05.09.11, 21:51
Moja córeczka została uszczęśliwiona licznymi gadżetami disneyowskimi z filmu o Roszpunce. Bardzo chciałaby przeczytać baśń o Roszpunce. Tymczasem w domu mamy jedynie stare wydanie baśni Grimm, gdzie Roszpunka występuje jako Jagódka (rozumiem, że to jest ta sama baśń, o królewnie w wieży, co spuszczała włosy i potem łzami przywróciła wzrok królewiczowi). Córki to nie zadowala, a nie da się tak po prostu podmienić imienia, bo są jeszcze jagódki w ogrodzie czarownicy i tego typu utrudnienia. Gdzie znajdę tłumaczenie Rapunzel jako Roszpunki, koniecznie tłumaczenie ładne i bez disneyowskich rysunków? Dziękuję za trop.
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: roszpunka 05.09.11, 22:30
      Sięgnęłam po "małe" wydanie "Baśni braci Grimm" w tłum. Pleciul-Karmińskiej; nie ma tam "Roszpunki", ale wspomina o niej w Posłowiu (kojarzę, że wspominała o niej też na spotkaniu poświęconym tłumaczeniu Grimmów) - zakładam, że baśń ta musiała zakwalifikować się do "dużego" wydania - "Baśnie dla dzieci i dla domu"?
      (nie mam w domu, żeby sprawdzić)
      • steffa Re: roszpunka 05.09.11, 22:43
        Tak. W dużym jest.
    • pepperann Re: roszpunka 06.09.11, 21:30
      Bardzo dziękuję!
    • pa_yo Re: roszpunka 07.09.11, 10:47
      Roszpunka tez była na TV Puls w cyklu Basnie braci Grimm, tym z aktorami, zupelnie nie disneyowska ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka