowiedz Link
kasiaja123 "Gucio i Cezar" - Bohdan Butenko 15.12.11, 13:14 Autor: Krystyna Boglar Ilustrator: Bohdan Butenko Wydawnictwo: Dwie Siostry wydawnictwodwiesiostry.pl/tytuly/gucio_i_cezar/gucio_i_cezar.html Opis: Klasyka polskiego komiksu dla najmłodszych. Przygody hipopotama Gucia i psa Cezara niezmiennie wydawane były kiedyś w postaci zeszytów, teraz sa zebrane w jedną księgę. Komiczne teksty, świetne rysunki - można oglądać, czytać i kolorować:) Odpowiedz Link
rzezucha.ma Cudaki-Opaki 15.12.11, 17:08 Francesca Simon Cudaki-Opaki ilustrowała Emily Bolam wyd. Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2007 Recenzja Zorro Napisałam na blogu Odpowiedz Link
rzezucha.ma Tygrysek musi mieć rower 15.12.11, 17:20 Tygrysek musi mieć rower Opowieść o tym, jak Tygrysek uczył się jeździć na rowerze Janosch wyd. Znak, Kraków 2008 Bardzo polecamy wszystkim młodym rowerzystom. Najmłodszym nawet. Jest to książka "nienachalnie edukacyjna" ;) Pod opowieścią o przygodach Tygryska na rowerze można dowiedzieć się, w co powinien być wyposażony rower, ŻE TRZEBA ZAWSZE ZAKŁADAĆ KASK oraz kilka podstawowych zasad ruchu drogowego. Czyli całkiem sporo konkretnych informacji. Świetnie się sprawdza, jako uzupełnienie nowego roweru. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Dzieci z Bullerbyn - Zakamarki 15.12.11, 17:41 Astrid Lindgren Boże Narodzenie w Bullerbyn Dzień Dziecka w Bullerbyn Wiosna w Bullerbyn ilustrowała Ilon Wikland wyd. Zakamarki O ile na "duże" Dzieci z Bullerbyn dla trzylatka może być jeszcze za wcześnie, o tyle książki z Zakamarków na pewno polubią. Z drobiazgowymi, kolorowymi ilustracjami Ilon Wikland są naprawdę atrakcyjne dla młodszych czytelników-oglądaczy. A Boże Narodzenie w Bullerbym jest świetnym "przygotowywaczem" do Świąt. Odpowiedz Link
sylwina76 Kotek, który merdał ogonem 04.01.12, 12:06 Autor: Gerard Moncomble Ilustrator: Paweł pawlak Wydawnictwo : Muchomor www.muchomor.pl/index.php/book Opis: historia Psota i Kleksa - sąsiadów, którzy mogliby być przyjaciółmi. Ale nie są - Kleks bowiem jest psem a Psot kotem. I od zawsze pies gonił za kotem. Kleks chodzi do szkoły, Psot też chciałby, ale niestety to szkoła wyłącznie dla psów. Jej dyrektorka pani Kosteczko uważa, że koty są głupie, brudne i złośliwe. Psot postanawia jednak zapisać się do szkoły. Zostaje psem - zmienia imię, zakłada maskę, uczy się turlać w kałużach i merdać ogonem. Nikt go nie poznaje, a on z zapałem uczy się wyć na lekcji śpiewu czy merdać ogonem na gimnastyce. Niestety na lekcji przyrody uczy się nienawiści do kotów i sposobów walki z nimi..... Wszystko się jednak dobrze kończy: kot ratuje szkolny autobus, wszyscy go za to kochają a dyrektorka postanawia otworzyć szkołę dla wszystkich zwierząt. Świetna historyjka przełamująca stereotypy, ucząca tolerancji i otwartości na innych. Rewelacyjne ilustracje, doskonale obrazujące treść. merlin.pl/Kotek-ktory-merdal-ogonem_Gerard-Moncomble,images,7,978-83-89774-29-3.jpg Odpowiedz Link
sylwina76 Inne życie 09.01.12, 15:23 Autor i Ilustrator: Amanda Eriksson Wydawnictwo: EneDueRabe www.eneduerabe.eu/index.php/ksiki/83-inne-ycie Recenzja z sieci:Tekst linka Odpowiedz Link
basca_basca "Felek i Tola" 15.02.12, 11:25 "Felek i Tola" Sylvia Vanden Heede Ilustrator: Thé Tjong Khing Wydawnictwo: Dwie Siostry Wydawnictwo Dwie Siostry W ciepłej, przytulnej norce w środku lasu mieszka nierozłączna para: lis Felek i zając Tola. Odpowiedz Link
basca_basca Raz czterej mędrcy... 15.02.12, 11:29 Raz czterej mędrcy... Autor: Antoni Marianowicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Dwie Siostry Wydawnictwo Dwie Siostry Zbiór przezabawnych wierszy dla dzieci pióra mistrza dowcipnych rymów Antoniego Marianowicza. Recenzja z sieci: Poza rozkładem Odpowiedz Link
mamusia-myszeczek maska lwa wyd Tako 08.03.12, 09:46 Dla mnie książka ,wydawnictwo i seria oQo to odkrycie-piękna wzruszająca książka,ładnie wydana- z morałem.Tata lew martwi się że jego synek zamiast ryczeć robi miauuu i wcale nie jest grozny.Ma też dużo przyjaciół,a przecież żrafa sł€ży do zjedzenia a nie do zabawy w berka.Pewnego dnia tata lew zamawia u dzięcioła maskę dla małego lwa....Jedyny minus to cena-30 zł Odpowiedz Link
domi_33 Naciśnij mnie 17.03.12, 15:39 interaktywna książeczka, którą trzeba naciskać, przekręcać itp. naprawdę fajna zabawa. a w środku tylko kropki. :) WYDANIE POLSKO-FRANCUSKIE. Książka Hervé Tulleta szybko stała się międzynarodowym hitem. Została wydana już w 24 krajach, trafiła m.in. na listę bestsellerów "New York Timesa". Autor oraz ilustrator - ojciec trójki dzieci - potrafi sprawić, iż jego ilustracje wręcz "rozmawiają" z dziećmi! Naciśnij mnie to książka, którą trzeba przekręcać, na którą trzeba dmuchać, której trzeba klaskać... Interaktywna, niezapomniana, zachęca dzieci i dorosłych do wspólnej zabawy i nauki. Niezwykłe przygody kolorowych kropek rozbudzą wyobraźnię każdego czytelnika! -- Odpowiedz Link
bruy-ere Moja pierwsza książka o liczbach 26.04.12, 15:25 Autor i ilustrator: Eric Carle Wydawnictwo: Tatarak, 2011 Książka - łamigłówka, w której trzeba dopasować cyfry (wspomagane odpowiednią ilością kwadratów) do liczby owoców. U nas w domu bardzo długo hit nr 1. Świetna zachęta do nauki liczenia przez zabawę. Odpowiedz Link
bruy-ere Wiewiór Wystraszny 26.04.12, 15:28 Autor i ilustrator: Melanie Watt Wydawnictwo: Elay, 2010 Niewielka, ale wyróżniająca się książeczka o przygodach strachliwej wiewiórki. Pomysłowa, inteligentna, dowcipna. Bardzo ciekawa wizualnie, z dołączoną mapką do zabaw wokół treści książki. Ma w sieci wiele entuzjastycznych, zasłużonych moim zdaniem recenzji. Recenzja z blogu książkowego Recenzja z Qulturki Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Wiewiór Wystraszny 07.05.12, 13:36 Pozwolę sobie podpiąć naszą recenzję. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Statek Noego 25.11.12, 22:07 Statek Noego Sally Altschuler ilustrował Sven Nordqvist wyd. Czarna Owieczka 2012 oprawa twarda ilustracje = tekst Nasza recenzja Odpowiedz Link
steffa Ciekawski GEORGE 29.12.12, 15:26 Ciekawski George Trzy części. Autorzy HA Ray i jego żona Margaret (plus płyta, całkiem zacnie nagrana, niestety tylko pierwsza książka) Wydawnictwo: Modo Opis: Amerykański klasyk, wydany w 1941 roku, więc trzeba się przygotować na polityczną niepoprawność. Sama akcja zawiązująca, czyli wywleczenie małpy z dżungli wielce wieloznaczna. Jednak moja córka uwielbia tę serię. Mamy tę książkę od niedawna, a F. ma 4,5, ale George zdecydowanie może być dla młodszych. Bo nie dość, że wiele dzieci "marzy o swojej małpce" (sama to pamiętam ze swojego dzieciństwa), a z drugiej taka "niegrzeczna małpa" to właściwie małe dziecko, które nie potrafi dostosować się do dorosłej rzeczywistości. Obrazki plus krótkie teksty. Może być także do późniejszej nauki czytania. Odpowiedz Link