Dodaj do ulubionych

co dla 8 latki na zachętę ??

07.12.11, 08:28
Na kanwie mojego poprzedniego wątku mam do was pytanie co polecacie dla 8 latki, co mogłoby ją zachęcić do czytania?

Czy "Karolcia" to dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • kaixa Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 08:34
      Pamietam, ze wlasnie w tym wieku pasjami zaczytywalam sie Mikolajkiem.
      • abepe Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 08:49
        Większość dzieci na forum zaczynała czytać fabuły od Lassego i Mai.
        Moim zdaniem sympatyczna jest też seria Diany Compton o Amy.
        • flurcia seria Diany Compton o Amy. 07.12.11, 09:12
          Jakiś tytuł poproszę, bo nie mogę nic znaleźć :(
          • abepe Re: seria Diany Compton o Amy. 07.12.11, 09:21
            flurcia napisała:

> Jakiś tytuł poproszę, bo nie mogę nic znaleźć :(

Przepraszam, pisałam już o niej kilka razy. Ale widzę, że teraz pomyliłam się w nazwisku, więc nie miałaś szansy znaleźć:

Diana Kimpton: seria Amy i przyjaciele

• abepe Re: seria Diany Kimpton o Amy. 07.12.11, 09:26
              Nie da się podlinkować całej serii.

Więc jedna z części: Psotka koteczka.
    • abepe Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 08:52
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,83153534,,Ksiazka_dla_7_latki_zaczynajacej_czytac_jaka_.html?v=2
      Tu kilka podpowiedzi, chociaż niektóre możesz uznać za zbyt dziecinne.
    • katikaa Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 08:53
      Karolcia brzmi rozsądnie, ja jeszcze wybrałabym Dzieci z Bullerbyn, może Oto jest Kasia - to z tych, które pamiętam z dzieciństwa.
      • cipcipkurka Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 09:32
        Ja rozumiem, że ośmiolatka jest płci żeńskiej i stąd te porady ;) Karolci i Oto jest Kasi moje stanowcze nie! Jest tyle ciekawych książek, po co katować dzieci gniotami z naszego dzieciństwa?

Właśnie kończymy "Niezwykłe wakacje" Beaty Ostrowickiej:
        www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?szukaj=niezwyk%C5%82e+wakacje
        Pomysł jak w Karolci, czyli zaczarowany koralik (też niebieski, może nieprzypadkowo?), ale realia współczesne. I język też, co dla nas ma niebagatelne znaczenie.
    • agni71 Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 09:46
      Odradzam "Karolcię" i inne ramotki. Ja "Karolcie" wspominam miło z wlasnego dzieciństwa, a mojej córce w ogóle nie podpasowała (była to lektura w II kl., a corka chyba jej nawet nie doczytała do końca), do tego realia trochę dziwne dla współczesnego dziecka czasami :-)

Bardzo polecam serie o Lassem i Mai, a może seria "Tato... " wydawnictwa Bona jej podpasuje, sa fajne ilustracje, zabawny tekst.

Na pewni NIE podsuwałabym na zachętę ksiązek z własnego dzieciństwa. Mimo, że niektóre sie podobają (np. u nas "Uwaga, czarny parasol"), to często gesto potrzebne są "przypisy" rodzica, bo a to słownictwo niezrozumiałe, a to realia inne. Do tego te ksiązki sa dosyc długie, co też zniechęca, niestety. Nota bene, jak to jest, ze ja z dzieciństwa pamiętam, że im grubsza była ksiązka, tym bardziej sie cieszyłam, bo "na dłużej starczy", a moja córcia woli krócizny :-(
      • yula Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 10:02
        zgadzam sie :) Ja języka polskiego nauczyłam sie w wieku 16-lat, więc bajki w dzieciństwie miałam inne, a teraz jak widzę niektóre lektury dzieci to sama muszę prosić o pomoc męża w ich zrozumieniu, co tu mówić o dzieciach? Uważam że kanon lektur zdecydowanie trzeba odświeżyć, chociaż na szczęście obecnie nie jest taki sztywny, przynajmniej w klasach 1-3. Sama teraz łamię głowę jak zachęcić syna do czytania czegoś innego poza komiksami, chociaż czyta dobrze - komiks gigant w godzinę ze zrozumieniem - to po inne książki praktycznie nie sięga, ale jeszcze nie doszłam powodu czy mu sie nie chce, czy jednak w długim tekście ma problemy ze śledzeniem linijek, bo jak czytamy razem to ja palcem śledzę tekst, inaczej sie gubi i przeskakuje linijki.
    • steffa Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 18:08
      Też "Karolcię" odradzam. Mój syn się męczył przy samodzielnym czytaniu.
      • sylwina76 Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 22:11
        Karolcię prawdopodobnie pozna w szkole, po co ją męczyć wcześniej :) Mam syna w tym samym wieku, który samodzielnie czyta:
        po pierwsze: Tajemnice.... Zakamarków - czeka na kolejne tomy z niecierpliwością
        po drugie: Komiksy - przede wszystkim Tytusa, Romka.... wszystkie Marzi i Kaczora Donalda :)
        po trzecie: lektury szkolne (sama się dziwię, że taki obowiązkowy)
        a po czwarte: czyta książki młodzszej siostrze: najbardziej upodobał sobie obrazkowe Zakamarki, Co?! i książki z Formatu.
        Samodzielnie czyta także różne encyklopedie, książki popularnonaukowe (dla dzieci). Przed chwilą zasnął z Tu jesteśmy.....w objęciach :)
        • steffa Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 23:41
          "Tu jesteśmy" jest wg mnie strasznie trudne do czytania. Ten krój pisma - ciemny na ciemnym, przynajmniej na początku. Męka.
    • aniam123 Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 07.12.11, 23:31
      Moja córka w tym wieku bardzo lubiła Lolę z Naszej Księgarni, serię o Karolinie Karotce. Baardzo często dziewczynki czytają też Ewę Nowak, mojej najbardziej podobały się Koleżaneczki. Mogę polecić też Sejf z milionem w środku, czyli bestseller III b
      Ze "staroci" moja córka najbardziej pokochała książkę Mania czy Ania, po niej przeczytała wszystko, co wyszło w Polsce E. Kästnera. Tu natychmiast ciśnie się pod palce "Latająca klasa".

• agusia913 Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 08.12.11, 08:42
        U naszej 7 latki 1 grubą książką była Liliana Pędziwiatr - nie rozmawia się ze słoniem wyd kika books. gruba 156 stron duża trzcionka nieliczne ilustracje, trochę w stylu doktora Dolitte. Teraz czyta Podróże doktora Dolitte.
        Przeczytala chyba calość Koszmarnego Karolka. Swoją drogą w znaku jest seria Koszmarnego Karolka specjalnie dla dzieci uczących się czytać , czyli mniej treści na stronie + kolorowe duże ilustracje. Seria o Lessim i Mai nam jakoś nie podeszła.Często wraca do D.e.s.g.n. i D.o.m.k.u dwóch sióstr . Praktycznie zna je na pamięć.
      • cipcipkurka Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 08.12.11, 08:42
        Uwielbiałam Emila i detektywów oraz 35 maja i te starocie mogę z czystym sercem polecić.

Chociaż nie, wycofuję propozycję, mogę polecić z nieczystym sercem, ponieważ czytałam je wieki temu i nie testowałam ich jeszcze na nowym pokoleniu :)
        • agamamaoli Re: co dla 8 latki na zachętę ?? 08.12.11, 19:13
          Absolutnie wypróbowane na niechętnie czytającej córce: Trzy małe piratki; Trzy małe czarodziejki, Trzy małe królewny - wszystkie książeczki zaczytane bez zachęty aut. Adams Georgie, Bolam Emily
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka