Dodaj do ulubionych

hokus-pokus plotki

11.04.11, 22:04
zupełnie nieoficjalnie, bez autoryzacji, w ramach plotkowania:
podobno "Wielkie pytanie" ma mieć dodruk, a raczej mniejszą wersję tej samej książki, ciekawe jak będzie wyglądać w mniejszym formacie. Teraz nie wiem czy czekać na tą nową, czy też polować gdzieś jeszcze na dużą "starą" ??
Druga plota - są jakieś szanse na dodruk "Stworzenia", bo może się uformować coś w stylu serii, mianowicie wyd. Querido ma na swoim koncie inną książkę Moeyaerta i Elrbrucha, o nieznanym dla mnie tytule, mającym jednak związek z rajem:
www.vlabinvbc.be/?navigatieid=45&berichtid=1907&maand=10&jaar=2010
w jakimś zrozumiałym dla mnie języku niestety nic nie znalazłam nt tej książki.
Może ktoś coś wie bardziej konkretnego niż moje dosyć mętne plotki?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: hokus-pokus plotki 11.04.11, 22:41
      Z autoryzacją to mogę napisać, że będzie dodruk erlbruchowego kreta. To nie tajemnica.

A gdzie masz źródło takich interesujących plotek?
    • pepperann Re: hokus-pokus plotki 11.04.11, 23:30
      A czy są plotki co z drugą częścią Bobo?
      • anick5791 Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 00:25
        Jeśli chodzi o tę drugą linkowaną pozycję, to była zaplanowana jako kontynuacja "Stworzenia", ale powstała zupełnie inna książka, dla starszych dzieci (to z podsumowania tej linkowanej recenzji). Oczywiście czerpie z Biblii. Do książki dołączona jest wersja audio z tekstem czytanym przez autora i muzyką.
        Ciekawa ta recenzja i przyznam, że zachęcająca, ale nie bardzo wiem, co byłoby w niej najważniejsze. Tytuł to po prostu "Raj" (tam na okładce jest jeszcze napisane "z rysunkami..."). Recenzję zaś zatytułowano "Życie i śmierć w raju".
        • kavakava Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 07:51
          liczyłam na to,że znajdzie się ktoś światły znający języki obce:) napisz coś więcej z tej recenzji, jeśli możesz. Właśnie tak mi się wydawało, że dla starszych, tak wyczułam okładkę.
          Źródła nie są zbyt tajemnicze - nie zakradłam się i nie założyłam podsłuchu:)
          Byłam w biurze wydawnictwa odebrać Julki (z drugiej strony baaardzo sympatyczne, domowe miejsce w starej kamienicy) i podpytałam, trafiłam na bardzo sympatycznego pana, ale niestety głównych pań zawiadujących książkami nie było. I to tyle co z niego "wyciągnęłam", nic konkretnego, ale brzmiało obiecująco.
          • anick5791 Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 09:37
            Postaram się wieczorem więcej napisać. Jak tylko znajdę chwilkę :)
          • steffa Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 18:22
            W takich sytuacjach translate.google jest pomocny.
            A co do "Wielkiego pytania" i "Stworzenia" to w samym wydawnictwie nic na ten temat nie wiedzą. :)
            • kavakava Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 20:58
              ale ja właśnie byłam w "samym wydawnictwie" i takie informacje uzyskałam. tyle, że nie na piśmie:)
              • steffa Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 22:19
                Może to były marzenia (wielkie)? ;-)
                • abepe Głos z wydawnictwa! 13.04.11, 08:37
                  Drodzy Państwo sprawcą całego zamieszania jest sympatyczny pan czyli mój mąż, który ma firmę obok i nie do końca wie co, gdzie i kiedy :)
                  Nie ma sprecyzowanych planów, ale owszem planujemy dodruk "Wielkiego pytania" w małym formacie i wydanie "Raju", ale na razie bez żadnych konkretów.
                  Jakież było moje zdziwienie jak przeczytałam o tych plotkach z hokus-pokus, bardzo byłam ciekawa kto je rozprowadza, już nawet wysnułam spiskową teorię a tu proszę - mąż :)

Póki co "robi się" dodruk kreta z kupą na głowie, bo wiele osób (tak, tak) mnie o niego męczy, będzie nowa powieść Hof, dodruk wirusów (wersja rozszerzona), Bobo nr 2 na jesień i jeszcze kilka fajowych tytułów się szykuje :) No i oczywiście "Rymsy" (już na dniach nr 13). Oby ogarnąć to wszystko ...
                  Pozdrawiam Marta Lipczyńska-Gil

• kavakava Re: Głos z wydawnictwa! 13.04.11, 09:05
                    Mam nadzieję że mężowi się przeze mnie nie dostało, bo naprawdę sympatyczny:)
                    Postaram się następnym razem ukrócić swą żądzę rozsiewania plotek, żeby nie robić zbędnego zamieszania.
                    A to wszystko przez tęsknotę za dodrukiem przegapionych wcześniej pozycji.
                    • abepe Re: Głos z wydawnictwa! 13.04.11, 09:12
                      Kavokavo, jestem Ci wdzięczna za rozsiewanie plotek. Przynajmniej co jakiś czas jakiś wydawca wychynie z oparów farby i zakurzonych książkowym pyłem i krzaków. Na zdrowie mu to wyjdzie:)

Moim zdaniem wydawnictwa powinny być szczęśliwe, że się o nich plotkuje. To przecież oznacza zainteresowanie i zapotrzebowanie.
                      Pytałam o źródło plotek, bo ciekawa jestem, w jakich miejscach się o książkach plotkuje - komunikacji miejskiej? w wiadomościach TVP, bibliotece publicznej?:)
                      A tu, prozaicznie, mąż wydawczyni;)
    • anick5791 Re: hokus-pokus plotki 12.04.11, 19:19
      Jeszcze kilka sformułowań z recencji:

„Raj” zaczyna się nieco inaczej niż opowieść biblijna. Jest tu życie i śmierć, chaos i struktura, uczucie i rozum… Mityczne i archetypiczne przeciwieństwa. Ton opowiadania jest lżejszy, niż można by się spodziewać.
      Kobieta i mężczyzna sami poszukują właściwych rozwiązań, bo nie ma Boga, który mówiłby im, co robić. On ma więcej do powiedzenia niż ona. To on nazywa rzeczy po imieniu i zadaje pytania. Kobieta milczy, szczególnie na początku.
      Na ilustracjach natomiast to kobieta staje się ważniejsza. Proste obrazy, bez nadmiaru barw stwarzają dystans - do opowieści mężczyzny, ale też do czytelnika.
      „Raj” to mit o powstaniu świata – w niewiadomym miejscu i czasie. Postacie również pozostają niedookreślone. To nie jest Adam i Ewa, to mężczyzna i kobieta w znaczeniu uniwersalnym.
      Rzeczywistość Moeyaerta pozostaje niedopowiedziana.
      Ilustracje są znaczące – kobieta i mężczyzna mają indywidualne potrzeby: on jest poszukujący, ona zachęcająca.
      Z archetypicznych przeciwieństw wyłania się osobista i doskonale opowiedziana historia.

Jak nie trudno się domyślić, to raczej zwięzłe streszczenie niż tłumaczenie :) W recenzji jest jeszcze zarys całej opowieści, trochę cytatów oraz opis towarzyszącej książce płyty cd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka