Dodaj do ulubionych

Książka na iPada

26.07.11, 15:02
Jesli sa wsrod Was uzytkowniczki iPada, to polecam ksiazeczke Mind the kids "Czego nie wiecie o wodzie na swiecie" w interaktywnej wersji wlasnie na to urzadzenie. Muzyka - Smolik, letorzy/ki - Agata Buzek, Wojciech Malajkat, Jarosław Boberek
Dzisiaj jest premiera :)
itunes.apple.com/hk/app/czego-nie-wiecie-o-wodzie/id447359271?mt=8
A moze kupowalyscie jakies inne ksiazki dla dzieci na iPada? Podzielcie sie pls.
Obserwuj wątek
    • paperplane Re: Książka na iPada 26.07.11, 15:26
      Nie mam ipad'a ale w wersji anglojęzycznej wyszły czarujące wersje "Serce w butelce" Oliver'a Jeffers'a , czytany przez Helenę Bohan Carter link do filmiku, oraz "Alicja w krainie czarów" link . "Królik Piotruś" link

Co myślicie na temat takich interaktywnych książkach dla dzieci ?
      Czy mają szanse wyprzeć tradycyjne książki ?
      • mama_kotula Re: Książka na iPada 26.07.11, 15:58
        Cytat
        > Co myślicie na temat takich interaktywnych książkach dla dzieci ?

Fajne, ale nie są to książki. Są to raczej aplikacje multimedialne z tekstem czytanym, minigrami i masą fajerwerków. Warstwa tekstu i ilustracji (czyli stricte książka) to góra 50% aplikacji, reszta to content dodatkowy.

Cytat
        > Czy mają szanse wyprzeć tradycyjne książki ?

Jako osoba, która siedzi w branży tychże interaktywnych "książek" powiem krótko - nie.
    • mama_kotula Re: Książka na iPada 26.07.11, 16:54
      Po lekturze tekstów na screenshotach bolą mnie zęby i mam poczucie jakbym otworzyła kolejną książeczkę pani Ciemskiej o kotku przygłupku.
      Zamierzałam ściągnąć tę aplikację choćby po to, aby ją przetestować z punktu widzenia developera, ale 4 euro za coś, co ma rymy w stylu "kiedy pęknie - nie czaruję, kupka w ziemi się znajduje" (jeszcze raz - czy oni się u pani Ciemskiej szkolili?) mnie skutecznie zniechęciły. Nawet pomimo dobrej obsady lektorskiej.

A szkoda. Inny produkt tej firmy mam na iPadzie, w pelnej wersji, córka bardzo lubi.
    • mama_kotula Dramat 27.07.11, 08:58
      Skusiłam się i nabyłam to coś, szumnie książka zwane.
      Obiecywane "dziesiątki dźwięków i animacji" - nie wiem, może w jakiejś alternatywnej rzeczywistości. Animacje - na oko 2-3-klatkowe, taak. Warstwa tekstowa - dramat, muzyka się broni, bo przyjemna dla ucha dość.
      W całości dramat, nie warte swojej ceny.

A mi się wydawało, że produkuję kiepskie wizualnie i treściowo aplikacje dla mojego chińskiego klienta. Myliłam się.

Ech. Bardzo ciekawy temat i tak okropnie zmarnowany :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka