Dodaj do ulubionych

Pictureka - szukam instrukcji

07.11.11, 00:40
Temat trochę na boku książkowego ale nawet na Targach Książki widziałam stoiska z grami, więc może ktoś mnie wspomoże ;-)
Dostaliśmy używaną grę Pictureka - niestety bez instrukcji. Czy ktoś na tym forum taką posiada i mógłby być tak uprzejmy, zeskanować i wysłać na priv? Lub chociaż w skrócie napisać jak grać.
Byłabym bardzo zobowiązana i z góry przepraszam, za trochę poboczny wątek.
Obserwuj wątek
    • ratybona Re: Pictureka - szukam instrukcji 07.11.11, 08:13
      Na amazon znalazlam instrukcje po niemiecku: "Die Aufgabenkarten werden nach ihren Farben Grün, Rot und Blau in drei separate Stapel sortiert. Grün, Rot und Blau stehen für unterschiedliche Kategorien. Eine grüne Karte bedeutet, dass der Spieler binnen der vorgegebenen 30 Sekunden eine Aufgabe alleine lösen muss. Rot heißt, alle Spieler können gegeneinander „bieten“, ob sie eins, zwei, drei oder mehr Objekte finden. Derjenige mit dem höchsten Wetteinsatz muss die Aufgabe lösen. Schnelligkeit ist bei den blauen Karten gefragt. Hier suchen alle Teilnehmer gleichzeitig nach einem einzigen Motiv und wer es zuerst erspäht, gewinnt die Runde. Auf der Rückseite einiger Karten befinden sich Pfeile, die vorgeben, wie die Lage der Tafeln verändert werden soll. Gewürfelt wird mit einem den Kategorien entsprechenden Farbwürfel sowie einem normalen Zahlenwürfel. Bei einer „grünen“ Fünf sucht der Spieler dann beispielsweise nach fünf Möbelstücken, Fahrzeugen oder Raketen. Schafft er es vor Ablauf der Sanduhr? Beim Durchrieseln des letzten Sandkorns findet er dann doch noch eine Rakete in der linken oberen Ecke. Damit ist die Aufgabe gelöst. Pictureka!-Meister wird derjenige, der zuerst sechs Aufgaben gelöst hat. Für ein schnelles oder ein ausführliches Pictureka! können optional auch verkürzte oder verlängerte Partien gespielt werden."
      A tutaj krotki opis po polsku: www.gryplanszowe.pl/index.php?d=szczegoly&tw=1749

Nie znam tej gry i nie mam czasu wglebiac sie teraz w jej zasady, ale mnie zaciekawilas.

• abepe Re: Pictureka - szukam instrukcji 07.11.11, 10:14
      Mamy grę z instrukcją, ale musisz mi dać kilka dni na dotarcie do skanera.
      • babatera Re: Pictureka - szukam instrukcji 07.11.11, 13:32
        Czekam cierpliwie i dziękuję serdecznie ;-)
        • poemi123 Re: Pictureka - szukam instrukcji 08.11.11, 14:22
          Wysłałam skan instrukcji na priv. Ekscytujących rozgrywek.
          • per-vers Re: Pictureka - szukam instrukcji 08.11.11, 22:26
            A fajna ta gra?
            • babatera Re: Pictureka - szukam instrukcji 08.11.11, 22:44
              Poemi! Dzięki serdeczne :)
              Gra uwielbiana przez dzieci nawet w wersji bez instrukcji. Polega na wyszukiwaniu różnych przedmiotów na specjalnych planszach. Dodatkowym wyzwaniem jest, że szuka się nie tylko konkretnych rzeczy ale takich, które spełniają pewne kryteria, a to skłania do praktykowania logicznego myślenia.
              Ta gra spadła mi z nieba bo jesteśmy właśnie po wizycie u logopedy z diagnozą zaburzonej lateralizacji a Piktureka to świetne ćwiczenie percepcji wzrokowej i analizy, syntezy dla mojego synka ;-)
              • poemi123 Re: Pictureka - szukam instrukcji 08.11.11, 23:23
                O, my też do tego używamy Pictureki. Syn bardzo słabo mówi, ciężko go zmusić do klasycznych logopedycznych nazywanek. Ćwiczymy właśnie na planszach z Pictureki, Miasteczku Mamoko, Encyklopedii Dinozaurów i D.O.M.K.U. Dziś byłam dumna jak paw, gdy podczas gry pięknie wymówił słowo kościotlup, a potem powiedział - a tu mama drugi kościotlup.
            • poemi123 Re: Pictureka - szukam instrukcji 08.11.11, 23:16
              Bardzo w porządku. Gramy z 5-latką i / lub 3-latkiem (oczywiście zasady trochę zmodyfikowaliśmy). I okazało się, że najgorzej radzę sobie ja ;-( Plansze wcale nie są łatwe.
              • abepe Re: Pictureka - szukam instrukcji 09.11.11, 09:13
                poemi123 napisała:

> Bardzo w porządku. Gramy z 5-latką i / lub 3-latkiem (oczywiście zasady trochę
                > zmodyfikowaliśmy). I okazało się, że najgorzej radzę sobie ja ;-( Plansze wca
                > le nie są łatwe.

Zgadza się - dzieciaki są szybsze niż ja:)
          • abepe Re: Pictureka - szukam instrukcji 09.11.11, 09:12
            Poemi, dzięki za wyręczenie. Jestem chora i miałabym problem z dotarciem do skanera.
    • pelczarka Ja też potrzebuje instrukcji, bardzo prosze 15.12.11, 21:23
      o przesłanie na maila. dziękuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka